• Eörsi István: OptiPista - Medgyessy és humánus kommentátora

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Úgy suhantunk az autóval, mint nikkellégy a Parasztbecsületben. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Zinedine Zidane-t (zizou@axelero.hu) vagy a nagynövésű madárpókot (madarpok@freemail.hu). A hibaüzenet beleegyezést jelent.

 • Legát Tibor: Pop

  Anapsugarak olyan szenvtelenül szaladnak át a redőny résein, mint a tömegsírt elrendező traktoros. Úgy fekszem, hogy ezek a diszkógömbhatást majmoló fényszilánkok kikerüljenek, mégsem menekülök: a kis gecik gellert kapnak a falra akasztott aranylemezen (Hifi Szteroid - Legát visszatér, 1999), és épp a mellkasomon sűrűsödnek egy pontba.

 • Szanyi Tibor: A mosoly országa (Az Európai Unió országjelentéséről)

  Jó, enyves kezekben van az ország, mert jelenét azok mérgezik-fosztogatják, akiknek se becsület, se törvény nem számít, hogy valóra váltsák álmaikat.

 • A keze munkája

  Azt mondja Medgyessy Péter, hogy az ellene folyó lejáratási kampányt a miniszterelnök emberei szervezik; majd a kérdésre, amely ezen mondatának értelmét firtatja, sejtelmesen csak annyit válaszol, hogy hát Kövér Lászlót nem tekintheti másnak, mint a kormányfő közvetlen munkatársának.

 • Ártatlan rézhegyek a sóhivatalban

  Közgyűlést tartott a Magyar Írószövetség. Hogy nincsenek forradalmi idők, azt a heveny érdektelenség is mutatja, amely e vasárnapi kultúrprogramot kísérte. Pedig választás is szerepelt a műsoron, sőt még a vezető politikusokkal történő parolázás és pörlekedés elvi lehetősége is.

 • Cyber hírek

  Kína szigorít A kínai hatóságok 17 ezer internetkávézót bezárattak, és további 28 ezer helyen rendelték el megfigyelőszoftverek telepítését (4,5 millió kínainak mintegy 94 ezer üzlet biztosít internet-hozzáférést), amiért nem szűrték a cenzúra hatálya alá eső külföldi híroldalakat vagy a pornográf tartalmat.

 • Kulturális hírek

  A Zürich közelében vasárnap lezuhant repülőgép szerencsétlenül járt utasai között volt Melanie Thornton is: a 34 éves amerikai énekesnőn MÉG E HÉTEN LEHETETLEN December 2-ig még megtekinthető az ´szi Fesztivál egyik legjelentősebb kiállítása, a Tadeusz Kantor munkásságát átfogó Lehetetlen, melyet a krakkói Bunkier Sztukival közösen rendeztek meg a budapesti Ludwig Múzeumban.

 • Dániai választások: Fortélyos kényelem

  Valami bűzlik Dániában - idézte Shakespeare-t egy svéd lap, miután az ötmilliós Dániában a mérsékelt és a szélsőséges jobboldali pártok törtek előre a múlt keddi parlamenti választásokon. A győztes pártoknak sikerült elhitetniük a jólétben fuldokló dánokkal, hogy az országban élő néhány százezer - főként muzulmán vallású - bevándorló mézesbödönnek tekinti az ország jóléti rendszerét, és csak kényelemszeretetből hagyják el otthonukat.

 • Német katonák Afganisztánban: A gonosz árnyéka

  llgegenwärtig - mondják náci történelmükre a németek, vagyis a múlt állandóan jelen levő, minden helyzetben felfedezhető. Spiegel, amit az amerikai zónában Washington pénzügyi segítségével alapított egy elkötelezett baloldali fiatalember, idén tavasszal húszrészes sorozatba kezdett Hitler hosszú árnyéka - múlt jelenléte címmel.

 • Medgyessy Péter cégügyei: Üzlet és politika

  Akormányközeli média révén közkinccsé lett megállapodás megosztja a közvéleményt is: hivatásos és önjelölt jogászok serege kardoskodik amellett, hogy Medgyessy a Gresham-palota ügyében befolyással üzérkedett-e, esetleg passzív vesztegetéssel gyanúsítható (lásd Befolyással üzérkedés című keretes írásunkat), de nem kevesek szerint tanácsadó cége nevében eljárva csupán lobbizott a kerület szocialista önkormányzati képviselőinél.

 • Polgármesterek rács mögött: Rájuk kenték

  Víz van, csatorna nincs. A legtöbb kistelepülésen évek óta ez a helyzet. A kilencvenes évek elején a folyóvizet bekötötték, de a csatornázás elmaradt. Míg a vízellátottság Magyarországon 95 százalékos, a csatornázott háztartások aránya az 50 százalékot sem éri el, ami nemcsak az Európai Unióban, de Közép-Európában is kirívóan rossz aránynak számít.

 • Afganisztáni menekültek Budapesten: Átfutási idő

  - szakértők szerint is - szubjektív szempontok is érvényesülnek. Mindenesetre a hozzánk menekülő afgánok többsége nem itt akar letelepedni: a kérelmezők fele még a menekültügyi eljárás közben eltűnik.

 • Változás a gyógyszerár-támogatásban: Nyelő széria

  AGlaxoSmithKline (GSK) antidepresszáns gyógyszerének társadalombiztosítási (tb) támogatása 2002 februárjától az eddigi 90 százalékról 50-re csökken. (A beteg tehát a mostani ár ötszörösét fizeti majd - feltéve, ha marad a szernél.

 • Új művészettörténeti kézikönyv : Magyar táj, nem magyar ecset

  Ama már alig-alig hozzáférhető, 1983-as kötet egyik utolsó képén Lenin ballag kifelé a magyar művészettörténetből. De ez csak zsurnaliszta felütés - nem ez az elsődleges oka annak, hogy megérett az idő A művészet története Magyarországon a honfoglalástól napjainkig című, Aradi Nóra által szerkesztett kötet "felváltására".

 • Koncert: Árkádia (Schiff András szólóestje)

  Chopin és példaképei címmel Schiff András adott hangversenyt a Zeneakadémián november 2-án. A sorozat további koncertjei: december 11., január 14., február 11.

 • Könyv: Baljós ketyegés (Takács Zsuzsa: A letakart óra)

  Takács Zsuzsa sokadik kötete még az eddigieknél is szigorúbb elvek szerint készült. Nemcsak hogy alaposan meg van szerkesztve, de hangulatában is ridegebb. A tetejébe meg az elmúlás is bekopogtat.

 • Színház: Vau, vau, vau (A Hamlet a Kolibri Színházban)

  A Hamletról mindent elmondtak és leírtak már, de szerintem én most újat találtam ki: ennek a drámának a legeslegnagyobb az ő szakítószilárdsága. Nemrégiben láttam egy szarajevói előadást három Hamlettel, két Gertrúddal, két Ophéliával - meg se nyekkent.

 • Film: Se bűn, se bűnhődés (Reménytelen gyilkosok)

  A zárójelenet felejthetetlen. Lan, a szánalmas kis vietnami, rossz fogú kurva - oly erős szájszaggal, hogy még strichelő pajtásnője is azt mondja, ez azért "durva" - éppen előkészületeket tesz egy futószalagkúrás lebonyolítására.

 • KIROVSKI: S megbántam-e?

  KIROVSKI (és kihagytam, sajnos - ?? - egy viccet: pl. Royal Nordic - Common Doll - Academy Grounds, de nem túl)

 • Videó: Spanyol nőt, ha (Szerelem és más elmebajok)

  Miguel Santesmases neve, mint annyi spanyol rendezőé, Saurán és Almodóvaron túl, nem jelent semmit a magyar közönség számára. Második filmje sem a mozikba került, hanem videón lehet megnézni, ám a házi videokészlet feljavulására szolgál.

 • Lemez: Vallejo árnyéka (Echoes - Pink Floyd)

  Közhelyben járunk. "Az album megpróbál átfogó képet adni a zenekar több évtizedes pályafutásáról", "a lehetetlenre vállalkozik, de mégis", "az életmű keresztmetszete", és így tovább. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, az elegáns csomagolású, majd´ két és fél órás dupla CD "vállalható karácsonyi ajándék", ráadásul - eltérően a megszokott válogatáslemezektől - a szerkesztettség látszatát kelti.

 • Lemez: Határeset (Lila Downs: Border)

  Hálátlan sors a world musicé, hiszen míg természete a hagyományhoz köti, nap mint nap újdonságokkal kell előrukkolnia, különben könnyen a néprajzi múzeumban végezheti. Bár az is lehet, így van ez jól. Lila Downst hallgatva mindenképpen.

 • Hegyeshalom-Nickelsdorf: Iskolázás a határon

  Aztán kaptunk "világútlevelet", és volt néhány szép évünk, amikor szabadon ki-be mászkálhattunk. S bár nem titkolom, a szülőktől tanult reflexek máig fékezésre késztetnek a bel-európai határátkelőkön, hátha elém ugrik egy olasz, és kéri az irataimat, néhány röpke évig nem rettegtem az osztrák-magyar határ átlépésekor, és Ausztriába érve sem dúdoltam az amerikai himnuszt.

 • Erdős Viktor sakkvilágbajnoki címe: Lépéshátrányból

  "Avilágbajnoki cím után megváltozott a helyzet" - mondta Viktor édesapja, Erdős Attila, egy nappal hazaérkezésük után. Máris hat-nyolc olyan ember kereste őket telefonon, aki korábban soha. Egyikük, a neves magyar sakkmenedzser és edző azt tanácsolta, azonnal vegyék ki a fiút az iskolából, szerezzenek három-öt millió forintot, mert ő tudná megfelelő szinten tanítani és versenyeztetni, és akkor másfél-két év alatt kiderülne: lehet-e igazi nagy sakkozó a gyerekből.

 • Popsztárok - selejtező: Csillagtelep

  A"reality TV" "docu soap" alfajába tartozó sorozatban a gondos mérlegelés után kiválasztott öt, énekben és táncban kitűnő fiatalból alakított dream-team együttest fél év alatt modern sztárcsináló eszközökkel felfuttatják, majd reptetik, amíg csak a felhajtóerő hat és dől a pénz.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...