• MaNcs 14. évf. 21. sz. (2002. 05. 23.)

  "Nem leszünk szívbajosak" (Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke a távközlési piacnyitásr

  Magyar Narancs: Tavaly júniusban, a távközlési piacnyitást szabályzó egységes hírközlési törvény elfogadása után kiderült, hogy parlamenti képviselők számos olyan módosító javaslatot nyújtottak be, amelyeket szóról szóra az érdekelt szolgáltatók fogalmaztak meg. Az elmúlt fél évben a jelentős piaci erővel bíró telefontársaságok, a korábbi monopóliumok pozíciói tovább erősödtek. Tőlük származnak a...

  2002 / 21
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A múltkor egy reklámcégnél voltam agyrohamozáson, egy új áruház nevét kellett kitalálni. Ömlöttek az ötletek, sokszor a nyelvtani vagy helyesírási szabályok áthágásával is. A szünetben az egyik résztvevő engem kezdett kérdezni, mintegy a lelki békéjét helyreállítandó, hogy de ugye a helyes így meg úgy volna.

 • Tandori Dezső: (e név alatt az Ex

  Emmá

  1. Csakugyan "az elbeszélés nehézségei"

 • Virág Tamás: Polgárosodó aluljárók

  Afővárosi aluljárók "visszafoglalására" indít programot a napokban a Városháza. A cél az árusok, a hajléktalanok kiszorítása, az aluljárók felújítása és folyamatos őrzése. Ezzel egyidejűleg a budapesti szociálpolitika is új szerepet kap: szociálismunkás-őrjáratoknak kell(ene) segíteni a rendteremtésben.

 • Dobrovits Mihály: A posztmodern manicheizmus (A jobboldal stratégiája a választás után)

  Áll egy ember a nyelvpolitikai erőtérben, és butaságokat beszél. Arról, hogy voltaképpen ő és hívei nyerték meg az elmúlt választásokat, csak éppen nem alakíthatnak kormányt. Mivel - úgymond - elcsalták tőlük a kormányalakítás lehetőségét.

 • A liberális minimum kormánya

  Magyarországnak a hónap végére új kormánya és elfogadott kormányprogramja lesz. És ha a kormányprogram kiérleltsége tekintetében talán lehetnek is némi kételyeink, hogy tudniillik össze lehet-e ilyen rövid idő alatt valamely pontosan számon kérhető, konkrét cselekvési tervet ütni, a sietség indokolt.

 • Ver a víz

  A vasárnapi, Kőér utcai események tanulsága a következő: nincs remény.

 • Cyber hírek

  Hitelkártya helyett ujjlenyomat Ujjlenyomataik segítségével fizethetnek egy texasi szupermarket-hálózat vásárlói. A Kroger üzletlánc három houstoni boltjában állítottak fel olyan szerkezeteket, melyek segítségével ingyenesen regisztrálhatják magukat és ujjlenyomataikat a vásárlók.

 • Kulturális hírek

  GYÁSZ 79 éves korában elhunyt Varga Domokos: az erdőmérnökként végzett József Attila-díjas író nevéhez számos ismeretterjesztő, ifjúsági, pedagógiai és szociográfiai mű fűződik, legismertebb elbeszélésciklusa talán a

 • Választási kampány Csehországban: "Velünk jön a törvény"

  Magyarországon immár bizonyosan véget értek a választási csaták, ám elvonási tüneteink kezeléséért elég a "szomszédba" menni: Csehországban június közepén (14-15., péntek-szombat) parlamenti (alsóházi) választásokat tartanak, s a közeles időpont miatt nyilvánvaló: barátaink szügyig járnak a kampányban, amely, ha lehetséges, minden eddiginél kalandosabb.

 • Hollandia választott: Javított jobb

  APim Fortuyn erőszakos halálát követő csendes kampány kimondottan jól állt a csendes kereszténydemokratának: a múlt csütörtöki választás nagyarányú jobboldali győzelmet hozott. A kereszténydemokraták az első, Pim Fortuyn Listája (PFL) a második, a liberálisok a harmadik helyet szerezték meg, míg a Fortuyn-programot elutasító Munkáspárt holtversenyes első helyéről másfél hét alatt a negyedikre csúszott vissza.

 • Hibázott-e a rendőrség a móri bankrablás után?: Sokk és vakrepülés

  A május 9-i móri bankrablás kétszeresen is megrázta az országot. A nyolc ember életét kioltó, idehaza minden idők legkegyetlenebb gyilkosságának számító bűncselekmény általános megdöbbenést keltett, miközben a rendőrség ellentmondásos intézkedései, valamint a nyomozásról napvilágot látó információk alapjaiban rendítették meg a bűnüldözők munkájába vetett, már korábban is megcsappant közbizalmat.

 • Fiatalok aktivizálódása a választásokon: Eksztázis 7-től 10-ig

  A fiatalok eddig nem tapasztalt mértékben aktivizálódtak a választások idején, s nem kis részük fogékony volt az országot kettéválasztó retorikára. Ami nem jelenti azt, hogy annak lenne igaza, aki a jövő magyarságát jobboldaliak masszív gyülekezeteként vizionálja.

 • Átalakulhat a köztévé: Ki nevez a végén?

  Nem életbiztosítás egy hajdani pártkatona számára a közszolgálati televízió vezetése, különösen akkor, ha veteránként is számtalanszor adja bizonyságát lojalitásának. Ezzel együtt rutineljárással aligha állítható fel székéből a Magyar Televízió Rt.

 • Dohányreklám-kiskapu: Füstlovagok

  Utolsó intézkedései egyikeként a maximális három évig engedélyezte Matolcsy György gazdasági miniszter a Motorcsónak Forma-1 Magyar Nagydíjat szervező Technikai Sportok Olimpia Alapítványnak, hogy a rendezvényen dohányipari cégek is reklámozhassanak.

 • Könyv: Titokember (Otto Friedrich: Glenn Gould)

  Zseni - ez a meghatározás mára kiment a divatból. 19. századi ízű szó, túlteng benne a pátosz. Sokan nem is tudják, mit jelent: összetévesztik a sztárral. Pedig a sztár többnyire nem zseni, és a zseni többnyire nem sztár.

 • Színház: Mennydörög a vastaps (A Léni néni a József Attilában)

  A József Attila Színházban bemutatott Léni néni legnagyobb erénye, hogy schwarz auf weiss megmutatja, milyen művészi teljesítményért járt Kossuth-díj legutóbb. Kerényi Imre, aki vendégként rendezte az előadást, másodállásban a Madách Színház igazgatója, főállásban pedig mostanában óriásplakáton kampányol: polgármód "még egy embert", egy mutatós nőt verbuvál törzsnézőnek.

 • World music: hajrá

  Afrika, hajrá lappok! - a belpolitikai helyzet fokozódásakor és az uniós csatlakozás küszöbén ezt kell felelősségem tudatában kijelentenem.

 • Koncert: Eszközhasználat (A Tool Bécsben)

  Nemrégiben még egészen úgy tetszett, hogy a régi kiadójával folytatott hosszadalmas küzdelem kikészíti a kortárs rockzene egyik legkiemelkedőbb zenekarát, a Los Angeles-i Toolt, ám végül jóra fordult minden: tavaly a boltokba kerülhetett a negyedik lemeze, láthatására pedig csütörtökön csupán Bécsig kellett utazni.

 • A realizmus diadala

  Esterházy Péter: Javított kiadás

  Május 16-án Morcsányi Géza, a Magvető igazgatója külön sajtótájékoztatón mutatta be Esterházy Péter új, eddig titokban tartott kötetét. A szokásos Esterházy-fakszni, gondoltam léhán, és eszem ágában sem volt ellátogatni a Centrál kávéházba.

 • Fővárosi strandok: Vízmérték

  Budapesten száznál több medence üzemel, és ez a tény még akkor is Európa legnagyobb fürdővárosává avat bennünket, ha nyaranta nem biztos, hogy szívesen osztozunk a strandoló tömegek szórakozásában.

 • Múzeumok Majálisa: Szabadtéri múlt

  A Méhek nevű formáció, melynek tagjai fekete-narancs csíkos ruhát viselnek és vicces kiegészítőket, tulajdonképpen egészen jó addig a pillanatig, míg látványelemként oldják a Múzeumkert homogén búcsújellegét, de amikor ütni kezdik kis dobjaikat, valamint ritmikusan beszélnek hozzá, nos, akkor meginog a ruhatervezői felépítmény.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...