• Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A magyarban léteznek rövid és hosszú hangok, ami már magában is elég érdekes: lap-láp, koma-kóma, szita-szidta (ejtve [szitta]), sok-sokk, vagyis a hosszúságot mint megkülönböztető jegyet használja ez a nyelv. A nyelvek többségében nincs ilyesmi, így például a franciában, oroszban, törökben, kínaiban, újhéberben, újperzsában a hosszúságnak nincs nyelvépítő szerepe, még ha érzelmi vagy retorikai okokból el is lehet nyújtani egy-egy hangot.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Hősöm eleddig a végzetesen baljós, tiszta szívből megbánt, megalázó pillanatig egyáltalán nem képzelte el a nővéreket - hogy úgy mondja, nem volt az a napi életterve része, hogy kórházi nővérek kinézetén és jellemén gondolkozzon -, ám ettől még a megérkező nővér pontosan olyan volt, mint ahogy az ember a nővéreket elképzeli.

 • Egry Gábor: A kő marad (A romániai népszámlálás és a magyar nemzetpolitika)

  Már-már a nemzethalál vízióját idézték azok az első reakciók, amelyekkel - főként romániai - magyar politikusok a romániai népszámlálás júliusban nyilvánosságra hozott eredményeit fogadták. A márciusi adatfelvétel szerint az előzetesen vártnál is majd százezer fővel többel csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma: míg 1992-ben 1,624 millió magyart tartottak számon Romániában, az idén csak 1,434 milliót.

 • Rossz a tévénk

  Itt az ideje, hogy komoly formában elgondolkodjunk a pénzünkön működtetett köztelevízió irányítása és további sorsa felett.

 • Demis, a komisz

  Az azért elég jó, hogy a szocialistáknak dalból van a lelkük, végtére is élükön Ságvári járt. Az is érthető, hogy úgyszólván életkorra tekintet nélkül a tegnap slágereire gerjednek. Csak azt nem értjük, hogy képzelik az egészet.

 • Cyber hírek

  AIDS-immunitás A New York-i Rockefeller Egyetem AIDS-kutató központjában hosszú évek óta vizsgálták, hogy az AIDS-szel fertőzött emberek néhány százaléka miért nem betegszik meg, noha sokan közülük évtizedek óta hordozzák a halálos vírust.

 • Kulturális hírek

  STÚDI"SZÍNHÁZAK A Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIV. Fesztiválján alkotóközösségi díjat nyert a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

 • "A bűntett bibliai kategória" (Srdja Popovic, ügyvéd)

  Petar Lukovic: Hogyan látod most egykori lapodat?

 • Elnökválasztás Szerbiában: Baljós árnyak

  Akik illúziókkal áltatták magukat, meglepetésről beszélnek, akiknek nem volt semmi illúziójuk, azok nem színlelik a meglepetést. Örülni nem sok okunk van.

 • Eva-tanfolyam, 2. óra: Örök megújulás

  A napokban kerül az Országgyűlés elé az egyszerűsített vállalkozási adóról (eva) szóló törvény legújabb - feltehetőleg még mindig nem végleges - változata. Ez az a jogszabály, melyet az MSZP a választások folyamán a Kánaán ígéreteként lebegtetett választói előtt.

 • Háromszázezer evás cég lehet: Áttérők

  Minden harmadik magyarországi vállalkozás evás lehet - derül ki az adóhivatal szakértői becsléséből. Összesen legföljebb 300 ezer - egyéni és társas - vállalkozás térhet át az egyszerűsített vállalkozási adóra; a gyakorlatban ez a szám föltehetően kisebb lesz.

 • Magyar Demokrata-gála a Budapest Kongresszusi Központban: Igaz magyarok az intelligens Európában

  Orbán Viktor képmásával díszített jelvényeket (200 Ft) és kulcstartókat (300 Ft) árusító fiatalember fogadta az érkezőt múlt pénteken a Magyar Demokrata-gála helyszínén. A rendezvény apropója az volt, hogy Bencsik András lapja elérte a hatvanezer eladott példányt.

 • Polgármesterjelöltek Gyulán: Sokadalom

  A harmincháromezres lélekszámú, Békés megyei városban, Gyulán nyolcan indulnak a polgármesteri címért. A településen eddig egyik korábbi városvezető sem tudott duplázni.

 • Mádl Ferenc két éve: Elnök a háttérben

  Mádl Ferenc beiktatásakor azt ígérte, hogy elődjénél aktívabb államfői szerepre készül. A közelmúlt eseményei (szavazat-újraszámlálási hisztéria, hídlezárás, ügynökügy, Mécs-bizottság, legutóbb pedig a jászladányi romák esete) következményeként néhány hónap leforgása alatt többször is a figyelem középpontjába került.

 • Frekvencia a Tilos Rádiónak: Hét bő esztendő

  Két évvel azután, hogy a kábelen és az interneten történő adás nem kifejezetten előnyös körülményei közé kényszerült, az ORTT múlt heti döntése értelmében három másik, nem kereskedelmi adóval egyetemben ismét legális frekvenciához jutott a Tilos Rádió.

 • Kiállítás: Anakreón fütyörészik a pesti őszben (Roskó Gábor, Révész László László és Nemere Réka)

  Roskó Gábor (Minjan és mások), Révész László László (XXV.) és Nemere Réka (Forgalom)

 • Színház: A depressziós kutya (Az Attack)

  Ez az évad voltaképpen már tavaly elkezdődött, s a jól értesültek tudni vélték: a főiskolán kell nézelődni, ha reményre vágyunk. Most meg a Katona - pontosabban a Kamra - fölvette rendes játékrendjébe az Attack című produkciót, amelyet előtte még díjjal tüntetett ki a jó szemű zsűri a bárkabéli stúdiófesztiválon.

 • Film: Bizalom (Dettre Gábor: Felhő a Gangesz felett)

  Afilm tárgya, sommásan persze, a kábítószeres függés. Adott egy fiatalember, neve András (Ternyák Zoltán), aki jó állása (számítógépes szakfi) és sikeres, jól kereső anyja ellenére (vagy éppen ezek miatt is?) erősen kátyóigényes.

 • Film: Hahó, a tenger! (Anyádat is!)

  Bár egy újszülöttnek minden vicc új, a Kamaszkorom legszebb nyara típusú filmekben mégis a változatlanság boldogít, hogy olyan örök értékei vannak az emberi lét ezen bizonyos szakaszának, melyek bár vissza sose térnek (kísér a Stúdió 11), mindig nagy élvezet visszagondolni rájuk vagy bámulni őket a moziban.

 • Lemez: Ott, a végzet közelében (Woven Hand)

  1. Jó pár éve mérsékelten foglalkoztat, hogy mi történik a rock ´n´ rollban. Úgy alakult, hogy meglehetősen érdektelennek tartom, és amíg nem szolgál meggyőző cáfolatokkal, az sem zavar, ha ez az előítélet megkérdőjelezi a tisztánlátásomat.

 • Lemez: Mélybarna (Mahmoud Turkmani: Fayka)

  Most már tényleg minden mindennel összeér, de ez nem jelent semmit. Egy igazi posztmodern történet akár tök "normális" zeneként is végezheti - Mahmoud Turkmani is hosszú utat tett meg, amíg a hangjára talált.

 • Például folyton (Zamballarana)

  Amultinacionális lemezkiadók általában megtisztelnek a bizalmukkal és elküldik az újdonságokról szóló értesítőiket. Ezeket a brosúrákat nem szoktam kidobni, csak miután átfutottam őket - ez a legkevesebb és a legtöbb, amit megtehetek.

 • Big Brother: Vakpali, vakpali...

  Hiába üvölti estéről estére a nézők képébe egy tébolyodottan viselkedő színész, aki most műsorvezető, hogy "Valóság csak egy van, és ez itt a való világ!" Nincs semmi távolabb a valóságshow-tól, mint a valóság.

 • Egy belülről jött ember (Piczkó Katalin pszichiáter)

  Magyar Narancs: Mire kérte önt a Tv 2?

 • Big Brother: Kiszavaz a végén

  Jelentős állomásához érkezett a Big Brother, ismét távoznia kellett az egyik szereplőnek. A lakosság döntése ismert: a kiszavazott személyét mind a nép, mind az érintett teljes megelégedéssel fogadta, és már csak azt nem tudjuk, megmozdul-e Komló, ha egyszer tényleg komolyra fordulnak a dolgok.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...