• Antal Dániel: Verseny lesz az magyarul

  ANarancs nemrégiben hosszú cikket közölt arról, hogy az európai jogszabályok magyarra fordítása közben bizonyos nehézségek mutatkoznak. Szűkre szabott költségvetési keret, alulképzett fordítók, túl sok szöveg, némi mutyizás.

 • Farkas Zsolt: A Pokorni fiú esete

  Hol volt, hol nem volt, a sűrű mikrofonerdőn túl, ott ül Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón, és láthatólag megrendülten (hogy visszafogottan-e, arról később), látszólag akkurátusan (mindenesetre tűrhető, a hírértéknek megfelelő ökonómiával) elővezeti a sztorit.

 • Lent a hídban

  ´56-os szagot érzek a levegőben - mondja egy hibbant nyugdíjas a Kossuth téren -, forradalmat csinálunk.

 • Maldív magyaráz

  Próbáljunk a sport nyelvén szólni, hátha abból ért a polgár.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Jól jönne most néhány fifikás pénzügyi szakember, hogy kicsit megkozmetikázza az egyre randább fizetési mérlegünket. Valahogy úgy, ahogy a mostanság sokat emlegetett IMF-csatlakozás idején. Nem tudom, kellenek-e az ilyesmihez pénzügyekben jártas, szigorúan titkos megbízatású káderek, vagy elegendő néhány, kódszám nélküli, titoktartásra kötelezett állami hivatalnok.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Minden rosszban van valami jó. Mert noha ő hiába dolgozott, teljesen értelmetlen volt a felkelés érdekében pontról pontra megtervezett, komolyan vett, hősi erőfeszítéseket tennie, fölöslegesnek bizonyult az a kétségtelen részsiker, ami által a bal talpa most készenlétben, a további parancsokra várva a rongyszőnyegen nyugodott, ámde a nő odalent megmaradt.

 • Cyber hírek

  Wolfenstein 5k Egy miniatűr programok írására kiírt versenyen (www.the5k.org) bemutatták minden lövöldözős játékok ősatyja, a Wolfenstein erősen lefogyasztott, 5119 bájtos változatát. A kultuszt teremtő játék miniatúrája az eredetinek alig 1/150-ed részét teszi ki.

 • Kulturális hírek

  75 éves korában elhunyt Ray Brown, az amerikai dzsessztörténet egyik kiemelkedő nagybőgőse, többszörös Grammy-díjas. Olyan óriásokkal játszott együtt, mint Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Max Roach, Frank Sinatra, Tony Bennett, Oscar Peterson, Sarah Vaughan, Milt Jackson, Duke Ellington vagy Ella Fitzgerald (aki négy évig a felesége is volt).

 • Tüntetés a Kossuth téren: Együtt mozdultak

  A múlt csütörtöki, Kossuth téri tüntetés résztvevői abban a tévhitben éltek, hogy éppen forradalmat robbantottak ki, mely azonmód átterjedt a magyar vidékre, legfőképp Salgótarjánra, ahol egy ötezres tömeg át is vette a város irányítását; mindeközben Melbourne-ben és az Egyesült Államok nagyvárosaiban harcos szimpátiatüntetések bontakoztak ki a budapesti hősök mellett.

 • Az Orbán-kormány adu ászai: Mi mindent vittek?

  Elindítottam a számítógépet: hálózati kapcsolatok előkészítése rendben. Akkor gyerünk! A "hálózatok kormányának", a Medgyessy-kabinetnek a múltjáról lassan már mindent tudunk, az előzőről viszont sokat, de nem eleget.

 • "Nem vagyok borúlátó" (Kuncze Gábor a Medgyessy-ügyről)

  Magyar Narancs: A Medgyessy-ügy az SZDSZ-t és a szabaddemokrata frakciót mintha jobban zavarba hozta volna, mint a közvetlenül érintett szocialistákat. Mi volt ennek az oka?

 • Vabank (Petr Hlobil, a CEE Bankwatch Network koordinátora)

  Magyar Narancs: Miért tekintik problematikusnak, hogy a Világbank olajipari és bányászati projekteket finanszíroz?

 • Könyv: Más ez a szerelem (Szilágyi Gyula: Melegfront; Júlia és Júlia)

  Homoerotikus élményekkel mindenkinek szolgált az élet. Akinek nem, az heteróbb a heterónál (latenciái elfojtása foglalja le), vagy valami más miatt nem figyelt oda. Egy sportos bácsi az uszodában, aki mindenáron úszásra oktatna, hiába tudsz, majd ő még jobban megtanít.

 • Könyv: Angolnak lenni (Lábass Endre: A madárfészekárus. Brit olvasónapló)

  Hogy miért jó vagy érdemes angolnak lenni, arról Koestler önéletrajzának vége minden kétkedőt meggyőz. Nem mintha olyan sok kétkedővel találkoztam volna: az angolok Thomas Bernhardja valószínűleg még nem született meg.

 • Könyv: Pekingi csacska (Darvasi László: A lojangi kutyavadászok)

  hinoiserie - mondja a képzett francia (és német meg angol), ha valami szokatlanul különössel, valami bizarral, valami extravagánssal találja magát szembe. A mi nyelvünk is tud hasonlót: "ez nekem kínaiul van", mondjuk, ha valami érthetetlent, számunkra furcsán felfoghatatlant tapasztalunk.

 • Lemez: Jöttek a repülők (Laurie Anderson: Live in New York September 19-20, 2001)

  Ott hagytuk abba, hogy vajon mihez kezd a Life On A String CD-vel turnézó Laurie Anderson a színpadon azzal a képtelenséggel, ami szeptember 11-én történt New Yorkban (Narancs, 2001. október 18.). Most itt a válasz.

 • Lemez: Kockázatmentes (David Bowie: Heathen)

  Anyolcvanas évek közepén mérget vettem volna rá, hogy ő is ugyanolyan semmitmondó bálványnyá válik, mint Elton John, Rod Stewart vagy Mick Jagger. 1988-ban azonban egy váratlan húzással megalapította a Tin Machine zenekart, és végre megint az történt, ami a hetvenes években természetes volt, Bowie egy lépéssel megelőzte korát.

 • Koncert: Underground lakodalmas (Ivo Papasov és menyegzői zenekara a WOMUFE-n)

  Atavalyi kényszerpihenő után rendeződtek a WOMUFE sorai: a távozó Matáv helyett melléállt a Vivendi, s a Budai Parkszínpadról a szerényebb Petőfi Csarnokba telepedett át a produkció. A kétnapos fesztivál ezúttal a Balkánra fókuszált, de ebből az új vonásból egyszersmind a rendezvény jövőbeli karaktere is kirajzolódhatott: a programigazgató Mandel Róbert a tematizálódásban lát garanciát arra, hogy a Sziget sokszínű - és masszívabb lábakon álló - világzenei kínálata mellett ne törpüljön el a WOMUFE jelentősége-rangja.

 • A transzplantáció lehetőségei és akadályai: Akik ügyeleti időben halnak meg

  A világon mindenhol gond a szervhiány. Nyugaton évek óta végeznek ún. non-heart beating átültetéseket, hogy akkor is megmentsenek egy-egy szervet, ha a szív már leállt. Ez bonyolult eljárás, a halott combartériáján át vezetnek be az egész testet hűtő oldatot, hogy így konzerválják a szerveket.

 • Klímaberendezések: Hűtőtest a nagyszobába

  Az emberek a nagy hőségben megrohanják a klímaberendezéseket árusító műszaki boltokat, hogy legalább otthonukban hűsölhessenek. De a hirtelen felindultságból elkövetett rohamvásárlás a klímák esetében sem igazán szerencsés módszer.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Földigiliszta

  Nincs szeme, füle, tüdeje. Még rendes feje sincs. De ha már a fejnél tartunk, olyan trükköt tud, amilyenről I. Károly, Robespierre vagy Stuart Mária nem is álmodhattak: ha a fejét elválasztják a testétől, a maradékot mindig kiegészíti - ha kettévágják, regenerálódik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...