• MaNcs 14. évf. 46. sz. (2002. 11. 14.)

  "Újra emberszámba vesznek minket" - Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze

  2001 novemberében fogadta el az előző Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az adófizetők által az egyházak számára felajánlott, személyi jövedelemadójuk egy százalékát kitevő támogatást 2003. január 1-jétől nem a rendelkezők számának, hanem a 2001. évi népszámlálás adatainak függvényében egészíti ki a központi költségvetés. A tavasszal megalakult Országgyűlés által...

  2002 / 46
 • Tandori Dezső: Lábon vett filozófia

  Hány órát adtam a dolognak este hatkor? Mikor már vagy fél egy óta csupán derékszögben bírtam, percenkénti 35-40 zihálás egyenletes kíséretében, lélegzeni? Azaz én voltam ez a zihálás, semmi más nem voltam!

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A kimonó szó, mely egyfajta japán ruhadarabot jelöl, 1910-ben bukkant fel a magyar írásbeliségben. A szó maga japán, de a magyarba természetesen nem onnan, hanem a németből került át. Errefelé a német volt a vezető nyelv, amely egyfelől magába szívta a világ minden részéből a civilizációs kifejezéseket, másfelől közvetítette őket a holdudvarába tartozó nyelveknek (dán, cseh, magyar, horvát stb.

 • Georgi Goszpodinov: A Másik mint szuvenír

  Emlékszem, a Carment meg a Kis éji zenét az egyik osztálytársnőm lakásának ajtaja előtt hallottuk először életünkben. Ezeket a klasszikus darabokat az az elektromos csengő adta elő, amit az osztálytársnőm papája hozott külföldről.

 • Végső visszaszámlálás

  A Fidesz választmánya december 7-ére összehívta a párt rendkívüli kongresszusát. Személyi kérdésekről szó se essék, az legyen a tavasz gondja, ellenben kíváncsiak a tagság véleményére az uniós csatlakozás és az alkotmánymódosítások tárgykörében.

 • Lendülj, kereszt, magasba!

  Ismét áll a vita egy történeti tárgyú film körül: Costa-Gavras Ámen című filmje, de még annak plakátja is viharokat kavart, s most nálunk is akadtak olyanok, akik nagy bátran nem merték lehozni cím-, de még a hátlapon se az ominózus Toscani-féle plakátot (a Pesti Est például még a harmincezer példányban kiadott Ámen-különszámnak is csak a közepén bírta volt közölni).

 • Cyber hírek

  VírusHíradó Megkezdte működését a www.virushirado.hu portál, amelynek célja, hogy vírus- témában magyar nyelvű, naprakész információt biztosítson látogatói számára. A portál heti (Vírus Híradó) és aktuális (Vírus Riadó) hírlevelei percre készen tájékoztatnak a legújabb, terjedőben lévő vírusokról, hogy a felhasználók megelőzhessék az esetleges fertőzéseket.

 • Kulturális hírek

  Az idén tizedik alkalommal döntött a Seregi László koreográfus vezette művészeti tanács a Philip Morris Magyar Balettdíjak odaítéléséről: a fődíj kitüntetettje Hágai Katalin, az Operaház magántáncosa, a juniordíj nyertese pedig Sándor Zoltán, a Győri Balett magántáncosa.

 • Európai Szociális Fórum: Vörösbe játszanak

  "A béke ünnepe" - summázták az olasz lapok a vasárnap befejeződött firenzei találkozót és békemenetet, melyen a neoliberalizmus-, a háború- és a rasszizmusellenesség jegyében találkozott a világ haladó ifjúsága.

 • Potenciazavarok: Férfibánat

  "Doktor úr, nem megy a szex" - mondja a páciens. És még hozzáteszi: "Ugye tudja, miről beszélek?" De az orvos nem tudja, mert a szex sokféleképpen "nem mehet". A beteget elkeserítheti, hogy erekciója idő előtt megszűnik, vagy ki sem alakul.

 • Sípályák a szomszédban: Lefelé a lejtőn

  Avilágútlevél kézhezvételéig a Magas-Tátrában (Csorba-tó, Lomnic, Tátrafüred, az Encián) és az Alacsony-Tátra ismert pályáin (Chopok, Certovica, Donovaly) százezrek tanultak meg síelni, de a rendszerváltás után az északi megyék iskolásai magukra maradtak.

 • Nepál: Turistára nem lövünk

  Az ázsiai ország, miután az 1950-es években ajtót nyitott a Mount Everestre igyekvő hegymászóknak, szédületes karriert futott be. A végtelen kenderföldek és a nem létező drogtörvények nyomában járó hippik és az aktív pihenésüket a nyolcezres hegyek tetejére vagy szomszédságába megálmodó nyugatiak dömpingszerű beáramlása nyomán az ország bevételeinek stabil tartóoszlopa az idegenforgalom lett.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...