• Sajó László: Öt és feles

  Kék az ég és zöld a fű

  Hol volt, hol nem, talán igaz se, volt egyszer egy falu, Sárszeg. Ez a falu oly nagy vala, hogy két termelőszövetkezete s mindegyiknek futballcsapata vala. Az egyik az FTsz, színe, akár a fű, zöld; a másik az MTsz, színe, akár az ég, kék.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Kurtizánmúltjából ragadt e gúnynév Fellini Amarcordjának szépasszonyára, amikor még ezzel a felszólítással ajánlgatta magát. Az időközben érinthetetlen özveggyé átvedlett Vegye-vigye nevének említése (és testének felidézése) kellemes élményhez juttatta a filmbeli kamaszokat, még ha a kelleténél magányosabb körülmények között is.

 • Pogány Kristóf: Elemében az ötödik (Az új kormányról)

  Amúlt héten hivatalba lépett a köztársaság ötödik szabadon választott kormánya. Számos elemzés napvilágot látott már a szocialisták és a szabaddemokraták formálódó koalíciójáról: az elemzők mind a bal-, mind a jobboldalon a liberálisok túlsúlyáról beszéltek.

 • Ébredő magyarok

  O. V. exminiszterelnök vasárnap reggel, amikor felelőtlen honfitársaink jórészt még az argentin-nigériai rangadóval voltak elfoglalva, végre megtalálta a választási vereség valódi okát. Ezek szerint a kormány (lányos zavarában-e vagy a rá oly kevéssé jellemző visszafogottság okán) elfelejtette lenyúlni a teljes magyar sajtót (az O.

 • A miniszter joga

  A Nemzeti Színház igazgatóját pályázat útján kell kinevezni - s ha ezen axióma alól akadhatna kivétel, az nem Görgey Gábor frissen fölkent kultuszminiszter mostani döntése. Az utóbbi napokban hemzsegtek a nevek a levegőben, mint a pollen - nyomukban a nyilatkozatok, mint az allergia.

 • Cyber hírek

  Mátrix-játék Még az év vége előtt előállhat a Warner Bros a

 • Kulturális hírek

  Június 6-án nyílik a Pécsi Országos Színházi Találkozó tíznapos rendezvénysorozata, amelynek keretében 16 hazai és határon túli társulat mutatja be egy-egy produkcióját, melyeket Szűcs Katalin kritikus választott ki a szezon 163 előadásából.

 • Crna Gora az elszakadás és az Adria mellett: Mindig válság van

  Május 22-én este az összes montenegrói (Crna Gora) televízión rendkívüli interjúban magyarázta bizonyítványát Milo Djukanovic montenegrói elnök, hogyan is értette közelmúltbeli nyilatkozatát, amelyben arról értekezett, hogy köztársaságára nem vonatkoznak a jugoszláv törvények, ő legalábbis nem hajlandó foglalkozni velük.

 • A magyar katolikus egyház gazdálkodása: Az isten pénze nem elég

  Hatalmas vagyonra tett szert a magyar katolikus egyház a rendszerváltás óta, ám működési költségeiről, a fenntartáshoz szükséges pénzek eredetéről szemérmesen hallgatnak a vezetői. Nem is csoda: a történelminek nevezett, de híveik számát titokban tartó egyházak a gazdasági élet szinte minden színterén kivételezett elbánásban részesülnek, jószerivel semmiféle adókötelezettség nem terheli őket.

 • Minisztériumok az átadás-átvétel után: Nekik jár a rúd

  Meglepő költségvetési állapotokra derült fény a Pénzügyminisztériumban (PM) az átadás-átvétel során, hiszen az államháztartás alig festett jobban, mint Szemjonovszkoje falu a borogyinói csata másnapján. Az új, de korábbi PM-es pályafutása során sok tapasztalatot szerző pénzügyminisztert, László Csabát is meglepte, hogy az államháztartás ez évi, a bruttó hazai termék (GDP) arányában kifejezett hiánya akár egy százalékponttal is magasabb lehet a tervezett 3,2 százaléknál (az Európai Unióban alkalmazott metodika szerint 4,9 helyett 5,9 százalékot várnak).

 • Választási furcsaságok Balmazújvárosban: Csak volt a folt

  Győzelmi reményekkel indult a választások második fordulójára a Hajdú-Bihar megyei 8. számú választókörzetben Gál István, Balmazújváros szabaddemokrata polgármestere. Az országos SZDSZ-MSZP-megállapodás keretében a második helyen végzett Tóth József lépett vissza a javára, Így egyedüli ellenfélként a Fidesz-MDF jelöltje, Tiba István fogtechnikus maradt.

 • Film: Egy kicsit kinn, egy kicsit benn (Steven Soderbergh: Traffic)

  Vannak kérdések, melyekre válaszolni illetlenség, de mit ér az élet, ha mindvégig illemtudó, így hát az adekvát feleletek - persze kontextusba helyezve gondosan - vissza-visszatérnek a közcsevejbe, mint valami még éppenséggel eltűrhető malackodás, ami ugyan helytelen, de olyan aranyos.

 • Koncert: 3 nővér, 2 apa és fiú

  A Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozatában előkelő helyet kaptak jelentős magyar zeneszerzőink. Recenzens két eseményen lehetett ott a Theater an der Wienben: május 28-án az Eötvös-Ligeti-Kurtág elnevezésű koncerten, a következő nap pedig Eötvös Péter Három nővér című operájának előadásán.

 • Koncert: Együgyű (Manu Chao)

  Manu Chao jelentős tetteket hajtott végre Pesten, már a koncertje előtt. Előbb a beugrók árát csökkentették - ötezer-ötszázról négyezerre - a közbenjárására, majd a szakadó esőnek vetett véget a félkilences kezdetre.

 • Túlmenőleg (Locomotiv GT fesztivál)

  Sarkítanék kicsit. 1971-ben a Locomotiv GT megalakításával Presser Gábor és Laux József az Omegának, Frenreisz Károly a Metrónak, Barta Tamás pedig (egy időre) a Hungáriának vetett véget, és szegény Illésnek is már csak két éve volt hátra.

 • Terachess: Minden segítséget megkapnak

  "A sakk segíteni akar a való világnak" - ezzel a mottóval indítja útjára a magyar és a német sakkszövetség üzenet- és reklámhordozó találmányát, a terachesst. Az interaktív sakkösszecsapásban eltérő harcmodorú klasszisokból álló csapatok internet-összeköttetéssel és más technikai eszközök segítségével a tévénézők és a netezők szeme láttára döntik el a lépéseket.

 • Csapásról csapásra (Lennox Lewis-Mike Tyson profi nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés)

  Hogy is volt a fülharapás? Az első, Holyfield elleni meccsen nem osztotta be az erejét, elfáradt, egyébként is nemrég jött ki a börtönből, és nem tudta elnyerni az övet, amitől még James "Buster" Douglas fosztotta meg 1990-ben Tokióban, akitől az első adandó alkalommal el is vette Holyfield.

 • Védekezés a Nap káros sugarai ellen: Kenni vagy nem kenni

  Amióta 1985-ben a Nature folyóirat beszámolt az ózonpajzs katasztrofális elvékonyodásáról - és kiderült, hogy az ózon bizonyos időben és térben semmit sem ér a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás ellen -, a napozószerek területén

 • Megelőző emlőrákszűrés: Élet-halál kérdések

  A népegészségügyi program részeként decemberben kezdődött a 45-65 év közötti nők szervezett mammográfiás emlőrákszűrése. A szűrőcentrumok kiválasztásának és működésének számtalan kérdése máig tisztázatlan.

 • Allergiák: Üröm az örömben

  Ha azt látjuk, hogy ismerősünk kizárólag esőben jár kirándulni, kánikulában felhúzza az ablakot a kocsiban, csak októbertől júniusig iszik tejet, és hűtőszekrényben tárolja a plüssállatait, magyarázatként elfogadhatjuk a szénanáthát is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...