• Sajó László: Öt és feles

  Kilenckirályok- megkésett karácsonyi üdvözlet

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Az -ista képző a magyarban rengeteg szót képzett és képez ma is, az 1562-ben adatolt pápistá-tól az 1990-es években megjelent fundamentalistá-ig. No jó, mondhatnánk: sok olyan szót használunk a magyarban, amelyek -ista elemet tartalmaznak, de van-e jogunk ezt a magyar nyelv elemének tekinteni?

 • Tamás Gábor: Adtak nekik (A családi gazdálkodók kedvezményeiről)

  Az 1998-ban felállt polgári koalíció nagyobbik felének három évre volt szüksége ahhoz, hogy az újsütetű közbeszédben következetesen "gazdálkodónak" nevezett paraszt létezéséről tudomást vegyen, és ezután újabb hónapokra, hogy végre valami kézzelfoghatót is felkínáljon neki.

 • Romlásnak indult

  Múlt heti hír, hogy tíz református lelkész bejelentette: mondjon a zsinat bármit, ők mégis elindulnak az áprilisi választáson, kell-e mondanunk, a MIÉP képviselőjelöltjeként. Közülük páran - a két Hegedűs, Zsuzsanna és ifjabb Lóránt biztosan - az országos lista előkelő helyeire is számíthatnak, azaz ha a MIÉP netán bejut a parlamentbe, elvben választaniuk kell majd a lelkészi palást és a képviselőség között.

 • Stíl

  Amikor tavaly ilyenkor a Harmonia Czlestisért Esterházy Péter elsőként átvette a frissen alapított Magyar Irodalmi Díjat (aminek személynevet nem sikerült adni, miután minden adekvát név foglaltnak találtatott), senki sem sejthette, hogy már idén, a második ünnepélyes alkalmat kisebbfajta skandalum színezi.

 • Cyber hírek

  Kurblis mobil Tekeréssel tölthető fel a Motorola és a Freeplay Energy Group által kifejlesztett új, Freecharge nevű mobilakkumulátor. Nagyjából 45 másodperces tekeréssel 5 perces beszélgetési idő vagy néhány órányi készenléti idő nyerhető, további tekeréssel a szerkezetet kiegészítő hagyományos akkumulátort lehet tölteni.

 • Kulturális hírek

  BERLINn EGY BIRODALOM KÉPEI Az Oszmán Birodalom utolsó fél évszázadában, 1839-1919 között készült fotók láthatók Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban február 24-ig. Illusztrációinkon D.

 • Olaszország: Nem, nem, sonka!

  Az újévtől az eurót használó EU-tagországokban a szilveszteri látványosságok egyik fontos - habár aligha spontán felbuzdulásból, feltehetőleg inkább euróimázs-pénzekből szervezett - eleme volt az új közös valuta köszöntése.

 • Demján Sándor portréja - I. rész: A városalakító

  Az idősebbeknek a Skála, a fiatalabbaknak a West End City Center ugrik be Demján Sándor nevének hallatán, aki egy gazdasági napilap olvasói szerint az elmúlt évtized legbefolyásosabb üzletembere. Tény, hogy a szocialista vállalkozóból a rendszerváltás utáni magyar "tőkésosztály" oszlopos tagjává avanzsált Demjánon az idő éppúgy nem fog, mint a rendszer- és a kormányváltások.

 • Független-e az igazságszolgáltatás Magyarországon - II. rész: Húzd meg - ereszd meg!

  A magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi nem fenyegeti - olvasható az Országos Igazságszolgáltatási Tanács múlt heti közleményében. A némileg önszuggesztív kijelentésnek azonban ellentmondanak a tanács elnökének korábbi kijelentései, illetve a Magyar Bírói Egyesület legfrissebb kiadványában olvasható azon megállapítás, miszerint a jelenlegi javadalmazási rendszer a függetlenséget már nem biztosítja.

 • Vizsgálat főiskolai játékengedélyek ügyében: Bácsi kérem, hogyér´ lehet itt focizni?

  Állami szerv dolgozójaként elkövetett vesztegetés és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást a szombathelyi ügyészség a helyi Berzsenyi Dániel Főiskola testnevelési tanszékének oktatója, Sákovics Péter ellen.

 • Pert vesztett a Tilos Rádió: Borúra ború

  A várt legrosszabbnál is rosszabb eredménnyel zárult január 8-án a Tilos Rádiónak az ORTT és a Rádió © elleni pere. A Fővárosi Bíróság nemcsak a Tilos érdemi kifogásait nem ismerte el, de azt is kimondta, hogy az ORTT pályázatelbírálással kapcsolatos döntéseit semmilyen jogszabály alapján nem lehet jogi úton megtámadni.

 • Egyéni képviselőjelöltek kampánypénzei

  Alulnézet

  A választási kampány helyből hazugsággal indul: a kampányra törvényileg biztosított egymillió forintot mindenki túllépi, de senki nem vallja be.

 • Centrum Párt: Futnak még

  Január végén Centrum-évnyitó keretében hozza nyilvánosságra választási programját a Centrum választási szövetség. Az ismert emberek és marginális szervezetek által az utolsó pillanatban létrehozott konglomerátum magát a politikai skála origójára helyezve, a nagy pártoktól megcsömörlött, a jelenlegi kínálattal elégedetlen választókra hajt, de jobb- és balközépről is szeretne voksokat szerezni; az év elején ilyen egyszerűnek tűnik minden.

 • A visegrádi palota újjászületése: A hamis emlékezet

  A millecentenárium kapcsán a kincstár eddig soha nem látott mértékben támogatja a műemlékvédelmet. A hatalom és a politikum oldaláról jól kitapinthatók a reprezentációs igények, a "valami jelentős" létrehozásának vágya.

 • Ablak a falra (Egy irodaház újrafestése)

  Az ünnepek alatt esténként meglepetten tekergették fejüket a járókelők a Matáv budai székházánál az épület fény- és színpompája láttán. Újszerű képzőművészeti műfaj, a raypainting (sugárfestészet) mutatkozott be: napi váltásban négy képet vetítettek az épület homlokzatára.

 • Kiállítás: Gyönyörű teozófia (Frantisek Kupka és Otto Gutfreund művei)

  Az utóbbi évek legjelentősebb művészeti eseményeinek egyike Frantisek Kupka (1871-1957) és Otto Gutfreund (1889-1927) kiállítása Jan és Meda Mládek gyűjteményéből. Kupka munkái még egyáltalán nem, Gutfreund szobrai pedig utoljára húsz évvel ezelőtt jártak Magyarországon.

 • Film: Élt-e Winnetou? (Fekete Ibolya: Chico)

  "Miért nem jelenik meg a rendszerváltás története a magyar filmben?" - teszi föl a kérdést a szakfolyóirat e havi száma, s alatta érdekes beszélgetést közöl, hogy akkor hogyan is.

 • Film: A hazugság tengere

  Nietzsche egy helyen egyetértően idézi Swiftet, aki szerint az emberek pusztán azért nem hazudnak többet, mert ez roppant fárasztó dolog: egy hazugság miatt húsz másikat kell kitalálni. A saját bőrén tapasztalja ezt meg Horty, Bigas Luna új filmjének hőse.

 • Koncert: Ez még nem "Amerika" (Kocsis Zoltán az Olasz Intézetben)

  Az effajta műsor-összeállítás Budapesten még mindig szokatlan: Kocsis Zoltán csupa múlt századi kompozíciót vezényelt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén az Olasz Intézet dísztermében január 11-én. A négy műből három a XX.

 • Lemez: Kortárs cool, amire majdnem lehet táncolni (Erik Truffaz: Erik Mantis)

  Mint például a film esetében, ahol is a klasszikus filmnyelvet porrá zúzta a klip és a reklám, és a fogyasztó megszokja, hogy mindent szabad, a művészet meg adaptál - valami ilyesmi zajlik most a dzsesszben.

 • Lemez: A Párizsba szakadt tangó (Gotan Project: La Revancha del Tango)

  Ez ama lemez, melyet valószínűleg már mindannyian hallottunk egy kocsmában, egy bárpultnál, a sarokban üldögélve félrészegen, kettesben valakivel vagy egyedül a pohárral. Pedig az alapvetően francia (párizsi) bázisú Gotan Project olyanra vállalkozott, amibe könnyen bele is bukhattak volna: nagyjából tangót játszanak, argentin tangót, és mégsem, hiszen az egészet mintegy beleágyazzák az évezred elejének szórakoztató, szintetikusan is igényes tánczenéibe.

 • Passzív ellenállás (Kepa Junkera, La Musgana, Alboka, Mercedes Peón)

  Ha egy kiadónak "ellenállás" a neve, kívánatos lehet markáns ideológiát tulajdonítani neki, de ezzel most nem jutnánk messzire: a spanyol Resistencia hazánkba (először) érkezett lemezei inkább "csupán" kellemes hallgatnivalók.

 • Egy füst alatt (A kéményseprő)

  "Márpedig ennek a kéménynek olyan a huzata, hogy a karomat leviszi" - erősködik a házinéni. Miki kéményseprő egy pillanatra megdermed. "De nem füsttömör. Megfelelő műszaki megoldással füsttömörré kell tenni!" A házinéni elképed.

 • Használtautó-import Magyarországon: Vaskorszak

  A tavalyi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen megugrott a Magyarországra behozott használt autók száma, mind a magánszemélyek, mind pedig az importőr cégek éltek a liberalizáció adta lehetőséggel, és alaposan bevásároltak külföldön.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...