• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Hosszú böjt után végre kiereszthetjük a nadrágszíjat, lazíthatunk a mellényen (illetve melltartón, hogy a tőkesúlyos Elek István bon mot-ja se vesszen feledésbe), mélyeket lélegezhetünk, és elkezdhetünk nagykanállal fogyasztani.

 • Tandori Dezső: Kilógó lólábjegyzetek

  4. Ha kutyanyelvünk s lólábunk kilóg is...!

 • Fonyó Attila: Mentsétek meg telkeinket! (Az ökológiai felelősségről)

  Aminap ért véget a várakozásokhoz képest nem túl sok újat hozó, a fenntartható fejlődésről értekező johannesburgi Föld-csúcs. A csúcs után sem ért véget viszont az ökológiai válság nevű jelenség, és velünk maradt két megválaszolatlan kérdés is: a válság leküzdése érdekében kinek kell a zsebébe nyúlnia, és kinek kell az övét szorosabbra húzni?

 • Euk, haza!

  A magunk részéről mégis inkább arra szavaznánk, hogy a volt kormányfőnek elment minden józan esze.

 • Cyber hírek

  Új űrteleszkóp A TRW építheti a Hubble űrteleszkóp utódját - jelentette be NASA. A következő generációs műholdat a tervek szerint 2010-ben bocsátják fel.

 • Kulturális hírek

  n FOT"AUKCI" A Mai Manó Házban ötödik éve működő Magyar Fotográfusok Háza első ízben rendez árverést, melynek célja az adományszerzésen túl a fotográfia mint műtárgy elismertetése. Török András igazgató reménye szerint a hagyományteremtő szándékú árverés idővel bekerülhet a jelentős európai fotóaukciók sorába, s hozzájárulhat a magyar fotográfia hajdani rangjának visszaszerzéséhez.

 • Kormányválság Ausztriában: Két szék között, a pad alatt

  Két hete Wolfgang Schüssel osztrák kancellár bejelentette a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció végét. Ausztriában novemberben előre hozott választások lesznek. Az ok: a kisebbik koalíciós partner felemésztette magát.

 • Német választások: Kicsi, gyere velem rőzsét lopni

  A német választóknak dönteniük kell: a konzervatív pártra szavaznak Edmund Stoiber ellenére, vagy a jelenlegi kancellár, Gerhard Schröder mellett teszik le a voksot a szociáldemokraták dacára. A közvélemény-kutatók szerint ez dönti el vasárnap, ki nyithatja meg 2006-ban a focivébét.

 • Jászladány: Iskola a tűréshatáron

  Az elmúlt két év fejleményeinek (bővebben lásd: Játék a tűzzel, Magyar Narancs, 2001. június 14.) fényében az idei jászladányi iskolakezdés körülményei mindennek tekinthetők, csak váratlannak nem. Az államfő által diplomatikusan "patthelyzetnek" minősített legújabb botrány hátterében is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község polgármestere és cigány önkormányzatának elnöke, tágabb értelemben a helyi roma kisebbség és a többségi lakosság egy nagyobb csoportja közötti elhúzódó konfliktus áll.

 • Bizonytalan a Szabad Föld jövője: Kiaknázott terep

  Az egykor a Mahir égisze alatt összegyűjtött jobboldali sajtóbirodalom ékköve lehetett volna a Szabad Föld című hetilap, melynek kiadói jogát 2000-ben szerezte meg a Magyar Nemzet című lapot is kiadó Nemzet Kft. Az egykor igen szép napokat látott, még a kilencvenes évek közepén is 350 ezer példányban elkelt lap iránti érdeklődés azonban az utóbbi fél évtizedben folyamatosan csökken; olyannyira, hogy a hírek szerint már a Nemzet Kft.

 • Kormánypártok huzavonája Budapesten: Egyet előre, egyet hátra

  Változatlanul tart a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelölt visszaléptetése körüli huzavona. A Narancs információi szerint az MSZP országos vezetése megállapodott Demszky Gáborral abban, hogy a szocialista kandidátus a kampánynyitón bejelenti visszalépését, ám a fővárosi MSZP e tervet megvétózta.

 • Pogány Kristóf: Augurok mestersége

  Az önkormányzati választások után rendre azzal szembesül a polgár, hogy "bizonyos" nézőpontból mindegyik párt nyertesnek tekinti magát. A rendszer összetettsége miatt van ez így; nem árt tehát végigvenni, miről is szavazunk október 20-án.

 • Kecskeméti kilátások: Különös emberek

  Bács-Kiskun megyében tavasszal kiütéssel győzött a Fidesz-MDF: mind a tíz egyéni kerületből az ő jelöltjeik jutottak a parlamentbe. Október 20-án az ellenzék pozíciói megtartására készül, míg az MSZP revánsra.

 • Az élet show-ja

  Amikor a BB foglalkoztatni kezdett, még nem jelent meg a fent idézett sajtóhír. Előző nap reggelén az ATV-ben láttam egy beszélgetést az induló új műsorról. A hangvétel azt sugallta: nincs szó itt rendkívüli dologról.

 • Kiállítás: Az arckép eltévedése (Móricz-portrék - Petőfi Irodalmi Múzeum)

  Egy ideje feltűnt, hogy az újság bélyeg nagyságú igazolványképeket közöl a politikusokról. Minden belpolitikai cikkhez tartozik egy vagy - ha rögtön jön a cáfolat - két, teljesen semmitmondó és amúgy is már százszor látott fénykép, mintha az olvasó fénykép nélkül nem hinné el, hogy létezik az illető politikus; tegnap óta elfelejtette, és most arra gyanakszik, hogy az adott párt kitalált személyek mögé bújva próbálja ráerőszakolni a másik pártról alkotott, eléggé lesújtó véleményét.

 • Könyv: Identitás(s)ok(k) (Vajda Júlia-Kovács Éva: Mutatkozás)

  A Zsidó identitás történetek alcímű kötet első felében bevezető elméleti tanulmányt olvashatunk, főként a zsidó identitás témakörében. A második rész az úgynevezett narratív életútinterjú módszerével tizenegy beszélgetést közöl, nagyrészt olyan családokkal, amelyek zsidó iskolába járatják gyermekeiket.

 • Könyv: Hölgyek öröme (Marian Keyes: Lucy Sullivan férjhez megy)

  Eregény a Nők Lapja sorozat első tagjaként jelent meg, amelyet nyilván hamarosan követ majd a többi öt Keyes-kötet is, a magyar nők nagy örömére.

 • Film: Trükkös Dick (Steven Spielberg: Különvélemény)

  Ha csak az írásaiból készült mozidarabokat nézzük (Szárnyas fejvadász, Az emlékmás, Az elhagyott bolygó, Imposztor), könynyen kicsúszhat a szánkon: Dick nem volt az a kimondott Lem. Butaság, mert:

 • Film: De azért a csajok... (Woody Allen: A jade skorpió átka)

  Gyere vissza, Pista, minden meg van bocsátva! Igazad volt. Milyen Pista? Nekem mindegy (Lovas, Csurka, vagy amit akartok), de igaza volt. Engem most már nem vernek át, létezik a New York-Tel-Aviv-Budapest tengely, és ezek után abban sem vagyok biztos, hogy a Mezőtúr-Szingapúr vasútvonal merő fikció lenne, ha akarnék, hajózhatnék a Leningrád- Visegrád közti szárnyason.

 • A határsértés apoteózisa (Iva Bittová és a Nederlands Blazers Ensemble koncertje elé)

  Vessenek meg, ritkán bírok izgalomba esni a kortárszenéktől. Kóstolgatom-kóstolgatom, aztán belátom szépen, hogy nem hozzám szólnak, hiszen a kortárszenét a kortárszeneszerzőknek írják a kortárszeneszerzők, tessenek csak megnézni pár ilyen lemezt, dedikálásilag.

 • Őszi szántás

  Miután beérett és learattatott, számunkra már csak a kóstolás kalandos körei következhetnek az utóbbi idők magyar rockterméséből.

 • Lemez: A homok lelke (Desert Blues 2)

  1995-ben a frankfurti Network lemezkiadó nekirugaszkodott egy könyv formájú lemezsorozatnak - esetenként két-két cédé, egy csomó színes kép, francia-német-angol szöveg, kemény borító. Az első kiadvány a Desert Blues címet kapta, jobbára olyan afrikai balladákkal, melyek némelyike valóban elhitette, hogy a hullámzó homoktenger hangjaiból és ritmusából merítette töltését, tartását, lelkét.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...