• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Anyák napalmja 3.)

  A rizses csoki karnyújtásnyira hevert előttem a moziaulában, de nem vettem fel, mint egy telefont, ami csörög, ha belerúgnak.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (Használjunk minél több idegen szót!)

  A magyar nyelv tanárai, művelői ennek az ellenkezőjét szokták hirdetni, s ez a felfogás - mint öröklött, szent hagyomány - ma is széles körben él. Az általános iskolai magyarkönyvemben volt erről egy lelkifröccs, és az egyik példa az volt, hogy ne mondjuk azt: "Cúg van," hanem inkább "Huzat van.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  A töltésen feküdt, egészen helyes volt, persze korcs, egy adag szálkás szőrű valami meg két adag egészen más. A sínek mentén kellett elmenni az állomásig, amikor beleakadtunk, de nem volt érdemes örökbe fogadni, mert a hátsó fele kábé egy méterre volt az első felétől, egyszóval nem nagyon élt már.

 • Juhász Géza: A melegek, a gyerekek és az alkotmány

  Ajúlius 16-i, hétfői tüntetésen Budapest III. kerületének polgármestere elállt attól, hogy a hivatala ablakaiba kitett hangszórókon keresztül intézzen válaszbeszédet a szexuális kisebbségek jogainak győzelmét ünneplőkhöz.

 • Heti zsidó

  Mivel a zsidózásra mindeddig még nem vezettek be mértékegységet, nem könnyű megállapítani, hogy a múlt héten erősebb zsidózás folyt-e, mint az az előtti vagy az előtti előtti, vagy bármelyik héten 1989, a rendszerváltás és a szabad közbeszéd kezdete óta.

 • Forma és tartalom

  Medgyessy Péter a kétkamarás parlament létrehozásáról tárgyalna két korábbi és a jelenlegi igazságügyi miniszterrel; utóbbi (az MDF elnöke) támogatja is a szocialista miniszterelnök-jelölt javaslatát, mondván, a rendszerváltozás óta híve e formának, bevezetéséről bármely demokratikus erővel hajlandó eszmét cserélni.

 • Cyber hírek

  A Telenor megveszi a Pannont A norvég Telenor mobil ágazatán, a Telenor Mobile-on keresztül előszerződést írt alá a holland KPN távközlési társasággal, a finn Soneraval és a dán Tele Danmark Communicationsszel a Pannon GSM-ben a Telenor által eddig nem birtokolt összes tulajdonrész megvásárlásáról.

 • Kulturális hírek

  n GYÁSZ Tragikus hirtelenséggel elhunyt Mulasics László festőművész. 1984-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán.

 • Örökbefogadás: A második legjobb megoldás

  (lásd A gyakorlat című keretes írásunkat). A különböző módszereket preferálók között, akár az elviekben, akár a gyakorlat szintjén jelentős nézeteltérések tapasztalhatók.

 • Külföldi befektetők Magyarországról: Pénzváltók és megváltók

  - az ígéret(ek) földjének gondolják e helyet, amit mi, magyarok a civilizált világ végvárának szeretünk hinni - csak a civilizált világ ne balkánozna le minket annyiszor.

 • Fradi-MTK-Fotex: Örökrangadó

  Az FTC focicsapatát működtető kft.-ben a Fotex Rt. szerzett részesedést, míg az MTK-ban a cég elnök-vezérigazgatója, Várszegi Gábor közvetlenül érdekelt. A "zsidócsapat" tulajdonosának Üllői úti megjelenése vihart is kavart: az ún.

 • Színház: Ladiladilom (A Háromgarasos opera Esztergomban)

  Nem tudom pontosan, mi az a papsajt, de hogy nem minden papsajt, abban egészen biztos vagyok. Már éppen elúrhodik rajtam a kevélység, hogy micsoda mázlim van nekem a jobbára találomra kiválogatott nyári színházi előadásokkal, amikor egyszer csak beüt ez a papsajthiány, pedig az előjelek nagyon is papsajtra utaltak: Vidnyánszky, Esztergom, John Gay meg Háromgarasos opera.

 • Nem emlék. Mészöly Miklósnak

  Abroncson bemenni

  A magyar próza klasszikusa ma lenne 92 éves.

 • 9. Biciklis Futár Világbajnokság, Budapest: Sütött a nap

  Amióta az ember kommunikál, közvetítők segítségére is szüksége van. Amikor a biciklit 1880 körül feltalálták, egyértelmű volt, hogy a futár előbb-utóbb nyeregbe pattan. Az első igazi biciklisfutár-erőpróba Amerikában volt, a sztrájkoló postavonatokat helyettesítették 200 km-es távolságon San Fransisco és Fresno között.

 • "Miről szól ez az egész helyszín" (Sinya, Lackó, Spenót, Nikosz)

  Lackó: A rendezés jogát már két évvel ezelőtt megnyertük Zürichben, de az amcsi lobbi olyan erős, hogy kibulizták, mégis Amerikában legyen a verseny. Így lett a helyszín Boston. De Boston valamiért belebukott, nem tudtak megegyezni a városházával, vagy ilyesmi, ezért aztán átkerült Philadelphiába.

 • Omara Portuondo

  Míg a Buena Vista Social Clubnak csak az emlékét őrzi Havanna, a Tropicana Night kabaréban a mai napig zajlik az élet, és állandó fellépői között van Omara Portuondo is, immár ötvenöt éve. Nem szívesen beszélnék le arról bárkit, hogy odalátogasson, mindazonáltal jeleznem kell: Omarából ugyancsak komoly dózisra számíthatunk egy hozzánk közelebb eső Szigeten.

 • Pannon Praktikum világzenei nagyszínpad: Eksztázis 1-7-ig

  Az óbudai sziget fölső csücskében, túl a civil szervezetek utcáján, a táncdalsátron és az üveghegyen, az Óperenciás tengeren innen és túlról érkező zenészekkel randevúzhatunk: magyarok, románok, arabok, zsidók, cigányok, szerbek, feketék, fehérek, sárgák és barnák, az egész világcsavargó vircsaft.

 • Rock: Mérsékelt örömök

  Megduplázott költségvetés ide vagy oda, valóban jelentős attrakciókkal, kihagyhatatlanul felkavarónak ígérkező társaságokkal a rockzene terén idén sajnos adós marad a Sziget.

 • Helyükre a dolgok: Morcheeba

  Atörténet bő hét évvel ezelőtt indult, amikor a Godfrey fivérek - a gitáros-billentyűs Ross, valamint bátyja, a ritmusprogramokért, szkreccsekért felelős Paul - egy londoni house-partin összefutottak az addig "főállásban" divattervezőként ügyködő Skye Edwards énekesnővel; néhány próba, majd több sem kellett nekik, máris Morcheeba név alatt igyekeztek dalokat farigcsálni.

 • Színházi és táncsátor 2001

  A színházi és táncsátor idén mintha elsősorban a táncprodukciókat favorizálná, de a prózai színház kedvelői sem maradnak katarzis nélkül.A

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...