• Hammer Ferenc: Paszták népe (Számolás és számítás)

  A népszámlálás komoly dolog. A közéleti beszéd többek között ugyanis különféle súlyú valószínűsítések és történetek összessége, amelynek fontos részét képezik "az emberek ilyenek meg olyanok" jellegű megállapítások.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Szláv regény)

  Mindegy volt, hogy pontosan mit, Bélának lépnie kellett, hogy tűnjék föl: itt van ő is, valami nagyot és merészet kellett lépnie, azért nem akkorát és olyat, hogy visszacsinálni ne lehessen, de valahogyan észre kellett vetetnie magát, nem lehet őt még leírni.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Hogyishívják évek)

  Ezúton kérem a nyelvészetben jártas olvasókat (és különösen e hasábok tudós szerzőit, Kálmán C. és Nádasdy tanár urakat) arra, hogy sürgősen alkossanak egy használható kifejezést a most elkezdődött évtizedre.

 • Jeney Petra-Kende Tamás: Hétre várnak (A német kancellár és a csatlakozó munkavállalók)

  Egy spanyol narancslé, egy dán sonka, egy görög saláta és Schmieder úr ült az asztalnál, amikor utóbbi a Bild Zeitungban a munkájára ácsingózó keleti tömegek képével szembesült. Kinézett az ablakon, és bosszankodva vette észre, hogy a bolgár kertész nem elvágólag nyírta le füvet, holott már több ízben elmagyarázta neki, hogy ennek van jelentősége.

 • A bomlás stációi

  Miközben az ország egyik fele röhög, a másik meg sír a kisgazda tragikomédián, amit egyébként - minden kacagtató momentuma mellett - egyre inkább hajlamosak vagyunk nettó tragédiaként felfogni (hisz az emberi aljasság váratlan mélységeit világítja be), nem árt, ha tudatosítjuk magunkban: az elmúlt hetek eseményei nem csak az FKGP válságát hozták el.

 • Kulturális hírek

  BERLINALE: NYERTEKA francia Patrice Chéreau Intimacy című, brit szereplőkkel, Hanif Kureishi írásaiból forgatott filmje nyerte az 51. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Aranymedvét és a legjobb európai film Kék Angyal-díját.

 • Cyber hírek

  Önszabályozó testületn átalánydíjas ADSL A Matávnet 2001. február 15-étől kínálja ADSL Otthon csomagját, amely korlátlan, nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít analóg telefonvonalon.

 • Boros Imre az agrártárca élén: A miniszter élre lép

  visszalépését követően ideiglenesen Boros Imre, a PHARE-programokat koordináló miniszter veszi át az agrártárca irányítását. A kisgazda berkekben képzettségével

 • A Happy End Kft. megbízatásai:Ez az arc lesz a végső

 • Türelmi zónák: Az elsunnyogott törvény

  Abeszélgetést nevével vállaló, huszonegy éves Schramek Krisztina két és fél éve dolgozik prostituáltként. A lányt a barátnője vezette be a szakmába, kezdeti félelmeit - állítása szerint - egy nap alatt levetkőzte.

 • Befolyással való üzérkedéssel vádolják Pallagot: Tízmillió forintos kérdés

  hírül múlt héten a Népszabadság. A családtagok állítólag azt mondják, Pallag a pénzért cserébe vállalta: közbenjár, hogy ne semmizzék ki őket Molnár László vagyonából. Pallag a lap értesüléseit tagadta, szerinte lejárató kampány indult ellene.

 • Nyugat-afrikai menekültek: Frontok pokla

  Afrika kiugró északnyugati karéjának alsó felében, egymás szomszédságában helyezkedik el Sierra Leone, az egykori brit gyarmat és Libéria, a már a múlt században, amerikai gyámkodás alatt függetlenné vált új, szabad haza, amely visszavándorlási lehetőséget kínált az elhurcolt rabszolgák utódainak.

 • Irodalom és siker?

  Egyik barátom kéziratos szövegéből emeltem át e combos Borges-idézetet, de nem azért, hogy - kétszeresen is - idegen tollakkal ékeskedjek, hanem mert nehéz volna pontosabban leírni azt a helyzetet, ami itt és most a kortárs magyar irodalom talán legfőbb paradoxona.

 • Egy dramaturg feljegyzései - 4.: Orson Welles, a fehér bálna

  Anagy fehér bálna 1985-ben halt meg Hollywoodban, magányosan. Indulásakor a moziipar és Amerika dédelgetett fenegyereke volt. Színész, rendező, díszlettervező, a kinematográfikus nyelv megszállott újítója, gegmen és amit akartok.

 • Könyv: Tulipántiprás; Tájkép, gyorshajtással (Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground)

  Nekem aztán bármit mondhatnának a kicsi, fájdalmukban is hallgatagon mosolygó, karaoke-függő, tektonikus katasztrófák tekintetében jól kondicionált, keletkezésmítoszaik szerint testvéri incesztusból termett japán emberekről, minden momentum érdekes volna, lévén, hogy soha nem jártam még a felkelő nap országában, sőt egy-két metropolis forgatagát kivéve nagyobb csoportokban sem láttam őket fel-alá menetelni.

 • Kelta tészták

  Becsületes kocsmazeneként a hatvanas években terjedt el az ír. A falusi daloknak e városi formája hangszeres kíséretet: gitárt, bendzsót, harmonikát kapott az első madarak, az Amerikából hazatért Clancy Brothers és a Dubliners feltűnésével.

 • Az értelmi fogyatékos sportolók felfüggesztése: Szemétkosarasok

  Atavaly Sydneyben megrendezett paralimpiai játékokon, az értelmi fogyatékos sportolók versenyén a spanyol kosárlabdacsapat úgy szerzett aranyérmet, hogy a játékosok között voltak egészséges emberek is. A megdöbbentő csalás mérhetetlen kárt okozott a mozgalomnak, hiszen a spanyolok a paralimpiai eszmét becstelenítették meg.

 • Helyzetjelentés: Kora tavasz keleten

  Érdekes, gondoltam, a tetőtérben azt olvastam, úgy pörög itt minden, a keleti végvárban, mint a fergeteges istennyila, a Lugasban meg nem változott semmi egy teljes naptári év során. Voltál közben otthon, ordítottam Zolikára, elnyomván négy másodperc erejéig Zoltán Erikát, Zolikám?

 • Elvetélt Matáv-tüntetés: Középiskolás fokon

  a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas,

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...