• Tandori Dezső: Hol élsz te?

  "Sokból a semmi is kevés. Töröm magam, mint egy nyelvet"

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Jövés-menés

  Egy fordításomat odaadtam nagy tapasztalatú szerkesztő barátomnak. Elolvasta, okos javításokat javasolt, de köztük egy olyat is, amin meglepődtem. A szövegemben valaki azt mondja: "Kérem, jöjjenek azonnal," mire a másik így felel: "Jövünk.

 • Vargyas Gábor: A barbárokat nézve (Nyílt levél dr. Hangay György természetbúvárhoz, Ausztráliába)

  A szerző az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

 • Ötkarikás Tamás

  Deutsch Tamást megvezették megint: a volt sportminiszterrel valaki elhitette, hogy olimpiai sportág lesz az aszfaltozás. Erre Deutsch a hétvégén pályaedzést tartott: piros mezt húzott, és saját kezűleg töltött meg aszfalttal egy kátyút, majd szakszerűen huzigálva sportszerét, a kézi úthengert, elplanérozta azt.

 • Kölcsönkenyér

  A tény, hogy hazánk bírja Európa egyik legelbaszottabb médiatörvényét, immáron évek óta nyílt titok. Ez a törvény a napi szintű pártpolitikai csatározások dühöngőjévé teszi a közmédiumokat és azok vezetőségét.

 • Cyber hírek

  Százezer tonna e-hulladék Ma Magyarországon évi 100 ezer tonnára becsülik a keletkező e-hulladék mennyiségét, a korábbi évek "öröksége" pedig 3-400 ezer tonnára tehető. A kiterjesztett gyártói felelősség elvére épülő EU- irányelveket 2004 augusztusáig kell beépíteni a magyar jogrendbe.

 • Kulturális hírek

  81 éves korában elhunyt Mádi Szabó Gábor: a Vígszínház Kossuth-díjas művésze játszott a Madáchban, a Nemzetiben, a Katonában, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon és a József Attila Színházban is, ahol utolsó alakítását nyújtotta Harold Pintern GUGGENHEIM: INKÁBB RIO, MINT BUDAPEST New Yorkban nincs napirenden, hogy a Solomon R.

 • Csehország: új elnök: II. Vencel elfoglalta a Hradzsint

  A múlt pénteken (március 7-én) beiktatták a Cseh Köztársaság új (február 28-án megválasztott) államelnökét, Václav Klaust. A január 5. óta kínosan hosszúra nyúlt, háromfordulós, kilencmenetes elnökválasztási procedúra finoman szólva is felemás helyzetbe hozta az országot.

 • Új kormány Ausztriában: Napóleon második császársága

  Majd´ száz nappal a 2002. november 24-i előrehozott választások után, melyen a szavazók megvonták a bizalmat a korábbi, fekete-kék (néppárti-szabadságpárti) koalíciótól (Magyar Narancs, 2002. nov. 28.), Ausztriának ismét van rendes kormánya.

 • Új NATO-támaszpontok Magyarországon?: Az amerikaiak bejövetele

  Az amerikai bázisokkal kapcsolatos mostani fordulatokhoz némileg hasonló események a kilencvenes évek elején egyszer már lejátszódtak. A volt szovjet hadsereg még ki sem vonult egészen, amikor Csóti György, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke az Észak-atlanti Közgyűlés bruges-i ülésén 1992 novemberében felajánlotta, hogy külföldi csapatok állomásozzanak Magyarországon.

 • Amerikai támaszpontok Európában: Súlypontáthelyezés

  A recesszió bugyraiban szédelgő német gazdaságnak úgy hiányzik a területén lévő amerikai támaszpontok áthelyezése Kelet-Európába, mint a közmondásos tót atyafinak a hanyatt esés. A februárban még cáfolt, ám március első hetében hivatalos források által is megerősített áttelepítési tervek konkrét formát várhatóan csak egy év múlva öltenek - legalábbis ezt állítja az Európában állomásozó amerikai haderők parancsnoka.

 • Gázáremelés, gáztörvény: Nyomáspróba

  A kormány május 15-től a lakossági földgázárakat 12, az 500 m3/h alatti ipari fogyasztók árait 15 százalékkal emeli, miközben az Országgyűlésnek beterjesztette az új gáztörvény tervezetét is. A törvény a gázpiacot részben liberalizálná, a lakosság emelkedő terheit pedig kompenzálná.

 • Árak és adók az uniós belépés után: Majd meglátjuk

  A csatlakozás után nagy lesz az áremelkedés, nő az infláció - sokakban él ilyen félelem. Nyitott, a nemzetközi piacokhoz szervesen kapcsolódó gazdaság lévén lényegi változás nem várható az árak terén - érvelnek azok, akik oszlatni akarják az aggályokat.

 • A növényolaj-ipari privatizáció tíz éve: Leépülés

  A Növényolaj-ipari és Mosószergyártó Vállalat (NMV) privatizációját tízéves pereskedés követte. Az egyes bírósági eljárások során az igazságszolgáltatás a terjedelmes dokumentumokból különbözőképpen értelmezte a történteket.

 • Aranybányaprojekt Verespatakon: Le a föld színéről

  Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját hozná létre az erdélyi Verespatakon a Rosüia Montana Gold Corporation nevű bányatársaság, amely az ülepítéshez ugyanazt a ciánlúgozásos eljárást használná, mint a nagybányai Aurul.

 • Kiállítás: A magamé akarok lenni (Ady emléke)

  Atermet, amelybe Jókai tárgyakban tobzódó lakosztályain keresztül jutunk, három óriási, paravánra kasírozott városképrészlet tagolja egyfelől. A barna árnyalatokban gazdag századfordulós fotók mintha be lennének havazva.

 • Könyv: Ki vagy te, Poverello? (Jacques Le Goff: Assisi Szent Ferenc)

  Assisi Szent Ferenc neve a katolikus legendáriumnak olyan gyűjtőfogalma, amely köré - szegényes történeti okadatoltsága folytán - az utókor lelkesedése igen ellentétes gondolatrendszereket és magatartásmintákat csoportosíthat.

 • Könyv: Belakható (Képes Gábor: Az élet egy nagy öröklakás)

  Képes Gábor második kötete - első látásra így tűnik - szépen beleilleszkedik az utóbbi évtizedeknek a Petri-Tandori-Orbán Ottó nemzedék fellépésével létrejövő költészeti hagyományába. A versek visszavonják a költői megszólalás pátoszát, a lírai alany kitüntetett, középponti szerepét, az ezt feltételező emelt nyelvhasználatot stb.

 • Film: Élni és halni hagyni (Stephen Daldry: Az órák)

  Virginia tolla még serceg a papíron, amikor rám tör a felismerés: elkerülhetetlen volt, hogy egyszer valaki filmre vegye, amint Woolf köveket tesz a zsebébe, és besétál az Ouse folyóba. Mondják, az irodalom attól különb a filmnél, hogy mozgásba hozza az ember fantáziáját.

 • Tisza-parti pornográfia (Botrányszag a Szegedi Nemzeti Színházban)

  Csak annyi biztos: elmarad a Szegedi Nemzeti Színház erre az évadra tervezett összes bemutatója, köztük elsőként Prokofjev A tüzes angyal című operája Kovalik Balázs rendezésében (aztán Zsótér Sándor rendezésében a Lear király, aztán Valló Péter rendezésében Simon Gray darabja, A kicsengetés).

 • Lokális globál (Strictly Mundial, 2003)

  Hogy a művészet árucikk-e, azon sokáig lehet - s talán nem is haszontalan - vitatkozni. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy igen kínos következményekkel járhat, ha egy produktumot nem lehet eladni. Meddig terjedhet a piaci mentalitás a világzenében?

 • Román vendégmunka Magyarországon: Radu, az ász

  Hajszálpontosan érkezik. Magas, kisportolt testalkatú. Ruhája igényes: márkás ing, különleges farmer, méregdrága cipő. Zselézett haj, frissen borotvált, határozottságot és elszántságot tükröző arc, kemény, hideg tekintet.

 • Klicskó-Sanders profi nehézsúlyú ökölvívó-mérkőzés: Hidegvérrel

  Nem volt hosszú meccs. Én hosszúra számítottam, feltéve, hogy Sanders rutinos, és nem akar feltétlenül elfeküdni már rögtön az elején. Már az elalvás határán voltam, de amikor láttam, hogy Sanders balkezes, mégis kinyitottam mindkét szemem.

 • BL-turizmus: Lesben

  Ha magyar ember futballt - vagy ahogy a honi labdarúgóedzők mondják: fodbalt - akar nézni élőben, másik országba kell utaznia. És ha a Juventus-Manchester United és az Internazionale-Barcelona mérkőzés történetesen időben és térben is közel esik egymáshoz, tényleg érdemes kétezer kilométert autózni.

 • Hangverseny az expón: Helyes a bőgés

  Példátlanul nagy érdeklődés mellett tartották meg az immáron negyedik országos szarvasbőgőversenyt, mely nem nélkülözte a drámai fordulatokat sem. Láthattunk testvérharcot, a nevető harmadik győzelmét, ráadásul most már azt is tudjuk,hogy a győztesekre még nagyobb megmérettetés vár: hamarost egész Európát kell felülbőgniük.

 • Öt perc múlva zokogtak (Lévai Katalin, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium esélyegye

  Folyóiratot szerkeszt, tanulmányokat ír, minisztériumi főigazgatóságot vezet, tanított az ELTE szociológia szakán, írt feminizmustörténeti könyvet, vezetett családsegítőt, tanulmányozta a szegénységet. Ma a női esélyegyenlőséggel foglalkozik.

 • Nők a szexualitásukról 3.: "Pedig a nem az nem"

  Harmincnégy nőből harmincegynek voltak erőszakos szexuális emlékei, közülük minden negyedik így vesztette el szüzességét - ez derül ki a többségében fővárosi, heteroszexuális értelmiségi nővel folytatott interjúsorozatunk harmadik részéből.

 • Nőproblémák Kosovóban: Még várhatnak

  Kosovóban a női szerepeket a hagyomány és a modernitás kettőssége jellemzi: vidéken még mindig az asszony "cselédsorban" tartása a divat, a városban már lekerült a fátyol, és nem ritka a vezető beosztású nő sem.

 • Könyv: Szeressük egymást, vagy tökön rúglak (Germanie Greer: A kasztrált nő)

  A népszerű feminista irodalom klasszikus kultuszkönyve, a The Female Eunuch először 1970-ben jelent meg. Ha krisztusi kornyi késéssel is, de nemrég elérkezett a magyar olvasókhoz.

 • Menstruációs festmények: Vérvonalak

  A napokat felszorozva majd három évet ad ki az az idő, amit véres vatták, felpuffadt tamponok cserélgetésével töltöttem, mégsem volt olyan rossz, mintha egy patak hideg vizében órákig kellett volna öblögetni koszlott vászondarabokat, miközben felbukkanó ember-társaim borzadállyal vegyes rémülettel próbálnak minél messzebb kerülni tisztátalan személyemtől.

 • Balog Irma: Nőnapi ajándék

  Megvan! A nemzetközi nőnap előestéjére megszületett az egyezség: a következő héten az Országgyűlés elé kerül a családon belüli erőszak leküzdését célzó, még egyeztetés alatt lévő (számunkra egyelőre ismeretlen tartalmú) határozati javaslattervezet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...