• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Besétál egy szép őszi, tavaszi, nyári vagy téli napon egy ismeretlen horvát parasztember a Csabához, és aszongya:

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Ma reggel, úgy fél tíz tájban avval keltem, hogy ezután én már kizárólag csakis avval foglalkozom, hogy jól érezzem magam. Bezár a bazár, az egyszemélyes brutállokál, kitessékelem az ajtón teljesen elázott becses személyemet.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Mi az az Umberto Eco, egy visszhang, kérdeztem a koszos férfit. Megállt a szájában a falat, aztán lassan, mintha robot bújt volna belé, kinyújtotta a karját, egy ajtóra mutatott: Menj, és nézd meg! - mondta szájbarágósan.

 • Tatár György: A nyugat eltérítése

  . .

 • Hol a határ?

  Az amerikai merényletsorozat elkövetőinek nevét és életpályájuk utolsó szakaszának legfontosabb tényeit néhány nap alatt feltárta az FBI. Azokról, akik útjukra indították őket, már korántsem tudunk ennyit, sőt teljes bizonyossággal azt sem állíthatja senki, hogy Uszáma bin Ládin lenne az akciók kitervelője és felbujtója; azt azonban paradox módon nagyjából be lehet lőni, hogy az elkövetőket mi motiválhatta.

 • Alapít, mint vöcsök a fűben

  Tegnapi hír: Lányi Zsolt kisgazdapártot alapított. Még mindig jobb, mintha operaírással próbálkozott volna. Neve is van: Magyar Kisgazda és Polgári Párt. Lám, az élet él, és élni akar; fölkel a nap, csörget a villamos, az emberek indulnak pártot alapítani.

 • Cyber hírek

  WTC-relikviák Az eBay online aukciós ház betiltotta a World Trade Center- és a Pentagon-szuvenírek árusítását, miután a törmeléktől kezdve az üvegszilánkokon át a tragédia videofelvételeit kínáló hirdetések árasztották el oldalát.

 • Kulturális hírek

  n AZ ÉPÍTÉSZ Minoru Yamasaki nem élte meg leghíresebb épülete pusztulását: alig egy évtizeddel az ikertornyok átadása után, egyes források szerint 1987-ben, mások szerint 1986-ban hunyt el, 75 éves korában. 1912-ben született, egy nélkülöző, japán-amerikai családban nőtt fel.

 • Amerika és az iszlám világ : Forró szövetség

  az afganisztáni iszlám ellenállásának nem kis része volt abban, hogy a szovjet rezsim összeomlott. Uszáma bin Ládin és az iszlám nevében fellépő harcosai ennek az ellenállásnak a hőseiként kezdték futásukat, nem mellékesen jelenlegi ősellenségük, az Egyesült Államok támogatását élvezve.

 • Amerika új háborúja: Ez nem a harmadik

  és a terrorizmust támogató rezsimek - ellen fog folyni.

 • New York és Hollywood: Járulékos kártétel

  Egy masszív lábakon álló infrastruktúra nyilván csodákra vagy egészen képtelen hazugságokra is képes,

 • Csurka szerint a világ

  Csurka István a Magyar Fórum második oldalán hétről hétre eligazítja híveit a haza és a nagyvilág dolgai felől, és aki kóstolta már ezeket

 • Pártpreferencia-vizsgálatok: Melyikét tolja

  Vannak, akik makacsul kételkednek a kutatási eredmények megalapozottságában, és manipulációt emlegetnek. Gyakori ama érv, mely szerint egy ezres (kétezres) mintából semminémű érdemleges következtetést nem lehet levonni a mintegy nyolcmillió választó szándékairól.

 • Fidesz közeli fantomcégek: megszüntették a nyomozást - Magyar népmese

  Afeljelentők, köztük két SZDSZ-es képviselő és az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) nyolc napon belül panasszal élnek a rendőrségi határozat ellen a Fővárosi Főügyészségnél, ahol egyébként egyetértenek a nyomozás megszüntetésével - ez utóbbi tényt a rendőrségi közlemény is tartalmazza.

 • Kiállítás: "Falfestményekkel a környezetért" (Hajdú J. Ferenc: Graffiti - Arcok)

  A betűkkel a "normál polgár" nem tud mit kezdeni. Csak a képekre vevő.

 • Színház: Az első este (Sarah Kane: Megtisztulva)

  A huszonegyedik század első estéjén stílusosan színházban voltam, bár nehezemre esett ott lenni. Merthogy tényleg az a rémes múlt heti kedd, az volt ennek a szintén rémesnek látszó századnak az első napja. És, megint stílusosan, egy nagyon kortárs - bár múlt századi és halott - szerző darabjának ősbemutatóját láttam, Sarah Kane Megtisztulva című művét.

 • Lemez: Maga esik bele (Claude Chalhoub)

  Ha egy lemez azzal kezdi, hogy Kelet-Nyugat híd és hogy kultúrák összeolvadása, akkor én hirtelen mérsékelten kezdek lelkesedni, mert arra már elég sokat (s legtöbbször meg-) jártam. Az igazán jó nevű kanadai producer, Michael Brook - aki tett-vett többek közt a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khannal és az örmény Djivan Gasparyannal - is így lehet ezzel, legalábbis ez derül ki bevezető szavaiból, de én most nem szívesen pendülök vele egy húron, mert nélküle több esélyt adnék Chalhoub amúgy korántsem érdektelen albumának.

 • Magaslati levegő (Csúcs és hang - Új népzene az Alpokból)

  Az Alpokról majdnem mindent tudunk. Ott tenyészik a bőrgatyesz, a kolompoló marha és piros képű pásztora, éppoly levakarhatatlanul, mint ahogy a csikós gulyás meg a karikás ostor tapad a Hortobágyra itt, mifelénk. Ettől a szuvenír-fílingtől nem mentes a népzenéje sem, ám aki nem riad vissza a mélyfúrástól, egészen felkavaró etnozenei mozgásokra talál.

 • Lemez: Transz vagy gagyi? (Medeski Martin and Wood: The Dropper)

  Azenekar 1991-ben alakult, mikor is a Medeski and Wood duóhoz csatlakozott Martin. A koncepció az volt, hogy egy állandóan turnézó, stabil bandát csináljanak, amely busszal járja a világot, és éjszakáról éjszakára föllép a legkülönbözőbb klubokban.

 • Új intézmények Budapesten: Művészet születik

  Kamerákat szereltek a Műcsarnok termeinek stratégiai pontjaira. Nyilván adnak a biztonságra, szükséges is ilyen időkben, gondolja az ember, már ha egyáltalán kamerákra gondol műalkotások közvetlen közelében, de inkább rá se hederít, hogy figyelik.

 • Werckmeister-vita: Tar(r)talom és forma

  Azon túl, hogy írásom természetesen mindenkihez "szólt", aki látta Tarr filmjét, voltak úgynevezett megszólítottjai is, nevezetesen a filmet feltétlenül elfogadó értékelők. Közülük Kovács András Bálint és Schubert Gusztáv szólt hozzá cikkemhez.

 • Nosztalgia párizsi

  Belphégor - A Louvre fantomja

  Bár a jövő, mint tudjuk, már elkezdődött, most mégis próbáljunk előre nézni, mondjuk abból az egyébként nyilvánvalóan téves feltételezésből kiindulva, hogy jövőre is tart még. Leforgatták már a Mátyás, a királyt, a Honfoglalás 2-t, sőt a Tagkönyves Kálmánt, és nagy erőkkel folynak a János vitéz élőszereplős változatának előkészületei.

 • Védekezés a graffitik ellen: Se vassal, se hígítóval

  AFővárosi Közterület-felügyeletnél jó fél évvel ezelőtt egy Attila utcai felújított ház összefirkálásakor szakadt el a cérna. A felügyelet igazgatójától, Varsányi Pétertől megtudtuk, hogy a főváros kezelésében lévő útvonalakat, tereket, aluljárókat kiemelten kezelik, és az ellenfél harcmodorához igazítva stratégiájukat, az éjszakai portyákra civil ruhás felderítőkkel vonulnak ki, akiket - ha tettenérésre lehet számítani - egyenruhás főerők követnek.

 • Sörfesztivál a Városligetben: Mi van a hab alatt?

  AHofbräu háromnapos sörfesztiválja alatt azonban az időjárás cseppet sem volt nyáriasnak mondható, csak akkor nem lógott az eső lába, mikor egészen leért. Persze ha én sörforgalmazó lennék, éppen az ilyen időjárást preferálnám, hisz ilyenkor a legkönnyebb helyre tenni az okvetetlenkedőt: bocs, de az égiek vizezik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...