• Sajó László: Öt és feles

  Borotok közt 2.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A nyelvek egyik legfurcsább tulajdonsága a váltakozás. Nem azért furcsa, mintha ritka volna, hanem mert nem tudjuk, miért van. A váltakozás (alternáció) a nyelvben azt jelenti, hogy ugyanaz a dolog hol így jelenik meg, hol úgy.

 • Hernádi Elvira

  Meseország

  Múltfeldolgozás - és akiknek nem kell

  Múltfeldolgozás. Freudista szóösszetétel. Idegen eredetről árulkodó kifejezés. A múltfeldolgozás német ipar. Olyan sűrű történelmet, mint a német, a tömegtermeléshez szükséges méretekben és pontossággal lehet csak kezelni.

 • Merjünk jóhiszeműek lenni

  Mindazt, ami "múltfeltárás" és ügynökügy ürügyén zajlik ma Magyarországon, értelmezzük ezúttal a lehető legteljesebb jóhiszeműséggel. Ne feltételezzük tehát, hogy kormány- és ellenzéki pártjaink nem a valóság minél teljesebb rekonstruálásán dolgoznak, és azt sem, hogy lépéseiket a sunyi, rövid távú haszonlesés, a minél teljesebb zűrzavar keltésének vágya vezeti.

 • Romakérdés

  "Jászladányból egy második Zámolyt akar csinálni ugyanaz a politikai maffia, amelyik feltüzelte a zámolyi romákat is" - nyilatkozta a minap Jászladány polgármestere az Új Néplap riporterének. Dankó István feltehetően azokra a jogvédő aktivistákra utalt, akik a falu cigány önkormányzatának elnökét és a helyi roma közösséget támogatva léptek fel a roma gyerekek iskolai szegregációja ellen.

 • "Egy színésznek legyenek titkai" (Gazsó György színész)

  Magyar Narancs: Azt nyilatkozta, hogy örül a filmszemle díjának, de az ön számára a színpad jelenti az igazi művészetet. Miért fontosabb a színház, mint a film?

 • Egy évvel a WTC lerombolása után: Lesz-e megint háború?

  2001. szeptember 11-én súlyos geopolitikai válság közepette megszületett az új évszázad. A hidegháború utáni korszak világpolitikai egyeduralkodója, az Egyesült Államok új típusú ellenséggel találta szembe magát.

 • AB-határozat a beleegyezési korhatárról: Nemtelen passzusok

  Az Alkotmánybíróság - kilencévnyi aktatologatás után - szeptember 3-án úgy döntött, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) 199. §-a alkotmányellenes. E passzus szerint az a 18 évnél idősebb személy, aki egy 14-18 év közötti, azonos nemű személlyel létesít szexuális kapcsolatot, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható akkor is, ha fiatalabb partnere beleegyezett az aktusba.

 • Újabb fordulat ügynökügyben: Aktakeringő

  Az ügynöksztoriban a múlt héten felbukkant az eddig érintetlennek tűnő szabaddemokraták első politikusa. Szalay Gábor múlt pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogyan került kapcsolatba az állambiztonsági szolgálattal a hetvenes-nyolcvanas években.

 • Kisebbségi önkormányzatok: Sok az eszkimó

  Választási etnobizniszről azóta beszélünk, hogy négy évvel ezelőtt a nem az autentikus közösséghez tartozó csoportok megakadályozták az országos román kisebbségi önkormányzat megalakulását. Idén - az előzetes adatok alapján - majd´ valamennyi nemzetiség körében várható a "megélhetési kisebbségiek" felbukkanása.

 • Cyber hírek

  Big Brother A Big Brother valóságshow hivatalos webszerverét (www.bigbrother.vnet.hu) a múlt héten napokra elérhetetlenné tette a látogatók áradata. A műsor iránt nagy érdeklődés mutatkozott az Origo keresőszolgáltatásán is: a show a használt keresőszavak tekintetében rövid idő alatt leszorította az első helyről azörökzöld "szex" kifejezést.

 • Kulturális hírek

  SIMON RATTLE BERLINBEN Megkezdte tízéves ténykedését a német fővárosban Sir Simon Rattle: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestereként, Claudio Abbado utódaként adott első hangversenyén Mahler

 • Betiltott párt Spanyolországban: Engesztelhetetlenek

  Augusztus végén a spanyol igazságszolgáltatás nevében Baltazar Garzón bíró bejelentette, hogy három évre felfüggesztik a baszkföldi Batasuna (Egység) párt működését, és ezzel szinte egy időben a madridi parlament a szervezet végleges betiltását kérte a legfelső bírói testülettől.

 • Kiállítás: Magyar camp (A Vajda Lajos Stúdió jubileumi kiállítása)

  Ritka, szerencsés egybeesés, hogy kiállítások véletlenül egymást erősítsék, árnyalják. Ha nem is teljes, de legalább valóságos művészetszociológiai metszet "kedvezményezettjei" lettünk most, hogy Budapesten egyszerre látható a kilencvenes évek (a múlt héten alulmagasztalt) kirakata, s vele párhuzamosan egy, az időben és a szellemben másképpen reprezentálódó jelenség, a Vajda Lajos Stúdió monografikus tárlata.

 • Könyv: A komédiás költő (Moliére összes drámái I-II.)

  Finom Moliére-esszéjében Illyés azt állítja, XIV. Lajosnak nem volt jó ízlése. Lehet. De volt annyira nagyvonalú, hogy a széptan dolgaiban szakemberhez forduljon. Egyszer megkérdte Boileau-tól: ugyan ki lenne a kor legértékesebb költője?

 • Film: Köteles áhítat (11´09´´01 - szeptember tizenegy)

  Az alapötleten, gondolom, lehetne fogást keresni, s még az se biztos, hogy hiábavaló volna. Ugyanakkor elvonná a figyelmet a készterméktől, de ki bánná. A magyar filmforgalmazás, mint már annyiszor, most is gyorsabb a halálnál: az egész művelt világon egyszerre (itt harsonák, majd mögülük vonósok) került a mozikba egy film, ami tizenegy.

 • Film: Amerikai éjszaka (Miklauzic Bence: Ébrenjárók)

  "Ha nem lehet egy kicsit Amerika, legyen hát teljesen Ázsia" - fakadt ki a jó nevű dalköltő, nem is oly régen, kábé tíz esztendeje egy fiatalokról szóló film betétszámában. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s a magyar filmet sem hagyták érintetlenül a változások.

 • Lemez: Merülés (Queens Of The Stone Age: Songs For The Deaf)

  Akályhától kell indulnunk, nincs mese. A fordulat, amely úgy két éve (a Rated R megjelenésekor) a rockzene egyik legünnepeltebb személyiségévé turbózta Josh Homme-ot, a QOTSA vezérét, voltaképp kedvemre való - csak ne élne oly sok reflexió annak sugalmazásával, hogy emberünk lényegi ténykedése igazándiból úgy három-négy évvel ezelőtt vette kezdetét.

 • Lemez: Klasszicizáló, hűvös, szép (Stefanie Schleisinger: What love is)

  Tizenegy dal, semmi több, és ez jó. Egyszerű vonalvezetés, decens hangszerelés, nincs virgálás, csak a lényeg. Senki sem akar domborítani, csak szolgálnak. Új egyszerűség. Bátran cool, a steril szépséget célozza mindenféle nyál nélkül.

 • Lakni a Dunán: Eláll egy hajó a szélben

  "Anői vízi hullák a hátukon fekve lebegnek a folyón, a férfiak pedig a hasukon" - összegzi tapasztalatait Dömötör László. A többkötetes költő - aki a hatodik korpusznál abbahagyta a számolást - azon kevesek egyike, aki állóhajón rendezte be otthonát.

 • Egyetem-begyedem: Verseny a javának

  Az elmúlt években felmérések, tanulmánykötetek, újságcikkek, esszék, viták sora árasztotta el a hazai médiát; ezek egymás szavába vágva elemzik a magyar oktatás nyavalyáit a Nyugattól való lemaradástól kezdve a huzatos tantermeken át.

 • Agárd, 40 fok, ősz: Pálinkát láttam

  Régi vesszőparipám a kulturált pálinkafogyasztás, minek érdekében rengeteg felvilágosító munkát végeztem annak idején, de most megoldódni látszik a probléma, mivel Agárd határában hamarosan beindul az ország egyik (ha nem a) legmodernebb pálinkafőzdéje, ahol még absztinensnek lenni is öröm, meg egyébként is tervezem egy ideje, hogy ellátogatok a forráshoz.

 • Pszichológia, akcentussal (Mérő László tanár)

  Magyar Narancs: A műveiben olyan tudományos határterületekre kalauzolja el az olvasókat, mint a mesterséges intelligencia kutatása vagy a játékelméletek. Lesz-e folytatása a tudományos tárlatvezetésnek?

 • Indul az Andrássy Egyetem: Tovább, tovább

  Sugárútját a rendszerváltozással visszakapta, mostantól pedig egy német nyelvű egyetem is viseli Budapesten a liberális arisztokrata nevét. Az új intézmény alapítását övező vita elült, az első tanév elkezdődött.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...