• Barotányi Zoltán: Hajrá, magyarok! (2.)

  Meglehet, bizarrnak tűnik a feltételezés, de több tízezer honfitársunk egyik legfőbb szórakozása továbbra is a magyar futballnak nevezett, kicsit morbid, kicsit meg komikus vetélkedő, melyet éppen ezért (legalábbis hasznos fikció gyanánt) illik komolyan venni.

 • Mentében még nyúlt

  Azt mondja a Magyar Nemzet hétfői számában Mendreczky Károly, a Magyar Televízió frissen le-, illetőleg felmondott, esetleg kirúgott (hogy pontosan mi történhetett vele, erről még lesz szó) (ex)elnöke, hogy a nagymértékű pszichológiai nyomás miatt döntött úgy, feláll székéből; Kovács és Lendvai egyfolytában nyomasztotta őt, a végén biztos már velük álmodott, például azt, hogy Kovács bejelentkezett interjúra, de először is késett másfél órát, és addig, hogy ne legyen adásszünet, neki, Mendreczkynek kellett élő, egyenes adásban egy különösen nehéz Paganini-scherzót eljátszania, pedig nem is tud hegedülni, és amikor megjött Kovács, az se volt sokkal jobb, csapzott volt, és kicsit kapatos, lukacsos tefuatlétát viselt, egy üveg kőbányaival hadonászott, és arra kényszerítette őt, hogy a kamerák előtt együtt elénekeljék a Guantanamerát meg az Avanti Poppolót, szóval ilyenek, egyszerűen még álmában sem tudott szabadulni tőlük.

 • Cyber hírek

  Internetterminálok Fővárosi informatikai programok közös megvalósítására írt alá szándéknyilatkozatot Demszky Gábor főpolgármester és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter múlt szerdán Budapesten.

 • Kulturális hírek

  n MONOKR"M A szín önálló élete címmel augusztus 20-ig látható a Műcsarnok nagy nyári kiállítása: a külföldi és magyar művészek utóbbi években festett monokróm munkáiból válogatott anyag zöme - így az amerikai Sanford Wurmfeld 2,8 m magas, 9 m átmérőjű panorámaképe, a színskála teljes spektrumát felvonultató Cyclorama is - a hageni Karl Ernst Osthaus Museumából származik.

 • Marokkói-spanyol összezörrenés: A zöldség mint gyümölcs

  Micsoda baromság már megint! - gondolta az ember, amikor két tucat spanyol kommandós a múlt héten helikopterről leereszkedett a Perejil- (Petrezselyem-) szigetre, megafonból megadásra szólítva föl azt a szám szerint hat kedvetlen marokkói katonát, akik éppen a kétszáz méterre lévő partról élelmiszer-vételezésről tértek vissza, hogy pár órával később vert seregként érkezzenek ugyanoda.

 • Kormányválság Törökországban: A félhold és a magányos csillag

  A múlt héten a Bülent Ecevit miniszterelnök által vezetett furcsa, baloldali-konzervatív-szélsőjobb koalíció kisebbségbe került a török parlamentben. A hetvennyolc éves, nagybeteg kormányfőt 59 képviselője hagyta el: Ecevitnek ezek után aligha lesz maradása a török politikában.

 • Tarlós István polgármesteri munkássága: Óbuda gyöngye

  Tizenkét éve vezeti Tarlós István Budapest legnépesebb kerületét, Óbuda-Békásmegyert. Igaz, az áprilisi országgyűlési választásokon alulmaradt szocialista ellenfelével szemben, de a jelenlegi ellenzéki pártok támogatásával, hivatalosan független jelöltként jó eséllyel készülhet immár negyedik polgármesteri ciklusára.

 • Rendőrtiszthelyettes-képzés: Ragyogó felszín

  Az elmúlt tíz évben a rendőrképzés teljesen átalakult. Az oktatás papíron megfelel az elvárásoknak és az előírásoknak, ám a gyakorlatban a kép jóval összetettebb.

 • Per az akasztásos beszéd miatt

  Polgári peres eljárásban kéri annak kimondását Kövér László, a Fidesz alelnöke és a párt Országos Választmányának elnöke, hogy idén március 23-án

 • Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad: turista, magyar

  Az elmúlt két évben kompakt world music fesztivál kerekedett a Szigeten: bejött az első, befutott a második, a harmadiknak most minimum berobbannia kéne.

 • Szórakoztató elektronikus tánczenék: puttyogások a sötétben

  Minő meglepetés - az idei Szigeten is jelen lesz a meglehetősen tágan értelmezett elektronikus tánczene: élő produkciók (ált. lemezlovassal súlyosbítva), plusz dj-szettek, tomboló partik hajnalig és csendes délutáni matinék, neves külföldi vendégek és az érdemdús hazai versenyzők.

 • Rock: nosztalgia, iguána s a titkos fegyverek

  Igazán nagyszerű dolog, hogy a Sziget már a tizedik születésnapját ünnepelheti, csupán az szomorú, hogy a rockzenei felhozatalon nem érződik a jubileumi igyekezet.

 • Színház: Hűséges vagyok

  Magyar Narancs: Csányi Sándor távozása igencsak megrendítette a csapatot. Milyen az életed ebben a kívülrõl igencsak zártnak tûnõ társulatban?

 • Civil szféra: sátras utánfutók

  A Sziget intézményesült sajátosságainak egyike a civil és állami közszolgálati szervezetek koncentrált jelenléte. A Civil Falu és a Civilsziget már kezdetekkor sem csupán díszfolt volt a szigetelők poszthippi tarisznyáján, a közvetített viselkedésforma - az öntudatos, érdeklődő, toleráns szigetlakó, aki aktívan részt vesz környezete jövőjének alakításában - pedig már-már emblematikussá vált.

 • Sportvilág: test test ellen

  Az idei Sziget másfélszer több sportolási lehetőséget kínál, mint a tavalyi - igaz, a választékból kidomborodnak a Sziget-kompatibilis kvázisportok. Az ivás közben űzhető sportok szakmai közreműködéssel zajlanak majd, miközben a szponzorok egyre hajmeresztőbb dolgokat eszelnek ki.

 • Színház- és táncsátor: pat(h)áliák

  Kovalik Balázs tavalyi nagy sikerű Maxwell-rendezése után idén is meghívást kapott a Szigetre. A hagyományosnak korántsem mondható rendezéseiről híres Kovalik idén Puccini Triptichonjának harmadik, vígoperai részével próbálja meghódítani a szigetlakókat.

 • Kiállítás: Szemenszedett giccs (Horváth Dávid fotókiállítása)

  Afényképezésnek szentelt csodálatosan mély esszéjében Roland Barthes bevezeti a punctum, illetve a studium fogalmát. Ha egy fényképet nézünk, a studium maga a fotó tárgya, a "cselekménye", a szüzsé - Barthes szerint ez általában unalmas, hidegen hagy, még akkor is, ha voltaképpen rendkívül jelentős témáról, mondjuk egy vérgőzös háborús eseményről van szó.

 • Film: Láttuk, hallottuk (Klöpfler Tibor: El nino - A kisded)

  Efilm legfőbb baja, hogy minden mozzanatát, jelenetét már láttuk, ráadásul sajna legalább több tucat alkalommal. Lehet, más sorrendben, de akkor is. Hallottuk már ezeket a dialógusokat, meglehet, más sorrendben, de mégis.

 • Akarjunk egy jó nagyot! (Laura Maná: Megváltó szex)

  Mi az, ami a cselekedetet minősíti, a szándék-e, avagy a következmény? Tekinthetnénk akár ezt is a film alapkérdésének, ha nem vezetnénk ily módon teljesen félre a hőn szeretett olvasót. Szó sincs ugyanis sápatag tépelődésről, netán lelki horrorshow-ról, mert Laura Ma–á filmje mindenekelőtt kedvesen vicces, könnyed, amolyan nyárias; ízléssel és némi, finoman adagolt iróniával.

 • Könyv: Dugáskényszer (Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete)

  Az egymáshoz dörzsölődő homokszemcsék nemi élete egy leheletnyivel érdekfeszítőbb, mint Catherine Millet művészettörténész önvallomása szexuális életéről. Legalábbis azoknak, akiket általában a standard pornófilmek is halálra untatnak.

 • Könyv

  Jóindulattal kikövezve

  Debreczeni József: Orbán Viktor

  "Ez a könyv Debreczeni Józsefről és rólam, illetve rólam és Debreczeni Józsefről egyszerre szól."

 • Falunap Györkönyben: Hess, madár!

  A Tolna megyei település eddig a határában található pincefaluról, valamint az itt beszélt német nyelvjárásról volt híres. A múlt szombaton azonban hagyományteremtő céllal madárijesztő-versenyt rendeztek az évi rendes falunap keretében.

 • Legyezők Tétényben: Az ártatlanság kora

  Különös, hogy a legyező kiment a divatból, miközben a meleg nem. Anélkül tűnt el a süllyesztőben, hogy okafogyottá vált volna, bár bizonyos jelek már a XIX. század végétől arra mutattak, hogy az eszköz hanyatlik.

 • MP3, kiadók, hatóságok: Fájlcsereháború

  Az elmúlt hetekben több népszerű magyar online fájlcserebörze is megszűnt annak következtében, hogy a nemzetközi trendhez igazodva a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége is fellépett az engedély és jogdíjfizetés nélküli internetes zeneszolgáltatás ellen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...