• Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Összerezzent, ahogy ezt kimondta, körbenézett a szobában, ez a vészjósló, ám - fájdalmára - tényszerűen igaz közlés kitől is származhatott. Kitől, kitől: csakis tőlem, persze hogy. Mintha lenne még itt rajtam kívül ilyenkor valaki.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A miért és most szavakat gyakran a szóvégi -t nélkül ejtjük, tehát miér´ (sőt mér´), illetve mos´ alakban: Miér´ kell indulni?, illetve Mos´ kell indulni. (A -t elhagyását aposztróffal jelölhetjük.

 • Gavra Gábor: Az egyházak és a köztársaság

  AMagyarországi Református Egyházban a lelkészi és képviselői hivatás összeegyeztethetőségéről szóló vita kirobbanásával, valamint Horn Gyulának a Fidesz mellett kampányoló katolikus papok tevékenysége fölött érzett felháborodásának minapi túlcsordulásával új svungot vett a magyarországi felekezetek közéleti szerepvállalásáról szóló polémia.

 • Szegény, szegény Fidesz

  Mádl Ferenc, mert idestova már egy hónapja növekvő elégedetlenséggel figyeli a választási kampány eldurvulását, egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit - tudjuk meg az államelnök leveléből, melyet hétfőn, postafordultával küldött Kuncze Gábornak, aki múlt pénteken kérte őt fel közvetítésre.

 • Területen kívül és belül

  Ha másra nem is volt jó a magyar kedvezménytörvény, arra mindenképpen, hogy a magyarellenesség talaján egyesítse a szlovákiai politikai közéletet. Esetleg még egy helyre kis szlovák kormányválságot szülhet; elképzelhető ugyanis, hogy lapszámunk megjelenéséig mégis leváltják Ivan Miklos miniszterelnök-helyettest, az ottani gazdasági reform atyját, akit újabban már a szlovákiai magyar honatyáknak sincs nagy kedvük megmenteni, miután koalíciós szlovák kollégáik a státustörvényről folytatott múlt heti parlamenti vitában olyan dolgokat is a fejükhöz vágtak, amiről még nem is hallottak.

 • Cyber hírek

  www.olympics.comn Salt Lake City 2002 Az olimpia online közvetítését ma már kevésbé gátolják a technikai akadályok, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a televízió-társaságokkal kötött szerződései - adta hírül az [origo].

 • Kulturális hírek

  Robert Altman életműdíjat kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A 76 éves amerikai rendező következő filmjét májusban kezdi forgatni,n SERRANO ÉS BUDAPEST Kováts Lajos, a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója "szomorúnak és megalázónak" nevezte Tarlós István óbudai polgármester álláspontját, aki elérte, hogy lekerüljön a hirdetőoszlopokról Andres Serrano amerikai fotóművész kiállításának plakátja, melyen egy idős budapesti asszony (évtizedeken keresztül képzőművészeti főiskolai modell) aktképe látható.

 • Az Enron bukása: Kéz kezet piszkít

  A Bush-kormányzattal hírbe hozott Enron Corporation csődjéről kelet-európai embernek nem is juthat más az eszébe, mint lábon megvett minisztériumi hivatalnokok, dagadó pártkasszák, monopóliumbarát szabályozók, korrupt pénzügyi hatóságok és politikai megrendelésre dolgozó ügyészségek.

 • Vádirat Szabadi Béla ellen: A senkik senkije

  Nyolc és fél hónapja raboskodik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára, Szabadi Béla. A kisgazda politikus ügyeiben csaknem egyéves "adatgyűjtés", majd féléves nyomozás után az elmúlt napokban készült el a vádirat.

 • A magyar oktatás versenyképessége: Ökör lesz belőled

  A focihoz és a neveléshez állítólag mindenki ért, van is alkalmunk mindkettőt felszálló ágban szemlélni. A jövő is ígéretes: friss felmérések szerint tantárgyi ismeretekkel nem állnak rosszul leendő polgáraink, a problémamegoldó eszköztudást nézve viszont nincs mire büszkének lenni.

 • A környezetvédelmi tárca négy éve: Tűrt kategória

  Amikor a Fidesz átadta a környezetvédelmi tárcát a kisebbik koalíciós partnernek, egyúttal meg is pecsételte a minisztérium sorsát. A kisgazda irányítású minisztérium a kétéves Pepó-korszak végére szakmai és erkölcsi mélypontra jutott.

 • SZDSZ-küldöttgyűlés: Helyre, tétre, befutóra

  Az SZDSZ nélkül nem lehet a Fidesz-kormányt leváltani - ezt szuggerálta a hallgatóságba majd mindegyik hozzászóló a szabaddemokraták vasárnapi küldöttgyűlésén. A körítés, a szervezés profizmusa a jól sikerült 1994-es kampányra, míg a felszabadult hangulat leginkább a ´90-es választások előtti rendszerváltó bulik légkörére emlékeztetett.

 • MIÉP-rendezvények Székesfehérvárott: Nemulassra várva

  Csalódnia kellett annak, aki komolyan vette a MIÉP székesfehérvári rendezvényeire szóló meghívót: a múlt szombati Fejér megyei kampánynyitó Csurkával súlyosbított programjába nem fért bele a megyei képviselőjelöltek bemutatkozása, noha eredetileg szó volt erről is; Franka Tibor hétfői, Cigánykérdés cigányúton címmel meghirdetett előadása pedig félresiklott, az előadó inkább zsidózással kápráztatta el közönségét, akiket Csurka István előző nap "gondolkodó magyaroknak" talált nevezni.

 • Az OVB döntése a Fidesz-MDF-listáról: Egy gonddal kevesebb

  Jelöltenként egymilliós kampánypénz, egyszeri ingyenes választási reklámsugárzás: az Országos Választási Bizottság (OVB) hónap elején meghozott döntése szerint ennyi illeti meg a közös listát állító Fideszt és MDF-et.

 • Minden porcikája (Alanis Morissette Milánóban)

  Félig magyar, félig francia kanadai, eddig negyvenmillió lemezt adott el, s nagyon úgy fest, hogy ez a szám heteken belül lazán ötven fölé ugrik, amint rajongói végre hozzájuthatnak legújabb albumához is.

 • Könyv: "Állati miatyánk" (Csoóri Sándor: Csöndes tériszony. Új versek)

  Be kell vallanom, alsó tagozatos korom óta nem olvastam Csoóri Sándor-verseket. Így nem csoda, hogy most, amikor belelapoztam vaskos életművébe - az utóbbi negyvenöt évben több mint húsz versgyűjteménye jelent meg, és akkor még nem szóltunk a prózájáról -, olybá tűnt, hogy annak néhány darabja egyenesen a kuriózum határait súrolja.

 • Kiállítás: Pusztai szárnyvonal (Trans Sexual Express Budapest)

  A német romantika óta tudjuk, hogy a művészet integrálta a lélek "anomáliáit", és fölfedezve az új meg új tudatszigeteket, azóta is minden pillanatban magába olvasztja őket. Pimaszabbul fogalmazva: a mentálhigiénés vagy pszichopatológiai kóresetek újításként szervesülnek termékenyítőleg a művészetbe, nemtől, ágtól és műfajtól függetlenül.

 • Kiállítás: Párizs - óriások nélkül (Fényképkiállítás az Ernst Múzeumban)

  Hinnénk tévesen és "elitkultúrásan", hogy fotográfiában Párizs csak Brassaival, André Kertésszel és Cartier-Bressonnal mutatja meg az arcát. Nem egészen így van, ez a legfőbb tanulsága az Ernst Múzeum új kiállításának.

 • Színház: "Le van a világ csehesedve" (Kárpáti Péter új drámája)

  Az a legjobb, amikor Nemtudomka fölmászik egy hatalmas létra tetejére, matat valamit, majd lejön és átnyújtja Gizellának, a cárleánynak a világító Göncölszekeret. Nem mondja hozzá, hogy "tündér vagy te a legtündéribb tündérmeséből", merthogy beszélni, azt nemigen tud egy ősrégi anyai átokból kifolyólag - de hát ez a jelenet azért meg van írva.

 • Film: Kis színesek a periférián (Jean-Francois Richet: Közönséges szerelem)

  Érdekes népek a prolik, mert olyan őszinték, olyan ösztönösek. Az öklükben hordják a szívüket, vagy az ölükben. Csak mindig abajgatják őket - legtöbbször a hivatalos szervek. Mindez természetesen a moziból tudható.

 • Lemez: Megkapod a magadét (The Chemical Brothers: Come with us)

  Volt (és lesz!) nekünk egy, a kilencvenes évek derekán igencsak úttörőnek számító techno-, house-, trance-formációnk, a Liquid Limbs. A kéttagú csapatból Battai Róbert kiszállt pár éve, mondván: mindenféle avantgárd művészeti projekttel itt nálunk legfeljebb a templom egerének mehet el az ember.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...