• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Politológusok azt mondják (összevont szemöldök, legörbülő száj, remegő hang), hogy a politikai osztály most teszi magát teljesen tönkre, hiteltelenné válik, maradék népszerűségét is elveszíti, lehanyatlik a semmibe, magunkra hagy minket.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Szépen áll a szakmám. Három eddig lebukottból három pénzügyes, telitalálat, mondhatni. A tízből tán nem jön már össze ilyen csúf arány, de azért a dolog így is kínos. Három, eleddig (sőt úgy néz ki, eztán is) magabiztos, szakmai babérokat learató úr, akiknek koszorúján most hirtelen előtűnik néhány régi tetű rágásnyoma.

 • Szekfű Balázs: magas.les 3.0

  Mesterséges élet a virtuális univerzumban

 • Barotányi Zoltán: Tök negyvenszáz (Néhány szó kémekről, árulókról)

  Mint arról bizonyára önök is értesültek, legalább egy tucatnyi egykori (és mostani) kormánytagról derült ki mintegy frissiben, hogy az egykori kommunista titkosszolgálat munkatársai voltak - vagyis, ahogy a naiv politikai közbeszéd mondja róluk, elárulták a saját fajtájukat, olyat pedig magyar ember ugyebár nem tesz, legfeljebb ha nagyon megszorítják.

 • Zongor Gábor: A rendszerváltás vesztesei (Az önkormányzatokról)

  Az 1990 óta eltelt időszak tapasztalatai alapján megállapítható: a magyar önkormányzati rendszer átfogó reformjára van szükség, mivel az önkormányzatok helyzete az évek múlásával - kormányról kormányra - fokozatosan romlik.

 • Dupla leszúrt

  Lassan három hete, hogy tudjuk: Kis János és Hack Péter még júliusban kiléptek a Szabad Demokraták Szövetségéből. Nem együtt és - amennyiben kilépésük okaként elfogadjuk azt, amit ők maguk megneveztek - nem is ugyanazon politikai megfontolásból.

 • Cyber hírek

  Mamutpark Egy Szibériában talált mamut fagyott maradványai segítségével támasztanák fel a tízezer éve kipusztult fajt japán tudósok. A kutatók elsősorban az állat heréit szeretnék megszerezni, mert a konzerválódott spermával megtermékenyíthetnének egy indiai elefántot, de klónozásra is fel lehetne azt használni.

 • Kulturális hírek

  n LUCIAN FREUD A londoni nyár egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó kiállítása a Tate Britain termeiben szeptember 22-ig nyitva tartó (majd Barcelonába és Los Angelesbe utazó) Lucian Freud-retrospektív. A mai realista brit festészet egyik legjelentősebb képviselője 1922-ben született egy berlini zsidó családban, Sigmund Freud unokájaként, 1933-ban települtek át Angliába.

 • Schröder-Stoiber-tévévita: Bemelegítés

  A német nézőknek évtizedeket kellett várni, hogy amerikai mintára náluk is rendezzenek tévés politikai párbajt. Vasárnap este a német televíziózás történetében először Schröder kancellár (SPD) és kihívója, Stoiber (CDU) megtette ajánlatát.

 • Szlovákia választások előtt: Más úgysincs

  A sors és Szlovákia fintora, hogy a nehezen összetákolt és még nehezebben egyben tartott kormánykoalíció legerősebb láncszeme a Magyar Koalíció Pártja lett. Pedig sokat nem tett ezért az MKP.

 • Egyszerűsített vállalkozási adó: Mint a mesében

  A Pénzügyminisztériumban augusztus közepére dolgozták ki a még a választási kampányban megígért egyszerűsített vállalkozási adóról (eva) szóló törvény első olyan tervezetét, amelyet a szélesebb közvélemény is megismerhet.

 • Kényszervállalkozások Magyarországon: Kitermelni a gemkapcsot

  Magyarországot a választási kampányok idején, amikor a megszokottnál is jobban mernek nagyot mondani a politikusok, gyakran nevezik "a vállalkozások országának". Az mindenesetre tény, hogy már csaknem egymillió egyéni, illetve társas vállalkozás szerepel a nyilvántartásokban.

 • Kilakoltatás Budaligeten: Útban vannak

  A II. kerületi önkormányzat augusztus 13-án több telken leromboltatta azokat a házakat, amelyek addig ötven főnek nyújtottak szállást. A fedél nélkül maradókat, miután késő estig váratták őket a zuhogó esőben, két hétre ideiglenesen egy munkásszállón helyezték el.

 • Eljárás védőoltást ellenző szülőkkel szemben: Oltás és kötődés

  Védelembe vett egy négyéves kislányt a Győr melletti Vámosszabadi gyámhatósága idén januárban, és ugyanez vár 15 hónapos kisöccsére is, míg szüleik ügyében kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

 • Könyv: Mindenki városa (Bajomi-Lázár Dávid-Simek Zuzana: Prága 2002-2003 (útikönyv és térkép))

  Prága kicsit olyan, mint a politika vagy a foci: Magyarországon mindenki ért hozzá, mindenkinek van ott egy kedves/titkos zuga, tud egy olcsó szálláshelyet, ismer egy sztorit. Még aki ki sem teszi a lábát a Körúton túlra, az is úgy van vele, mint sajátjával.

 • Színház: Mai magyar Koldusopera (Hazám, hazám... Zsámbékon)

  Kicsit zsenáns manapság színháznak a körülöttünk való világ dolgaival bíbelődni, a politika, a köz élete s ehhez kapcsolódóan a condition humaine éppen aktuális ábrázolása utoljára talán a nyolcvanas években volt in, azóta világos, a legkülönbözőbb vonalbírák által visszajelzett out.

 • Könyv: A demokrácia iskolája (Magyar badar - 300 limerik)

  Akötet szerkesztője és válogatója, Várady Szabolcs a limericket (vagy magyarosan: limeriket) illetően egy alapvetően fontos megállapítást tesz az előszóban. E név elsőrendűen nem egy angol versformát vagy műfajt jelöl, állítja, hanem egy sajátos betegséget, amely befészkelődik az agyvelőbe, s azontúl "menthetetlen benne rezg".

 • Könyv: S hó lesz nagy (John Updike: Majd ha fagy)

  Tudom, hogy az lenne most a leghelyesebb, ha viharos gyorsan újraolvasnám a Nyúlcipőt, például, és néhány azt méltató kerekded mondat után ostyába csavarva sajnálkoznék egy sort a nemrég megjelent Updike-regényen.

 • Film: Mulat a felsőház (Robert Altman: Gosford Park)

  Angliában a 19. század közepén jöttek divatba a "What did the butler see" elnevezésű voyeurautomaták. Néhány penny bedobása ellenében egy kulcslyukon át vetített vetkőző és szexjeleneteket lehetett látni, a peep show egyik első változata volt ez.

 • Film: Csupaháj és Málészáj (Asterix és Obelix - A Kleopátra küldetés)

  Vágjunk a közepibe: amit látunk, az az utolsó kecsketúró az idei nyári szünetben az aprónépnek, hogy ne legyenek szomorúak a vakáció múltán, ha nagyon szigorú vagyok: hogy kicsit jobban várják már a feleltetést (ennél még az is csak jobb lehet, mondanám, de elhamarkodottan, hiszen úgy tapasztaltam, hogy az érintett korosztály, némi kezdeti bizonytalanság után, szénné röhögte az amúgy is hangoskodásra használt buráját).

 • "Európában szabadabb vagyok" (Natacha Atlas)

  Magyar Narancs: A hastánc igencsak divatossá vált az utóbbi tíz évben Magyarországon, nagyjából az ön rendszeressé váló fellépéseivel egyidejűleg. Mindebből arra következtethetünk, hogy komoly szerepe volt a közel-keleti női önkifejezés kultuszának térhódításában.

 • Lemez: Megint egy (16 Horsepower: Folklore)

  Kissé félek: olvasóink közül nem ismeri mindenki a 16 Horsepower zenekart. Elmondom a történetét röviden. 1990-ben Los Angelesben találkoztak a tagjai: a gitáros-bendzsós-bandoneónos-énekes David Eugene Edwards, a dobos Jean-Yves Tola és a bőgős Pascal Humbert.

 • Kajak-kenu világbajnokság: Ők állnak a dobogóra

  Elkezdődött Sevillában a 32. síkvízi kajak-kenu világbajnokság. A pazar szegedi Eb (tíz arany) után a nemzet elvárásai nem ismernek kompromisszumot: szénné kell nyernünk magunkat. A Narancs a dunavarsányi edzőtáborban zaklatta az élsportolókat.

 • Árvíz: A menekülő fóka

  Emlékeznek Emír Kusturica Underground című filmjére? Amikor a belgrádi állatkertet bombázták. Vagy hogy ilyen messze ne menjünk, a mindenkori dunai árvizek gemenci beszámolóira. Pusztulás és védtelenség mindenütt.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Darazsak

  Nem mondom, hogy veszélytelenek, de a baleseteket leszámítva együtt lehet velük élni. Persze nem mindegy, hogy egybeszabott, darázsderekú, vagy rövid lábú darázs ólálkodik a baracklekvár körül, de szerencsére nagyon könnyű őket megkülönböztetni.

 • 25 éves a Budapesti Planetárium: Határon a csillagos ég

  Az első műsor 1977. augusztus 20-án volt a népligeti létesítményben. Azóta mintegy hetven új csillagászati-űrkutatási bemutatót tartottak, több mint huszonötezer alkalommal. A jubileumi előadáson Gy. Németh Erzsébet gyermekotthonban élőket látott vendégül.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...