• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Masszív, nehéz székek, jól megizzadtam, mire feltornásztam őket a létrán, be a szűk ajtón, jól egymásra pakolni őket, le ne dőljenek - nem akármi. Leültem utána a koszos földre, dőlt rólam a víz, és mi tagadás, egy könnycsepp is hullott.

 • Legát Tibor: Pop

  Vendégségbe hívott ***, a véres tollú kritikus, az észosztó, az állandó ügyeletes. A mértékadó. A mértéktelen. A kiadóban azt mondták, vegyem megtiszteltetésnek.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Sanyi bizalmatlanul méregette magát a kéményseprő-egyenruhában, de a Sün büfé közönsége elismerően hümmögött, ami csak részben szólt annak, hogy először látták Sanyit összeillő ruhadarabokban a tovaröppenő negyven év alatt, amit a pultnak támaszkodva töltöttek, ideszámítva csecsemőéveit és az első áldozását is, ami részegség miatt végül is elmaradt.

 • Kompa Tibor: Fogason függ (A honvédség állapotáról)

  AForeign Affairs és a Washington Post kritikái után a magyar belpolitikában megkezdődött az egymásra mutogatás - mint mindig, amikor valaki bírálja NATO-teljesítményünket. Pedig nem sok okunk lehet a hőbörgésre: most, 2002 őszén - több mint öt évvel a Magyarországnak szóló NATO-meghívó kézbesítése után - hazánk mindössze 25-40 katonát képes felajánlani (kiképezni és felszerelni) az afganisztáni akcióhoz.

 • Vörösödik, nem pirul

  Azt mondja Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője - a Népszabadság tudósítása szerint, és nem pont ezekkel a szavakkal -, hogy Demszky Gábornak súlyba kéne helyeznie az arcát, mert Budapest bepirosodott, a választók túlnyomó többsége a kerületekben a szocialistáknak szavazott bizalmat, és - ezt figyeljék - "Demszky a szocialisták támogatása nélkül nem lehetett volna főpolgármester".

 • Ad acta

  Eredeti változatának kidolgozói már akkor kimiskárolt jogszabályról beszéltek, amikor az Országgyűlés elfogadta a státustörvényt. A mostani kormánypártok viszont a választási kampányban a törvény módosítását helyezték kilátásba.

 • Cyber hírek

  Vatikáni kéziratok A HP és a Szentszék most bemutatott közös projektje milliók számára biztosít online hozzáférést a kéziratok, dokumentumok és ősi szövegek világszerte egyedülálló gyűjteményeként ismert vatikáni Apostoli Könyvtár óriási művészeti és kulturális örökségéhez.

 • Kulturális hírek

  n ANGELO KECSKEMÉTEN A 20. századi magyar fotó egyik legérdekesebb egyénisége, Angelo (1894- 1974) életművét mutatja be száz eredeti alkotásán keresztül a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum február 2-ig nyitva tartó új kiállítása, amelyhez kapcsolódva megjelent a róla szóló első könyv is.

 • Kína és a világpolitika: Nyugat-keleti átjáró

  A múlt héten zárult, történelminek méltán nevezhető XVI. pártkongresszuson a régi és az új gárda teljes együttműködésével újultak meg az ázsiai nagyhatalom csúcsán álló szervezetek. A fordulat nem csak belpolitikai: az elmúlt hónapok diplomáciai mozgásai globális kiegyezést sejtetnek a világ vezető hatalma és Kína között.

 • Vita a 2003-as költségvetésről: Pénzfeldobás

  A héten megkezdődött a 2003-as költségvetés parlamenti vitája. A kormány szerint a jövő évi büdzsé takarékos ugyan, de nagy erénye, hogy folytatja a száznapos programok jóléti kiadásait. Az ellenzék "nadrágszíj-" vagy éppen "kamu költségvetésről" beszél.

 • Jogsértő reality show-k: Ez a való világ, nagy testvér!

  Építési engedély nélkül húzták fel az RTL Klub Való Világ produkciójának otthont adó Kunigunda utcai házat, azaz a műsor - a törvény betűje szerint - illegálisan működik. Némileg enyhébb a helyzet a Tv 2 Big Brother show-jánál: itt a napokban postázza a X.

 • Választások után: patthelyzet Gödöllőn: Beszéljék meg

  Gödöllőn az októberi önkormányzati választáson a 14 körzetből nyolcat az MSZP-SZDSZ-Gödöllői Civil Fórum (GCF) nyert meg, s hat jutott az eddig regnáló Lokálpatriótáknak. A várost 1990 óta vezető Gémesi György (MDF) - aki a körzet országgyűlési képviselője is - tizenkét év után új helyzetbe került: nincs mögötte többség, s korábbi szövetségesei sem támogatják egyértelműen.

 • Fideszes vezetők ingatlanvásárlásai: Lakáskultúra

  A vagyoni gyarapodás egyik fokmérője, hogy ki milyen ingatlanban hajtja álomra a politikai csatározásokban megfáradt fejét. Mindez nem is érdekes, ha a valóság összhangban van az illető vagyonbevallásával.

 • Kiemelt főtisztviselők: Fut is, marad is

  Az Orbán-kormány idején született döntés a tisztviselői karon belüli elitcsapat, a főtisztviselői kar létrehozásáról. A szándék, hogy a főtisztviselők politikától függetlenek és a mindenkori kormány által kikezdhetetlenek legyenek, jóindulatúnak nevezhető, ám a megvalósítás meglehetősen egyedi.

 • Készül a filmtörvény: Nagyjelenet

  A rendszerváltozás óta meg nem született törvények története közül talán a filmtörvényé a legkacifántosabb: mindig gyúrták, mindig megfeneklett.

 • "Folytatható" (Csordás Gábor könyvkiadó)

  Hírlett, hogy bajban van a Jelenkor. A pécsi kiadó fő tulajdonosa, Böszörményi Zoltán nemrég úgy döntött: kiszáll az üzletből. Most úgy tűnik, a Jelenkor - a közép-európai kortárs irodalom egyik fő magyarországi kiadója - változatlan profillal folytathatja.

 • Könyv: Szellemi káosz (Földesi Margit: A megszállók szabadsága)

  "Alegfontosabb kérdés, amire e könyv megírása közben a választ kerestem: milyen befolyást gyakorolt Magyarország saját történelme alakítására a második világháború után" - e sokat ígérő gondolattal indít Földesi Margit az előszóban.

 • Színház: Repríz (A három nővér a Radnótiban)

  Ahol Csehov halk és fojtott, Verebes üvölt. Ahol Csehov üvölt, ott már az üvöltés a norma - majdnem csönd. Ez mind nem baj - ettől a Három nővér még nemcsak érdekes, hanem már jó is lehetne. De három nővér helyett istenigazából csak egy van - ez már, mondjuk, baj picit.

 • Opera: A menthetetlen (Fekete Gyula: A megmentett város)

  Az előadás maga a mű. Ez különösen igaz egy új darab esetén. Nincs viszonyítási pont, nincs lehetőség arra, hogy a néző mást és másképpen képzeljen, mint amit hall, lát. Fekete Gyula operája, Eörsi István szövegkönyve és Halász Péter rendezése oly módon adekvát, hogy egész biztosan bajban lesznek a jövendő rendezők, jövendő előadók.

 • Film: Szépek és bolgárok (Iglika Triffonova: Levél Amerikába)

  Ha egy filmet az artkinohálózatban kezdenek forgalmazni, az nagyjából pályára is van állítva: világos a célközönség, belőhető a nézettség, s ilyen-olyan hibaszázalékkal a műsoron tartás időtartama is megkockáztatható.

 • Film: Téboly a romokon (Tolnai Szabolcs: Arccal a földnek)

  Vajdasági film, ehhez nem vagyunk szokva. Magam - régről - Vicsek Károly egyik, jugoszláv gyártású filmjét tudnám fölidézni, nem sok értelme lenne: jugoszláv filmgyártásról ma nem lehet beszélni, de abban is biztosak lehetünk, hogy az a világ, ahol az a húsz évvel ezelőtti darab játszódott, mit mondjak, eltűnt a föld színéről.

 • Lemez: A Zeneakadémiától a bordélyig (Mediterrán olasz zenék)

  Szeretjük a kis, független kiadókat, melyek helyi értékeket hordoznak. És jó dolog, ha egy ilyen megjelenik hazánkban - ráadásul nagyon korrekt áron -, még ha tudjuk is: a hipermarketek polcairól nem fogja leszorítani a tőkeerős multik tömegtermékeit.

 • Sok a szöveg (Hiphop)

  Különösebb erőfeszítés nélkül valóságos szubkulturális polihisztorrá képezhetik magukat a hiphopszcéna tevékeny tagjai, hiszen ez a zenei élvezeten kívül verbális, vizuális és mozgásos önkifejezési formákkal egyaránt kecsegtet.

 • Találkozás az Istennel vagy az ördöggel (Feldmár András pszichológus)

  Tizenhat évesen, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Matematikusnak készült, de doktorálása előtt úgy érezte, "nincs benne a szíve", és abbahagyta tanulmányait. Pszichológus lett, sikereit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint 33 éve működő privát praxisában ma is hosszú a várólista.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Katicabogár

  Egyik legnépszerűbb bogarunk. Szépnek szép, de ennyi kevés lenne az üdvösséghez - a krumplibogár legalább ilyen szép, az is undorító folyadékkal védekezik, mégsem mászatjuk végig a kezünkön. És még senkiről sem hallottam, aki énekelt volna neki.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...