• Sajó László: Öt és feles

  Kórház a világ végén

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Mese habpartival

  Már nagyon forgolódtam. Meg csuklottam. Az asztráltestem csuklott, a porhüvelyem meg forgolódott.

 • Kis János

  A szólásszabadság próbája

  A szólásszabadság alapvető jogunk. Nem korlátozhatatlan ugyan, ám csak különlegesen erős érdekek korlátozhatják. Ezeket a téziseket a rendszerváltás utáni Magyarországon nem szokás vitatni.

 • Mint a föld

  n Kormány (bárkihez): Aggyá pénzt!EU: Hm.Kormány: Pénzt aggyá!EU: Hm.Kormány: Aggyá má´!Ellenzék: Hülye vagy, még asse´ tudod rendesen mondani,hogy aggyá pénzt!Kormány: Ne mongyad ezt, mer´ akkor lefagyok tisztára,begörcsölök, és tényleg nem fogom tudni rendesen mon-dani, hogy aggyá pénzt!

 • Panta Frei

  Sok hónaposra nyúlt alkotói szabadsága leteltével ismét feltűnt a képernyőn Frei Tamás, és ami mögötte van. Ezúttal a barlangi búvárkodásba merült alá, a változatosság kedvéért a Tv 2-n sugárzott produkcióban.

 • Cyber hírek

  Robotlegyek Csokoládétábla méretű, repülő, mikrokamerákkal felszerelt kutatószondát tervez a Mars felszínére küldeni a NASA. A 2007-re tervezett küldetés alig 74 grammos robotrepülőjét egy ausztrál tudóscsapat fejlesztette ki, hogy ezzel tanulmányozhassa a 8 kilométer mély és 3000 kilométer hosszú Valles Marineris kanyon szikláit.

 • Kulturális hírek

  BE A NEMZETIBE A Blaha Lujza téren egy ekhós szekérből árusítják a jegyeket az új Nemzeti Színházba: a március 15-i díszbemutatót követő előadásokra (Szikora János

 • Az euró és a Balkán: Szűzérmék zsivány módra

  Az euró idei bevezetésének egyik mellékhatása a Balkán különféle "országaiban" felhalmozott feketepénzek, azaz illegálisan szerzett jövedelmek megtisztulása lehet. A térségben köröző német márkamilliárdokat ugyanis euróra váltják a nyugati bankok - és nemigen nézik, hogy mi tapad hozzájuk.

 • Erőszak az iskolában: Vert tanerők

  harminc év alatti, földrajzot és történelmet tanít egy józsefvárosi általános iskolában, ahol ötven, jórészt túlkoros, nyolcvan százalékban roma diák tanul. "Minden osztályban nagy pozícióharc megy a helyekért, fontos, ki hol áll a ranglétrán, és ilyenkor verbálisan, fenyegetés szintjén, néha tettlegesen is kirobban a dolog.

 • Meghalt Rapcsák András: Béke pereire

  Vasárnap elhunyt Rapcsák András (1943-2002), Hódmezővásárhely polgármestere és fideszes parlamenti képviselője. Halála éppoly váratlanul ért mindenkit, mint a politikus-fizikus-sakkozó majd´ mindegyik lépése.

 • Fordulat a sarkadi benzinvonatperben: Szellemvasút

  Félmillió liter üzemanyag tűnt el a hatóságok szeme elől Békés megyében egyik napról a másikra 1996 tavaszán. A nem mindennapi ügyben volt nyomozás, volt vádemelés, és volt bírósági tárgyalássorozat is. Utóbbiból kettő is; s bár az első-, majd az azt hatályon kívül helyező másodfokú bírósági végzés után sok minden tudható a Sarkadra hat éve begördült benzinvonatról, sok minden változatlanul teljes homályba vész.

 • MSZP-kampánynyitó Baranyában: Déli erő

  Sör és virsli helyett pogácsa és tea, valamint a baranyai szocialisták Ifjú Generációjának plakátkiállítása fogadta az MSZP baranyai kampánynyitójának vendégeit január 28-án Pécsett, a Nevelési Központban. Maradjunk annyiban: a plakátok szellemesek voltak (erősen érződött rajtuk az @¨©-kiállítás hatása), bár az is igaz, hogy maga a rendezvény a párt 1998-as, vérszegény kampányához képest lendületesebb volt.

 • Kupa-nyitány a Centrumban: Egy vidám vasárnap

  Kampánynyitó gyűlést tartott vasárnap a Centrum Párt. A kedélyes, de nem különösebben érdekes politikai eseményen a résztvevők annak örültek a legjobban, hogy sokan voltak.

 • 33. Magyar Filmszemle: Mint Krisztus a vargát

  Ha egy mondatba kéne sűríteni a magyar filmkészítés - így, a hivatalos fesztivál időszakában mindig könnyebben követhetőnek tűnő - nyomulási irányát, talán azt mondhatnánk: túl sok a cigány és kevés a fóka.

 • V. Open Film Festival -OFF: A gigászok árnyékában

  Az ilyen fesztiválok a felfedezetlen remekművek mítoszából táplálkoznak, amikért boldogan küzdjük át magunkat a kis költségvetésű öncélúság derékhadán. Egy-két évente legalábbis.

 • Könyv: A költőfejedelem Keletje (J. W. Goethe: Nyugat-keleti díván)

  Az elmúlt év patáliái és ribilliói közepette szép csendben elkészült, majd meg is jelent egy fontos könyv, a Nyugat-keleti díván első teljes magyar kiadása.

 • Színház: Ábrándot dajkáltam (A Mozgó Ház Társulás Don Juanja)

  A Don Juan mint téma az én szívem egyik csücske. Leginkább a Moliére-é. Mozarttal is jöhet. Máris bírják pozitív elfogultságomat mindazon színtársulatok, amelyek akármilyen formában műsorra tűzik. Ezért én szenvedni is kész vagyok, annyit, mint mondjuk Donna Elvira.

 • Könyv: Egy fantomfilm (Luis Bu–uel: Odalenn)

  Esorok íróját senki nem vádolhatja azzal, hogy ellenére volna könyvkülönlegességek megjelentetése; minden valódi műveltség alapja ugyanis éppen a feleslegesnek tudása és birtoklása: annak a feleslegesnek, amely azonban árnyalja, színezi, nem egy esetben akár módosítja is mindazt, ami csak a legfontosabbakat ismerve oly bizonyosnak látszik.

 • Kiállítás: Mese a kis és a nagy és a végső szomorúságról (Tamás Noémi kiállítása elé)

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis szomorúság.

 • Keresnivalónk (Midem 2002)

  "Az igazat megvallva a végét járja" - jelzi egy kanadai lemezterjesztő az észak-amerikai kontinens komolyzenei piacával kapcsolatban. "Még őszintébben: halott" - folytatja, s noha vélhetjük túlzónak e helyzetjelentést, a vak is láthatja, hogy a világ jelenlegi lemezpiacára ráköszönt a recesszió.

 • Könyv: Mennyet ígérnek

  Alapkérdés, hogy mennyire írható le a zene, mely végül is egy szavakkal megfoghatatlan médium. Kömlődi Ferenc és Pánczél Gábor mindenesetre rálépett erre az ingoványos talajra: a Mennyek kapuiban megkíséreltek - a legfontosabb alkotókat

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...