• MaNcs 13. évf. 40. sz. (2001. 10. 04.)

  "Az ügyészség hozott anyagból dolgozik" (Turi András, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal helyette

  Magyar Narancs: Székely Zoltán úgy véli, ellene koncepciós per folyik. E szerint országgyűlési képviselők számára is kényelmetlenné vált, hogy ő a csatornaberuházásokkal kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit felelősségre akarta vonni. Szerinte egy ilyen ügy szereplője Balla Dániel, aki kapóra jött politikai ellenfeleinek, majd az ügyészségnek is, amely szerv - állítja Székely - "betanította" a vállalkozót...

  2001 / 40
 • Hammer Ferenc: Paszták népe

  Egyszer csináltam egy hitvány dolgot. Másodikos egyetemistaként egy hajnali szemináriumon kornyadozva, az álmosság hideg-meleg verítékétől és egyéb kínos tüneteitől verve, meglehetősen diabolikus szórakozást eszeltem ki, hogy ébren maradjak.

 • Balázs Attila: Cunicilus vitae

  Tulajdonképpen (meg) gyakorta elég annyi, hogy csak lapuljunk, tényleg, kihegyezett fülekkel, kiélezett látással, fojtott lélegzettel, figyeljünk kifelé a fejünkből, mit mindig saját magunkat nézzük befelé (!), és az élet maga hozza elénk sokadik aprócska blődségét, zöldségét, amit nem szabad elszalasztani.

 • Hack Péter: Ki kormányoz bennünket?

  Ebben az évben a Fidesz által vezetett kormány parlamenti többsége és a BUX párhuzamos tendenciákat mutatott: mindkettő látványos zuhanásokat élt át. Az 1998 tavaszán még 213 fős kormánykoalíció 2001 szeptemberére 192 főre olvadt, hogy aztán két, régóta eladólistán lévő kisgazda jellembajnok csatlakozásával 194 főre emelkedjék, elérve ezzel a minimális parlamenti többséget.

 • Csendes többség

  A Gallup és a Medián legutóbbi felmérései szerint fordulat történt a pártok népszerűségi rangsorában, ami valamiképpen a New York-i terrorakció hatásához köthető. A Gallup, melynek felmérését időben valósággal kettévágta a merénylet, még csak hatszázalékos előnyt jelzett a Fidesz-MDF közös lista számára (megjegyezvén, hogy a szeptember 11.

 • Édes Erdély, itt vagyunk!

  Az RMDSZ marosvásárhelyi tanácskozásán a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) megrovásban részesítette a magyar párt tiszteletbeli elnökét, Tőkés Lászlót. E koki már régóta kinézett a püspöknek, sőt a feddést közvetlenül kiváltó ámokfutás miatt - a tavalyi választási kampányban Tőkés két megyében is az RMDSZ jelöltjei ellen agitált - jobb helyeken a székház közelébe sem engednék többé a neves egyházfit.

 • Cyber hírek

  Honlaptörés Magyar számítógépkalózok hétfő délután fél hatkor feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját, és az oldalon saját üzenetüket helyezték el. A megváltoztatott oldalon a "Pistikéék" aláírást használó csapat globalizációellenes szöveget helyezett el.

 • Kulturális hírek

  n AKEBONO BÚCSÚJA A feje búbján lévő hajcsomó rituális levágásával szimbolikusan is befejezte aktív pályafutását a térdsérülése miatt idén már nem versenyző Taro Akebono, a szumó első nem japán származású bajnoka, aki 1969-ben Chad George Rowan néven született Hawaii szigetén.

 • Háború vagy diplomácia: Amerika tüzelőállásban

  Az Egyesült Államok első és közvetlen célja továbbra is Uszáma bin Ládin kézrekerítése, és az általa működtetett terrorista- hálózat felszámolása. Arról, hogy ezt pontosan hogyan lehet elérni, elkeseredett és ádáz viták folynak szerte a világon.

 • Kik azok a tálibok, és mit akartak?

  Az 1996-ra Kabult is elfoglaló tálibok nemcsak a radikális szovjetellenes ideológia termékei voltak (jellemző módon nem keveset építettek be a szovjet beszédmódból a sajátjukéba), de két radikális iszlám mozgalom is a befolyása alá vonta őket.

 • Amerika a merényletek után: Ár a szabadság

  az amerikai társadalom számára legfontosabb értékek összességét jelentő életforma megvédését nevezte meg fő feladatának. A helyzet iróniája ugyanakkor, hogy a napi szinten gyakorlatilag kivédhetetlen (legfeljebb átérzettségében enyhíthető) terroristaveszély csökkentésére a gondoskodóból szigorúan védelmezővé vált állam által felkínált, többnyire végtelenül naiv eszközök éppen a megvédeni kívánt és elsősorban a sarkalatos szabadságjogok által fémjelzett életforma megszorítását eredményezhetik.

 • Németország a koalícióban: Tartós félelem

  "Feltétel nélküli szolidaritást vállalunk az Egyesült Államokkal, hangsúlyozom: feltétel nélküli szolidaritást" - mondta Gerhard Schröder német kancellár az amerikai terrortámadások másnapján. A több mint ötezer áldozatot követelő merényletek megrázták Németországot.

 • A játszóterek biztonsága: Elszabott ügyek

  Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) tavasszal pályázatot hirdetett játszótérgyártók és -forgalmazók, valamint felhasználók számára. A forgalmazók részéről három nyertes volt: a S´AJO-Neuhold Gyártó és Kereskedelmi Kft.

 • Megállapodás a kormány és a Microsoft között: Felsőfokon

  az érintett intézmények ma még csak annyit tudnak az egészről, amennyi a sajtóban megjelent, sőt a Miniszterelnöki Hivatalban sem voltak képben az illetékesek.

 • Újjáépítés az árvíz sújtotta Beregben: Légvár áll ott

  az újjáépítés vezetői már októberi, sőt újabban novemberi időpontokkal kecsegtetik, tapasztalataink szerint sokan a karácsonyt sem ünnepelhetik új vagy felújított házukban. A kérdés immár nem is az, hogy a hiba a határidő kitűzésekor

 • A terror és a magyar gazdaság: Pakkot kapunk

  nem is vártunk mást. Igaz, Orbán Viktor látványosan ellentmondott miniszterének,

 • Velencei Biennálé (USA, por és homu...)

  Más nap volt fenn az égen szeptember 11-én, a World Trade Center fölött, hamuszürke füstszínszűrőn keresztül tehetetlenül erőlködő. Másnap utaztam a Velencei Biennáléra, tele a méltóságteljesen összecsukló torony sokszorosan ismételt képeivel.

 • "És a hajó megy" (Stúdiófesztivál a Bárkán)

  Ami idáig, tizenháromszor, szokásosan Gödöllőn volt - ahonnan állítólag nem politikai, hanem ízlésrokkantsági okokból -, kizsuppolták a művelődési ház színházából (amely afféle pesti fiókintézményként, vidéki és határon túli színházak főváros környéki játszóhelyeként is működött) Kapuszta Katalint, aki maga is intézmény.

 • Film: Neohíg (Moszkva tér)

  "h, azok a belbudai surmókkal átivott történelmi pillanatok! Róluk csinált diplomafilmet Török Ferenc, nagyban és színesben. Igazi pazarló lazaság sugárzik belőle, mintegy folytatása a felhőtlen, házibulizós gyermekkornak.

 • Könyv: Amadeus nem, Wolfgang igen (H. C. Robbins Landon: 1791 - Mozart utolsó éve)

  Jól emlékszünk még a nyolcvanas évek Amadeus-divathullámára: Peter Shaffer kasszadarabját 1980-ban mutatták be; a mű a Vígszínház produkciójában 1982 tavaszán került magyar közönség elé. 1984-ben elkészült Milos Forman Oscart gyümölcsöző játékfilmje, s az Amadeus-őrületbe egy évvel később a popzene is beszállt: 1985-ben a Der Komissar című slágeréről elhíresült osztrák punkénekes, Falco Rock me Amadeus című száma üvöltött a rádiókból ellentmondást nem tűrve, az év egyik könnyűzenei bombasikereként.

 • Lemez: 3 x 4AD

  Hogy az időszámításunk szerinti negyedik évben mi történt, az ókori popzene felületes ismeretében nem tudom, az viszont tény, hogy jó helyre ment

 • Homoszexualitás Romániában: Vágyakért bebörtönözve (Vera Cimpeanu, Adrian Relu Coman)

  Magyar Narancs:

 • Intimtorna: Omló és épülő gátak

  - a felegyenesedésért is fizetni kellett: az a vékony izomlemez, amely intim testnyílásainkat keretezi, addig ugyanis függőlegesen helyezkedett el, és nem volt az életminőséget meghatározó szerepe. A kilencvenfokos fordulat után azonban az addig a hasfalra támaszkodó belső szervek súlya mind ráterhelődött.

 • Kiállítás: Fából faragó király (Pálfi János játékai)

  Ajátékot nem csak filozófiai és gyakorlati értelemben kell komolyan venni, hanem az eszközök vonatkozásában is. Egy gondosan elkészített játék már önmagában örömforrás, hát még használat közben! Ilyenkor kizökken a világ, pokolba szaladnak a hétköznapok korra és nemre való tekintet nélkül, a menekülés azonban elmarad, helyette a tapasztalatszerzés sokszor fájdalmas folyamata válik elviselhetővé, sőt élvezetessé.

 • Majdnem csoda (Debrecen-Bordeaux 3-1)

  mert mikor már végképp, mindörökre feladná az ember, mindig jön valami aprócska biztató mozzanat, egy halovány reménysugár, amibe végtelen szkepszissel, mégis felgyorsuló szívveréssel belekapaszkodik, "eljátszik a gondolattal, hogy hátha majd ezúttal, csak most, egyetlenegy ízben, kivételesen" - hogy aztán a valóság ménkű nagy, göcsörtös bunkója itt, a felszálló ág kezdetén sújtson le rá.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...