• Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A magyar mondattannak van két kényes-fényes primadonnája: az igekötő meg a tagadószó. Mindkettő a mondat hangsúlyos középpontjába, az ún. fókuszba törekszik. Ez a pozíció rendesen az ige előtti hely: Pál beugrott a kútba.

 • Sajó László: Öt és feles

  De a legfélelmetesebb nem ez. Hanem a Kossuthon az Esti mese szignálja.

 • Tamás Gábor: A Béla haszna

  Egy hónapja tanulságos összeállítást adott közre a Népszabadság. Az írás (Fekete Gy. Attila cikke) képviselői levelekből idéz, amelyek a kisgazda vezetésű agrártárcához futottak be. A fejléces papírokra rótt mondatok egyetlen gondolati kört fognak át: Elnök úr, Jóska bátyám, Államtitkár úr vagy Kedves Igazgató Barátom, adjál pénzt nekem valamire, de gyorsan és jó sokat.

 • Valószínűségszámítás

  Miként a Jugoszláviát sújtó bombatámadás esetében, úgy az Afganisztán elleni háború civil áldozatainak számáról is csak sokára, a háború végén fogunk értesülni: ha egyáltalán. Egyelőre azokból a képekből és híradásokból dolgozunk, amelyek a tálib rezsim cenzúráján megszűrve vagy épp a háborús propaganda által fabrikáltan érkeznek hozzánk.

 • Vladó a kertek alatt

  Pozsonyban, ha nem is fogadta olyan felháborodással az aktuális hatalom a szerencsétlen státustörvényt, mint Bukarestben, de az européernek tartott kormánykoalíció szlovák pártjai is izomból utasították el a határon túli magyarok helyzetén javítani hivatott jogi normát.

 • Cyber hírek

  Online gabonapiac Az Agriportal.hu elindította az első hazai elektronikus gabonaárverést, amelyen több mint tízezer tonna étkezési búza, sörárpa, tavaszi árpa és kukorica került felajánlásra - adta hírül az Index.

 • Kulturális hírek

  Londonban, a Christie´s árverésén 88,3 ezer fontért talált vevőre John Lennon levele, amelyet Paul és Linda McCartneynak írt 1970-ben, a Beatles feloszlása idején. A keserű, hatoldalas levél az előző héten nem kelt el, ezért ismételten aukcióra bocsátották.

 • Biztonsági intézkedések Magyarországon: Pánikra semmi ok!

  Az illetékesek szerint a Magyarország elleni terrorista támadás lehetősége kizárt ugyan, egy két héttel ezelőtti Gallup-felmérés szerint a honi lakosság többsége mégis tart attól, hogy ő vagy valamely rokona ilyen akció áldozatává válhat; az adatok alapján a magyar ember jobban fél az európai átlagnál.

 • A háború és az iszlám világ: Zűrzavar és késő bánat

  Anyugati szövetségesek rossz módszerekkel győzködik a helyi muszlimokat békés szándékaikról. Pastu és perzsa nyelvű röpcédulákon hirdetik, hogy segíteni jöttek, ám ez éppúgy nem jut el az írástudatlan afganisztáni parasztokhoz, mint ahogyan - gyaníthatóan - az élelmiszer-szállítmányok jelentős része sem.

 • Kalocsa és a menekültek: Ellentábor

  Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben. A múlt héten éppen romániai testvérvárosi látogatásról tartott hazafelé, amikor helyettese értesítette: a pesti pletykák szerint a Belügyminisztérium (BM) a tavaly kiürített laktanyába afgán menekülteket kíván elhelyezni.

 • Vizsgálódások a Dunaferr körül: Kohózat

  a legfőbb rákfenéje a vasműnek, amelynek felbontásával az állam valójában jót tett a társasággal. Az rt. a tavalyi 7,3 milliárd forintos adózás előtti eredmény után idén masszív veszteséget tervez, miközben egyre-másra röppennek fel a hírek eladósodottságáról, súlyosbodó likviditási gondjairól.

 • Esztergom-Párkány: A Mária Valéria híd átadása: Van köztünk valami

  és szilárd. Úgy este világló lámpaszemeivel valóban gyönyörködtető látvány ez a vasszörnyeteg, mikor négy kolosszális lábán megtörik a csillogó vízű folyam áradó ereje" - írta Jambrik István 1895. szeptember 28-án, a hídavatás napján a Hazánkban.

 • Hegyi kerékpározás: Gyöngyvirágtól lombhullásig

  A"kerékpárt a kerékpárboltból" szlogen nem annyira állásfoglalás a hipermarketek kontra hazai kiskereskedelem-vitában, hanem megfigyelés, mely szerint a plázákban egy sárcipő áráért vásárolt "montenbájk" terepen rövid életű, nem beszélve egyéb veszélyekről.

 • A Hármashatár-hegytől Hűvösvölgyig: Csillagszoft

  Noha az Országos Kéktúra egy nagyszabású európai turista-útvonalnak is része, kíváncsi lennék annak a taxisnak az arcára, akit arra kér a Keleti pályaudvaron egy külföldi bakancsos, vigye már el a legközelebbi pontra, ahol rácsatlakozhat az ösvényre.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...