• Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  "Két óra múlva kezdődik a tévében a választási közvetítés. Most ébredtem a késői polgári ebédet követő sziesztából. Megpróbálom magam feltüzelni, hogy a történetet, minden körülmény ellenére, elmeséljem.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe

  Egy váratlan, nem kiszámítható módon előálló esemény talányos módon köti össze (avagy inkább választja el) az esemény előtti és utáni idő történetét. Ha eltévedünk egy erdőben, akkor megpróbálunk tájékozódni a Nap állása, a környező táj egyes jegyei, a fejünkben lévő homályos térkép és az addig megtett út emlékei alapján, és hol erre, hol arra a logikára hallgatva bolyongunk a rengetegben.

 • Gárdonyi Máté: Kinek a papné? (Szexbotrányok, pedofília, cölibátus a katolikus egyházban)

 • Elzárni csapot

  Az elmúlt választási kampány egyik legtöbbet vitatott mozzanata a papság szuperszonikus aktivizálódása volt. Szükségtelen felidézni: agitáció, pártpropaganda a szószékekből, röplapozás, ilyenek. Hogy mindennek mennyi haszna vagy mennyi kára volt, szorosan véve nem tartozna mondandónk lényegéhez, de nehéz megállni.

 • Hajrá, magyarok!

  A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a rendszerváltás előtt nem volt más, mint tipikus, primitíven ravasz Kádár-kori képződmény, melynek örve alatt a rendszer tarthatta a kapcsolatot a javarészt előle (esetleg még a hitleráj elől) elmenekült honfi- és nemzettársainkkal - és kényelmesen megfigyelhette, vagy alkalomadtán pár dollárra le is vehette őket.

 • Cyber hírek

  Gyógyszerportál Egyesült két, korábban egymással versengő tartalomszolgáltató, a Novodata Rt. által működtetett Pharmanet és a BÉRES Rt.

 • Kulturális hírek

  30 éves korában meghalt Lisa Lopez, a TLC amerikai rhythm & blues együttes énekesnője: Honduras északi vidékén gyorshajtás következtében dzsipjével lefordult az útról.n MEGHALT LINDA LOVELACE 53 éves korában, autóbalesetben életét vesztette Linda Boreman, aki az 1972-es Deep Throattal Linda Lovelace néven vált a pornóipar emblematikus alakjává.

 • Atomerőmű Örményországban: Időzített bamba

  Az odavezető út rögös, a helybeli lakótelephez képest a pestlőrinci Havanna maga Beverly Hills. A látvány nem lesz lenyűgözőbb akkor sem, amikor megközelítjük Örményország egyetlen működő atomerőművének bejáratát: két katona posztol a korláttal védett bejárat előtt.

 • Spekulációk kormányról és ellenzékről: Kombinált fogó

  Egyre erőtlenebbnek tűnnek azok a jogi köntösbe öltöztetett próbálkozások, amelyeknek az adrenalin magas szinten tartásán kívül az égvilágon semmi értelmük sincs már. Sokkal lényegesebb kérdés, hogy mi húzódik meg e "spontán népi kezdeményezések" mögött, s hogy a negyedik szabad választások után mi történhet a jobb- és a baloldalon.

 • Választási folklór: "Ilyenek ezek"

  A mi életünkben egészen biztosan nem volt még választás, amely így felvillanyozta volna hazánk lakóit, mint ez a mostani. Soha nem látott mennyiségben kaptak szárnyra rémhírek, álinformációk, hőstörténetek, rágalmak és e rágalmak cáfolatai.

 • Vihar a töredékszavazatok körül: Egy polgár kérdezett

  Akarata ellenére okozott nagy felhördülést egy 34 éves pécsi joghallgatónak az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eljuttatott beadványa, amelyet ha a testület elfogad, jelentősen módosult volna a még mindig nem végleges választási eredmény.

 • Expanzív Malév: Repülni fognak

  Ha egy nemzeti légitársaság leányvállalatot alapít regionális feladatok lebonyolítására, abban még semmi rendkívüli nincs. Az viszont elgondolkodtató, ha az igen cudar anyagi helyzetben lévő társaság minderre rendkívüli sebességgel, napokkal a választások előtt vállalkozik.

 • Hajdúböszörményi fejlesztések: Elúszva

  2001.

 • Újabb viták a mezőgazdaságról: Föl-földobott föld

  Gyorsan ráhangolódott az ellenzéki szerepkörre Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke, hiszen április 23-án már támadta Kovács László MSZP- elnököt, aki a külföldiek és jogi személyek termőföldtulajdon-szerzésének esetleges könnyítéséről nyilatkozott a Reutersnek.

 • Film: Ahonnan, de hová? (Angyalok: végállomás)

  Föl nem fogom ezt a címadást. Eredetileg Loin, ami annyi mint távol, messze - nem hangzik valami csalogatóan, szentigaz. Az angyalok még csak-csak (a három főhős mondjuk), de hogy végállomás?! Hiszen éppen hogy elkezdődik valami a film végén, mondhatni, az élet.

 • Színház: Hős, hess, huss! (A Pont Műhely előadásáról)

  Alternatív színházból sokféle van - nem csak rossz meg jó. Hanem olyan, amelyik átmenetileg alternatív, mert amúgy a sokszor elátkozott struktúrán belülre törekszik; aztán olyan, amelyik féltve őrzi a maga "perem"-jellegét, de persze profi; meg olyan, amelyik kívülről támadja a belült; meg olyan is, amelyik rá sem hederít.

 • Könyv: A Carpentier-bedekker (Alejo Carpentier: A dolgok kezdete)

  Essünk túl a nehezén! Nem ettől a könyvtől fog kedvet kapni a Carpentiert eddig nem ismerő olvasó, hogy Carpeniert ismerő olvasóvá váljon. Taktikailag elhibázott így kezdeni egy recenziót, ugyanis mindez annyit tesz, hogy egy kiváló szerző összes novelláinak eme teljességében először magyarul megjelent gyűjteményét nem intézhetem el egy mondattal - és mégis elintéztem.

 • Könyv: A nagybartos (Bartos Tibor: Magyar szótár)

  Egy francia regényt fordítok, azt olvasom a 72. oldalon, hogy az ifjú hős s´effraye. Gépiesen leírom, hogy megijed, de aztán nem találom elég erősnek, érzékletesnek a szót, fellapozom Bartos Tibor új Magyar szótárát (alcíme: Egymást magyarázó szavak és fordulatok tára).

 • Film: Szabadidő a jó levegőn (Sára Júlia: Egérút)

  Akínaiak már a spájzban vannak, finoman szólva is. E tényt kezelhetjük a politikai korrektség jegyében, de fölfoghatjuk mint szimplán művészeti kérdést is. A legjobb, ha a bérkocsi felől közelítünk. Pontosítok: a Csömöri úttól közelítünk a Mozaik utca felé, előttünk bénázik egy nagyobb darab személyautó: föltart, de kis idő alatt leküzdjük, a sofőr nem kiabál át a mazsolának, nekem már kiszitkozódta magát, csak átnéz szúrósan, összevonva a szemöldökét, ám a feddő grimasz félbeszakad, lemondó sóhaj következik.

 • Lemez: Mit ér a psy, ha magyar (Heart-tribe - A selection of hungarian psychedelic music)

  Ilyenkor elég lehet rögzíteni a tényt: megjelent (végre). Az első olyan válogatáslemez, mely kizárólag magyar zenekészítők alkotásait tartalmazza. Létezik ilyen Izraelben is, ugyan arrafelé a goa kifejezetten populáris.

 • Lemez: Lesöpörve a padlás (Gorillaz - G Sides)

  Nemrégiben még azt gondoltuk, virtuális együttesek kizárólag magyar szórakozóhelyeken jöhetnek létre: amikor a férfiakból álló asztaltársaság egyik lelkes tagja, kellő mennyiségű ital elfogyasztása után, a hirtelen beálló csendben azt javasolja: alapítsunk zenekart!

 • Turistaszállások: Ágy, asztal, tévé

  Magyarországon becslések szerint százezer ember számít rendszeres túrázónak, és ennyire tehető azok száma is, akik évszakonként legalább egyszer többnapos kirándulásra indulnak. A természetjárás ideális, tehát olcsó és "erdőkapcsolatos" szálláshelyei a turista- és a kulcsosházak.

 • Aranyhallal a depresszió ellen: Akváriumot minden pszichiátriára!

  Már-már közhely, hogy korunk népbetegsége a depresszió. Egy WHO-felmérés szerint, ha a megbetegedések száma a jelenlegi ütemben emelkedik, 2010-re a világon minden nyolcadik ember kóros szorongó lesz. A betegség kialakulását, ha megakadályozni nem, de gyógyítani, kezelni sokféleképpen lehet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...