• Vít Lukás: Az örökség (A Benes-dekrétumok és a cseh identitás)

  ABenes-dekrétumok néven ismertté vált törvények sora véglegesen és visszavonhatatlanul megváltoztatta a háború utáni Csehszlovákia etnikai, majd politikai térképét. A kollektív bűnösség jogi alapra való emelése előtt a korabeli kusza nemzetközi helyzet, a müncheni trauma és a cseh társadalomban tapasztalható feszültségek, csalódások és a jövőbe vetett remények sajátságos keveréke nyitott utat.

 • Ara-Kovács Attila: Paktumpatt (A Fidesz-RMDSZ-viszony a státustörvény után)

  Tavaly szeptember 11-e után okkal jósolhatták a politikai elemzők, hogy növekedni fog a lakosság szimpátiája az Orbán-kabinettel szemben. A merényleteket követő nemzetközi káosz és a közel-keleti háborús előkészületek világszerte megtették hatásukat: a stabilitásigény felverte azok árfolyamát, akikre a kollektív biztonság megteremtésének feladata hárult.

 • Fiúk az Élet térről

  n Miniszterelnök: Hel-lou, Miszter Prezident. Áj em Prime Minister.Elnök: Oh...Min.eln.: Áj em call from Bjudöpeszt.

 • Nem lépegyszerre

  Ezután minden hiába: az újoncok hozhatják a hamis papírt az öröklött elmebajról, a súlyos krumplihéj- és Wim-allergiáról, a krónikus társadalmi beilleszkedési zavarokról (klasszikus idióma, túlélte a Kádár-kort), mindnek megtalálják a helyét a seregben - akinek meg mégsem, az örülhet, ha jogosítványa elvesztése nyomán legalább a szavazati joga megmarad.

 • Cyber hírek

  Britney Spears-vírus Anna Kurnyikova és Jennifer Lopez után Britney Spears is csatlakozott a számítógépvírust népszerűsítő női sztárokhoz, miután az elmúlt hét folyamán Európában több gépet megfertőzött a "VBS/Britney-A" és "VBS-Britneypic.

 • Kulturális hírek

  A Soros Alapítvány idei életműdíját Jancsó Miklós filmrendezőnek ítélték. 1,5 millió forinttal járó alkotói díjat kapott Pohárnok Mihály iparművész, Szalai Júlia szociológus, Tandori Dezső költő, Vidovszky László zeneszerző és Zsámbéki Gábor rendező.

 • Állami milliárdok a labdarúgásnak: Aranycsapok

  A Magyar Labdarúgó Liga kimutatása szerint az első osztályú labdarúgó-klubok tavaly 4,7 milliárd forintos bevétel mellett 5 milliárd forintot költöttek el. A bevételek között a legnagyobb tételt (1,8 milliárd forint) a hirdetések és a szponzoráció jelentette.

 • Külföldi földgázkutató cégek Magyarhonban: Kötött piaci verseny

  Először akadt konkurense a magyar ugaron a Molnak, amikor tavaly decemberben az amerikai El Paso Magyarország Kft. (EPM Kft.) a Somogy megyei Törökkoppányban hosszas "faggatózás" után jó minőségű földgázt talált. A cég az állammal kötött szerződése alapján a feltárt szénhidrogént elvileg teljesen szabadon értékesíthetné, ennek azonban a pannon kelepcében jelentős akadályai vannak.

 • Prédikáció és adatvédelem: Érinthetetlenek

  "Nem mi küldünk Lenin-fiúkat a templomokba" - jelentette ki Kövér László

 • Hétvégi kampánymatiné Budapesten: Unatkozó háziasszonyok önképzőköre

  Milyen kapcsolatban áll a jobboldal esetleges áprilisi győzelme az isteni törvényekkel? Miért nem alacsonyak a nyugdíjak? Mi az összefüggés a fiatalok gerincbántalmai és a nyelvtanulás között? Mi az az értéktartalmasítás?

 • A nagy pártok ígéretei: Le a fellegekből

  Kifejezhetők-e forintban a pártok ígéretei? Kiszámolható-e, havi hány forint pluszt jelentene a választónak a Fidesz vagy az MSZP győzelme? Egy-egy jól hangzó ígéret egyaránt érint-e mindenkit, avagy az illető párt csupán a számára fontos célcsoportnak üzen?

 • A káosz háza

  Február 24-én megnyílt az Andrássy út 60.-ban kialakított új múzeum, a Terror Háza, amelyről az utóbbi hónapokban annyit írtak már a lapok. A látványos és provokatív külső megjelenés (pengefal és a túldimenzionált önkényuralmi jelképek használata múzeumi logoként) kezdettől fogva vitát gerjesztett.

 • Színház: Fecsegő csecsebecsék (Vaginamonológok)

  Az az érzésem, hogy ami angolul vagina, az magyarul pina. (Nem a szótárban, hanem igaziból.) A vagina szó hangulati-kontextuális-érzelmi tartománya magyarul nagyjából a vakbélének vagy a térdkalácsénak felel meg. Fantáziám képtelen előállítani egy olyan jelenetet, melyben a férfi szenvedélytől elfúló hangon a nő vagináját dicséri elragadtatottan.

 • Kiállítás: Csipkerózsa, Hófehér. Két nő (Bajkó Anikó: Szabad vásznak, zárt ajtók; Baglyas Erika: Élm

  Bajkó Anikó: Szabad vásznak, zárt ajtók; Baglyas Erika: Élmény nekem

 • Könyv: "Sosem tudtam meg a szabályt" (Franz Kafka: Töredékek füzetekből és papírlapokról)

  Franz Kafka népszerűsítéséért a hagyatékot gondozó jó baráton, Max Brodon kívül a huszadik század történelme tette a legtöbbet. Az író neve fogalommá vált. Az érthetetlen el- és meghurcoltatás, az értelmetlenül megalázó és átláthatatlanul bonyodalmas hivatali eljárás, valamely ódon városrészben az embert hirtelen elfogó bekerítettségérzés, a lepusztult házakból áradó nyomasztó hangulat, az alaptalanul és megmagyarázhatatlanul mindenre kiterjedő lidérces szorongás, a kudarcok tekervényeibe csavarodó kiúttalan élet, mindez már évtizedek óta "kafkai"-nak minősül a közbeszédben.

 • Könyv: Zajos leltár (Szabó Lőrinc: Vers és valóság)

  A rendszerváltozás előtti pillanatban, 1989-ben ismeretlen Szabó Lőrinc-kézirat jut el "az MTA Könyvtára Kézirattára közvetítésével" a költő fiához - hogy honnan, kitől, nem tudjuk. A kézirat két emlékező szöveget tartalmaz: az egyik Vers és valóság címen Szabó Lőrincnek az összes verseihez fűzött kommentárjait, a másik, a Bizalmas adatok és megfigyelések című néhány olyan személyre való visszaemlékezés, akik fontos szerepet játszottak a költő életében (Babits, Babitsné, Erzsike, Nagyklára, Bajor Gizi - utóbbi mint elérhetetlen nő).

 • Film: A nagy gondolat bánt engemet (Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról)

  Megint egy mozi, amit úgyszólván lehetetlen vagy csuda nehéz ártatlanul nézni, sőt lehetséges elfogultságainknak se szeri, se száma. Kezdjük a személyesekkel, azokról legalább biztosan tudható, hogy nem a világ fejére olvashatók.

 • CD: Családi album

  Yehudi Menuhin és Louis Kentner (azaz hazánkfia, Kentner Lajos) a negyvenes években lettek sógorok, amikor Diana és Griselda Gould személyében egy angol testvérpárt vettek feleségül. Az ötvenes évek elején rendszeresen léptek fel együtt.

 • Lemez: Majdnem Borz (Ágoston Béla: Meles meles)

  Kispál-számokat fog játszani Ágoston Béla - úgy huszadmagával - március 15-én a Trafóban. Időben szólok: a napokban megjelenő Meles meles lemezbemutató koncertje után aligha lesz még egy ilyen alkalom.

 • Lemez: Szög a zsákból (Nine Inch Nails: Live - And All That Could Have Been)

  Sosem bírtam valódi szurkolójává lenni a koncertlemezeknek. Miképpen fest megannyi rockzenekar ez irányú nekigyürkőzése? Megkapjuk azokat a számokat, amelyek mindegyikét ismerjük már unásig, csak most három hanggal többet szólózik a gitáros, kettővel kevesebbet üt a dobos, a refrént pedig néhány ezer lelkes amatőr énekli az egyetlen jó énekes helyett.

 • Legényrakás (A gátőr)

  A Zagyva folyó alig zordabb a Rákos-pataknál, így a boldogi gátőr családja a tavaszi áradások idején sem virraszt szolgálati bádogcsónakjában, gátszakadásra készülve. Az árvízvédelmi közalkalmazott természetes ellensége errefelé inkább az üreglakó állat és az ember.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Kóbor macska I.

  A macskáról rengeteget tudunk, legalábbis nagyon könnyű szakirodalmat találni; általános macskahatározók, speciális fajtaleírások, a macskatartás ábécéje, macskaregények - és kifestőkönyvek, ha valaki vizuális típus.

 • Szumó Magyarországon: Testtel, lélekkel

  A fővárosi szumóélet központja nem véletlenül a Vasas Fáy utcai birkózócsarnoka: szerda este a szumósoknál bíróvizsga zajlik, míg a birkózóknál edzés után Deák Bárdos Mihály legutóbbi vébédöntős vereségéről folyik a szó.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...