• Várhegyi Éva: Ekotrip (Politikamentesen)

  Többet nem lesz itt politizálás, büdösfideszesezés! - jelentette be a független nemzeti intézmény újdonsült vezetóje azon frissiben, hogy miniszteri bársonyszékét elhagyva beköltözött a rideg Szabadság téri épületbe.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe

  "A lego tökéletes eszköz ahhoz, hogy az állampolgárokat intoleránssá nevelje az olyan dolgok iránt, mint a szagok, az emésztési végtermékek, a szabályszegés, a romlás, az elmosódó határvonalak, a csírázás és a halál.

 • Cyber hírek

  Csigából processzor Német kutatóknak sikerült összekapcsolniuk egy csiga idegsejtjeit egy mikroprocesszorral, létrehozva a világ első részben élő integrált áramkörét. Az eredmény reményt ad arra, hogy gyógyíthatóvá válhat az idegrendszeri betegségekből fakadó hibás mozgáskoordináció, vagy visszaadható lesz a látóidegek károsodása miatt elvesztett látás.

 • Kulturális hírek

  Magyarország visszaadta Horvátországnak István király koponyájának és jobb kezének azt a darabját, amelyet a millenniumra kaptunk kölcsön egy dubrovniki dominikánus kolostorból, ahol az ereklyéket 450 éve őrzik.n "RIÁSPLAKÁTOK Akárcsak tavaly, idén is a Felvonulási téren állították ki az @¨© formáció (Bakos Gábor, Fatér Barna és Geszti Péter) óriásplakát-pályázatának 99 alkotását, amelyeket 713 terv közül választott ki a zsűri.

 • Kelet-Timor: Épp csak hogy ország

  a legnagyobb párt, a Fretilin nevű egykori gerillamozgalom lesz a győztes, megszerezve akár a szavazatok abszolút többségét is. Aztán, ha minden menetrend szerint halad, megkezdődhet az alkotmányozás folyamata, és jövőre valóban önálló állammá válhat az ország - legalábbis politikai értelemben.

 • Az ISM játszótérpályázata: A Vackor-dosszié titka

  Aprogramra a tavalyi 48 millió forinttal (és 179 nyertes felhasználóval) szemben a 2001- 2002-es költségvetés évi 250 millió forintot különített el; a felhasználók számára a pályázati keretösszeg idén 355 millió forint.

 • Aszályok Magyarországon: Meleg, száraz érzés

  Avilág tíz legveszélyeztetettebb országa közé sorolja az ENSZ Magyarországot a vízutánpótlás tekintetében. "1992 óta rajta vagyunk a vízhiányos országok listáján, de ez önmagában nem jellemzi jól a tényleges állapotokat - mondta Nemes Csaba, a Környezetvédelmi Minisztérium Stratégiai Főosztályának a vezetője a Narancsnak -, hiszen csak a saját felszíni vízkészleteket, illetve a befolyó és a kifolyó vizek mennyiségének különbségét veszi figyelembe a számítás.

 • "Nekem olyan tűzoltó egyéniségem van" (Gyimóthy Géza, az FKGP országos főtitkára)

  Magyar Narancs: Azt mondta néhány éve: a vasárnapja az egyházé, a szombati napja a párté, a többi az ország házáé. Május 5-én megválasztották a kisgazdapárt országos főtitkárának: még mindig elég az egy nap?

 • Fidesz-MDF-megállapodás: A karaván halad

  Saját szempontjukból az egyetlen józan lépés mellett döntött a Fidesz és az MDF, amikor a múlt pénteken késő este megállapodtak a közös indulás feltételeiről. A nyilvánosságra hozott szöveg tanúsága szerint a legnagyobb kormánypárt teljesítette kisebbik partnere valamennyi lényegi kívánságát.

 • Filmforgatás a Szigetközben: Napóleon és a magyarok

  Augusztus közepén a Felső-Szigetköz több ágából mintegy három napra hirtelen eltűnt a víz, mégpedig a vízpótló rendszer által érintett területről. Ez műszakilag csak úgy lehetséges, ha a vízutánpótlást szabályozó zsilipet elzárják.

 • Film: Fehér por tegnap (Ted Demme: Betépve)

  Csodálkozol a kokainistán,s nem érted?Gondolkozzál az okain is tán -s megérted!Kosztolányi DezsőIgaz történetekkel tele van a padlás, ilyen címen még sorozat is fut az egyik vendéglátó-ipari tévécsatornán. A film megtörtént eseményeken alapszik.

 • Kirovski (Common Grounds - Nordic Doll; Royal Academy): A könyvesszakma erkölcsszociológiájához

  ...akinek az emléke, ahogy szinte olyan dél-afrikaiasan kijött a mérföldes távon a kanyarból (a Derby-táv másfél mérföld), a tizennyolcas mezőny láthatóan komoly iramot ment addig is, jött Kirovski, nevetséges bizonyosságként, hogy a KIROV BALLET plakát városszerte és hét éve az ugyanily nevű (rosszalltam!

 • Lemez: Lehunyt szemmel (Björk: Vespertine)

  Nem tudom, ő maga hogyan van vele, de nekem ez a lemez egyenesen attól a Björktől jön, aki a megvakulás határán lépdel ide-oda börtöncellájában, s hogy meg ne bolonduljon a totális süket csöndtől, minden mozdulatából, a legapróbb neszből és hangfoszlányból is zenét teremt belül, fejben, ahol az égvilágon bármi megtörténhet - akár a moziban.

 • Lemez: Még szép (Caroline Lavelle: Brilliant Midnight)

  Nem kell restellkedni, ha valaki nem ismeri a nevét, habár rengeteg alkalmat adott már a találkozásra, még ha általában apró betűkkel mutatkozott is mások produkcióiban. Íme, ki mindenki hívta Caroline Lavelle-t csellózni a stúdióba és/vagy színpadra: Siouxsie & the Banshees, Peter Gabriel, Muse, Radiohead, Massive Attack, William Orbit, Divine Comedy, Ryuchi Sakamoto, Laurie Anderson, Philip Glass, Cranberries, Manic Street Preachers, Nigel Kennedy, De Dannan, Loreena McKennitt, Michael Nyman, Hector Zazou, Indigo Girls, Waterboys, Pale Saints, Modern English, Ultra Vivid Scene - nem teljes, de nem is egyhangú sor, ám arra bőven elegendő, hogy különösebb kockázat nélkül érdemes legyen próbát tenni vele, főleg, hogy ez már a második szólóalbuma az 1995-ös Spirit után.

 • Koncert: Buborékmentes (A Marilyn Manson Wiesenben)

  Mindössze kettőszáz kilométer, és máris azt figyelhetjük, miként hullik le a művéres lepel a legutóbbi nagy rock and roll-svindliről. Ki gondolta volna? Marilyn Manson, a modern rock közelmúltbeli "antikrisztusa" mára alig több fröccsöntött bazári ördögnél.

 • Graffiti: Bohóc a falon

  Afalfirkák eredetéről is el lehet lőni azt a közhelyet, hogy egyidős az emberiséggel, hiszen a lascaux-i állatrajzok mégiscsak ott vannak a barlangban, és az egyiptomiak sem fukarkodtak a hieroglifáikkal. Persze ezek legálisan készített művek voltak, de ismerünk ókori piramisok sírkamráiból "Itt jártam.

 • I. Országos Falfestmény és Graffiti Fesztivál, Győr: Megfújták az aluljárót

  a Marcalváros két lakótelepét összekötő aluljárórendszer szemközti falán. Mellette a falon a klónozás erkölcsi aspektusain féltucatnyi utánozhatatlan emberi arc vívódik, vonásaikat egy fiatal autófényező finomítja.

 • Prosperáló dotkom-paródia: Minimalista iskola

  Ez a kommunikatív szempontból igen redundáns elnevezésű társaság 1999 decemberében benyújtott éves jelentésében nyíltan azt állította magáról, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem végez, és őszintén szólva nem is tervezi, hogy ilyesféle foglalatosságba kezd, mivel színtisztán intellektuális munkával kíván a részvényesek számára nyereséget produkálni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...