• Hammer Ferenc: Paszták népe (Hipertér 000110100)

  Mondják, hogy a kertek alatt settenkedő digitális rendszerváltás mindenekelőtt azért tekinthető a könyvnyomtatás elterjedéséhez hasonló fontosságú civilizációs fordulópontnak, mert a nyomtatott könyvhöz hasonlóan az internet többet jelent egy egyszerű új médiumnál: klasszikus médiaeffektusként az internet mint kommunikációs csatorna a saját technológiai jellegzetességei alapján generál új jelentéseket, új üzenetbefogadási módokat, újféle kommunikációs stílusokat, újfajta viszonyokat, újfajta szubjektivitásokat, újfajta tereket és újfajta időiségeket, azaz egyszóval új embert és civilizációt.

 • Sajó László: Öt és feles (Egy nehéz éjszaka napja)

  Vannak olyan napok, / mikor üvegből vagyok, / ha megyek, ha megyek, / gyalog, csak gyalog mehetek, / hogy én jussak el...

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  AKiss János altábornagy utca felső részén parkol egy lakó-Barkas, homlokzatán egy gondos kézzel pingált csigával, mint a dac és az önirónia sajátos posztkeleti emblémája. Alatta lakik a nyest, otthonának szimbólumértékéről mit sem tudva, csak rágja a gyújtáskábeleket, és nézi a Törpe utca felől érkező sündisznókat.

 • Hack Péter: Technikai hiba (Történet a törvény előtti egyenlőségről)

  Az Országgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülése ismét botrányosan végződött. Az ellenzéki pártok kivonulása után a kormánypártok másodszor is - immár a Postabank ügyét számukra kedvezően rendezve - megszavazták az úgynevezett pénzügyi tárgyú törvénycsomagot.

 • Adatvédelem a titkok nyitja

  Az országgyűlési biztosok mandátumának lejárta előtt a Fidesz tótumfaktumai körbenéztek, elővettek néhány diákkori és jelenlegi ismerőst a budapesti meg pécsi jogi karokról, azt ezzel a maguk részéről le is tudták az új ombudsmanok megválasztását.

 • Az úri közönség táncol

  Vörsön gulyáspartival és táncmulatsággal egybekötött kihelyezett ülést tartott kedden a kormány.

 • Kulturális hírek

  ELHUNYT JOE HENDERSON,a háromszoros Grammy-díjas tenorszaxofonos. 64 éves korában, június 30-án egy San Franciscó-i koncerten szívelégtelenség végzett vele.

 • Cyber hírek

  Az univerzum titkaSzombat délután a floridai Cape Canaveralről elindították azt az amerikai űrszondát, amely a világegyetem keletkezésével, fejlődésével és várható sorsával kapcsolatos kérdésekre igyekszik választ adni.

 • Milosevic Hágában: Nincs visszaút

  Aszerb politikai elit megosztott volt Milosevic kiadatásának kérdésében, és a jelek szerint az maradt azok után is, hogy a Zoran Djindjic vezette szerb kormány csütörtök délután, másfél órás tanácskozást követően lényegében kicsempészte Milosevicet az országból.

 • Újból gyanúsítják a békési "olajnyomozót": Kézzel írt történet

  Három házkutatást tartottak az elmúlt másfél hónapban Gaál János volt békési magánnyomozónál. A dr. Watsonként is emlegetett férfit június 21-én őrizetbe vették. A megboldogult parlamenti olajbizottság első titkos tanúja harminckét órát töltött a békéscsabai rendőrségi fogda priccsén, miközben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azzal gyanúsítja, hogy tavaly májusban ő írta magának azt a fenyegető levelet, amelyet három lőszer kíséretében talált a saját postaládájában, és hogy ugyanettől a kéztől származik az a levél is, amit nemrégiben a Békési Városi Rendőrkapitányság egyik vezetője kapott négy lőszer kíséretében.

 • Újra Kuncze az SZDSZ elnöke: Madarak jönnek, madarak mennek

  Aki felhőtlen szórakozásra, önfeledt kacagásra vágyik, természetesen nem egy pártrendezvényre siet, ám a vasárnapi SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése még az átlagot is alulmúlta eseménytelenségével, csendességével, unalmával.

 • Orbán felelőssége a Szabadi-ügyben: Írás van róla

  közös kormányzásáról és együttműködéséről kötött megállapodásának III.,

 • Dohányreklám-tilalom Magyarországon: Elvonási tünetek

  is tilos dohányterméket reklámozni. A törvény további fél év "haladékot" adott

 • "Minden egyszerre van" (Bérczes László rendező)

  Magyar Narancs: Sok embernek rendező vagy, másoknak a Bárka Színház oszlopa, sokaknak tanár úr, nekem kritikus, szerkesztő, interjúkészítő. Ki vagy te most?

 • "A zsáner én vagyok" (John Waters filmrendező)

  Magyar Narancs: Egyszer azt mondta, hogy csak nevetni tud az ízetlenségen. Mivel képes még provokálni?

 • Műanyag trash (Cecil B. Demented)

  Nehéz szabadulni az érzéstől, hogy John Waters számára a médium csupán kapóra jön a saját szórakoztatásához. A dramaturgia Watersnél sosem prioritás, első filmjeit akkor készítette, amikor film szakos csoporttársainak "ezredszerre kellett végignézni a

 • Koncert: Descartes Bartókot elemez (Pierre Boulez Budapesten)

  Négy jelentős zenekart hallhattunk a Kongresszusi Központban a közelmúltban (Philharmonia, Londoni Filharmonikusok, Bécsi Filharmonikusok, Orchestre de Paris), négy nagyon híres dirigens alatt (Lorin Maazel, Kurt Masur, André Previn, Pierre Boulez).

 • Kiállítás: Egyszerű emberek (Féner Tamás portréi a Mai Manó Házban)

  Ha valakiről azt mondjuk, olyan érdekes arca van, valójában arra gondolunk, érdekes, hogy ez egy arc. A mindennapok vizuális kultúrájában, a reklám- és divatfotókon szereplő arcok (és testek) ezek szerint a legkevésbé sem érdekesek, hanem szabályosak, szépek, sorstalanná retusálva tündökölnek a homogén fényben.

 • Lemez: Amely nélkül (The Essential Miles Davis)

  Hetvenöt évvel ezelőtt (1926. május 26.) született, és tíz éve (1991. szeptember 28.) halt meg Miles Davis. Azoknak, akik vele nőttek fel, aligha kellenek ilyen évfordulók rá gondolni, és azoknak a most megjelent The Essential Miles Davis című válogatás sem mond újat.

 • Lemez: Tíz-tizenöt efféle (Baaba Maal: Missing You)

  Manu Chao: Proxima Estacion: Esperanza

 • Lemez: Talált hangok (Manu Chao: Proxima Estacion: Esperanza)

  Jóllehet hátrányos helyzetből startolt, hiszen nem a zenészek kasztjába született, továbbá Dakarban a kisebbségi fulani törzs tagjaként is "idegennek" számított, a kilencvenes évekre a legnagyobb hatású nyugat-afrikai előadóvá nőtte ki magát a szenegáli Baaba Maal.

 • Labirintus a fóti Cora parkolójában: A kukorica gyermekei

  se olvassák el Stephen King A kukorica gyermekei című novelláját, mint ahogy az ebből készült filmeket se nézzék meg, mert ezekből egyértelműen kiderül, hogy a kukoricásokban egy föld alatti démon székel, aki vérengző vadállatokat csinál a kiskorúakból.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...