• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Április 7-étől 21-éig tízmillió honfitársammal átruccantunk Eldorádóba. Az utazás szinte ingyen volt, leszámítva a szórólapok, SMS-ek, plakátok és nagygyűlések költségeit. Az utazási iroda minden kellemetlenségtől megkímélt minket, amivel az ilyen kirándulások együtt járnak.

 • Sajó László: Öt és feles

  Ideg napok

  A választások első fordulója előtt K. Dezsőt fölhívta az édesanyja. Ugye elmész, fiam. Elmegyek, anyám. És ugye tudod, kire kell. K. Dezső hallgatott, tömör kampánycsönd.

 • A szerk.: A kettéfűrészelt ország (Választás után)

  Ha úgy nézzük, nagyon rezgett a léc. Elég nehéz nem úgy nézni: azt két hete épp e hasábokon írtuk, hogy mindössze harmincezer szavazaton, alig több mint fél százalékon múlt a MIÉP kiesése az Országgyűlésből; ha bekerülnek (akár a Fidesztől vették volna el a hiányzó kvantumot, akár azok közül merítenek, akik végül inkább otthon maradtak), az még a szabaddemokraták parlamenti tagsága mellett is Fidesz-MIÉP-kormánnyal büntette volna Magyarországot.

 • Az elnök felelőssége

  Mádl Ferencnek, Magyarország államfőjének, aki az alkotmány szerint "kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett", a választást követő egy hónapon belüli időpontra össze kell hívnia az Országgyűlés alakuló ülését.

 • Reszkess, proli!

  Megállj csak, rohadt, büdös proli, nehogy azt hidd, hogy megúsztad! Megbuktattad Magyarországot? Parádéztál olcsó, ízléstelen ruhádban, mosoly ült ki undorító pofádra, folyamatosan rontod előnytelen külsőddel a nemzeti összképet?

 • Cyber hírek

  Az EuroWebé a FreeStart Az EuroWeb Rt. biztosítja a FreeStart - az ország egyetlen fennmaradt ingyenes internetszolgáltatója - további működését.

 • Kulturális hírek

  77 éves korában elhunyt Vásárhelyi Miklós táncművész, koreográfus, a néptáncművészet és a magyar néptáncmozgalom kiemelkedő személyisége, a Budapest Táncegyüttes egyik alapítója, akit a Ki mit tud? zsűritagjaként ismert meg az ország.

 • Elnökválasztás Franciaországban: Jobbhorog

  Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje második helyen végzett az első választási fordulóban. A kampány során tulajdonképpen nem kellett semmit sem tennie: vesszőparipáját, a közbiztonságot emlegették eleget az ellenfelek is, idegenellenességéből visszavett, nemzetről beszélt, álmodni biztatta a kisembereket.

 • Fidesz-MDF-buli a Millenáris Parkban: Érettségi találkozó

  Egy embernek lehet sokáig hazudni (kérem ideképzelni Pokorni Zoltán hangját és arcát), lehet sok embert rövid ideig megtéveszteni, de sok embert hosszú időn át nem lehet becsapni. Hiába zúg a ria, ria, Hungária! a Kisrókus utcában, ez a hajó elment.

 • Fidesz-MDF, Millenáris Park: Töltekezés

  Elsőre nehezen érti az ember, miért kellett a két forduló között a feje tetejére állítani az országot. Még akkor is, ha nagy valószínűséggel a sértődött és elbizonytalanodott kisgazdák elmentek szavazni a második körben, köszönhetően a miniszterelnöki vizitálásoknak és a mellette korteskedő volt kisgazda vezetőknek.

 • MSZP - Köztársaság tér: Áll Komárom

  A pártházat ezúttal kordon védte: a Bezerédi utca felől a Köztársaság teret nem lehetett megközelíteni, és a rendőrség lezárta a Rákóczi útról a térre vezető kis utcákat is. Az egyik sarkon a túlfűtött fantázia Mező Imrét fedezi fel egy osonó árnyban: köpenye alatt dobtárasát markolva, mintha ő sietne a pártház védelmére megint.

 • SZDSZ - Gizella út: Öröm, pörkölt

  Utoljára a grófnénál volt ilyen. A gróf medvére ment a Beszkidekbe. Felőlem mehetett volna vombatra is, gyorsan bejelentkeztem vizitbe (szombatra). Fütyörészve lépkedtem az allén át a kastély felé, mikor a park (igazi angolpark, istenem, ősfák, bukszusok, dodzsem) egyik szegletéből elém toppant Albert, a komor nyikhaj, épp kezdtem volna dicsérni a frizuráját, de lepisszegett, s karomba markolva a kazamaták felé vonszolt.

 • ´Nem lesz ez vészes´

  Magyar Narancs: Mennyi időt szánnak a tárgyalásokra?

 • Voks Romana: Vigaszág

  Lapunk két héttel ezelőtti Békés megyei riportja (Egy amerikai Párizsban) minden jó szándék ellenére azt a hamis látszatot kelthette, hogy a "Fidesz-szavazó roma" kategória üres halmazt jelöl. Ezért helyénvalónak tűnt, hogy második nekifutásra biztosra menjünk, és olyan helységbe látogassunk, ahol az első fordulós adatok alapján minden kétséget kizáróan találhatunk a polgári jövőre szavazó romákat.

 • Pilisvörösvár: Bonyolult viszonyok

  Pilisvörösváron akár választási plakátból is készülhetne a nemesvakolat, annyi van belőle a köztereken. A kínálat hétvégére azért itt is kétfősre apadt: Frajna Imre (Fidesz-MDF) és Nikolits István (MSZP) hajthatott a soknemzetiségű választókörzet voksaiért.

 • Mezőkovácsháza: Lent, délen

  Dél-Békésben az a pletyka járja, hogy a Torgyán Józseffel szembefordult, a Fidesz-MDF színeiben induló békéscsabai húsipari szakember, Hanó Miklós még jóval az első forduló előtt tartott kunágotai kampányrendezvénye után azt kérdezte a helybeliektől: merrefelé kell hazamennie?

 • Az ORTT és a médiapiac: Zsúfolt adósparadicsom

  Az ORTT elmúlt hatéves tevékenységét végigkísérték a működését szabályozó médiatörvény kuszaságából, a benne felejtett joghézagokból adódó problémák. A botrányok, perek közvetlen kiváltó oka szinte minden esetben a szabályozás tisztázatlansága vagy kétértelműsége volt.

 • Építészet: Gagyititanik (A Lehel téri piac)

  Kortárs középítészetünk számítógépízű monotóniáját kétségtelenül megtöri Rajk László komoly vitákat kavaró Lehel téri épülete. Szakmai körökben sokan ki nem állhatják (lásd a www.epiteszforum.hu korábbi szavazását például), ám akad, aki - épp ellenkezőleg - egyenesen szépnek véli (Martinkó József, Miért szép?

 • Film: Naturalizmus (Vecsernyés János: Kvartett)

  A Spiró György Kvartett című drámája alapján készült mozidarab inkább tévéjáték, mint valódi film. Négy közepesen megírt figura, Feleség, Öreg, Nő, Vendég, és négy jó színész, Molnár Piroska, Lukáts Andor, Bertalan Ágnes, Blaskó Péter alkotja ezt a két furcsa párt.

 • Kiállítás: Fekete fehér Afrika

  A Műcsarnok első, félhomályos termében afrikai szobrok, maszkok néznek vissza a belépőre: a csillogó tárlókba helyezett faragványok, akár az üvegszemű, preparált állatok, dermedt, múzeumi hangulatot sugároznak.

 • Kiállítás: Stille Nacht (Rajzok és akvarellek a német romantika korából)

  "Századunknak nincs formája!" - nyafogta az ezernyolcszázas évek közepe táján Alfred Musset, a nagy formák csatája idején; a romantika és realizmus, a konzervatív akadémizmus és a lángoló újító készség négyes keresztútján, hogy legyünk eléggé formásan bombasztikusak.

 • Színház: Félredugás, félre bú (Ismeretlen Schnitzler az ismert Katonában)

  Nem szoktak manapság ilyen darabokat játszani - meg is volt lepve

 • Lemez: Hip-hop-dzsessz afrikai gyökerekkel (Gino Sitson: Song Zin´...)

  Az afrikai nyelvek lenyűgözőek. Tele vannak zeneiséggel, mintha eleve éneklésre teremtették volna őket. Gino Sitson nagy találmánya, hogy a nyugat-kameruni medumba nyelven énekel, mely anyanyelve, lévén az első tizenhét évét ott múlatta.

 • Lemez: Skandináv langyos (Gluecifer: Basement Apes)

  Mivel a szélesebb nagyközönség előtt az elmúlt évek során olyasféle vicczenekarok képviselték a szegény punkzenét, mint a Green Day, az Offspring vagy újabban a Blink 182 és a Sum 41, okkal tűnhetett menthetetlennek az egész stílus.

 • World music: szerintem

  Los De Abajo: Cybertropic Chilango Power "A lentiek" - igazít útba a név, és ehhez kétség sem fér: a Los De Abajo egy plebejus-balos-osztályharcos mexikói forradalmár- csapat. Köpnek-hánynak a diktatúrától, a korrupciótól, a romlott csuhásoktól és a királyi televíziótól - ellenben vonzódnak Che Guevarához, mint egykor, emlékezetesebb pillanataiban, vagyis nagyon-nagyon régen, Pokorni Zoltán.

 • Neoparaszt agyagnyúl (Hegyhátszentjakab és környéke)

  Az Õrséget nem kell különösebben bemutatni - még nekem sem, pedig először járok itt, de szinte ismerősként nézegetem, mivel egy időben kifejezetten sikk volt erre nyaralni, mintegy kacérkodva az osztrák határ közelségével, ahonnan már érezni lehetett a alpesi tehenek illatát, de még forintért lehetett fröccsözni.

 • Pragmatizmus és kannabisz Angliában: Takarékra állítva

  Tavaly nyáron az egyik londoni városrészben, Brixtonban a kábítószertörvény megszegőivel szembeni hatósági fellépést kísérleti jelleggel megváltoztatták, ami annyit tett, hogy a kannabiszfogyasztókkal szemben kezdeményezhető eljárásokat enyhítették: a letartóztatás és a feljelentés helyett a rendőrök azt a személyt, akinél kannabiszszármazékot találnak, szóbeli figyelmeztetésben részesítik, és elkobozzák tőle az anyagot.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...