• MaNcs 13. évf. 41. sz. (2001. 10. 11.)

  "Az a legfélelmetesebb, ha valaki hisz a végzetben" (Ian McEwan író)

  Magyar Narancs: Az amerikai terrortámadás másnapján, szeptember 12-én a Guardian hasábjain közölt cikke (Beyond Belief) felkavaró, érzelmektől átitatott, mégis rendkívül átgondolt reflexióját adta a borzalomnak. Nehéz ilyenkor félretenni az írói technikákat? Mennyire volt szívből jövő és mennyire tudatos ez a cikk?

  2001 / 41
 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Ilyen viharos időkben a vérbeli államférfinak megfontoltságot és erőt kell mutatnia, nyugodtságot és elszántságot kell sugároznia: legyen higgadt és aggódó, folytasson tárgyalásokat, és álljon ki a nép elé, derüljön ki mindenki számára, hogy fontos ember, hogy a nép üdve őrajta múlik, legyen atyailag megnyugtató, de tegyen meg minden szükséges intézkedést.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Miután magamra maradtam az univerzum Küküllő utcai szegletén, teljesen magamra a földtekén, takarékos mozgássorral, megfontoltan, mégis tántoríthatatlanul, mint akiben régen érlelődő, komoly szándék munkál, s egy hatalmas szívdobbanás erejével érzi, itt a megfelelő alkalom, most kell megtennie, nem tűr már halasztást a dolog, vízszintesbe ereszkedtem, elkezdtem begyűrni egy sárga színű, kisméretű díszpárnát a gerincsérvem alá, s megpróbáltam felvenni a legelviselhetőbb pozíciót.

 • Radnóti Zsuzsa: Elveszett konszenzus (Az ember tragédiája bemutatója elé)

  Alegendás Universitas együttes egyik meghatározó egyénisége volt Ruszt József, aki a csoportból továbblépve, híveinek egyre bővülő táborával szinte végigvándorolta az egész országot a hetvenes-nyolcvanas években.

 • Több hülyét a közigazgatásba!

  Egy hibbant köztisztviselő, legyen bár mégoly magas beosztású is, nem feltétlenül kellene hogy tartós zavart okozzon az államgépezet olajozott működésében. Sőt. A hibbantak korlátozott számban, kvóták szerint történő államigazgatási alkalmazása része lehetne egyfajta pozitív diszkriminációs stratégiának is: egészséges igazságérzetű ember joggal véli méltánytalannak azt, ha valaki elől csak azért van elzárva a felemelkedés lehetősége, mert értelmileg kihívott - miközben képességei (attól eltekintve, hogy komplett hülye az illető) a legfényesebb karrierre predesztinálnák.

 • Jön a mumus

  A kalocsai önkormányzat élénken tiltakozik a Nemzetbiztonsági Hivatal döntése ellen, mely szerint menekülteket - zömmel afgánokat - helyeznének el az üres városi laktanyában. A városvezetés ugyan nem volt otthon a döntés megszületésekor, ám helyettesük is élethűen esett pánikba, és rutinosan a laktanya előtti demonstrációkra (megjelenés plusz aláírásgyűjtés) szólította fel a város lakóit.

 • Cyber hírek

  Linux a hadseregben Linuxos számítógépekkel támogatja a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Informatikai Kormánybiztossága a Magyar Honvédség 11 helyőrségét. A MEH összesen 352 számítógépet, kabinetenként egy szervert és egy projektort, a szükséges Linux operációs rendszert és a kapcsolódó irodaautomatizálási programokat, valamint a Microsoft programkörnyezet licenceit biztosítja.

 • Kulturális hírek

  Hétfőn, a fővárosban fogható FM 88,8-on megkezdte közösségi célú adását az első magyarországi roma rádió: a Narancs egykori munkatársa, Kerényi György által vezetett Rádió C hét évre kapott frekvenciaengedélyt.

 • Afganisztán bombázása: Bűn és büntetés

  Az akció első, vasárnapi körében amerikai és brit B-1-es, B-2-es és B-52 es nehézbombázók vettek részt, amelyek jobbára amerikai bázisukról indulva, megszakítás nélkül repültek Afganisztán fölé, hogy aztán az indiai-óceáni brit támaszponton, Diego Garcián szálljanak le üzemanyagért és munícióért.

 • Nyomozás Uszáma bin Ládin után: Inkább holtan

  Tévés stábot rendelt Uszáma bin Ládin 2000 októberében, közvetlenül a USS Cole hadihajó elleni merénylet előtt az Ádeni-öbölbe. Amerika első számú közellensége ötezer dollárt ígért, ha sikerül kamerával rögzíteni a támadást.

 • Kína és a világhelyzet: Ázsiai hátsó udvar

  ami a kínai magatartást jellemzi. Ami nem várt politikai fordulatot is eredményezhet akár az ázsiai nagyhatalmi politikában.

 • Kirúgás a Narancs-cikk miatt: Gémesi György visszavág

  hogy a szerző szembefordult az ún. "konzervatív értékrenddel".

 • Adóelkerülési körkép: Csalóköz

  Az adócsalás a kilencvenes években vált önálló népművészeti ággá; ekkortájt a magas adóterhek miatt kényszervállalkozókká váltak mellett megszaporodott azok száma is, akik nem szükségből, hanem sajátos elhivatottságból, esetleg a gyors meggazdagodás céljából választották ezt az utat.

 • Szigetszentmiklósi környezetszennyezés: Rossz szándékkal kikövezve

  1997-ben kezdtek feltört aszfaltot és földet szállítani a szigethalmi Kék-tó utcai elhagyott szennyvíztelep területére. A szűk utcácska lakosai naponta legalább húsz nagy teherautót számláltak. Később egymástól függetlenül, többen tiltakoztak minden lehetséges fórumon.

 • Jogdíjak a műkereskedelemben: Tájkép paragrafussal

  Amikor a Narancs utcára kerül, a közvetlenül érintettek már tudják, miként végződött a rendszerváltás utáni évek - sőt az elmúlt ötven év - magyar műkereskedelmében az első, karhatalmi erővel megtámogatott bírósági végrehajtás.

 • Film: Az élet kép (Titanic 2001)

  A fesztivál, mely a szervezők szerint mára elérte a még kézben tartható méreteket, idén a megszokott húzónevek nélkül fut, de az újabb nézettségi adatok bizonyára igazolni fogják, hogy már ezt is megteheti.

 • Film: Zűrreál (Hajdu Szabolcs: Macerás ügyek)

  Nem egyszerű eset, csak olyan, mint általában a saját ügyeink, ha felül tudunk emelkedni komolyságunkon, miközben tudjuk, minden esélyünk megvan rá, hogy csak egy halom föld lesz majd a másvilág, mégis igyekszünk berendezni magunknak az épp aktuális, lerobbant kis mennyországot.

 • Koncert: Biztos középszer (Riccardo Muti a Kongresszusi Központban)

  Az 1941-ben Nápolyban született Riccardo Muti változatos műsort kínált a milánói Scala zenekarának koncertjén. Elsőként A végzet hatalma nyitányát játszották, a Verdi-darab után Sztravinszkij A tündér csókja című szvitje következett, szünet után pedig Schubert nagy C-dúr szimfóniáját adták elő a korántsem zsúfolásig megtelt teremben.

 • Furcsa (Ultrahang-est a Városi Színházban)

  "Egy csomó fontos dolog történik a mai elektronikus zenében, ami kimarad az itthoni közfigyelemből. Kár lenne, ha más korábbi úttörő zenei kezdeményezésekhez hasonlóan ezek is csak tíz év késéssel érkeznének be hozzánk.

 • Lemez: Az isten sem gondolta (Makám és Lovász Irén: 9 colinda)

  Közel húsz év telt el azóta, hogy a Makám együttes a balkáni és távol-keleti népzenék, a repetitív minimálzenei hullám és az avantgárd dzsessz szókincséből megteremtette a maga összkomfortos nyelvét. Ez a nyelv (az épp aktuális felállások szerint) lemezenként más és más dialektusban szólalt meg - legutóbb a moldvai népdalok hatása tűnt ki -, de kiforrott jegyei alapján mindig és könnyen rá lehetett ismerni.

 • Lemez: Sava, borsa (colorStar: Via la Musica)

  Öreg rockerek és fiatal fundamentalisták nem szűnnek aggódni: vajh mi lesz, ha többet nem hallhatunk (nagyjából) élő zenészek által játszott gitározós rockzenét. Húrtépés, gitártörés törölve, szőrös mellű énekesek, alkoholista dobosok: irány a múzeum vagy/és a toxikológia.

 • IgNobel 2001: A porlasztószemlélet diadala

  Aharvardi humorforrás 1991 óta a valódi Nobel-díjak stockholmi bejelentése előtti hétre időzíti gálaműsorát, melyet fergeteges parti keretében prezentálnak a rangos amerikai egyetem Sanders auditóriumában. A kitüntetettek nagyobb része azonban évről évre távolmaradásával tüntet, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a komoly tudósok valódi szaklapokban publikált furcsa eredményeiért osztott IgNobel nem jár pénzjutalommal, a díjazott utazását és szállását sem állja a Valószínűtlen Kutatások Közlönye (www.

 • Gombaszedés: Eső után

  a jelenbeli rosszat, az őszi esőzésekkel menetrendszerűen jelentkező jogos apátiámat mégis e módon oszlatom el: valamit valamiért. Miközben tehát lehangoltan szaglászom nyirkos tükörbársony zakómat, gondolataim már a másnapi gombászás körül időznek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...