• Várhegyi Éva: Ekotrip

  A sok nagyot mondó, de üres duma után, február utolsó napján a polgári kormány méltó emlékművet állított négyéves kormányzásának: olyan lakásrendeletet hozott, amely a józan ész utolsó pislákoló fényét is eloltotta.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Azt nem mondaná, hogy a dolog nagy élvezetet okozott. Nem, sőt azt sem mondja, hogy lett volna benne bármifajta élvezet. Egyenesen azt állítja, semmi nem volt benne, ami élvezetnek lenne mondható. Pusztán csak mert nincs rá jobb szó, ekképp kényszerhelyzetben van nyelvileg, meg mert így volt, azért mondja, hogy elélvezett.

 • Hammer Ferenc: Még egy tégla a fülben

  Akövetkezőkben arról lesz szó, hogy a kormány kommunikációja a hatalom megtartásának érthető és méltányolható célján kívül miért tekinthető a közjó tekintetében veszélyes és méltánytalan tevékenységnek.

 • Az ellopott március 15-e

  Holnap ünnep. Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe. A magyar nemzet, Magyarország ünnepe. Az emberek kokárdát viselnek, ünneplik Petőfit, Jókait, a saját szabadságukat. Felkeresik az ünnep megszokott színtereit, és arra emlékeznek, hogy ősi jussuk a szabadság, eleik vérükkel fizették meg az árát.

 • Hosszú elfutás

  Medgyessy Péter a múlt hétfőn nyílt levélben hívta ki Orbán Viktor miniszterelnököt az első forduló előtt tartandó nyilvános vitára. A kormányfő két nap múlva válaszolt. Azóta a magyar belpolitika első számú "kérdése" az, hogy az MSZP vagy a Fidesz-MDF miniszterelnök-jelöltje hátrált-e meg, és hogy melyikük a gyáva vagy - népfrontos megközelítésben - a gyávább.

 • Cyber hírek

  Meteorit a Marsról Egy 13,7 kilogramm súlyú, a Marsról származó meteoritot találtak japán kutatók az Antarktiszon. A lelet a második legnagyobb a marsi meteoritok közül; a Siova kutatóállomástól mintegy 300 kilométerre délnyugatra fedezték fel.

 • Kulturális hírek

  Két héttel a Nemzeti Színház megnyitása után, április 1-jén a Káel Csaba rendezten TAVASZI FESZTIVÁL Az Európai kézfogások mottó jegyében immár huszonkettedszer rendezik meg március 16. és április 1.

 • Egészségügy és választási kampány: Kórházörvény

  606 milliárd forintból hatszáz kilométer új autópályán furikázhatnánk, sőt még egyötödnyi magyarosch olimpiát is rendezhetnénk. A Fidesz és az MSZP ekkora

 • Nyit az Uránia mozi: Benn a fősodorban

  Egy "Fidesz közeli filmrendező" állami százmilliókkal szponzorált filmjével (Bánk bán) nyit április elsején a megújult Uránia mozi, melynek a neve ezentúl Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. Egy hétre rá kezdik vetíteni az állami moziban az ugyancsak jelentős kormánytámogatással készült Hídembert.

 • Kisgazdák a békési őshazában: Exodus

  Békés megye, az FKGP hajdani bölcsője és 1990 utáni biztos hátországa nagy valószínűséggel egyetlen kisgazda képviselőt sem juttat tavasszal az Országgyűlésbe. Ami biztos: megismételhetetlen és felülmúlhatatlan az 1998-as jó szereplés, amikor a Békés megyei területi listán - országos összevetésben a párt legjobb eredményeként - a kisgazdák 20,3 százalékot szereztek, és két egyéni, valamint egy listás jelöltjük bekerült a parlamentbe.

 • Munkáspárti rendezvények: Negyedik fázis

  Az eddigi országgyűlési képviselő-választásokon a Munkáspárt (illetve 1990-ben a Magyar Szocialista Munkáspárt) rendre a legnagyobb parlamenten kívüli párt címét nyerte el. Thürmer Gyula és pártja négyévenként optimista nyilatkozatokkal bombázza híveit és az érdeklődőket, aztán jön, aminek jönnie kell.

 • Romák a kilencedik kerületben: Nyomor a köbön

  Februárban két családot kilakoltatott a IX. kerületi önkormányzat a Vaskapu utca 49. számú lerobbant házból: Balogh Mónikát három, Horváth Zoltánnét négy gyermekével. A lakásokat most az önkormányzat vagyonőrei őrzik.

 • A jövő befejeződött

  Az új Nemzeti Színház

  Nagy a pörgés a hazai építőiparban. Ha csupán a mennyiség számítana, akkor akár még elégedettek is lehetnénk az ezredforduló újjászülető Budapestjével. Ám ha jobban szemügyre vesszük, mi is történik a fővárosban, lelkesedésünk nyomban alábbhagy.

 • Könyv: Fáktól az erdőt (Hamvai Kornél: A prikolics utolsó élete)

  Hamvai Kornél minden kétséget kizáróan nagyszabású és bátor munkába kezdett, amikor nekifogott és megírta A prikolics utolsó élete című regényét. Koncepciójának alapja az a világképi megfontolás, amely jelentékeny expedíciót indít a mitologikus idő epikus parafrazeálására; tehát szembemegy egyrészt a szövegirodalom posztmodern trendjeivel, másrészt a "felfrissítés" lehetőségének reményében visszanyúl a nagyregény azon hagyományaihoz, amelyekben a szerző anyagának biztos és feltétlen ura, narratív helye ennek megfelelően nem a felépítendő világon belül, hanem azon kívül keresendő.

 • Film: Keresd a férfit! (Kamondi Zoltán: Kísértések)

  Annyit keresték már a nőt, égen-földön, papíron és vásznon, hol megtalálták, hol nem, de közben méltatlanul mellőzték a férfira reálisan létező igényt. Kamondi Zoltán is kivette a maga részét a nagy tűvétevésből, majd úgy döntött, hogy ezúttal a férfiak nyomába ered.

 • Botrány a film körül: "Józan ésszel nehéz"

  A Kísértések mozipremierjével egy időben derült ki, hogy a film 15, illetve 30 másodperces beharangozóját, állítólag azok erőszakos, sőt pornográf jellege miatt, nem hajlandó sugározni a Magyar Televízió. Annak ellenére sem, hogy a Magyar Televízió a film egyik finanszírozója: az eredeti megállapodás szerint 60 millió forinttal szállt volna be a produkcióba, de ezt nem fizette ki, s csak perrel fenyegető huzavona után vállalt szerződésbe foglalt kötelezettséget 25 millió forint kifizetésére.

 • Színház: Istenek alkonya (Oleg Bogajev: Volt lelkek)

  Alkonyul befelé a Gutenberg-korszaknak; ettől én szomorú vagyok, de nem annyira, hogy ne tudnék jókat röhögni egy ilyesmiről írott szatírán. Egy Oleg Bogajev nevű poszt-szovjet orosz író Volt lelkek (a cím már a Spirót dicséri ám!

 • Lemez: Nekünk nyolcvan (The Cas!o Samples: Cutting Age)

  A meghaladni remélt múlt általában csak egy szűk évtizedig gázos, azután a rosszat elfelejtik, a jót megszüntetve megőrzik, a maradékot meg reciklálják

 • Pszichiátriai betegek rehabilitációja: Nappali ház

  Sokáig egyetlen kezelési mód létezett azok számára, akik furcsán kezdtek viselkedni: pszichiátriai osztályon elkülönítették őket, és erőteljes kúrába fogtak az érdekükben. A betegjogok előtérbe kerülésével a kilencvenes évek során az ellátás egyre humánusabb lett, a falakon túl viszont - két tavalyi kezdeményezés kivételével - nem létezik.

 • Vízikosárlabda-bajnokság - Pécs: Merülő forduló

  Minden hülyeség miatt nem szoktam 200 kilométert utazni, de Várnai Péter neve garanciát jelentett számomra, hogy ez a rendezvény jól szervezett, magas színvonalú hülyeség lesz, ami miatt érdemes átkelni a Mecseken. ´ szervezte egyébként a pécsi vízihoki-bajnokságot is, amiről szintén beszámoltunk, pedig az egész rendezvény a víz alatt zajlott, és csak annyit lehetett látni, hogy néha csapzott emberek jönnek a felszínre levegőt venni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...