• MaNcs 14. évf. 33. sz. (2002. 08. 15.)

  Pogány Szűz Mária (Spaccanapoli)

  Magyar Narancs: Nápolyból már a hetvenes években kitűnt két társaság, a Nuova Compagnia és az E´ Zezi - talán velük kéne kezdenünk.

  2002 / 33
 • Legát Tibor: Pop

  Megfeledkezem magamról, ahogyan ő is, süllyednénk egymás szégyenében, örökre elbújnánk a másikban, kapaszkodunk, mintha gyengék, védtelenek volnánk. Amikor véget ér, olyan sötét borul ránk, mintha könyvből olvasnánk.

 • Tandori Dezső: Kilógó lólábjegyzetek

  (Mert hiába, hogy Tobin Guldovicsnál is belefülledt a dolog az elbeszélésnek az ő nehézségeibe, Tobin Guldoviccsal azért csak összetalálkoztál egy nap - egy tavaszi nap! két hónappal a dél-afrikai versenyek nagy napja után méghozzá egy ragacsos pultú kocsmában!

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Egy hangyát néztem, ahogy megpróbált arrébb vonszolni egy döglött kutyát.

 • Dobrovits Mihály: Az elveszett bizalom üldözői

  Kis János és Hack Péter kiléptek a Szabad Demokraták Szövetségéből. Számszerűen nem sok ez, lelkileg azonban korántsem kevés. Azon sem kell sokat gondolkodni, hogy mi váltotta ki e lépést. Nyilvánvalóan Magyarország jelenlegi miniszterelnökének múltja, illetve az ügy kezelése vezetett idáig.

 • Vészkapus

  Még előttünk az özönvíz, a tűzijáték és az anyaföld, mely befogad, de máris nyakunkon az önkormányzati választás, s az isten sem mentheti meg településeinket attól, hogy pár hónapra ismét Lutra-albummá változzanak.

 • Pihenőkényszer

  Urbán jó ütemű közbelépéssel előzi meg Van Nistelrooyt, ügyes testcsellel becsapja a rátámadó Giggst, továbbteszi a labdát Vincze Ottónak, az fölnéz, tértölelő íveléssel indítja Egressyt a balszélen, Egressy átveszi, egy kötény után megkerüli Keane-t, az alapvonalról bead, a kétségbeesetten hátrafutó Beckham estében épp Kenesei elé pöcköli a labdát, a csatár pedig elegánsan a hosszú, fölső sarokba emel.

 • Cyber hírek

  Papírmentes főiskola Campusának teljes papírmentesítésén fáradozik az iowai Des Moines-térségi közösségi főiskola. A tankönyvek és szöveggyűjtemények elérhetők a webről vagy az iskola vezeték nélküli hálózatából, a diákok a vizsgateszteket is számítógépen írják meg.

 • Kulturális hírek

  VáLTÁS A MOKÉPNÉL Az ÁPV Rt. igazgatósága Bereczky Csaba helyett Horváth Györgyöt, a Titanic Fesztivál igazgatóját nevezi ki a Mokép élére.n MARILYN ÉS MARLENE Nagy tömeg gyűlt össze a Los Angeles-i Westwood Village temetőben Marilyn Monroe halálának 40.

 • Szlovákia választások előtt: Kit sért a múlt

  Szeptember 20-21-én egyfordulós parlamenti választások lesznek Szlovákiában, összesen 26 párt részvételével, ebből hét-nyolcnak van esélye átlépni az ötszázalékos küszöböt. A sok kérdőjel mellett csak két dolog egészen biztos: ismét széles kormánykoalíció alakul, legalább három-négy párttal, és semmiképp sem lesz azonos a mostanival.

 • Németország választások előtt: Burkuskeringő

  Szeptember 22-én, a németországi szövetségi parlamenti választásokon eldől, hogy Európa a következő években a jobboldali kormányok felségterülete lesz-e, avagy a keleti bővítést Berlinből a piros-zöld(-sárga) koalíció vezényelheti.

 • Az új kenyér ünnepe: Eszi, nem eszi

  Magyarországon a rendszerváltás óta szinte általánosan elfogadott vélemény, hogy az új kenyér ünnepét 1949-ben, az alkotmány elfogadásakor szovjet minta alapján, "mesterségesen kreálták". Tüzetesebb vizsgálat azonban kimutatja, hogy a gyökerek sokkal mélyebbre nyúlnak vissza.

 • Polgármesterjelölt-csere Székesfehérváron: Az ördög jobbos bal lába

  Idén márciusban a székesfehérvári jobboldali pártok és szervezetek megállapodtak az önkormányzati választáson való közös indulásról és a polgármesterjelölt személyéről. Minden jel arra mutatott, hogy négy év múltán ismét a baloldal által támogatott 1998-as győztes, Warvasovszky Tihamér és az 1994-1998 közötti fideszes polgármester, Nagy István mérkőzik meg egymással.

 • A kormányfő nagyváradi kapcsolatai: Haverziók

  Egy Romániából disszidált német állampolgárságú üzletember, Mudura Sándor Nagyváradon kereskedelmi központot építtet magyar vállalkozókkal, magyar állami bank hitelével. Közönséges, egyetlen legyintéssel elintézhető káeurópai epizód volna, ha a vállalkozó történetesen nem lenne jó ismerőse a magyar kormányfőnek.

 • Ügynökbizottságok akcióban: Versenyfutás az idővel

  Rendületlenül folyik a múltfeltárás az ügynökbizottságokban. A "rázósabb", az 1990 utáni kormánytagok munkáját vizsgáló testületben azonban már csak kormánypárti tagok dolgoznak, az ellenzéki képviselők nem vesznek részt az üléseken.

 • "Nem kenyerem a mellébeszélés" (Peter Stein színházrendező)

  Magyar Narancs: Mintha csak a hajdan germanisztikából, filológiából, művészettörténetből diplomázott rendezőként igyekezett volna egyfajta kultúrtörténeti egyveleget kitalálni a női mítoszokról.

 • "Majd, ha megírom az önéletrajzomat" (Femi Kuti)

  Tegyétek boldoggá a gyereket, akkor mindenki jókedvű lesz, hangzik el a színpad mögött, amit rendes rocktudósítók backstage-nek neveznek. A gyerek Femi Kuti hét év körüli kisfia, a használati utasítást pedig pontosan betartják a zenekar körül ügyködők.

 • A kapitalizmus örömei: A szemét apoteózisa

  Slavoj Zizek szlovén származású pszichoanalitikus-filozófus, nemzetközi rangú sztárgondolkodó nemrégiben azt találta mondani, hogy a kapitalizmus tulajdonképpeni végterméke nem más, mint a szemét. Kijelentése rendkívül termékeny mémnek, azaz olyan információs mintának bizonyult, amely agyak sokaságát képes megfertőzni, s önmaga folytonos ismételgetésére csábítani.

 • Üdítőnek látszó tárgyak: Limonádé jó

  Élettanilag optimális összetételű folyadéknak a vér számít. De ne rázkódjunk össze a gondolatra, a bolti kínálat egyik-másik itala sem sokkal gusztusosabb. Csak jobban meg kell nézni őket.

 • Toronyavató a Vidám Parkban: Úr az űrből

  Egykoron, tudjuk jól, ember járt az égben, aki vérünkből való, azután leszállt közénk, de mi méltatlannak mutatkoztunk. Most újra eljött, álruhában, hogy megmutassa nekünk, földhözragadtaknak, milyen is lehetett egykor a zuhanás.

 • Cseh áruk, cseh ízek: Elmegy a kvárgli...

  Két héttel ezelőtti számunkban jelentős teret szenteltünk a magyar áruk hazai és EU-beli kalandozásainak (Magyar áruk, magyar ízek: Puszi, Fincsi és Denis, a komisz, Magyar Narancs, 2002. augusztus 1.), nos korántsem érdemtelenül, hiszen a kérdéskör a csatlakozási előkészületek végóráiban régiószerte a közérdeklődés homlokterében áll.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...