• MaNcs 14. évf. 12. sz. (2002. 03. 21.)

  Elhunyt Jancsó Miklós

  92 éves korában elhunyt a legnagyobb magyar és az egyik legnagyobb európai filmrendező. Friss írásaink elkészültéig elsőként egy hallatlanul izgalmas régebbi interjúval emlékezünk rá, amelyben a magyar filmek mellett Orbán Viktor politikájáról is kifejtette véleményét.

  2002 / 12
 • Legát Tibor: Pop

  FM Dosztojevszkij néven alapítok rádióállomást, napi huszonnégy órában Joy Divisont sugároz, de alkalmanként egy különösen idegesítő hangú fiatal segédszínész fölolvassa a világirodalom legnagyobb pojácájának, Kirillovnak néhány mondatát a zsarnokságról: "Az élet fájdalom, az élet rettegés, és az ember boldogtalan.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Szeretettel üdvözlöm Önöket teljesen ingyenes egészségmegőrző programunk bemutatkozó előadásán, kérjük, türelemmel hallgassák végig a most következő rendkívül érdekfeszítő és hasznos útmutatót, mindenki talál a székén egy igen nívós golyóstollat és kizárólag erre az alkalomra készíttetett jegyzetfüzetet, az est végén pedig hihetetlen kedvezményekkel vásárolhatnak japán és francia gyártmányú gyógyászati segédeszközeinkből, és ezt csakis Önöknek, csak ma este, egészen kivételesen ajánljuk ezen a nevetséges áron, köszönöm.

 • Farkas Zsolt: A profik diktatúrája

  "Ezek profik" - hajtogatta a boldogtalan, pártállástól függetlenül, az elmúlt négy évben. Különösen az ellenzéki boldogtalan volt hajlamos rá, hogy mindenütt a profizmusukat lássa-hallja. Az önreklámjaikban. (Hangozzon el végre a "píár" szó!

 • Hazafiak

  A jugoszláv katonai rendőrség a múlt hét közepén letartóztatta, majd néhány óra után szabadon engedte a szerb kormány miniszterelnök-helyettesét, Momcilo Perisic obsitos tábornokot. Egy külvárosi kocsmában csaptak le rá, amikor egy aktatáskányi dokumentumot akart átadni az amerikai követség egy munkatársának: e papírok állítólag a hágai ügyészség számára szolgáltattak volna bizonyítékokat Milosevic ellen.

 • Nem jogerős

  A Tocsik-perben hétfőn meghozott elsőfokú ítélet homlokegyenest ellenkezik az ügyben 1999 februárjában kihirdetett, ugyancsak elsőfokú verdikttel.

 • Cyber hírek

  Kampánycsend Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

 • Kulturális hírek

  Elfriede Jelinek osztrák író-drámaírónak adják át Düsseldorfban az idei Heine-díjat december 13-án, a költő születésnapján.n HOLOKAUSZT, MÛVÉSZET, NEW YORK Túlélők, egyházi vezetők és más tiltakozók demonstrációja közepette nyílt meg a New York-i Jewish Museum Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art című kiállítása.

 • Edmund Stoiber hosszú menetelése: Nagy-Bajorország mennyország

  Vissza, vissza! - üvöltötték a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) fanatikus hívei, amikor Edmund Stoiber befejezte háromórás beszédét a passaui Niebelung csarnokban. "Amikor egy év múlva ugyanitt a német kancellár beszél hozzátok, lesz ráadás" - felelte magabiztosan a bajor miniszterelnök.

 • Egy pécsi önkormányzati képviselő jogi esetei: Cigány gének és földi paradicsom

  Mi az összefüggés a romák, a genetikai kutatások és a szoftverfejlesztés között? A választ Mischinger István pécsi önkormányzati képviselő egy tavaly októberi sajtótájékoztatón adta meg, amire az SZDSZ három helyi vezetője közleményben reagált.

 • Az Országos Széchényi Könyvtár jövője: Miénk a vár

  Az elmúlt hetekben heveny izgalmat okozott a könyvtárosszakmában a hír, hogy a felújított Sándor-palotába készülődő kancellária szemet vetett az Országos Széchényi Könyvtár felső emeleteire.

 • Ingatlanperpatvar a SZIE-n: A budai krampusz

  A Szent István Egyetem Villányi úti karain példátlan hallgatói összefogás kovácsolódott a hírre, hogy el akarják adni a fejük fölül az épületeket, illetve a kezük ügyéből a nemzetközi hírű Budai Arborétumot.

 • Homokhátságon a helyzet: Melyik Balogh?

  Hogyan tájékozódhatnak a választók az indulókról, s - ha van - a programjukról? Mi számít a végleges döntés kialakításánál? A helyszín ezúttal Bács-Kiskun megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerülete.

 • Jaksity György: A mosolygó nulla (A politikai marketingről)

  Állítólag "a fiúk 1998-ban azért győztek, mert nagyon profi volt a marketingjük, és jól adták el a politikát mint terméket"; itt az idő - gondolják a többiek -, hogy beújítsanak a brandinggel, definiálják a célcsoportot, ütős headline-t nyomassanak, vásárolják a médiát (így vagy úgy), és ha így megy tovább, lesz itt call center meg ügyfélszolgálat, és bizony a CRM is felsejlik a láthatáron.

 • Pogány Kristóf: Egy blöff számszerűsítése (Csurka ajánlatáról)

  Csurka István jelentkezett a "Királycsináló akarok lenni" kvízjátékra. Felajánlotta, hogy akár száz, harmadik helyen végző egyéni jelöltjét visszalépteti a Fidesz javára, ha a legnagyobb kormányzó párt támogatja a jobban szereplő MIÉP-es jelölteket.

 • Medgyessy Péter országjáró körúton: Felső-Bácska élni akar!

  - Visszaállítjuk a demokratikus jogállamot

 • "Nem nőttem fel babaházban" (Horváth Lili színésznő)

  Magyar Narancs: A főiskolán Zsámbéki Gábor osztályába járt. A legtöbb volt osztálytársnője, "nodi Eszter, Fullajtár Andrea, Pelsőczy Réka, Tóth Anita a gyakorlat után a Katonában maradt. Ön miért szerződött a Budapesti Kamarához?

 • A hamis tudomány (Megjegyzések egy kritikához)

  Végre akadt egy nagyszerű tudós, aki lerántotta a leplet a Visegrádon szőtt sötét összeesküvésről. Hősünk, a tiszta tudomány gáncstalan lovagja kíméletlenül sújtott le a történelemhamisítók és kontárok bandájára, akik aljas módon elpusztították a múlt megszentelt emlékeit.

 • Színház: Eszméid közt a zűr (Nemzeti, Tragédia)

  Micsoda monumentális barom volt az, akinek eszébe jutott (és keresztülvitte), hogy a televízió élőben közvetítse Az ember tragédiáját az új Nemzeti Színházból! Kiszivattyúzta a produkcióból legfőbb erényét, a látványos monumentalitást.

 • Opera: Imázs bán (Erkel Ferenc: Bánk bán)

  Káel Csaba vasárnapi operarendező. Van ilyen. Az ember beleszeret a Figaróba, aztán azt álmodja, megrendezi. De persze nem mindenkinek esik az ölébe pár száz Mikulás, hogy valóra váltsa álmait. Létezik a kormány közeli művész típusa, ám szerencsés esetben tehetséges ember kezébe kerül a kormányrúd.

 • Film: Lő, hegyeken szökellve (Denis Tanovic: Senkiföldje)

  Ajugoszláviai háborúkról eddig jobbára nem túl jó játékfilmeket láthattunk. A legjobb esetben nem arról szóltak, ami igazán érdekes (Lőporos hordó); a középjobban csak kicsit hazudtak (mint az Eső előtt, amelyik azt állította, hogy a háború úgy jön, mint valami természeti csapás, szemben az igazsággal, miszerint a háborút politikusok állítják elő), a legrosszabban meg nagyot (mint az Underground, amely a bűnösök kilétét illetően vesztett szemfényt).

 • Könyv: Egy mese nem mese (Szijj Ferenc: Szuromberek királyfi)

  Ketten írom ezt, lévén szó meséről, amihez általános vélekedés szerint a gyerekeknek is közük van. Ketten is olvastam, kettős tudattal, egyrészt magamnak, másrészt a gyereknek, mérlegre téve a történetet, a szöveget, hogy érdemes-e odaadnom egy tízéves gyereknek, és ha érdemes, mekkora rá az esély, hogy tetszeni fog neki ezekben a bús, potteros időkben.

 • DVD: Donok a csúcson (Mozart- és Verdi-apoteózis)

  Aki itthon akar operát nézni, válassza a konzervet! Az élő opera halott. Legutóbb két föltámasztási kísérlet zajlott a Magyar Állami Operaházban, két régi rendezésé, az egyik a Falstaff, a másik a Don Carlos; az előbbi már a maga idejében halva született (filmről nézte le egy másik rendező), az utóbbi múzeumi masztodon.

 • Lemez: Svédtorna, svédasztal (Koop: Waltz For Koop)

  Az utóbbi idők egyik legfinomabb és legérzékibb lemeze: ez a svéd Koop duótól a Waltz For Koop. Az alapvetően uppsalai illetőségű Oscar Simonsson és Magnus Zingmark már régóta megbűvölt rajongója a hatvanas évek (vokális) dzsesszhangzásának: saját bevallásuk szerint legfőbb inspirációjuk a Bitches Brew előtti zene, mielőtt még Miles Davis funkra cserélte volna a swinget (ennek megfelelően gyűlölik is a "fúzió" kifejezést).

 • Lemez: Tudós forradalmár (Anthony Braxton Quartet (Dortmund), 1976)

  Braxton 1945-ben született Chicagóban, katona volt Koreában, aztán a forradalom évében, ´68-ban - huszonhárom évesen - kiadott egy dupla szólólemezt altszaxofonra, ami sokkolta a zenészvilágot. Azóta közel nyolcvan album jelent meg a neve alatt, kereste a kenyerét profi sakkjátékosként, írt tizenkét operát, egy háromkötetes filozófiai művet, Composition Notes címmel öt könyvben megjelentette zenei gondolatait, kötött kardigánban jár, és tanít Connecticut államban.

 • Milos Forman a tévében: Az átváltozó művész

  A filmrendező valamikor most 70 éves, s e kerek évforduló alkalmából életműsorozattal köszönti a Duna Televízió. Van tehát mit nézni, a cseh filmjei már lementek, de kezdődik az amerikai korszak, hát beszédtéma is akad.

 • Anális szex: Hátsó szándékok

  Tabu és izgalom. Vágy és tilalom. Kéj és fájdalom. Szexuális életünkben talán semmit sem övez annyi ellentmondás és képmutatás, mint az anális szexet. Tekintettel arra, hogy az anális szex a (főleg férfi) fogyasztók tömegigényei vezérelte pornográfia motívumkészletének, koreográfiájának mennyire kitüntetett szerepű és megkerülhetetlen eleme, a végbélnyílás a testi örömök mennyországának legalábbis az egyik főkapuja kellene legyen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...