• MaNcs 14. évf. 31. sz. (2002. 08. 01.)

  "Ennyit képzeltem, és pontosan így" (Mácsai Pál színész, színigazgató)

  Sokan kételkedtek benne, hogy a "nagy Madách" árnyékában lehetséges új, minőségi színházat csinálni a "kis Madáchból" egyetlen évad alatt. Sokan kárhoztatták Mácsai Pált, hogy ezért a kétes kimenetelű kísérletért tavaly a vállán vitte be Kerényi Imrét az igazgatói székbe. Nos, a Madách Kamara öles léptekkel, határozottan elindult a megújulás felé - az új előadások is pótszékes házakkal mennek. Közben...

  2002 / 31
 • Sajó László: Öt és feles

  Borotok közt

 • Legát Tibor: Pop

  Amikor az asszisztensnő számhoz emelte a tükröt, visszafojtottam a lélegzetem, pedig éreztem, most élek csak igazán. A jobb felső hármasban ott volt végre, amire annyira vágytam, a vörösen szikrázó drágakő, annak ellenére is parázslón, hogy jeges fényben fürdött - neonban majdnem.

 • Berlinger Edina: Tanulópénz (Megbukik-e a diákhitel?)

  Egy évvel ezelőtt indult útjára a diákhitelezés Magyarországon. Nagy reményekkel: akik részt vettünk a koncepció kidolgozásában, úgy gondoltuk, hogy sikerült egy olyan rendszert tető alá hoznunk, amely egy idő után képes lesz a szükségesnél több állami, adófizetői finanszírozás nélkül és az esélyegyenlőség elvének érvényre juttatásával biztosítani a továbbtanulni vágyó fiatalok diplomához jutását - és amely autonóm, a politikától független módon képes igazságosan szabályozni ezt a fontos társadalmi problémát.

 • A látszat, hogy csal

  Hogy lett volna finomkodás Csillag István gazdasági miniszter és a kormány más, vélhetően szocialista tagjai és elsősorban a miniszterelnök között a sztrádaépítés ügyében, még jóakarattal sem mondható. Bár az is igaz, hogy nyilvánosan senki nem sértegetett senkit.

 • Lefele

  A magyar belpolitikának, minden látszat és kamutéma ellenére (ügynökügyek, újraszámlálás stb.), manapság is vannak lényegi kérdései. Például az, hogy az alapvetően kapitalizmuspárti MSZP maga mellett tudja-e tartani a hajdani iparövezetek szavazóit, vagy elveszíti őket (mondjuk egy ma még nem létező szélsőjobb erő javára).

 • Cyber hírek

  Tiltakozás Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének tagjai.

 • Kulturális hírek

  n MEGHALT POTOK 73 éves korában elhunyt Chaim Potok amerikai író. Noha egyik magyarul megjelent könyve fülszövege szerint Sárospatakról származik, valójában New York Bronx negyedében született Herman Harold Potok néven, lengyel bevándorló családban.

 • Izrael a gázai tragédia után: Nem értik a célzást?

  A múlt hétfői izraeli bombatámadás után, amelynek Gázában Szaleh el-Sahad Hamasz-vezetőn kívül tizennégy vétlen áldozata is volt, köztük kilenc gyerek, olyan hírek terjedtek el, miszerint a Hamasz és egy másik szélsőséges csoport, a Tanzim

 • Politikai botrány Csehországban: Citron, a ssumavai rém

  Volt vidám kampány, rendben lezajlott a képviselőházi választás, némi halk meglepetéssel fűszerezve (föltörtek azok az áldott, derék, jóravaló őskomcsik, mint a talajvíz), viszonylag mérsékelt tökölődés után megalakult az új kormány is, a tudósító éppen megülni készült babérjain, amikor a múlt héten Václav Havel elnök, éppenséggel hazafelé a Honvéd Kórházból, ahol soros hörghurutját kezelték sikerrel, olyat talált szólni, hogy az ENSZ 57.

 • Lesz-e verseny az autópálya-építésben?: Miniszter a leállósávban

  Az Orbán-kormány autópálya-építési "mechanizmusát" egysíkúnak tartó új gazdaságpolitikai vezetés sajátos dilemma elé került. Kívánalmai az alábbiak voltak: gyorsan építeni, jó autópályát építeni, a Vegyépszer kizárólagos szerepe nélkül építeni, plusz versenyeztetni - és ez túl sok szempont ahhoz, hogy ideális döntés szülessen.

 • M5: Pálya, díj, koncesszió

  Miközben az ország az M3-as és az M7-es autópálya továbbépítésére mégiscsak kiírandó közbeszerzési pályázattól hangos, kevesebb szó esik a jelenleg Budapesttől Kiskunfélegyházáig tartó M5-ösről. Pedig vannak érdekes kérdések ez utóbbi sztráda körül is, amely a választási kampányban került elő.

 • Letartóztatások a móri vérengzés ügyében: Tizenheten, mint a gonoszok

  A múlt héten látványos eredményt hozott a május 9-i, nyolc ember életét kioltó móri rablógyilkosság felgöngyölítése: a nagy erőkkel kivonuló rendőrség július 22-én két gyanúsítottat is őrizetbe vett. Az elfogásukat övező kommunikációs zavar sokban emlékeztet a nyomozás első szakaszának kapkodására (erről bővebben lásd: Sokk és vakrepülés, MaNcs, 2002.

 • Béranyaperek Magyarországon: Apró centek

  "Szégyen!" - kiáltotta be a hallgatóság sorai közül valaki, miközben a Fővárosi Bíróságon a Czeizel Endre orvos-genetikus bűnösségét kimondó döntést a tanácsvezető bíró ismertette. "Sem bűnt, sem bűncselekményt nem követtem el" - mondta az utolsó szó jogán Czeizel, akit a bíróság "az elkövető nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntettében" nem jogerős ítéletében felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a múlt hét közepén.

 • Dalszínházi csetepaté: Volt egyszer egy fesztivál?

  Veszélybe került a Miskolci Operafesztivál sorsa, miután június elején lemondott a fesztivált üzemeltető Operafesztivál Kht. vezetősége. Úgy tűnik, az események mögött politikai csatározások állnak.

 • Knézy-könyv: Az autista szinkronúszó

  Figyelmeztetés: 1. a szövegben szó szerinti vagy torzítatlan formában a nyugalom megzavarására alkalmas idézetek vannak; 2. minden kiemelés az eredetiben.

 • Könyv: Vérsznobok öröme (Lengyel László: Fortinbras-ügy)

  Apolitikai szakértés irodalmi ambíciókkal is rendelkező termékeny generalistája immáron második kötetében írja tovább Shakespeare Hamletjét. Nem elsietett rögtön leszögezni, hogy a Fortinbras- ügy a költői káprázatosság, a lélekábrázolás bámulatos hitelessége és szubtilitása, a tragikus érzület intenzitása tekintetében nem versenytársa a kiindulópontul szolgáló műnek.

 • Könyv: "Mondd el Irénnek, a nyolcvanas évek..." (Csordás Gábor: javítások rontások)

  Még mielőtt az olvasás elkezdődne, két, igen figyelemre méltó, tartalmát tekintve azonban különnemű nyelvi információn akad meg a fürkésző tekintet, amikor a könyv látható formájával, vizuális valójával barátkozik, nézegeti innen-onnan, gerincet vizsgál, első és hátsó borítón időz.

 • Kiállítás: Variációk az áhítatra (Mulasics László emlékkiállítása)

  A szó legszorosabb értelmében hatja meg és át az embert a hatalmas templomtérben rendezett emlékkiállítás, melyet az éppen egy éve meghalt Mulasics Lászlónak szenteltek.

 • Film: A földre szállt Spacey (K-PAX - A belső bolygó)

  A film rendezője vagy magyarországi forgalmazója (bár azt is gond nélkül elhiszem, hogy a készítők adták ezt a példásan hülye alcímet, a valóban mérsékelten informatív K-PAX mögé). Mert az itt a kérdés, hogy Kevin, mint a neve (Spacey) sugallja, egy konkrét ufó-e, mert akkor akár Földi László is játszhatná a szerepét, az legalább félrevezető lenne, gondolom, ez hivatali ártalom nála, de hátha mégse.

 • Film: Abszint, édesapám, érted (Kísérleti gyilkosság)

  Van egy ilyen truváj, eszköz, moziban használják, szerintem aki csak fele annyit jár moziba, mint én (miért is szaggatnám az istrángot), annak is a könyökin jön ki. Nos, hogy az ilyesmi Hollywoodban mennyire számíthat innovatívnak, arról talán elegendő adalék, hogy A Hídember című nekirugaszkodás is hasonlóval operált.

 • Film: Winnetou hüje! (Manitu bocskora)

  Asuttogó progapanda most is megtette a hatását, engem simán be lehet csalni a moziba egy olyan dumával, miszerint a film tök állat, buzi benne Winnetou. Oké, megyek, bár azt szívesebben venném, ha maga Manitu káminautolna egy moziban vagy sajtótájékoztatón.

 • Lemez: Csöndes-ülős (Red Hot Chili Peppers: By The Way)

  Meglehet, erősen vitatható, hogy a Red Hot Chili Peppers előző albuma, a Californication, amelyen újfent a "klasszikus", John Frusciante gitárossal erősített felállás volt hallható, komolyan odasorolható-e a zenekar legerősebb munkái (Mother´s Milk, Blood Sugar Sex Magik) mellé, ezzel együtt az a lemez korántsem véletlenül aratott olyan elképesztően nagy sikert.

 • Lemez: Gyökér zene: ima és tánc (Randy Weston´s African Rhythms)

  Randolph Weston közel kétméteres fekete zongorista 1926-ban született New York Cityben. 1949 óta professzionális zenész, végigjárta a ranglétrát, s szinte mindenkivel játszott, aki számított. Mestere volt Duke Ellington, akitől romantikát tanult, Thelonious Monk, aki bevezette a zene spirituális világába, és közben olthatatlanul vonzódott Afrikához, melynek első gyümölcse az Uhuru Afrika című big band-szvit 1960-ból, Melba Listonnal.

 • Lemez: Rákaptak, megint (Morcheeba: Charango)

  "Sodord a >>bluntodatMindegy, úgy látszik, némi huzat nélkülözhetetlen a penge popalbumok készítéséhez. A két trip-hop/chill-out alapvetés (Who can you trust?, Big Calm) után a Fragments of Freedommal megbicsaklott a brit trió, de hát egy bevallottan tartós anyagozás utáni apátia nem a legideálisabb kedélyállapot pattogós slágerek komponálására.

 • Lemez: Hamisítatlan (DJ Cheb i Sabbah: Krishna Lila)

  Anyolcvanas évek algériai tánczenéje az ifjú és megnyerő küllemű énekesek neve elé fűzte a "cheb" szócskát, így akár azt is gondolhatnánk, hogy egy könnyed és mutatós "lemezjátszóval" van dolgunk. De nem gondoljuk ezt, hiszen képben vagyunk: már három évvel ezelőtt - amikor DJ Cheb i Sabbah a Shri Durga albummal bemutatkozott - kitűnt, hogy inkább a könyvtáráról elhíresült perzsa misztikus "Sabbah" körül érdemes rágódnunk.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Éti csiga

  Az exkluzív kiszerelés miatt a lehetőség talán eszünkbe sem jut, de már az ősember is evett csigát; több ásatáson találtak csigasültleleteket. Életszerűbb őséletképnek is tűnik a nyugalmas csigaszedés, mint éjjel-nappal mamut után kajtatni, ráadásul a sikeres anyagbeszerzést nem követi azonnali raktározási-feldolgozási mizéria.

 • Magyar áruk, magyar ízek: Puszi, Fincsi és Denis, a komisz

  A legjobb magyar termékek csomagolása tobzódik a tanúsítványokban. "Környezetbarát termék", "Fogorvosok ajánlásával", "Kiváló Áruk Fóruma". A 90-es évek óta a nagy múltra visszatekintő gazdasági nacionalizmus képviselői, a "Vásárolj hazait!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...