• MaNcs 13. évf. 28. sz. (2001. 07. 12.)

  A körülmények ellenére - Mátyás Irén

  Ez a tizenkilencedik nyár, amikor szombatonként mindig történik valami Zsámbékon: gyermekprogram, kiállítás, koncert, színház. Mindez elválaszthatatlannak tűnt Mátyás Irén személyétől - eddig. Most azonban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában úgy találták, hogy színművészeti főiskolai végzettség híján alkalmatlan a feladatra, és - egy öt évvel ezelőtti döntéssel ellentétben - nem járultak...

  2001 / 28
 • Szily László: Etetés (Első Magyar Szamárbróker Rt.)

  "Mosómedve nőstény kölyök, 2 hónapos, nagyon szelíd, eladó."

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Nincs Pardon)

  A következő történet olyan, mint a kisfröccs. Egyketted része a valóság mérge és mákonya, másik egyketted része pedig álom, azaz a túlélés féltett záloga. Avagy a történetben szereplő személyek, illetve események fele a képzelet szülötte, a másik fele pedig épp ellenkezőleg.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (A burjánzó vonatkozó)

  Igazgató barátom meséli, hogy a gazdaságis hölgy belejavít a leveleibe: előszeretettel cseréli az ami-ket amely-re. Rádiós ismerősöm viszont könyörög a kollégáinak, hogy ne használjanak ami helyett amely-t, mert nincs szörnyűbb, mint a hibás irodalmiaskodás.

 • Gárdos István: Méregvasút (A metróper valódi tétje)

  Afővárosi önkormányzat a közelmúltban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnak a metróperben hozott legutóbbi ítélete ellen. Miről szól a metróper, és mi indokolja az ítélet felülvizsgálatának kérelmét?

 • Kései öröm

  Az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) májusi határozatát, amelyben a testület hitelesítette az MSZP népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívét. Az indoklás szerint azzal, hogy a szocialisták a négy kérdést egyetlen lapra tették, ütköztek "a jogbiztonság érdekében megfogalmazott általános eljárási alapelvekkel", vagyis az aláírók nem tudták egyértelműen kifejezni akaratukat az egyes kérdésekkel kapcsolatban, hiszen egyetlen szignóval négy téma népszavazásra bocsátásáról döntenének.

 • A kör majdnem kerek

  Franjo Tudjman, a Horvát Köztársaság első elnöke, Gojko Susak, a Horvát Köztársaság egykori hadügyminisztere, és Mate Boban, a hercegovinai horvát bábállam, Herceg-Bosna Köztársaság elnöke halottak. Ennélfogva a népirtás, az 1949-es genfi konvenció súlyos megsértései, az emberiesség elleni bűntettek, valamint a háborús jog és szokások megsértésének bűncselekményéért e három férfinak - akiket talán a legnagyobb felelősség terhel mindazért, amit a Horvát Köztársaság nevében a medaki zsebben, Gospicban, a Lasva folyó völgyében, az 1995-ös Vihar hadművelet után a knini Krajinában horvát katonák és félkatonai szervezetek tagjai elkövettek - hágai bírák helyett immár a Legfelsőbb Instancia előtt kell számot adniuk cselekedeteikért.

 • Kulturális hírek

  MEGHALT JACK LEMMON76 éves korában rákban elhunyt Jack Lemmon. A sokoldalú amerikai színészt hétszer jelölték Oscar-díjra, ötször drámai, kétszer komikus főszerepben - kétszer nyerte el a szobrot, 1955-ben a John Ford által rendezett háborús vígjáték, a Mr.

 • Cyber hírek

  Mesterséges szívA Louiseville-ben múlt hétfőn a világon első ízben beültetett mesterséges szív legjobb esetben is csak 60 napig lesz működőképes, állítják a sebészek. A titánium és műanyag ötvözéséből létrehozott pumpát az Abiomed vállalat fejlesztette ki mintegy húsz év alatt.

 • Nyolc megye Szlovákiában: Kilépés előnyben

  Koalíciós partnerei a nyárelőn alaposan megszívatták az MKP-t, bár a magyar párt már hozzászokhatott, hogy folyamatosan van valami a szájában, csak nem tudta, le kell-e nyelni, vagy ki kell kiköpni. Nemcsak hogy a nyolcmegyés változatot fogadta el a múlt héten a pozsonyi parlament, hanem még az önkormányzatiságot is gyengítette.

 • Algéria: Végtelen kudarctörténet

  hogy tehetetlen merevséggel, reformokra képtelenül ragaszkodik a hatalmához.

 • Olimpiát rendezne Magyarország:Blöff vagy realitás?

  Az olimpiai rendezés megpályázásáról Orbán Viktor 2000 októberében beszélt először, amikor egy parlamenti fogadáson Sydney hőseit tüntette ki. Hét hónap kellett ahhoz, hogy e vízióból tervet kovácsoljanak a kormány stratégái (vagy inkább píárosai).

 • Konzervgyárak támogatásai: Falra hányt borsó

  - vélelmezte két héttel ezelőtt egy ellenzéki (SZDSZ-es) képviselő. A konzervgyárak egy része ettől függetlenül is sérelmezi, hogy kimarad a tutiból, s egyúttal dömpingváddal illeti egyik - Magyar Fejlesztési Bank-tulajdonú - konkurensüket.

 • "A kivégzőosztag már sorakozik"

  Földi László, a Defend Kft. ügyvezető igazgatója

  A magyar-román-ukrán határ térségében zajló illegális cselekményeket feltérképező Nyírfa-akció során jogosulatlan adatkezeléssel vádolták az Információs Hivatal műveleti igazgatójaként tevékenykedő Földit, s erre hivatkozva eltávolították.

 • A régészet törvényi újraszabályozása: Kaparj, kurta!

  az autópálya-beruházások lelőhely-feltárásokra fordítandó minimum kilenc ezrelékét - több milliárd forintot - ezentúl nem a szakintézmények használhatják majd, hanem egy újonnan kreált állami intézmény. Vagyis már megint egy törvény, ami nem

 • Szép-e Claudia Schiffer? (Berlini jegyzet)

  Használhatom-e az internetet? - kérdezte tőlem egy húsz év körüli lány, miközben szokásos késő délutáni kávémat fogyasztottam újdonsült törzshelyemen, a berlini Tacheles presszójában. A kérdés ott és akkor annyira zavarba ejtett, hogy hosszú másodperceken keresztül nem is tudtam neki mit válaszolni.

 • Színház: Mackenzie mázlija (Az Előhívás a Bárka Színházban)

  A civilizációs szintkülönbség sablonos és hálás drámai konfliktus: a görögöktől a szappanoperák írónak nehezen nevezhető szerzőiig eszébe szokott jutni mindenkinek. Az egyik fönt, a másik lent; aztán a közeledés során kiderül, hogy a civilizáció maga a sátán, az állati ösztönlét pedig a romlatlanság.

 • Film: Egy éj a vihar kapujában(Harald Zwart: Érzéki csalódás)

  Ott hagytuk el nemrég, hogy mennyire utáljuk Quentin Tarantinót. Ez, bár jól hangzik, mégis igényel némi árnyalást (vö.: nyalni az árral).

 • Lemez: A hetedik (The Cult: Beyond Good and Evil)

  Leszámítva az egészen korai, illetve az utolsó, kilencvenes évek közepén született darabokat, a Cult mintha mindig ugyanazt játszotta volna. Ian Astbury farkasüvöltése, Billy Duffy gitárriffjei, Matt Sorum pörölycsapásszerű dobolása, rockhimnuszba fordulás, ez volt a bevált Cult-recept.

 • Lemez: Az úton menj tovább! (Robert Miles: Organik)

  Robert Milest jól ismerhetik a zenerajongók néhány évvel ezelőtt elkövetett Children című - hogy is mondjuk - érzelmes darabjáért, amelynek klipjében szomorú szemű kisgyerek bámul a száguldó kocsi ablakán át a fekete-fehér semmibe.

 • Hildegard von Bingen Diósgyőrben (Garmarna a XXII. Kaláka-EBU Folkfesztiválon)

  EBU-nak az európai közszolgálati rádiók és televíziók szövetségét nevezik, tudtam meg Fogarasi Lajos fesztiválfőnöktől, maga is szervez folkfesztiválokat, és ugyancsak huszonkét éve. Hogy ebből az alkalomból akár össze is boronálhatnák a két rendezvényt, az (a Magyar Rádió könnyűzenei osztályáról) Lukácsházi Győzőnek volt az ötlete, és aligha kellett sokat lobbiznia érte.

 • Munkáspárti megemlékezés Kádár János sírjánál: Találkozás ezer nagynénémmel

  a Munkáspárt megemlékezett Kádár Jánosról, a jelentős elsőtitkár halálának tizenkettedik évfordulója alkalmából. A megemlékezésen túl némi kampányolásra is futotta erejükből, hovatovább a rendezvény befejeztével az egybegyűltek majd teljes létszámban a közeli Köztársaság térre vonultak, hogy ott követeljék az államtól, állítson végre impozáns emlékművet az általuk a XX.

 • VI. Meleg- és Leszbikus Fesztivál: Aki bújt, aki nem

  Amerikában már huszonhat éve vonulnak a melegek Stonewall emlékére. Két európai fővárosnak, Berlinnek és Párizsnak meleg polgármestere van, akik nyíltan vállalják önazonosságukat. Rómában az idei felvonulás egyben tiltakozás a kormány ellen.

 • Debrecen, Debrecen: Mozgásba jön, dagad

  De úgy képzeljék el, hogy egyáltalán. Nincs esemény. Belvárosán ötpercenként átzörög egy villamos, a nagyerdei tóba vágott vécéülőkében sás terem, félholt béka kuruttyol a gumiabroncs peremén. A sugárúton szemét libben, kátránypapír, buszjegy, intimbetét, a törött padokon ájult részegek gubbasztanak.

 • Vita az internetdíj-megosztásról: Sima vagy fordított?

  Az egységes hírközlési törvény végleges, a parlament által június 12-én elfogadott szövege elég egyértelműen fogalmaz: hatósági áras lesz az "internetszolgáltatás távközlő hálózaton keresztül történő nyújtása esetén a távközlő szolgáltatás díjának az a hányada, melyet a távközlési szolgáltató átad az internetszolgáltatónak".

 • I. Indián Játékok - Veresegyház: Manitour

  Verőczy Alex, az indiánjátékok hazai meghonosítója minden bizonnyal jó dologba nyúlt, amikor az úszók, öttusázók és kenusok országába importálta ezt a sportágat. Az indiánjátékok ugyanis nem áll másból, mint úszásból, futásból, kenuzásból és íjászatból, azaz kifejezetten magyar sport, leszámítva azt, hogy ezúttal nem hátrafelé kell nyilazni, mint őseink tették, hanem előre, ami már csak azért is előnyös, mert részben nem öljük meg társainkat, részben pedig nem kell állandóan menekülnünk ahhoz, hogy az ellenséget találjuk el.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...