• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Szabadna, kérem?)

  Nagyon nehéz elhinni, hogy a nyelv mennyire nem logikus. Egyrészt a saját kategóriáit rendre fölrúgja, például szív-szívnek, ha főnév, de szív-szívnak, ha ige. Az utóbbi megsérti a magánhangzó-harmónia elvét, mert magas magánhangzójú tőhöz (szív) mély hangú rag illeszkedik.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Acid tofu)

  Először még nagyon tetszett, amikor Einstein azzal érvelt bizonyos határozatlansági tényező ellen, de egyáltalán, maga az érvelés, szóljon az bármi ellen: hogy tudniillik Isten nem kockajátékos. Ennek megvolt a maga húzása a nyelv felé, ami azt éreztette legott, hogy vannak mondatok, amik a világegyetemmel egyenrangú beszólások bírnak lenni.

 • Dobrovits Mihály: Hitvallás és lélektömeg (A népszámlálás vallási hovatartozást firtató kérdéséről)

  és lélektömeg

 • Meddig mehet ez így tovább, és miért fog akkor is, ha semeddig?

  Sajnos, kezd elmenni a humorunk. Az utolsó csepp a pohárban nem is a chilei cseresznye meg a kolumbiai "kábítószeripar" magyarkertészek általi felszámolása volt, ami egyébként földrajzilag és elmekórtanilag szinte logikusan következett a Japánnak felajánlott friss magyar zöldségből, a malájoknak kínált magyar biodízelből, valamint a magyar-albán közös csöpögtetőprogramból: megesik, hogy az emberhez néha bekopognak, hogy nem akar-e venni néhány olyan dolgot, amire nem hogy nincs szüksége, de maguk a kínált dolgok sincsenek; ilyenkor az ember a vigécet szelíden kitessékeli a küszöbről a gangra, és elmélázik azon, hogy milyen megalázó és méltatlan módon kényszerülnek egyesek a kenyerüket megkeresni.

 • Az úr hangja

  Januárban négy verzióban ment Budapesten Az ember tragédiája: a Bábszínházban (r.: Garas Dezső), a Merlinben (Jordán Tamás), a Madáchban (Kerényi Imre) és a Várszínházban (Iglódi István); nemzeti klasszikusunk hanyagolása miatt ne tessék panaszkodni most, a magyar kultúra napja körül.

 • Kulturális hírek

  GYÁSZ73 éves korában elhunyt Sinkovits Imre: a Jászai- és Kossuth-díjas kiváló művész közel ötven éven át volt tagja a tavaly Pesti Magyar Színházra átkeresztelt Nemzeti Színháznak. ´t magát ugyancsak tavaly tisztelték meg a Nemzet Színésze címmel.

 • Cyber hírek

  Tiltott Trabant MP3-akA Bahia.hu az együttes felvételeit gondozó Lukin Gábor kérésére levette oldaláról a nyolcvanas évek undergroundjának meghatározó együttese, a Trabant digitalizált felvételeit. Lukin azzal indokolta kérését, hogy bár nincs ellenére, ha az emberek egymás között terjesztik a Trabant felvételeit, nem járul hozzá, hogy egy üzleti vállalkozás ingyen terjessze őket.

 • Országos gyűlés előtt az MDF: Helyosztó meccsek

  a 2002-es választásokra. Utóbbi helyességét a parlamenti frakció jó néhány tagja vitatja: szerintük hiba nem komolyan venni a Fidesz tavaly év végi ajánlatát, amely, állítják, jó esetben 20-25 helyet hozhatna az MDF-nek.

 • Húszmilliárdot kaphat a Vértesi Erőmű: A szene se áll jól

  a talpon maradáshoz szükséges húszmilliárd forint körüli tőkeinjekciót. Igaz, ez az összeg legfeljebb tüneti kezelésre elég, ráadásul - ha elfogadjuk, hogy

 • Az Országimázs Központ és költségei: Hogyér´ a petárda?

  az ideje, megmondja majd. Addig meg találgasson mindenki kedvére, hogy a központ által korábban bejelentett 765 millió forintos összköltségből egyes vállalkozásoknak mennyi jutott. Például az 1998-as Fidesz-kampányban kulcsszerepet játszó Happy End Kft.

 • Kereset a Postabank volt könyvvizsgálói ellen - 2.: A teljesség igénye nélkül

  - már amennyiben a folyamat eljut a döntési szakaszig. Az alperesek egyike máris jelezte hajlandóságát a megegyezésre, s ha az auditorok bizonyítani tudják, hogy a bank korábbi menedzsmentje megvezette őket (például azzal, hogy hamis teljességi nyilatkozatot adott), akkor a felelősséget a pénzintézet akkori vezetőire háríthatják.

 • Per-újrafelvételi kérelem Bárdossy ügyében: Tetemrehívás

  Per-újrafelvételi javaslat Bárdossy ügyében

 • Kongó: a Kabila-gyilkosság: Tovább, a semmibe

  De mégsem súgott, hanem előrántotta hangtompítós pisztolyát, és közvetlen közelről nyakon, mellbe, majd - nyilván távolodva - lábon lőtte az államfőt. Ezután sarkon fordult, és nyugodt léptekkel távozott.

 • Breaktalálkozó a Banánban: Táncolj, törő!

  Beléptem a kapun, és másfél méternyit pattantam vissza a szagról, majd a második kísérletre lassan behatoltam a csillaghegyi Banán Klub előterébe. A padlón emberek ültek kört formázva, a körben pedig egy másik ember forgott a fején.

 • Zámbó Jimmy temetése: Erőltetett menet

  Már egy órával a ceremónia kezdete előtt tömegek néznek mereven a görög katolikus templom irányába, ahol a gyászszertartás zajlik. Ahová beállok, a magasabb növésűek jól láthatják a Jimmy adakozásából fölépült templomot.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...