• MaNcs 14. évf. 51. sz. (2002. 12. 19.)

  "Soha nem kellett magyarázkodnunk" (Dávid Ibolya, az MDF elnök asszonya)

  Magyar Narancs: Utoljára két éve voltunk önnél, amikor az MDF-et kritika érte jobbról, a párt önállóskodása miatt. Manapság hasonló a helyzet: az MDF elutasítja az egyetlen jobboldali uniópárt gondolatát, amit nem minden potenciális politikai szövetséges néz jó szemmel. Hogyan értékeli ezt?

  2002 / 51
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Karácsony a szeretet és békesség ünnepe. Helyénvaló hát, hogy legalább ezen az ünnepen felülemelkedjem békétlenkedő gondolataimon, félretegyem jogos és nem jogos haragomat, felhagyjak szarkasztikus modorommal. Végiggondolva, ki mindenkit bántottam több vagy kevesebb okkal e hasábokon, rá kellett jönnöm: meglehetősen sokakat.

 • Tandori Dezső: Lábon vett filozófia

  Na, ez is jó dolog lesz, mindjárt lehet látni. Ha elmondom. És el.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Sajtóhírek szerint az MTV hír- és programigazgatója, Rudi Zoltán feljegyzést kért az Éjjeli menedékhely című műsor főszerkesztőjétől, Siklósi Beatrixtól; mint emlékezetes, ez volt az a műsor, amelyben egy író és egy költő közönség előtt, khm, meglehetősen sajátos módon nyilatkozott a friss Nobel-díjas Kertész Imréről.

 • Legát Tibor: Pop

  Afekete nyakkendőn meglazul a csomó. Csak az izzadságszagot érzem, csak a tócsákat látom a fehér nejloningen. A *** Egyház kommandósa már üvölt, elhomályosul a tekintete, mintha önmagától borzadt volna el.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  "Kedves hallgatóink, műsorunknak ezzel vége. Elköszön a szerkesztő, Nyúl Nyina: jó éjszakát." Ebben nincs semmi érdekes, a szerkesztő bejelenti, hogy el fog köszönni, majd elköszön. Illetve picit érdekes ez is, mert miért beszél harmadik személyben (elköszön), mikor a szöveget nyilván maga Nyúl Nyina mondja, azaz miért nem elköszönök?

 • Dessewffy Tibor: Csodára várva

  Ha unokáink valami oknál fogva visszatekintenek majd a 2002-es esztendőre, alighanem arra fognak emlékezni - s talán leborulni is miatta -, hogy ekkor kaptunk meghívást az Európai Unióba. Nekünk azonban eddig nem adatott meg a távlatos megközelítés élménye.

 • Tamás Gábor: A legények eleje (A magyar mezőgazdaság az EU kapujában)

  Most, hogy a majdan hazánkba áramló agrár-eurómilliárdokról Koppenhágában végül - szívélyes, kétoldalú fogcsikorgatás közepette - elfogadható kompromisszum született, érdemes elgondolkodnunk: mi lesz itt szűk másfél év múlva?

 • Barotányi Zoltán: Baltanoncok (Az új baloldalról)

  aMint tudjuk, idén már két választási vereséget is elszenvedett a Fidesz-féle régi/új jobboldal - ám ugyanakkor a győztest korántsem tudnánk ilyen határozottan beazonosítani. A hatalomra került ún. baloldal, minden ellenkező értelmű állítással szemben, éppen hogy nem baloldali, s végképp nem szocialista - vagy ha mégis az, úgy e kifejezés úgyszólván semmit sem jelent.

 • Kovács Árpád: Bizalmas ügy (A nyilvánosság, az üzleti titok és a közérdek)

  Aközvélekedésben sokszor öszszekeveredik, sőt szinte egyenértékű fogalomként jelenik meg a nyilvánosság és az - igen sok esetben üzleti vagy banktitkot képező, minősített - adatokhoz való korlátlan hozzáférés lehetősége.

 • Élet a fordított gyarmaton

  Hogy Koppenhágában a magyar tárgyalódelegáció úgy viselkedett, mint az a nyerőgépfüggő, aki nem, nem és nem hiszi el, hogy homályos tekintete előtt már megint a reménytelen szilva-körte-szőlőkombináció bontakozik ki, s a kijelző a 0 forintot villogja makacsul, az történetesen abszolúte a javukra írandó.

 • Cyber hírek

  Rekordközeli átlaghőmérséklet A 2002-es év első 11 hónapjának hőmérsékleti adatai szerint ez lesz az eddig feljegyzett második legmelegebb év, amelyet csak 1998 előz meg. Az év első 11 hónapjában mérthőmérséklet-értékek átlaga 14,65 Celsius-fok, amely éppen hogy alatta marad az 1998-as 14,69 Celsius-fokos átlagnak, de jóval magasabb az 1951 és 1980 között jellemző 14 Celsius-foknál - mutatják a Goddard Institute for Space Studies (NASA) adatai.

 • Kulturális hírek

  Londonban, kerékpározás közben halálra gázolta egy autó Mary Hansent: a Stereolab 36 éves ausztrál énekes-billentyűse épp tíz éve csatlakozott "űrkorszaki agglegénylakás-zenéjével" a 90-es évek egyik legsajátosabb hangzásvilágát megteremtő együtteshez.

 • Amerika Irak ellen: Nagytakarítás

  Már a madárjósok is azt csiripelik: az Egyesült Államok, ha előbb nem, legkésőbb jövő februárban bizonyosan nekiesik Szaddám Huszein rezsimjének. A hadműveletek megkezdéséhez ráadásul ENSZ-jóváhagyást sem kell majd feltétlenül kérnie.

 • Németország: Ha én Schröder lennék

  "Hát csinálja, aki jobban tudja!" - csapott a kancellár az asztalra, mikor már túl sok lett a javaslat, a huzavona, a beszéd összevissza. A mondat szárnyra kelt, a média elkapta, felfújta, szajkózta, s lett kis ijedelem, hogy tényleg lemond.

 • A Hegedűs-éra vége a Magyarországi Református Egyházban: Másként nem tehetnek

  Szeptember eleje óta zajlik a Magyarországi Református Egyház tisztújító választása, melynek során a gyülekezetek presbiterei a 27 egyházmegye és a 4 egyházkerület vezetéséről döntenek. A megyei eredményeket december 31-ig, a kerületieket január 31-ig hirdetik ki, ezt követően ül össze az egyház új összetételű zsinata.

 • Jövedelmi körkép: Turkáljunk a más zsebében!

  Az, hogy ki vette föl a legtöbb pénzt 2001-ben Magyarországon, az adótitok miatt nem tudható. Az azonban kiderül a bevallási adatokból, hogy az illető egy 42 éves férfi, aki osztalék címén 631,5 millió forintot - napi 1,7 milliót - kapott.

 • A kultúra pénze: Fejés, sírás

  Egy évtized alatt - merthogy 2003-ban lesz tízéves - a hazai kulturális élet finanszírozásának nélkülözhetetlen eszköze lett a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA), de működésében, így annak hatásaiban is változások várhatók.

 • A Synergon Informatikai Rt.: Felhőbe hanyatlott

  Az egyik vezetőt fiktív számlák vásárlásáért lecsukták, egy másikat bennfentes kereskedelem miatt kirúgtak, a cég "arcát" adó menedzser pedig - három másik Synergon-vezetővel együtt - repülőszerencsétlenség áldozata lett tavaly nyáron.

 • Mozgássérültek lakóparkja Törökbálinton: Kell egy ház

  Rehabilitációs lakópark kialakítását tervezték Törökbálinton az ősszel átadott Gerontológiai Központ mellett. A telekszomszédok az építési engedély ellen többször fellebbeztek, így a beruházás nem kezdődhet el.

 • Hajléktalanokkal Budapesten: Ítéletidő

  Budapesten az idén a férőhelyek számának csökkenése miatt a tavalyinál hatvannal kevesebb hajléktalan alhat a szállókon. A telente a fővárosba húzódó, 15-20 ezer fősre becsült hajléktalantömeg létszámához képest ez persze elenyésző különbség, mivel a túlnyomó többség így is, úgy is az intézmények falain kívül kénytelen éjszakázni.

 • Egy véget nem érő ingatlanvásárlás krónikája: Kafka Budapesten

  Az ingatlanpiacon gyakran történnek furcsa dolgok: olykor a vevő, olykor az eladó csapja be partnerét. Ám, mint az alábbi történet példázza, előfordulhat az is, hogy - bár minden rendben, mi több, a bank is áldását adja az ügyletre és a hitelkérelemre - a tranzakció az istenért sem bír tető alá kerülni.

 • Krasznahorkai László lemezen: Köd a kávéscsészében

  A Magyar Narancs friss lapszámának főszereplője a jeles író, Krasznahorkai László. Ennek örömére előástuk a Narancs történetének egyik legviccesebb interjúját, amelyben két Krasznahorkai Lászlót terrorizáltak az álnok riporterek.

 • Valóságshow: A valóságműsorok tétje

  Három népszerű, egymást erősítő és egymással összefüggő legitimációs érv blokkolja a valóságműsorok bírálatát. Az első a nyugati siker: olyan országokban, amelyek "felé tartunk", ezek elfogadott programok. A második az üzleti siker: olcsó műsor, magas nézettség, nagy (reklám)bevétel.

 • Valóságshow: A magyar Majka

  A trákok a Balkán északkeleti részén éltek, bizonyos jelek szerint fejlett kultúra volt az övék, Trákia (az egyszerűség kedvéért) mégis huzatos helynek számított: nincs erre bizonyíték, hacsak a mai meteorológiai adatok nem irányadók - északkeleten a helyzet botrányosan változatlan.

 • Bojtár Endre

  Téli utazás Sziszüphosszal

  Kertész Imréről

  Kertész Imre nagy író: talán még akkor is megkapta volna a Nobel-díjat, ha nem olyan kis nyelven ír, mint a miénk, hanem mondjuk angolul.

 • Könyv: Túl az ír kocsmán (Robert McLiam Wilson: Az Euréka utca)

  Aszerző első magyarul megjelent regénye a mélyír irodalom körébe vág. Látszólag. A könyvben minden megvan, ami a több évszázados ír nyomorúság és szomorúság kelléke. A különféle szervezetek (jellemzőjük, hogy mindegyikük rövidítése hárombetűs) egyre csak robbantgatják a várost, terror terror hátán, ütésre kész öklök, rúgásra lendülő lábak minden utcasarkon.

 • Könyv: Mesék Paradicsomkertje (A teljes Ezeregyéjszaka magyarul)

  Nagyjából az első ezredforduló táján, midőn a magyarok eleinek cselekedeteiről szóló hősi énekek, az ősvallás szertartásszövegei és a törzsi hírességekhez fűződő anekdoták, egyszóval az élő szájhagyomány zöme Atlantiszként süllyedt el a kereszténység tengerében, a muszlim kultúra virágzó városi szigetein - a "komoly" kultúrjavak, a teológia és a tudomány kincsei mellett - már javában gyűjtögették "az éjszakai történetmondók" és a "bohóckodva szórakoztatók" kitalált történeteit is.

 • Könyv: "Toszata legyen a szónak" (Füst Milán összegyűjtött levelei)

  Panasz, ingerültség, vád - legfeljebb, ha visszafogott udvariasság, a szeretet egy-egy ügyetlenül döccenő gesztusa tűnik elő ebből a majdnem másfél ezer levélből. Közben meg a vágy az élet teljességének a befogadására és a mélyülő keserűség a betegségek miatt, amely betegségek lehettek éppen akár egérutak is a felsőfok, a mindenség önmaga állította mércéje elől, amelynek a műveiben megpróbált, életében mint műegészben azonban nem tudhatott, mert nem lehet megfelelni.

 • Könyv: Alanyi költők meséi (Kormos István: A Pincérfrakk utcai cicák; Háy János: Alfabéta és a negyv

  Kormos István: A Pincérfrakk utcai cicák; Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló

 • Kiállítás: A kikölcsönzött ego (A Mikulás is ember - Télapó a magyar képzőművészek szemével)

  Az írásjel nélküli mondat - a Mikulás is ember - azt sugallja, hogy kijelentéssel (megállapítással) van dolgunk, ám a kiállítás egyértelműen bizonyítja: nem, a Mikulás nem ember, a Mikulás hitvány, gyönge báb, melyre ha némelyikünk férfilelkét föltevé, az megcsalattatik és elhágyódik, amennyiben más a nőit teszi rá, akkor meg a verítékes aggállyal kiszámított aberrációját mégiscsak nehézkesen domesztikáló szakszervezeti aktivista üti ki fejét belőle, vagy - szelídebb megoldás gyanánt - feminista pupettá változtatja hívét.

 • Film: Varsói melódia (Mészáros Márta: A szerencse lányai)

  Ha azt mondom, hogy karácsonyi vásár (év végi kiárusítás) van az Új Budapest Filmstúdió háza táján, semmiképpen sem tévedek, legfeljebb igazságtalan vagyok, nem ezt érdemelnék, hisz az őszön pár különösen figyelemreméltó darabbal bizonyították, hogy félreeső vetítőtermekben is eshetnek néha csodák (Fény hull arcodra vagy egy kellemes kis Triffonova).

 • Koncert: A boldogságtól mosolyogni (Schiff András a Zeneakadémián)

  Véget ért Schiff András háromrészes koncertsorozata, melynek műsorán Haydn, Beethoven és Schubert utolsó szonátái szerepeltek. Olyan zenei és nem zenei történések szem- és fültanúi lehettünk, melyek megerősítettek hitünkben: érdemes hangversenyre járni.

 • Lemez: Ahol megtörténhet (George Harrison: Brainwashed)

  George Harrison egy bizonyos Beatles nevű angol zenekar gitárosaként vált ismertté a hatvanas években, nagyjából akkoriban, amikor az Orchestra Baobab is befutott Dakarban. A Beatlesnek azonban inkább a Rolling Stones osztotta meg a táborát; jó ideig magam is oda húztam, de ezt most hagynám.

 • Lemez: Ahol legalább (Jony Iliev & band: Ma maren ma)

  Aberlini Asphalt Tango kutatói újabb királyságra bukkantak a Balkánon, s mint a romániai Taraf de Haidouks és Fanfare Ciocarlia esetében, megint egy porfészekben. Csak éppen most Bulgáriában járunk. Ahol, ha jobban megnézzük, a Szófiától délnyugatra fekvő Kjusztendil nem is olyan aprócska város, húszezren lakják a cigánynegyedét, s mint Jony Iliev mondja: "Amikor esik az eső, ez a legszomorúbb hely a Földön, hanem ha kisüt a Nap, kétségtelenül ez a Paradicsom.

 • Lemez

  16 bagatell

  Amorf Ördögök: Molylepke Minibár

  Napjaink kétségtelenül dj/parti orientálta zenéjében mondhatni oázis az élő (no jó, legalább részben élő) zene, de ez csak a látszat: gitár, basszus, énekesnő, énekes, s egyéb, rég elavultnak tűnt csacskaságok, vidám és borús hangulatok, klasszikus dalok, bennük versszakok és refrének - ez valami olyan, ami soha nem pusztul el, legyen bár a sebesség 140 bpm felett, kedélyünk pedig mélyen fagypont alatt.

 • Lemez: Mélyen ihletett (Brad Mehldau: Largo)

  Kitüntetett figyelemmel követtem végig Mehldau munkásságát. Az első lemezétől látszott, hogy zsenivel van dolgunk, aki pontosan öntötte formába heroinba áztatott metafizikus szomorúságát, miközben esszéket írt a német írók és filozófusok idevágó munkáiról.

 • Drogpolitika, 2002: Enyhébb szigor

  Kifejezetten mozgalmas volt az idei év a drogpolitikában, a parlamentben jelenleg is folyik a vita a büntető törvénykönyv kábítószer-paragrafusainak módosításairól. Az új törvény valószínűleg jobb lesz, mint a jelenleg hatályos, de korántsem nevezhető liberálisnak.

 • Lakáshitel-szaktanácsok: Az ördög a részletekben

  Soha nem lehetett még ennyi lakás közül választani, és tucatnyi bank kínál kedvezményes kamatozású kölcsönöket. A hitelügyletek kapcsán azonban akad néhány apróság, amelyekre nem árt odafigyelni, nehogy a végén becsapva érezzük magunkat.

 • Ivás közben űzhető sportok IV. - A molesztálás: Rájár a rudi

  A sportág nemzetközi szövetsége, az évad legjelentősebb versenyét (a szilveszter, ugye) előkészítendő, a héten tartotta szokásos évi közgyűlését a népszerű spanyolországi üdülőhelyen, Benidormban. A Juan-Antonio nevű ranchon (mely korábban a szamártenyésztés fellegvárának számított) megtartott szakági rendezvény plenáris ülésének homlokterében - az év végi verseny lebonyolításának technikai részletezése mellett - egy közös stratégia kialakításának kísérlete állt (egy darabig, mert ahogy az ittasan űzhető sportok szervezeti előírásai ezt kimondják: az ülést és az állást fekvés és a himnusz eléneklése kell hogy kövesse).

 • Military karácsony: Családi tűzfészkek

  Szeretné ön meglepni szeretteit egy hercig, harminc centi magas, fém-műanyag vegyes technikával felszerelt SS-katonával, hasonló méretű második világháborús kozákosztaggal, esetleg Párduc tankkal? Kívánsága mihamar teljesülhet, és ha kétségei támadnának afelől, vajon helyénvaló-e egy ilyen jellegű ajándék a szeretet ünnepén, megnyugtathatjuk: a súlyosan megborult lelki béke helyreállításához néha fegyveres erők bevetése is szükségeltetik.

 • 2002 autói: Mindenki a maga útján

  Az esztend›t az autóipar is Uszáma bin Ládin jegyében kezdte: mindenki a várt recesszióval volt elfoglalva, ami aztán közel sem lett olyan súlyos - több nagy gyártó még növelni is tudta a forgalmát. Egy autóipari áldozata azért mégis volt a WTC-merényletnek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...