• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Az MNB-törvény javasolt módosítása csorbítja a jegybank függetlenségét - állítja közleményében a bank elnöke. Megállapítását arra alapozza, hogy az Európai Unió országaiban nem működik politikai pártok képviselőiből álló testület a jegybankokban.

 • Sajó László: Öt és feles

  Június volt s Uy Yong Tunk

  K. Dezső jókedvűen ébredt. Már hónapok óta nem ébredt jókedvűen, s ettől még jobb kedve támadt. Nézzük csak, gondolta, mert ilyenkor mindig valami fontos teendő után kell néznie, különben jókedv, ihaj, elinal, mikéntha macska, beül a búbánatos Depresszóba, föl a bárszékre, rostokol a nap estig.

 • Pogány Kristóf: Szabályozott borulás (Szempontok a készülő ügynöktörvényhez)

  Tévedtek, akik azt gondolták: Magyarország megúszhatja az igazi ügynökbotrányokat. Torgyán József és Csurka István első ciklusbeli ügye könnyed vígjátéknak tűnik a miniszterelnök körül az elmúlt héten történtekhez, hát még a lengyelországi botrányokhoz képest.

 • A demokratikus szerződés

  Idén április 7-én és 21-én általános országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Bár a kampányban az akkori kormánypártok számos alkalommal megsértették a jelöltek esélyegyenlőségét szavatoló törvények betűjét és szellemét, maguk a választások demokratikusan és korrektül zajlottak.

 • Cyber hírek

  Tartalomszabályozás Az ORTT nyilvánosságra hozta az internet szabályozásával kapcsolatos új koncepcióját. A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti, és egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy az online-orgánumokra a napilapokkal azonos jogi szabályozás vonatkozzék, így például indokoltnak tartja a helyreigazítási eljárás kiterjesztését az online-sajtóra is.

 • Kulturális hírek

  A frankfurti S. Fischer kiadó megjelentette 38 kötetre tervezett, kommentárokkal ellátott Thomas Mann-kiadásának első három kötetét, an GREENAWAY "Számos és sokféle módon kapcsolódnak egymáshoz e művek és a velük egy időben készített filmjeim: gyakorta azt mutatják, hogy milyen különbözőképpen lehet megközelíteni ugyanazokat a gondolatokat és eseményeket, megkeresni és megtalálni olyan jelenségek kommunikálásának a módját, mint az egymásutániság, a fény, a tér, a tartalom és az illúzió, melyek mind a festészet, mind a film jellemző alkotóelemei" - üzente Paul Melia kurátoron keresztül a személyes jelenlétére számító sajtónak Peter Greenaway abból az alkalomból, hogy Budapesten, a MEO-ban megnyílt az 1963-1999 között készített festményeinek, rajzainak és kollázsainak retrospektív kiállítása, a filmrendező tulajdonában lévő kollekció első ilyen nagyszabású bemutatója.

 • Ügynökbotrányok Lengyelországban

  Bolek, Olin, Alek és a varázsceruzák

  A Fidesz elnöke, Pokorni Zoltán a hét végén többször is Medgyessy Péter lemondását követelte, s eközben segédargumentumként a volt lengyel kormányfő, Józef Oleksy esetét emlegette fel. Aki, midőn kiderült, hogy a KGB-nek dolgozott, lemondott mandátumáról - állítja Pokorni.

 • Koalíciós perpatvar: Megúszták?

  Medgyessy Péter miniszterelnök a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a Belügyminisztérium szigorúan titkos állományának operatív tisztje volt - derült ki a múlt hét keddjén. Az információ nyilvánosságra kerülését heveny országgyűlési vita követte, majd néhány óráig tartó koalíciós válság.

 • Medgyessy-ügy: Mission Impossible

  Medgyessy Péter múlt szerdán az Országgyűlésben elismerte: 1978-82 között szigorúan titkos (szt) III/II-es tisztként a kémelhárító csoportfőnökségnek dolgozott, hogy - mint elmondta - elsősorban a KGB-től védje a nemzet érdekeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott csatlakozási tárgyalások sikerének biztosítása érdekében.

 • A költségvetés-módosítás "jóléti csomagja": Kánaán alsó ára

  A költségvetés-módosítás "jóléti csomagja"

 • Békési kukoricaháború: Tengeri, kígyó

  A Békés megyei kukoricaperben született tavaly áprilisi jogerős bírósági ítélet után azt lehetett hinni, hogy az ügy lezárult (lásd: Kukoricázás, Magyar Narancs, 2001. április 19.). Nem így történt. A Budapesti Ügyvédi Kamara mellett működő eseti választott bíróságok - nemegyszer figyelmen kívül hagyva a jogerős bírósági verdiktet - adásvételi szerződésnek titulálták a felek közötti egyezséget, amelyről a Békés Megyei Bíróság jogerősen kimondta, hogy az terményértékesítési szerződés.

 • Könyv: Helyszínbejárás (Pest építészete a két világháború között)

  A Ferkai András által szerkesztett, impozáns, majdnem ezer illusztrációt tartalmazó kötet a hét éve megjelent, Buda építészetét bemutató album méltó folytatása.

 • CD: Lebegő pára és Szálkák (Két kortárszenei alaplemez)

  A közelmúltban jelent meg Dukay Barnabás szerzői, valamint Vékony Ildikó előadói portrélemeze. Mindkét CD a BMC kiadványa, s mindkettő része a kiadó eddigi működésére jellemző progresszív közreadói hagyománynak.

 • Színház: Eppur si muove (A szegedi Galilei Pécsen)

  "Új kor születik, melyben öröm lesz élni", jövendöli Galileo Galilei az ő kis haverjának, a tizenegy éves Andrea Sartinak, s tekintve, hogy 1609-et írnak, bizton tudjuk, a jóslat eleddig nem vált be. Bertolt Brecht Galilei élete című darabját Zsótér Sándor és Ambrus Mária körülkerítette sűrű, hatvanas évekbeli NDK-s feelinggel, s ez tovább árnyalja a fenti próféciát.

 • Kiállítás: Feledhetetlen (Elfeledett évtized. A 40-es évek)

  Talán nem kell felsorolni, mi is történt a negyvenes években (Magyarországon is). Talán az ötlet kiagyalója - a szolid művészettörténész, Szűcs György - is tudja, és csak valami szemérmes - szögezzük le azonnal: szellemtelen - understatementnek szánta a címet és a "gyűjtési" elvet, amikor előpattintotta a legértelmetlenebb és következésképpen elképesztően történelmietlen, egyúttal, mert már nem bírunk gyanakvás nélkül élni, nagyon is 2002 kora tavasz kompatibilis ideát, miszerint legyen kiállításának rendszerezési elve a század legszörnyűbb évtizedének feledettsége.

 • Film: Utánam, Krumpliorr! (Fonyó Gergely: Na végre, itt a nyár!)

  Félek, ha belekapunk, rögtön elvész a lényeg, elébe lép a valóság, és jól kitakarja. Ezért a gyakorlati tudnivalókat, mint egyes útikönyvekben: előre vesszük. De annyira előre, hogy egy formás kis "napirend előtti" kerekedjen belőle, az se véletlenül.

 • Film: Majdnem (Pascale Bailly: Isten nagy, én kicsi vagyok)

  Kezdjük egy brutálissal: A művészetben nincs nagyobb különbség, mint a majdnem és a végigvitel közti differencia. Mondta a fiatal Lukács György. Ilyen majdnem-film a Pascale Baillyé, majdnem szép, majdnem okos, majdnem bölcs, majdnem mély, majdnem szellemes.

 • Lemez: A nagy ego szummája (Eminem: The Eminem Show)

  Eminem már csak egy évre van attól az életkortól, a harminctól, amikor, mint mondja, "a belső tűz kialszik", s vitákat kavaró utazása végére ér, egyelőre azonban még teljes erővel perzsel, lángol, éget és belekap mindenbe, ami útjába kerül.

 • Lemez: Apagyilkosság (Sonic Youth: Murray Street ...And You Will Know Us by the Trail Of Dead: Sourc

  ...And You Will Know Us by the Trail Of Dead: Source Tags & Codes

 • Lemez: Dúskálj a lélekben (Coming home II)

  Az egyik zenehallgatói stratégia, a "hangulatváltoztató típusú" azt mondja: "Tegyünk be valami jó kis pörgőset, vidámat, hátha attól jobb lesz a kedvem." A másik talán önállóbb alkatot kíván, megszondázza a hangulatát, majd ehhez választ zenét.

 • Út a jogosítványhoz: Vezetőképzők

  Az autósiskolák közti árverseny miatt a szolgáltatások minősége az utóbbi tíz évben oly mértékben romlott, hogy egyes vélemények szerint az iskolák kétharmadának képzési engedélyét be lehetne vonni, míg csupán negyedük tekinthető minőségi szolgáltatásnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...