• MaNcs 13. évf. 18. sz. (2001. 05. 03.)

  "Nincs bizonyítási kényszerem" (Horn Gyula)

  a jelenlegi elnökségnek a 2002-es választások utánig szól a mandátuma. Horn Gyula volt miniszterelnököt saját ambícióiról, pártjáról és a múltról kérdeztük.

  2001 / 18
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Bíbic 2001!)

  Bíbicnek lenni se fenékig tejfel. Pedig azt hittem, hogy majd az a sok szárnyalás, kilépés a síkból, belépés a térbe, felülemelkedés, madártávlat, nem kell cipőt hordani, és megfelelő formájút keresgélni egy héten át, a ruházkodás nyűge is elszáll, fárasztó és haszontalan megmutatkozások, hogy ez mind egyszerre le van bírva.

 • Sajó László: Öt és feles (Edinahíd)

  Ez a mondat, ilyen, nincs. Nem létezik. De hát, csak ami nincs, ahogy a költő mondja, annak van mobiltelefonja, mielőtt széthull, darabokra. (A költő, a mobiltelefon, E. Kornél.)

 • Csáki Judit: "Szia, Jani!" (A Nemzeti Színházról)

  Azt mondja Szikora János, az új Nemzeti Színház nyitó előadásának rendezője, hogy igazán közvetlen, mondhatni, természetes módon zajlott az ő felkérése. Egyszerűen felhívta az államtitkár a minisztériumból, és azt mondta a telefonba: "Szia, Jani!

 • Kormány vagy börtön

  Torgyán az általa főszerkesztett Kis Újság című lapban a Fideszt a kisgazdapárt lefejezésének szándékával vádolta meg. Rögtön utána ultimátumot adott a kormányfőnek: a koalíciós szerződés alapján az FKGP-nek járó tárcák élére az FKGP akarja kinevezni a minisztereket: Boros Imrének mennie kell.

 • Egy nemzet születése

  Tájhazánkban, Ká-Európában áperte kijelenteni egy magát nemzetnek gondoló közösségről, hogy tulajdonképpen nem is nemzet, hanem magukat politikusnak álcázó gengszterek (esetünkben: cigarettacsempészek, az olasz maffiózók területi képviselői etc.

 • Kulturális hírek

  PEN: ÚJ ELNÖK Az eddigi alelnököt, Görgey Gábor írót választotta elnökéül a Nemzetközi PEN Club magyar központja: Görgey Hubay Miklóst váltja fel a szervezet élén.KÖNYVFESZTIVÁL A díszvendégként meghívott Robert Merle távolmaradásával (a 93 éves francia író, akinek köteteiből 3,5 millió példány kelt el nálunk, egészségi okból nem vállalta az utazást; nevében egy francia diplomata vette át a Budapest Nagydíjat) még több figyelem jutott a VIII.

 • Cyber hírek

  Mayday MonopoA globalizációellenes csoportok május elsején Londonban "Mayday Monopoly" néven tömegdemonstrációt kívánnak rendezni - sajtóértesülések szerint attól lehet tartani, hogy a több ezer antikapitalista tüntető, köztük számos keményvonalas aktivista az ünnepnapot erőszakos randalírozásra akarja felhasználni.

 • A pedofília és a pedofilügyek kezelése: Gyerekcipőben

  és undorral utasítana el a társadalom, mint a pedofíliát. Bármilyen más bűncselekmény elkövetője nagyobb megértésre számíthat, mint az, aki a gyermekek ártatlanságával visszaélve követ el olyasmit, amire nincs bocsánat.

 • Kormányzati ígéretek Budapestnek: Közlekedj okosan!

  Budapest vezetése még magához sem tért a metróper elvesztése miatti sokkból, máris különleges meglepetés várta. Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Tanács április 10-i ülésén előrukkolt a farbával: elkészült egy 250 milliárd forintos terv a fővárosi közlekedés fejlesztésére - közölte.

 • Megkezdődött a Nógrádi-baleset tárgyalása: A rohanás ára

  Az egyik tanú azt vallotta, hogy a baleset után, amikor segédkezett a sérültek mentésében, látta "a sofőrt és egy ősz hajú szakállast" kimászni az Audiból, és hallotta, amint egymással beszélnek. A bíró megkérdezte: felismeri-e a tárgyalóteremben lévők között azt, akit akkor látott.

 • A kormány és a nyugdíjreform: Eddig, ne tovább!

  Az Orbán-kormány s vezető ereje, a Fidesz soha egy percig sem titkolta azon meggyőződését, hogy az eredetileg egységesen felosztó-kiróvó rendszerű nyugdíjszisztéma részbeni piacosítása, a magánnyugdíjpénztárak felállítása, s egyáltalán, az 1998.

 • Könyv: Hagyd el! (Beck András: Hagyni a teóriát másra)

  Ajó kritikakötetek nem csupán öntörvényűleg kiválasztott műalkotásokról szóló szövegek gyűjteményei, hanem szellemi önarcképek, egy-egy sajátságos észjárás kemény sziluettű lenyomatai is. Igaz ez elsősorban akkor, ha a szerző olyan befogadó, akinél

 • CD és koncertek: Beszélik (Szemző Tibor és a Gordiusi Comó: Láthatatlan történet - Invisible Story)

  Beszélik. Ezzel a szóval kezdődik a Láthatatlan történet hét számon át tartó Szemző-monológja.

 • Koncert: Majdnem eredeti (Namgyal Lhamo a Fonóban)

  Tibeti zene és tibeti zene között nem igazán tud különbséget tenni az európai fül, még kevésbé, mint a túlnátriumglukosztátozott (zselézett) kínai konyha és egy menő kantoni séf főztje között. Könnyű volna azt mondani egy tibeti hangról, hogy amikor megszólal a torokban, akkor világzenéről van szó, de mégsem merném sokéves tapasztalat nélkül ennek bizonyosságával áltatni a jól kiéheztetett, koncertjáró közönséget.

 • Lemez: Keresztül-kasul, avagy mégse (Rabih Abou-Khalil: The Cactus of Knowledge)

  Ambiciózus vállalkozás Rabih Abou-Khalil, a libanoni - amúgy 1978 óta Németországban élő - lantos és komponista új albuma. A zene az arab tradíciókban, az amerikai dzsesszben és az európai klasszikus zenében gyökerezik, ennek megfelelően a nyolc új kompozíciót egy tizenkét tagú transatlantic big band szólaltatja meg.

 • Vidám Park: Sem Varsóban, sem Prágában

  A tavaly szerzett Looping Star elsőként verte népszerűségben a hullámvasutat. A most felállított álomhajó indítása előtt a kezelő figyelmeztet: Azért a szemüveget tessék eltenni. Ekkor akarok kiszállni. Először.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...