• Legát Tibor: Pop

  Hárman a kávézóban, háromszögben a kerek üveglap körül. Ágnes, a Női Szeszély Holding (Pretty Woman magazin, Amazon, Anya csak egy van, Nők pecabottal, Nagyik lapja, Tinivircsaft, Mit hozott a maci?, A baba is ember) lapmenedzsere, dr.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Mint ahogy a kispárnát sem fogja nekem behelyezni senki - az azt követő éjszakához hasonlóan e tekintetben is csak önnön képességeimre, saját humán erőforrásomra építhetek. Bérből, fizetésből ápolónőre nem telik.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Sanyi segédmunkás Detre Annamáriával álmodott, és némileg zavartan ébredt. Ágya fölött főnöke és barátja, Berci kőműves állt, és jelentőségteljesen meghúzta a szerves oldószernek álcázott alkaloidakoktélt, ami éjszakánként az éjjeliszekrényként funkcionáló szivacsbetétes kabáton hevert a biztonság kedvéért.

 • Dobrovits Mihály: Magyarfelvétel igényeseknek (Státustörvény és nemzetkép)

  Ami a kedvezménytörvénynek átkeresztelt státustörvény történetének legutóbbi fordulóját illeti, akár elégedettek is lehetnénk. Semmi olyan nem történt, ami újdonság lett volna. A határon túli magyarok idáig is élvezhettek kedvezményeket Magyarországon, amit az Országgyűlés most törvénybe is foglalt.

 • Rendszervisszaváltás

  Most a változatosság kedvéért azt tegyük fel, hogy a dolgok április végén fordulatot vesznek, és egy másik kormány, szocialista vagy szocialista-szabaddemokrata adminisztrálja majd az országot a következő négy évben.

 • A fehér Pelé

  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szokásos téli továbbképzésének utolsó napján, vasárnap Pécsre látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy találkozzon a szövetség megyei utánpótlás- és edzőképző instruktoraival.

 • Cyber hírek

  Kövér ludak Angliában a repülőgépmotorok biztonsági szabványainak szigorítását tervezik a vadludak számának és átlagos súlyának növekedése miatt. Bár a repülőgépmotorokat állítólag fagyasztott pulykákkal tesztelik, a jelenlegi szabványok mindössze 3,6 kilogrammos élősúlyig szavatolják a sugárhajtómű épségét.

 • Kulturális hírek

  Röviddel 80. születésnapja előtt elhunyt Gustav Rau: a német orvos nemrég az UNICEF német ágára hagyta egyedülállóan gazdag műgyűjteményét, benne többek között Renoir, Monet, Cézanne és Munch alkotásait.n VURSTLI 2 Ezzel a címmel állította ki felvételeit lapunk munkatársa, Sióréti Gábor a Vista rendezvényteremben (Budapest VI.

 • India és Pakisztán konfliktusa: Elmarad a bombasiker?

  December 13-án öt kasmíri fegyveres megtámadta az indiai parlament épületét, és mielőtt leterítették őket az épületet őrző biztonsági erők, lelőttek kilenc embert. India azonnal Pakisztánt vélte felfedezni az akció mögött, és hamarosan átadott egy listát az ősellenségnek, a felsorolt személyek letartóztatását és kiadatását követelve.

 • Független-e az igazságszolgáltatás Magyarországon - I. rész: Bírók és szurkolók

  Két szempont alapján vizsgáljuk az igazságszolgáltatás és a politika viszonyát: 1. a konkrét ügyekben született döntések politikusi kritikája tekinthető-e az igazságszolgáltatásra gyakorolt nyomásnak, 2. a kormány igazságügyi politikája magában hordozza-e azt a veszélyt, hogy a bíróságokban kialakul egyfajta igazodási kényszer, a megfelelés vágya; ez utóbbi évtizedekre visszavethetné a rendszerváltás egyik fontos vívmányát, a csak a törvényeknek alárendelt ítélkezést.

 • Csákvári reptérprojekt: Széllel bélelve

  az Österreicher Group International nevű cégcsoport a Csákvár térségében elhelyezkedő - korábban szovjet használatban lévő - katonai repülőtér helyén.

 • Román állampolgárok magyarországi munkavállalása: Fekete seregek

  "Ne vegye túlzásnak, de ez maguknak felér egy második Trianonnal" - mondta egy évek óta a közeli Aradról piacozni és házalni átjáró középkorú magyar férfi egy nappal a karácsonyi ünnepek után a battonyai főutcán.

 • Szociálislakás-helyzet a II. kerületben: Álomalapítás Budán

  Akérelmezők egyike, Borszéki István ötvenegy éves; "papíron" nyolc éve, egy örökösödési vita jogerős lezárását követően lett hajléktalan, ám gyakorlatilag 1989 óta az utcán él. Egészségi állapota hoszszú ideje lehetetlenné teszi számára a munkavállalást, egyetlen jövedelme tizenötezer forintos rokkantnyugdíja.

 • A Kolompár család pere az önkormányzat ellen: A mohorai példa

  "Mindig bíztam, és most is bízok az emberek jóságában - mosolyog a nyolc osztályt végzett Tünde, miután végigbeszéltük az eseményeket. - Ha nem értjük meg egymást, nem boldogulunk."

 • Tel-Aviv, Haifa: "Csináljatok békét, fiúk!"

  Holnap jön a szombat, mindenki ilyenkor akar bevásárolni. Iszonyú a tömeg, csak folyamatos, lassú tempójú szambával lehet araszolni a standok között. Vajon az öngyilkos merénylő is most jön bevásárolni? Egyáltalán, meg lehet ismerni valamiről?

 • A korlátozott mandarinszerű álomvonal éve

  Magyarország a királyi giccs pompája közepette hagyta maga mögött a millenniumi esztendőt.

 • Könyv

  Mint a torony

  Moldova György: Aki átlépte az árnyékát...

  Radnóti Sándor 1988-ban megjósolta, hogy Moldova regényt fog írni Kardos Györgyről. A szamizdat Beszélőben közzétett tanulmányában (A keserű belügyi romantika, Beszélő, 24. szám) azt fejtegeti, hogy az írónak a 60-as évek második felében írt, "a nemzeti konszenzus programját >>balról támadóMagányos pavilon, Az elbocsátott légió, A változások őrei) aligha jelenhettek volna meg, ha a szerző "egy virtigli Moldova-hős kiadói igazgató, Kardos György személyében nem talált volna - sok tekintetben egyetértő - támogatóra".

 • Könyv, kiállítás: Kolbász-tárgyban fregoli (Bruno Bourel/Parti Nagy Lajos: Fényrajzok)

  Aki a lap megjelenésének napján hanyatt-homlok a Francia Intézetbe rohan, még elcsípheti a kiállítást, aki nem, annak valamelyik komolyabb könyvesboltba kell majd elzarándokolnia. De majdnem mindegy is: ha innen nézzük, a kiállítást fűzték könyvvé, ha onnan, a könyvet szedték szét kiállítássá.

 • Színház: Störr és Störrné (Két Füst Milán-adaptáció)

  Kamaszkorom nagy élménye volt Füst Milán regénye, A feleségem története, most meg alig tudtam végigrágni magam rajta. Pedig muszáj volt, mert a tatabányai Jászai Mari Színházban Faragó Zsuzsa dramaturg azonos című színpadi adaptációját, Kaposváron pedig Darvasi László Störr kapitány című drámáját játsszák.

 • Könyv: Kár (Konok Tamás-album)

  Elolvasva a Konok-albumban foglalt írásokat, nem maradt más nekem, mint a sajnálat: bár a mester művészetébe vetett hitem nem változott, könyve tárgyaként (hőseként?) őt már csak részvéttől párás szemmel láthatom.

 • Könyv: Orrhossz (Kellér Andor: Zöld gyep, zöld asztal)

  Könyvünk főszereplője Szemere Miklós, akiről az a fáma járta, hogy a szerencsejátékok történetének egyetlen győztese, tehát az a férfi, aki pozitívban jött ki az egész életén át szenvedélyesen és elhivatottan űzött lóverseny- és kártyajátékokból.

 • Kirovski (és semmi boldog őse, ismerőse): Cím nélkül által, világosan

  Mondom, hiába nagyon hízelgő a részedről, hogy ezt mondod - ezt mondom neki -, hiába, szóval nem vagyok szerecsenjátékos. Haha. Ilyen viccesre veszem. Mert azt mondja, ilyen szerecsenjátékost (víg feketét?) ő még nem látott, aki hivatalnok, könyvelő stb.

 • DVD, videó: A legjobb melanzs a fűszeresnél (David Lynch: Dűne)

  Avideo- és DVD-kiadói kurázsinak két jó húzása volt az év végére: az egyik, hogy nem adott ki egyetemes érvényű, télapós akciófilmet, a másik, hogy rehabilitálta David Lynchet mint sci-fi-rendezőt. Az 1983-ban -Frank Herbert azonos című regénye alapján - készült sci-fi saga ugyanis egyedül a Galaktika fanklub szívügye volt nálunk annak idején.

 • Film: Két dal közt (Joseph Vilsmaier: Marlene)

  Két díva filmes biográfiájával is megismerkedhettünk a napokban. Egyikük, Karády Katalin magyarnak született és magyar is maradt mindhalálig; legfőként ezért nem tarthat számot nemzetközi ismertségre, alakja nem válhatott az internacionális idolátria tárgyává, ő helyi jelenség, csak a miénk.

 • Film: A Karády lencsevégen (Bacsó Péter: Hamvadó cigarettavég)

  Milyen volt könnyedsége? Ez a kérdés, minden részproblematikum végül ide lyukad. A magyar közelmúlt egyik legtermékenyebb filmszállítójáról lévén szó, számos tapasztalat áll a rendelkezésünkre, s e tény talán megbocsáthatóvá teszi, ha sommázgatunk: Bacsó Péter egy könnyű kezű mester.

 • Lemez: Képzelhetik (Cello Trio: Tango Brasileiro)

  Alig pár hónappal azután, hogy a hamburgi Teldec kiadó felidézte a (múlt) századforduló brazil kávéházi zenéit (Café Brasil), a berlini Piranha rátett egy lapáttal, nem kis meglepetést szerezve mindazoknak, akik a tangót Argentínával azonosították azon az égtájon.

 • DVD: Mérföldköves gyűrű (Richard Wagner: A nibelung gyűrűje)

  Patrice Chéreau 1979-ben írt tanulmányában (amelyben a Wagner-tetralógia általa rendezett bayreuthi előadásainak koncepciójáról s történetéről számolt be) említi, hogy a színházi előadás kérészéletű és tovairamló.

 • Koncert: Gyermekszimfónia (Újévi koncert a Zeneakadémián)

  Az első műsorszám a Bécsi harangjáték Kodály Háry-szvitjéből. Ez ugye egyszerre üdvözlése a császárváros nagy hagyományú testvérvállalkozásának és megütése a markánsan hazai hangnak. Szép gondolat, amit Vásáry Tamás, az újévi koncert karmestere, zongorista közreműködője és self-made-showmanje részletesen ki is fejt, rögtön a koncert elején.

 • Lemez: Jobbra a nap (Orientation - New Asian And Oriental Sounds)

  Kis, meglehetősen ismeretlen, ráadásul német (már megint a friccek) kiadó (nevezett Poets Club kiadó) vállalkozását kell méltatnunk: a fiúk összegyűjtötték és egy lemezen (CD-n és dupla bakeliten) publikálták az utóbbi évek tán legkedvesebb kelet-nyugati hibrid (nagyjából) elektronikus szórakoztató zenéit - a füstös otthon hallgatósaktól a tombolós bulizenékig.

 • A Zámbó Jimmy-kultusz: Egy év elmúlt

  Tizenkét, Jimmyvel teli hónap után sem látni a "négy és fél oktáv" tartalékainak végét. A reklámtévék, sztármagazinok és bulvárlapok hosszú távra rendezkedtek be, az énekes királysága továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a rajongók szerint a sztár kultusza kitart a feltámadásig.

 • Közhasznú munka: Kerti mulatság

  zitáló hóesésben kanyarodunk az Epres sorra, elvágólag szürke háztömbök egymásutánja Palota legrégibb lakótelepén. "Ezek itt most épp a barna bőrűek" - jegyzi meg Tamás Béla, a Rákospalotai Építő és zolgáltató Vállalat (Répszolg) igazgatója, mintha csak azt mondaná, nincsen semmi titkolnivalója.

 • Gép + Narancs: Őssejtek és űrturisták

  Márciusban az oroszok lehozták a selejtezésre ítélt Mir űrállomást: a 15 éves szerkezet a világméretű aggódás dacára az előre meghatározott ballisztikus pályán zuhant a Csendes-óceánba, hangrobbanásokkal örvendeztetve meg a Fidzsi-szigetek lakóit, és jelentős extraprofitot termelve néhány kockáztató hajlamú biztosítótársaságnak.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...