• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Kimerített ez a nyár, s főleg az ősz: betakarítás, szántás-vetés, aklokat, ólakat befoltozni, takarmányt szérűbe hordani - örömteli, ámde fárasztó teendők. A hűvösödő őszi estéken van időm eltöprengeni, tompuló agyamat érdekes kérdések megoldásával csiszolgatni.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Astáb végül is abban egyezett ki, hogy ha nem találnak ufókról szóló áldokumentumfilmjükhöz olyan helybelit, akinek nincs orra, beérik olyannal, akinek foga nincs, és már tervezték a jelenetet, amiben a fogatlan földönkívüli kétségtelenül zöld fejjel, tántorogva Enigmát énekel a Feketevágás utcában.

 • Sajó László: Öt és feles

  Itteni színjáték

  (Útikalauz sohafelnemtámadóknak)

 • Dobrovits Mihály: Ünnep után

  Nem állítom, hogy értetlenséggel tölt el mindaz, ami az idei október 23-án a 301. parcellában történt. Ha akarom, csak egy jóslat teljesítette be önmagát. Tizenhárom év szabad ünneplése kellett, hogy október 23.

 • Ha kell, a klozetban

  fingatjuk ki őket - mondotta volt Vlagyimir Putyin, Oroszország miniszterelnöke 1999 szeptemberében, és közben a csecsenekre gondolt. Az orosz népnek tetszhetett a gengszterduma, mert Vlagyimir Vlagyimirovicsot néhány hónappal később elsöprő többséggel elnökké választotta.

 • Rossz az irány

  Nem egy, de nem is két éve zajlik nagy nyilvánosság előtt vita a vélemények egy bizonyos fajtájának (henye amcsi importkifejezéssel élve: a gyűlöletbeszéd) esetleges jogi szankcionálásáról. Vagy egy hónapja az MSZP elnöke, most meg az igazságügyi miniszter tett ígéretet arra, hogy a közeljövőben a magyar corpus juris része lesz a gyűlöletbeszéd tilalma.

 • Cyber hírek

  Előz a lapos Két év múlva több LCD-monitort vásárolunk, mint hagyományos képcsöveset, további két év múlva pedig már lapos lesz a számítógépes kijelzők többsége. Az amerikai DisplaySearch piackutató cég jelentése szerint 2005-ben 113 millió darabot adnak el LCD-monitorokból, ami az akkori piac 82 százalékát teszi majd ki.

 • Kulturális hírek

  A 17 éves Máté Bence erdészeti szakközépiskolás nyerte a BBC Vadvilág magazin és a londoni Nemzeti Történeti Múzeum ifjú természetfotósok számára kiírt pályázatát. A www.greenfo.hu információja szerint a győztes kép egy moha lepte csizma és egy piciny pinty találkozását örökíti meg.

 • Csecsen terrorakció: Orosz rulett

  Vasárnap hajnalban véget ért a moszkvai túszdráma. Lapzártánkkor úgy tudni, az orosz kommandósok akciója nyomán 165 túsz és mintegy 40 terrorista vesztette életét, utóbbiakat a kommandósok vélhetően lepuffantották, mint a kutyát.

 • Az IBM távozása Székesfehérvárról: Gyár állott

  Általános megrökönyödést váltott ki Székesfehérváron a múlt kedden, hogy a fénykorában csaknem hétezer, és még napjainkban is háromezer-hétszáz embert foglalkoztató óriáscég, az IBM bezárja a városban működő merevlemezgyárát.

 • Stumpf István házbérlete: Kutatni érdemes

  Stumpf István volt kancelláriaminiszter havi egymillió forintért bérel ingatlant a Rózsadombon - adta hírül több tévécsatorna is a múlt hét végén. Ezen túl azonban más nemigen derült ki a tudósításokból. Az alábbiakban részletesen vázoljuk a kormányváltás után az eredeti - kutatói - foglalkozásához visszatért Stumpf házbérlésének hátterét.

 • Elsőfokú ítélet a geszti szerepcserés balesetben: Bukóforduló

  2000.

 • Enyhülnek a Btk. drogrendelkezései: Fű alatt

  Ismét módosulnak a kábítószerrel foglalkozó jogszabályok, miután a kabinet a kormányprogramban ígértekkel összhangban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés lényegében törölje a Büntető törvénykönyv (Btk.) 1999-ben életbe lépett szigorításait.

 • Magyar múltfeltárás: Terror Háza: Tettesek a falon

  Több mint száz, ma 70-80 éves ember neve, korabeli fényképe szerepel a Terror Háza "Tettesek fala" névre hallgató termében. A múzeum "dühöngőjében" jegyzetelnek, anekdotáznak, káromkodnak a látogatók, miközben kiakasztók és kiakasztottak - a múzeumvezetők és az egykori ÁVH-tagok - csendben egymásra várnak.

 • Könyv: Megaciki (Salinger Richárd: Apám beájulna)

  Amagyar prózairodalom aranykorát éljük, kétség nem férhet hozzá. Havonta robbannak újabb és újabb üstökösök a könyveladási listák élén, van már nemzeti Bridget Jonesunk, Harry Potterünk, legújabban pedig honi tinilányok hegyezik a zabot 226 oldalon, 77 fejezeten át.

 • Színház: A lét elviselhetetlen... (Gorkij: Nyaralók - Vígszínház)

  Aszázadelő eltaknyolódott, tönkrement értelmiségijei. Ambíció zéró, tartás zéró, hitelesség mínusz. Szépen állunk. Nem mi, hál´ istennek, hanem amazok ott, a huszadik század legelején. Gorkij méltatlanul ritkán játszott drámája olyan lágyan nyílik ki Valló Péter rendezésében, mint egy orchidea.

 • Koncert: Különféle üzenetek (Kurtág-művek a Zeneakadémián)

  A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Peskó Zoltán vezényletével Kurtág György műveiből adott hangversenyt október 21-én. A szólódarabokkal tagolt és értelmezett zenekari hangversenyen a Kurtág-zene legjobb hazai előadói működtek közre,

 • DVD: Ni! (A Gyaloggalopp)

  Itt a DVD, most meg lehet figyelni lassításban, hogy hol csap át az eszetlen baromkodás halhatatlan zsenialitásba. Vegyük adottnak, hogy átcsap, most nem is ez a kérdés. Hanem az: hogyan él meg a DVD hi-tech aurájában ez a barkácsfilm, amelynek több jelenetét a Terry Gilliam háza melletti parkolóban forgatták.

 • Lemez: Vonzó fémes árnyalat (Killswitch Engage: Alive Or Just Breathing)

  Viszonyom a metálhoz voltaképp definíció kérdése. Amenynyiben e címke a bőrnadrágban sárkányra vadászó - éppen reneszánszát élő - bohócvonulatot takarja, úgy köszönő viszonyban sem vagyunk; hanem azokkal a zenekarokkal szemben, amelyek lemondanak a röhejesen széles gesztusokról, földközelbe húzzák vissza a szövegeiket, és csak a legszükségesebb pátoszt engedélyezik maguknak, ugyanakkor megtartják a gitárok súlyosságát és horzsoló erejét, korántsem vagyok elutasító.

 • Lemez: Privát megváltás (Underworld: A Hundred Days Off)

  Száznapos kihagyás - eufemizál az Underworld új lemezcímével. Utólag már hiába szépítik a helyzetet, Darren Emerson kiválása után, egy bő kétéves problémás időszak erejéig úgy tűnt, ismét temethet a zenevilág egy, magát a mainstreambe eligénytelenedés nélkül felküzdő együttest.

 • Erik Truffaz Budapesten: Nut fú

  Alegérdekesebb dolgok a könynyűzene világában manapság a nu jazzben születnek. Az elnevezés pontos, s bár semmit nem jelent, valami olyan zenére utal, ami a jazzhez kapcsolódik, annak újabb iránya, felhasználva a kilencvenes évek alternatív tánczenéinek eredményeit.

 • A HIV-szűrés újraszabályozása: Közös felelősség

  Nyáron az Alkotmánybíróság (AB) kimondta a HIV-szűrést és a fertőzés terjedésének megelőzését szabályozó rendelet alkotmányellenességét és megsemmisítette azt, ezért a jövő év elejétől újra kell szabályozni.

 • Toborzónap Pesten: Ritmikus sportgimnasztika

  Példátlanul sikeres toborzódélutánt tartott a Magyar Honvédség a Bolyai Katonai Műszaki Főiskola udvarán, ahol a hamisítatlan KGST-technikával történt beható ismerkedés mellett válogatott popsztárok alázták a b.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...