• MaNcs 14. évf. 32. sz. (2002. 08. 08.)

  "Az egekig emelném a cigaretta árát" (Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója)

  Magyar Narancs: A dohányipari lobbi és az érdekeit kiszolgáló különféle szervezetek óriási kampányba kezdtek annak érdekében, hogy az európai uniós tárgyalásokon Magyarország derogációt kapjon a dohánytermékek jövedéki adójára. Arra hivatkoznak, hogy a jelenleginél is nagyobb mértékű csempészés várható ezen a területen, ha nem lesz derogáció. Mekkora volumenű a cigarettacsempészés pillanatnyilag?

  2002 / 32
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Örülhetnek a kapitalizmus ellenségei. A tőke szócsövének tartott gazdasági lapokat hetek óta a leghatékonyabbnak tekintett amerikai kapitalizmus kudarcai foglalkoztatják. Az Enron-ügy kapcsán kirobbant, egyre több cégre kiterjedő botránysorozat felszínre hozta a nyilvános részvénytársaságok irányításának problémáit.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Mindenkinek lexikon a feje. Lexikonnak nevezzük ugyanis a nyelvészetben valamely nyelv szavainak összességét, a "szókincset". A lexikon görög jelentése "szavakkal kapcsolatos" (alapja a lexis, magyarul "szó"), és így a lexikon értelme eleinte "szavas könyv", azaz "szótár, szójegyzék" volt.

 • Kovács Éva: Madártávlatok (Politika és emlékezés)

  Vetítettek egyszer a Magyar Televízióban egy emlékezetes filmet a jugoszláviai háborúkról, Házak volt a címe. Szerepelt benne egy bosnyák, szerb, horvát vagy kosovói, mindegy is, milyen aszszony, aki a magyar menekülttáborban arról mesélt, hogy van neki egy gyönyörű álma.

 • Zilahi László: Püspökfalatok (A kétkamarás parlament és a nemzeti kisebbségek képviselete)

  Közelednek a választások, már csak négy év van hátra a következő szavazásig. A Magyar Köztársaság parlamentjének ezért igyekeznie kell, hogy napirendjére tűzzön olyan kérdéseket, amikről az időhiányra való hivatkozással végül nem szokott dönteni.

 • Konstanty Gebert: Túl a végső határon

  Tavaly decemberben, amikor a jeruzsálemi Héber Egyetemen előadásokat tartottam, néha az egyetem ebédlőjében ettem. A helyiség a Frank Sinatra nevét viselő Diákközpontban található, az Olajfák hegyén, az egyetemi város kellős közepén.

 • Csontvázak a rajtvonalon

  Már csak nagyon keveset kell aludni ahhoz, hogy megtudjuk, mely politikusok álltak kapcsolatban az 1990 előtti állambiztonság valamely szervezetével. Az előjelek alapján - például az eddig kiszivárogtatott információk szerint az Orbán-kormányban volt a legtöbb egykori "ügynök" - a listán szereplők munkásságának megítélése, utólagos átértékelése/értelmezése hosszú hetekig vezető téma lesz a sajtóban.

 • Magyarat tolláról

  Mit kívánunk a Magyar Nemzettől? Semmit. De ha kötelező lenne, akkor talán csak annyit, tényleg csak egy kicsiséget: ne vegyék már annyiszor a szájukra a sajtószabaság kifejezést, mert az komoly dolog. Tetszik, nem tetszik: szentség, a hétszentségit.

 • Cyber hírek

  Forgalomcsökkenés A magyar internetes honlapok forgalmát monitorozó Medián WebAudit (www.webaudit.hu) szerint a 150 forintos éjszakai internetes díjstop augusztus elsejei megszűnése okozhatta a múlt csütörtökön tapasztalt, csekély mértékű internetes forgalomcsökkenést.

 • Kulturális hírek

  KAPOLCSI MÉRLEG Kb. 180 ezer nézőt vonzott a Művészetek Völgyének mintegy 800 programja.

 • Milosevic a vádlottak padján: A kavicsok ura

  Nemrég múlt egy éve, hogy Hágában megkezdődött Slobodan Milosevic pere. A kezdeti félelmek, hogy

 • Országgyűlési ügynökbizottságok: Lesz-e folytatás?

  A miniszterelnöknek, valamint az 1990 utáni kormánytagoknak a rendszerváltozás előtti állambiztonsági szervezetekhez fűződő viszonyát vizsgáló parlamenti bizottságoknak köszönhetően idén nyáron nincs politikai uborkaszezon.

 • Horgászvizek privatizációja: Kinek a hálójában?

  Bár horgász polgári kör megalakulásáról még nem értesültünk, a háromszázezres horgásztársadalom életében az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak. Pályázati úton haszonbérbe adták az állami horgászvizeket, ami - az előzetes rémhírekkel ellentétben - mégsem vált az utolsó nagy privatizációs bulivá.

 • Növekvő különbségek főváros és vidék között: A legek városa: Budapest

  Alig van olyan mutató, amelynek alapján ne Budapest lenne Magyarországon a legek települése. A leggazdagabb, a legfejlettebb, a legtöbb tőkét vonzó.A fővárosban van a legtöbb cég, itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, ezzel együtt itt keresnek a legjobban, és itt a legmagasabb a nyugdíj is.

 • Könyv: Katona dolog (Nyikolaj Bergyajev: Önmegismerés)

  Rendhagyó mű ez az 1940-ben írott önéletrajz, méghozzá azért, mert szerzője egyenesen filozófiai alkotásnak tekinti. Abból a megfontolásból, hogy az egzisztencializmus - amelynek vallásos vonulatába őt is sorolni szokás - a filozófiát az ember és a világ szubjektív emberi létezésen keresztül történő megismeréseként határozza meg.

 • Könyv: A szöveg öröme (Thomas A. Szlezák: Hogyan olvassunk Platónt?)

  Bevallom, mostanában szinte naponta forgatom Platón dialógusait. Belenézek reggel, belenézek elalvás előtt. Néha csak egy mondat, néha tíz oldal. Köszönhető ez legkivált az Atlantisz bámulatos összkiadásának. Részben új fordításokban, ragyogó jegyzetekkel látták el e kecses, ágyban, hajótörésben egyaránt jól forgatható köteteket; eddig öt jelent meg belőlük.

 • Könyv: Nem antiszemita (Martin Walser: Egy kritikus halála)

  A frankfurti Suhrkamp kiadó egy hónapja végre piacra dobta Martin Walser Tod eines Kritikers című, már megjelenés előtt hatalmas vihart kavart regényét. A skandalumról korábban Kritikus botrány címmel közöltünk beszámolót (Magyar Narancs, 2002.

 • Lemez: Egykori barátok (Ligeti és Stockhausen új lemezei)

  Köztudott Ligeti György (1923) és Karlheinz Stockhausen (1928) hajdani baráti kapcsolata. Hiteles és kevésbé hihető anekdoták szólnak a Magyarországon élő Ligeti rajongásáról Stockhausen iránt, melyben a Stockhausennel akkor már levelező magyar zeneszerző odáig ment, hogy 1956 novemberében, mit sem törődve a szovjet ágyúzással, felszökött a pincéből, hogy meghallgassa a német mester Gesang der Jünglinge című új művét a kölni rádióban.

 • Film: Megint leesnek-e valahonnan (Az időgép)

  Acím lefordíthatatlan (ki is akarná és mire) szójáték, egy világszerte ismert közmondás (az idő pénz) kicsavarása, ugyancsak ismert jelentéstartalommal: hol a kassza. Idáig rendben van, a kaszsza egyenes, a matéria nemes.

 • Film: Egy kerékkel kevesebb (Pedálkirály)

  Az a baj, hogy Philippe Harel nem gondolt semmit, pedig mozijában minden egyéb stimmel, helyenként túlságosan is. Köztünk szólva, pont egy ilyen dolgozatnak állna fene jól egy kis fésületlenség, meg, mint mondtuk, az éca.

 • Koncert: Balkáni angol indonéz Berlinből (Sabah Habas Mustapha alias Colin Bass)

  Helyet foglalni a legelső jakartai járatra, a helyszínen merítkezni meg az indonéz zene lágy hullámaiban - Sabah Habas Mustapha és a Jugala All Stars koncertje után nem ez volt az első gondolatunk. Ami a So La Li CD-n elbűvölő ereje teljében szól, annak a Szigeten túlságosan sok minden nem kedvezett: istenadta kifinomultságát a tágas tér tüntette el, stúdióban előállított rafinált hangzását az élő előadás nem tudta reprodukálni, és ellene dolgozott a jótékony színpadi körülmények (a sötétség meg a reflektorok) hiánya is.

 • Koncert: A rock and roll rugója (Iggy Pop a Szigeten)

  Szigorúan a zenei oldalt tekintve nem állíthatom, hogy szigetes bemelegítő napjaim frenetikusra sikeredtek volna az idén. A kapunyitás környékén mindjárt szólnak, hogy felejtsem el a JJ Paradise Players Clubbal kapcsolatos ábrándjaimat, mert a jó New York-iak az imént mondták le a fellépést; az első két napon aztán semmi említésre méltó impulzust nem sikerül begyűjtenem a villanygitárok vidékéről, ezek után pedig miért pont az Iggy Poppal való személyes találkozás jönne össze pénteken.

 • Startol a Bundesliga: Effenberg szociális segélyen

  Sokat javul a német bajnokság összképe szombattól: Effenberg sértődötten megvált a Münchentől. Álmai nem váltak valóra, hiszen eddig egyetlen csapatnak sem kellett. A gazdasági válság elérte az európai focit, az olasz csapatok 120 millió euróval kevesebbet költöttek játékosra, mint tavaly egyedül az AC Milan.

 • Ivás közben űzhető sportok III. - A tántorgás: Rajzasztali örömök

  Míg az eddigiekben a spontán kialakult, más nézőpontból: híres emberek (Robin Hood, Vlad Tepes) által fölfedezett sportokról (darts, csocsó) volt szó, most mindennel szembe megyünk. A tántorgás teljes mértékben a tervezőasztalok terméke, névtelen, ám nagy tudású mérnökök, technikusok fejlesztették ki a legnemesebb sportok legnemesebb elemeinek fölhasználásával a NOB és az Unicef megrendelése alapján, a WHO és a Greenpeace védnöksége alatt, az Adidas támogatásával.

 • A multinacionális cégkultúra: Karriervonalasok

  Coca-Cola-piros öltözet, Pannon-széldzseki, céges autó, céges mobiltelefon, céges karácsony. Csak néhány kelléke a multi cégkultúrának. A rendszerváltással hazánkba is betette a lábát a "corporate" jelző, és mára komoly helyet harcolt ki magának.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...