• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Dörzsölt, rafinált nép a magyar, csak egy baja van: nem szereti eléggé a hazáját.

 • Sajó László: Öt és feles

  Fogmosás megvolt, pisi - látván a vécét a görög-macedón határon - a szabadban; távol hegyek, fú forró szél, kóválygok álmosan a buszhoz; kávé, cigi, előttünk még vagy háromszáz kilométer, előttünk a nyaralás.

 • Dobrovits Mihály: Miénk a vár!

  Anőinek nevezett lapok egyik állandó rovata a sikeres nőket mutatja be. E cikkműfaj egyik áthághatatlan törvénye, hogy a karrierek többsége nem lehet elérhetetlen. Mintát kell nyújtson, amit - legalább látszólag - bármelyik olvasó követni tud.

 • A kormány földközelben

  A föld, vélnénk, éppolyan áru, vagy, kissé divatjamúlt terminológiával élve, termelőeszköz, mint a meleghengersor vagy a Tiszamenti Hőerőmű, vagy a motoros fűrész. Nem kétséges, hogy népünk már a rendszerváltás hajnalán ráérzett erre.

 • Pénz, foci

  A magyar sportüzleti élet legfrissebb szenzációja, hogy a Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Ferencváros focicsapatát birtokló kft.-ben. Ezzel - és a 600 milliós első részlettel, ami elsősorban az FTC, tehát az egész klub adósságainak törlesztésére megy - lezárult egy többéves, reménytelenül sötét folyamat, melynek során a leginkább piacképesnek tartott magyar focicsapat tőkés tulajdonost keresett.

 • Cyber hírek

  Elhalasztották az UMTS-tendert A kormány elhalasztja a harmadik generációs mobiltelefon-tender (UMTS) kiírását a kedvezőtlen nemzetközi piaci körülmények miatt - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az idei költségvetés 21 milliárd forintos bevételt irányzott elő a koncessziós díjból.

 • Kulturális hírek

  56 éves korában, tüdőrák következtében elhunyt Mimi Farina amerikai énekesnő, Joan Baez húga, aki legnagyobb sikereit férje, az 1966-ban meghalt Richard Farina oldalán készített lemezeivel érte el (Reflections in a Crystaln DREAMTIME E címmel látható az ausztrál őslakosok kortárs festészetét bemutató kiállítás az Essl Gyűjtemény múzeumában, Bécs/Klosterneuburgban szeptember 30-ig.

 • Tüntetések Genovában: A McDonald´s Robin Hoodjai

  Egy díjnyertes képen négy férfi töri fel Seattle belvárosának egyik Nike-boltját, így tiltakozva a Világbank tanácskozása ellen. Kettejükön Nike-cipő, míg a másik kettő Nike-melegítőt, illetve kapucnis pulóvert visel.

 • A daganatos betegek életminősége: Jóindulatú közegben

  Nem működik együtt a többiekkel, sőt ellenségükké válik. Megváltoztatja formáját, élettanát, és környezetével szövetkezve újabb és újabb sejteket állít a sötét oldalra.

 • Vízkikötések Békés megyében: Addig a kútra jár

  Tízezer embert érinthet Békés megye déli részén a helyi vízmű azon döntése, hogy kizárja a szolgáltatásból jelentős vízdíj-tartozással rendelkező ügyfeleit. A vízkikötések előtt nem sokkal a térség néhány polgármesterét skóciai tanulmányútra vitte a vízmű ügyvezetője.

 • Haláleset kitoloncolás közben: Utolsó hívás

  Christian június 22-én lett volna harmincegy éves. Ha nem hal meg, mára családot alapít az Ígéret Földjén, Magyarországon.

 • Kormányfellépés a zsebszerződések ellen: Birtokirtók

  Aföldtörvény 1994-es módosítása értelmében külföldi állampolgárok és gazdasági társaságok nem vásárolhatnak termőterületeket. A kárpótlási liciteken azonban korábban már megjelentek a külföldiek vagy megbízottaik, akik aztán a körülbelül hetven százalékon megvásárolt kárpótlási jegyekkel földtulajdonhoz jutottak.

 • Rejtő rajzfilmen: Dirty Fred befektetőt keres

  Az utóbbi évek Rejtő-reneszánszának betetőzését, sőt akár egy újabb olvasási divathullámot hozhatna a Piszkos Fred, a kapitány egész estés rajzfilmváltozata Varsányi Ferenc rendezésében, aki a Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda (Ma-Ra) vezetőjeként befektetőt keres régi álma megvalósításához.

 • Kirovski (Common Grounds - Nordic Doll; Royal Academy): Az alábbi kis regény egy Akárki Íróról szól,

  Fordítok éppen Kafkát, azt írja: "Sokan vannak, várakozók. Áttekinthetetlen tömeg, belevész a sötétbe. Mit akar? Nyilvánvaló, követeléseket támaszt. Meg fogom hallgatni e követeléseket, s lesz válaszom is. Az erkélyre kimenni azonban nem fogok; ha akarnék, akkor se lennék én képes arra.

 • Cirkusz: Fel-feldobott nő (A Les Arts Sauts a Felvonulási téren)

  is elemelkedett a földtől. Tizenegy trapézművész, egy opera-énekesnő és néhány zenész szárnyai nőttek ki a szemünk láttára a Felvonulási téren felállított óriás igluban. A francia légierő, vagyis a Les Arts Sauts társulat előadásai után nyugodtan elmondhatjuk, hogy ekkora cirkusz és ilyen magnéziumeső itt még nem volt.

 • Könyv: Kivétel vagy norma? (Pelle János: A gyűlölet vetése)

  Az utóbbi hónapokban több könyv is jelent meg a magyar zsidóság, illetve a magyar holokauszt történetéről. Pelle János A zsidótörvények és a magyar közvélemény 1938-1944 alcímmel jelentette meg tanulmányát, és ezzel egy eddig elhanyagolt kérdést dolgozott fel.

 • Film: Heti kretén (A leskelődő)

  Az lenne csak csuda móka, ha visszasírnánk a gyilkost. Mondjuk, aki csak egyszer ölt. Előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, például egy dúsabb örökség reményében úgy intézte a dolgokat, hogy minden szereplő, uram bocsá´ a néző is azt higgye, hogy merő véletlenségből dőlt rá a közfal a nagybácsira, majd miután mesterkedései végére járt, újra fölvette a munkát, fapofát öltött, mintha nem is ő csinálta volna a bajt, bújt biztos alibi oltalmában.

 • Színház: Lekvár, dió, mák: flódni (Szigeti József népszínműve Zsámbékon)

  Trükkös képződménye drámatörténetünknek ez a népszínmű: összeállt

 • Vér és arany (Kádár Gábor-Vági Zoltán: Aranyvonat)

  Könyvs a vagyon kézen-közön történő eltüntetése - ennek fontos állomásait mutatja be ez a munka. Akönyv, miután felvázolja a honi zsidóság két világháború közti demográfiai-társadalmi helyzetét s a zsidótörvények gazdasági-szociális hatását, több országra kiterjedő kutatómunka alapján gondosan elemzi a német megszállást követő zsidóüldözés gazdasági, vagyoni vonatkozásait.

 • Közös jövő: Folkestra

  Az talán túl szép volna, ha a Szigetre kijönne a lemeze, de azért melegen ajánlott majd érdeklődni, van rá egy kis esély. Bármiként is, nincs mese, kint kell lenni, hiszen soha jobbat, mint egy új zenekarba belehabarodni.

 • Blood, Sweat & Tears

  Hallatlan előnyökkel jár, amikor megöregszik az ember; például kiveheti a részét a nosztalgiabulikból. És ha történetesen a Blood, Sweat & Tearsszel kedveskedik neki a Sziget, képes odáig ragadtatni magát, hogy azt gondolja, a nagyszínpad legjelentősebb koncertje előtt áll.

 • Tangó Piazzollától Jerevánig: Yengibarjan trió

  David Yengibarjan tizenkilenc éves volt, amikor 1995-ben lelépett Jerevánból. Szobrászművész bátyja már két éve Budapesten dekkolt, az ő műtermében húzta meg magát. Kottákat kerített, bejárt a dzsessz tanszakra, hangszerelést és zeneszerzést tanult.

 • Opera a Szigeten: Robbanós cukorka (Kovalik Balázs rendező)

  Magyar Narancs: Lehet sikere ebben a közegben egy operának?

 • New York Party Aréna: Tánczenei koktél

  Ritchie Hawtin, az első nap sztárja Kanadában született, azután - cseberből vederbe - Detroitba költözött, hogy büntesse a helybelieket, akik tudvalevően a techno pionírjai és máig legnagyobb innovátorai. Ritchie - kartársai szokásához híven - számos álnév alatt készítette lemezeit (például Fuse vagy a legismertebb: Plastikman), melyek közül Muzik, a Sheet One és a Consumed a műfaj kétségtelen klasszikusa, vagy legalábbis annak hívja őket az irigy utókor: egyébként meg mindegy is, mit csinál, hisz bármihez nyúl, az úgy zseniális, ahogy van.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...