• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Úgymond)

  Németországban a nyolcvanas években recsegett-ropogott az evangélikus egyház megcsontosodott épülete: a hívek az utcára vonultak (talán még az NDK-ban is!), reformokat és megújulást követelve. A püspökök, egyházi vezetők a megszokott hangnemben nyugtatgatták őket: bízzanak csak az egyházban, majd az megoldja a problémákat.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Élvezet)

  Tisztában vagyok rovatom tematikai korlátaival, úgyhogy nem az Amor Veneris (© Frederico Andahazi-Kasnya, vö. Az anatómus) tárgykörben a lap más hasábjain folyó vitához kívánok hozzászólni, még ha e témához eredendően nagyobb is az affinitásom, mint a gazdasághoz.

 • Török Gábor: A "bizony" és a "no de" igazsága (A Fidesz népszerűségéről)

  Közkedvelt közíró barátom egy mások által kedvelt lap hétvégi mellékletében idézi a kevesek által kedvelt Kosztolányi képviselőt, aki szerint pártja akár még 16 évig is kezében tarthatja a kormányrudat (Dessewffy Tibor: Kommunikáció: mítosz és valóság, Népszabadság, április 21.

 • A legtöbb, mi adható

  A státustörvény, azaz a szomszédos országokban élő magyaroknak adható kedvezményekről szóló törvény tervezetének múlt héten kezdődött általános parlamenti vitáját a kormánypártok és az ellenzék (mínusz SZDSZ) kölcsönös udvariaskodása jellemezte, amelyben még az is előfordulhatott, hogy Tabajdi Csaba, az MSZP vezérszónoka kérte számon a kormányon a határon túli magyar autonómiák gondolatának vehemensebb támogatását, míg Csurka István konciliánsra hangszerelte hozzászólását, melynek fő motívuma kábé úgy foglalható össze, hogy most ennyit adhatunk, bár jobb lenne többet.

 • Mi van a borítékban?

  Számít-e akár csak egy öltést is az, hogy e hét eleje óta tudhatjuk, melyik képviselő lízingelt Suzuki Swiftet, vagy tulajdonol éppen Trabant 601-est; hogy ki mennyit spórolt össze (pár milliót többnyire), illetve ki mennyivel tartozik az OTP-nek vagy más banknak (pár százezertől pár millióig terjed a skála)?

 • Kulturális hírek

  GÖDÖLL´Az Iparművészeti Múzeumban (képünkön) és Gödöllőn novemberig kínálnak programokat a Gödöllői Művésztelep alapításának centenáriumára rendezett kiállítások. Május 5-én kortárs képző- és iparművészeti kiállítás nyílik a Gödöllői Kastélyban a magyaros szecesszió első számú műhelyének tiszteletére, 26-án emlékülést és fesztivált tartanak a művésztelep reforméletmódja jegyében, júniusra pedig erdélyi kirándulást szerveznek a gödöllői művészek nyomában (infó: 06/28/422-003).

 • Cyber hírek

  Újabb sakkmester áll ki gép ellenA 24 éves Vlagyimir Kramnyik októberben egy szuperszámítógéppel vív sakkpárbajt Bahreinban, a Brain Games Network (www.braingames.com) szervezésében. Kramnyik, aki tavaly novemberben megverte mesterét, Kaszparovot, a jelenleg Spanyolországban egymás ellen játszó számítógépek legjobbjával fog megküzdeni.

 • Amerika-konferencia: Ahogy lesz, úgy lesz

  Québec városa alaposan felkészült a globalizációt ellenző aktivisták fogadására. A boltosok bedeszkáztatták a kirakataikat. Betontömbökön álló drótkerítést állítottak föl kilométerszámra, hogy elszigeteljék a delegációkat a harcias tüntetőktől.

 • Földi László és a Defend: Őfelsége hírszerzője

  Bár az állami cégek hivatalosan a jó megtérüléssel kecsegtető befektetés reményében szálltak be a cégbe, rossz nyelvek szerint a színfalak mögött az apró őrző-védő társaságból mindössze három év alatt biztonsági nagyvállalattá hízó Defend kényszerű államosítása zajlik.

 • Horvát vízlépcsőtervek: Drávai elképzelések

  C variánshoz hasonlít). Azóta már a Zöldakció nevű zágrábi környezetvédő szervezet is úgy látja, hogy a horvát kormány egyelőre leállítja a beruházás előkészületeit. A határ menti horvát megyei önkormányzatok is ellenzik a tervet, mindenki azt támogatja (a beruházót kivéve), hogy erőmű helyett inkább közös magyar-horvát nemzeti park létesüljön a folyó mentén.

 • Meixner-iskola: Buktatás év közben

  Ecikk jó része jogi szőrszálak hasogatásával tölti majd ki a papírt. Az apróságokkal, melyek napilapos tudósításokba terjedelmi okból nem férnek be. Aki nem óhajt beleveszni a részletekbe, átfuthatja a tömör kronológiát (lásd keretes írásunkat), aki még többre vágyik, régebbi lapszámainkban visszakeresheti az előzményeket (Mószertan, 2000.

 • Bezárná a győri kekszgyárat a Danone: Áldozati ostya

  Tavaly augusztusban kezdte meg a szokásos vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GV), miután a francia Danone cég kérelmet nyújtott be hozzájuk, hogy engedélyezzék a Győri Keksz- és Ostyagyár megvásárlását a brit United Biscuitstől.

 • Design Magyarországon: Áramvonalasítás

  Május 4-ig a Műcsarnok összes négyzetméterét a millenniumi tárlatok sorozatába illeszkedő Ipar-Művészet című kiállítás tölti meg. Ez három megközelítési irányból, design, alkalmazott és autonóm területre osztva ad átfogó képet az iparművészet minden ágáról: belsőépítészet, ipari formatervezés, ötvös-, textil-, üvegművészet, restaurálás, díszlet- és látványtervezés.

 • Kukorelly, dugó, olvasó rendőr meg ötven év

  Aköltészet a kutyát sem érdekli. Nem biztos, hogy ezt a titkot el kell árulni egy költőnek. Legalábbis nem akkor, amikor a derék, jóravaló és immár tekintélyes költő közlekedési dugóba keveredik. Ezt csak úgy leírom, mert direkt megkért, nehogy még egyszer valami vén szivarnak nevezzem, hanem ezentúl - lehetőleg!

 • Cukor a Trafóban: Vagina-monológok

  Akínálkozó lehetőségek közül nehéz kiválasztani a legmegfelelőbb szót. Van egy könyv, amelynek főszereplője a vagina? Egy könyv a pináról? A punciról? A cím Vagina-monológokat ígér, de már az első írás felénél tudja az ember, hogy igazából a pináról van itt szó, aztán később rövid időre bejön a képbe a punci, végül pedig eltűnik az egész mondvacsinált dilemma, és az olvasó szembetalálja magát egy egymásba kapaszkodó történetszériával, ami sok mindenről szól, kis és nagy fájdalmakról meg örömökről, szorongásokról, a férfiakról, pontosabban a férfiak faszáról, valami utcagyerekes csintalankodásról, de leginkább egy kézenfekvő ötletről: megkérni nőket, hogy beszéljenek arról, ami biológiailag a lehető legegyértelműbben megkülönbözteti őket a férfiaktól.

 • "Áldás volt ezen a filmen" (Incze Ágnes filmrendező)

  Magyar Narancs: Négy fiatal szerepel a filmedben, két fiú, két lány. A lányok vidékről jöttek, az egyik nagyon gyorsan beletalál a pesti világba, a másik meg sehogy. Kik ezek a figurák?

 • Kafaq: "Csak cél van"?

  Hogy e kis újabb regényt befejezzük, íme: igaz-e, amit olvashattunk itt? S érdekes épp az utakról, már hogy a kérdéses igazsága (ennek).

 • Színház: Fánk a klozetban (A Divadlo Na zábradlí Budapesten)

  Ha az ember váratlanul mély igazságot, saját magára vonatkoztatható üzenetet vél felfedezni mondjuk abban a sorban, hogy "nem az a bolond, ki megbámul egy csillagot", legjobb gyorsan egy baráti pszichológushoz fordulnia.

 • Lemez: Az infantilizmus diadala (John Frusciante: To Record Only For Water For Ten Days)

  Kezdjük mindjárt a recenzens nehézségeivel. Az egyik lehetőség, hogy adatokat közlünk a szerzőről, ezzel segítve az olvasót az eligazodásban. Vagy zeneelméleti tudásunkat villogtatva stílusokba, kategóriákba gyömöszöljük a művet, és megmondjuk, hogy mihez képest.

 • Ha úgy tetszik (Talvin Singh: Ha)

  Az angol-indiai ütőhangszeresről már nemegyszer ejtettünk szót e hasábokon, így eddigi pályafutásáról most csupán tömören. A multiinstrumentalista, producer, DJ és kiadóvezető Talvin Singh (31) a tánczenékhez kötődő "ázsiai underground" vonulat egyik meghatározó alakja.

 • Roncsderbi Dabason: Vasmagyarok

  Nincs nagyszínpad, jópofa műsorvezető, V. I. P. együttes. Nincsenek bóvliárusok, mazsorett-lányok, nincs céllövölde, sporthorgászat. Csak sár van. Szél. Autóra emlékeztető tárgyak meg autóversenyzőkre emlékeztető overallos palik.

 • Rejtélyes Mars-felvételek: Zuzmó és szonda

  a Viking-szondák felvételein felfedezhető különös objektumokat. Enigmákban a Mars Global Surveyor friss képei sem szűkölködnek, és ezúttal komolyabb tudósok, köztük magyar szakemberek is beszálltak a találgatásba.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...