• MaNcs 15. évf. 11. sz. (2003. 03. 20.)

  "Ma már ők is dogmatikusok"

  Bence György filozófus a mai és a régi Fideszről

  A magyar belpolitikáról, mindenekelőtt a Fideszről beszél az alábbiakban Bence György, Lukács György és Márkus György egykori tanítványa - aki egy Márkussal és Kis Jánossal írt könyv után, 1973-ban "foglalkozási tilalom alá" került -, a Párizsi Magyar Füzetek volt főmunkatársa, nyugati és hazai egytemek (vendég)professzora, aki az 1994-es választások előtt a Fidesz politikai tanácsadójaként is dolgozott.

  2003 / 11
 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Úgy alakult az én életem, drága olvasóim, hogy én tudós, én literátor nem vagyok. Sorsom, környülállásaim, hajlandóságom mezei gazdává tettek. S életem, ezt a nagy regényt - korom gyermeke -, már csaknem teljesen megfosztottam cselekményességétől, időrendjétől és plasztikus szereplőitől.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A "polgári" ízlésficam emlékművei (Nemzeti Színház, Terror Háza) mellett néhány súlyosabb gazdasági hatású emléket is hagyott maga után az előző kormány. A szétzilált agrárium mellett már ma érezhető az épp egy éve kiteljesített polgári lakástámogatási rendszer örökségének egyre nyomasztóbb terhe, amelytől (láthatóan) az új kormány sem képes szabadulni.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Szénné égett fekete koponyák potyognak a földre. Nyilván nem először, de nekem először ilyen közelről. Szinte a lábam elé. Még füstöl a kutacsok mentén. Háttal fúj a szél, a szagát nem érzem. Még ring, még mindig nem nyugszik, himbálódzik a parti hűs fövenyen.

 • Kovács Kristóf: Lábjegyzet falra nem kerülő firkákhoz

  APáva utcai Holokauszt-emlékmúzeumnak, úgy tudni, lesz egy fala. Valószínűleg szükség is lesz rá: ha nem lenne, könnyen elképzelhető, hogy az arra sétálók, persze nem mind, tíz arra sétálóból mondjuk hét és felen, megrovó pillantásokkal méregetnék az objektumot, három egész három tized arra sétáló pökdösné is azt.

 • Egy közepes érv a háború ellen, és több jó mellette

  Bár lapzártánkkor még mindig nem kezdődött el az Irak elleni nagyszabású amerikai-brit hadművelet, azaz elvben és kedd reggel a Bush-beszéd meg az Irakot körülállomásozó úgy háromszázezer szövetséges katona még mindig tekinthető a nyomásgyakorlás eszközének, mely nyomás egyként nehezedik Irakra és Franciaországra, vessük most tekintetünket a Szaddám Huszein ledöntése után előálló világpolitikai konstellációra.

 • Szintén zenész

  A dolog egy ideje terítéken van (nálunk is: Csont András: Mi, muzsikus lelkek, Magyar Narancs, 2003. március 6.). Úgy kezdődött, hogy egy koncertügynökség vásárolt egy tizenhatodnyi hirdetési felületet egy Népszabadság-oldalon, ahol aztán zenekritikusaival elítélt egy másik zenekritikust, aki a kánonból kicsit kilógva nem pusztán szuperlatívuszokban nyilatkozott a koncertmenedzser éppen aktuális pártfogoltjáról.

 • Cyber hírek

  Földönkívüliek Új szakaszába érkezett a SETI at Home program: az eddigi adatok alapján megkezdik a 200 legígéretesebb célpont részletes vizsgálatát. 1999 májusa óta több mint 4 millió önkéntes felhasználó elemzi saját gépén a rádiócsillagászati adatokat, szokatlan jelek után kutatva.

 • Kulturális hírek

  Háborúellenes koncertet rendeztek Londonban: fellépett Paul Weller, Ian McCulloch (Echo and the Bunnymen), Maxi Jazz (Faithless), Beth Orton és Ronan Keating, beszédet mondott Ken Loach, szavalt Benjamin Zephaniah, videoüzenetet küldött Elton John és Yoko Ono.

 • Merénylet Zoran Djindjic ellen: Egy előre bejelentett gyilkosság története

  Zavaros és kétértelmű volt 2003 telének utolsó heteiben a szerb főváros hangulata. Az újságok a Zoran Djindjic´ kormányfő elleni merénylet esélyeit latolgatták. A kiskocsmákban hazafiak verték az asztalt, a szociális elégedetlenség érezhetően növekedett, a munkanélküliek száma megugrott, terjedt a közéleti depresszió.

 • Kismamák jövedelempótléka: Add vissza a babaruha árát!

  Több száz ezer forinthoz juttathatja egy kaposvári ügyvédnő figyelmessége (vagy szemfülessége) az elmúlt években gyermekellátási segélyen (gyesen) lévőket, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság (LB) helybenhagyja az eddigi, már jogerős ítéleteket.

 • Március 15.: Kaulmann Félix szelleme

  Tiszta szerencse, hogy az mtv márc. 15-én, úgy déltájban levetítette a Fekete gyémántok klasszikus, Várkonyi-féle adaptációját. Említett mű a nagy mesemondó gigantikus víziója a magyar kvázikapitalizmus születéséről, mely korszak mintha jelenünkben kelt volna új életre.

 • A Budapest Sportaréna építése: Változatos küzdelem

  A múlt heti megnyitó, de még inkább az azt megelőzően nyilvánosságra került "titkos záradék" nemcsak újra előtérbe állította a leégett Budapest Sportcsarnok (BS) helyén rekordgyorsasággal felhúzott, impozáns Budapest Sportarénát (BSA), de fel is korbácsolta az indulatokat a beruházás körül.

 • "A szabad szólás bátorítása" (Monroe E. Price médiakutató)

  Magyar Narancs: Egy korábbi könyvében, a

 • Az Oktatási Minisztérium és a nyelvoktatás: Sperhakni dajcs?

  Az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoportja által 1994-ben végzett reprezentatív felmérés az idegen nyelvek ismeretét és használatát térképezte fel: kétezer 14 éven felüli magyar lakossal töltettek ki a nyelvtudásukra vonatkozó kérdőíveket.

 • A PISA-jelentés és a magyartanárok: Az analfabetizmus funkcionáriusai

  A PISA-jelentés meghökkentő kitételei közt olvasható például, hogy a tizenöt éves diákok negyede képtelen egy egyszerű szöveg megértésére, vagyis gyakorlatilag nem tud olvasni. A magyar iskola súlyosan konzerválja a hozott szociokulturális előnyöket és hátrányokat, vagyis nem segíti, hanem gátolja a társadalmi mobilitást.

 • Lopják-e a diákok a diákhitelt?: Blicc krieg

  A 2001-ben bevezetett diákhitel első látásra nem vizsgázott valami jól a törlesztések megkezdésekor. A nagyszámú elmaradt befizetés ellenére egyelőre kár lenne a bukást jósolgatni. A volt egyetemisták valószínűleg csak próbálgatják az állam türelmének és feledékenységének határait, de amikor komolyra fordul a helyzet, a zsebükbe nyúlnak.

 • 1 tanár: "Nem lóverseny"

  Pedellus: Hát... Nem túl sokra.

 • Az integráció hatása az oktatásban: Steinmann és Wasserkopf az EU-ban

  Általános tájékozódást jelentenek a külföldi továbbtanuláshoz ezek az oldalak:

 • Vizsgadrogok: Tudás a tablettában

  Az amfetamint 1887-ben az efedrin helyettesítésére kísérletezte ki egy német kémikus. Az asztmások között nagy sikere volt a sokoldalú új szernek, a gyógyszerészek pedig dolgozni kezdtek további tökéletesítésén.

 • Interjú

  A diktatúra kalandja

  Bodor Ádám író

  Kolozsváron született, a nyolcvanas évek elején települt át Magyarországra. A Magvető könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott. Március 15-én Kossuth-díjat kapott.

 • Könyv: Érted jöttek, nem ellened (Vallatás a Lubjankán. Lukács György vizsgálati ügyiratai)

  "Mihelyt a beteg emberből indulunk ki, elfogadjuk a tipikus modern irodalmi felfogást, hogy tudniillik a mi korunk tipikus embere a frusztrált, a beteg és nem tudom én, milyen ember. Most az én véleményem szerint ez polgári ideológia, mégpedig abban az értelemben, hogy nincs kiút.

 • Kiállítás: Nevével a szádon (1953. 03. 05. - Sztálin elköszön)

  Anapokban múlt ötven éve, hogy átadta setét lelkét a teremtőnek a sztálinizmus névadója, akinek megadatott milliók soha be nem teljesülő álma, a nemzedékeken átnyúló, bár némileg kétes világhír. A Centrális Galériában látható, a Nyílt Társadalom Archívum által életre hívott Sztálin-kiállítás rendezői egyetlen pillanatra fokuszáltak: a diktátor halálára, no és persze a gyászra, a temetésre, a drága halott emlékének apróbb módosulásaira meg a viccekben is megénekelt újratemetésre.

 • Színház: Kettő in egyben (Ilja próféta - Bárka Színház; Bástyasétány 77 - Radnóti Színház)

  Vannak színdarabok, amelyek kegyelmi pillanatban születtek. Nem a remekművekre gondolok, hanem azokra, amelyekről senki nem gondolná (én biztosan nem), hogy "pofás" produkció születhet belőlük - aztán mégis. Tadeusz Slobodzianek

 • Kiállítás: A művészet történelme (Az új állam. Lengyel művészet 1918-1939)

  Nem szívesen látom be, de úgy tetszik, valóban vannak korszakok vagy legalábbis történelmi helyzetek, amikor a művészetet mélyen megérintik a "köztörténet" folyamatai; nem nagyon tetszik, de el kell ismernem, hogy olykor az évszámok jelezte határok is alkalmasak lehetnek művészettörténeti periódusok meghatározására, másképpen fogalmazva: mit tegyünk, néha tényleg van kapcsolat élet és művészet között.

 • Koncert: Pezsgő és káposzta (Lorin Maazel és a Bajor Rádió Zenekara)

  Hetek óta próbálom megfejteni, vajon mi vitte rá a koncertszervezőt (?), szerkesztőt (?), karmestert (?), hogy három ennyire "semmiközükegymáshoz" típusú művet egyetlen hangversennyé szervezzen. Mi az az elv, amely összeköt egy Brahms-szimfóniát Ravel Spanyol rapszódiájával és Richard Strauss Rózsalovag-szvitjével?

 • Film: Az elbocsátott légió (A muskétás)

  Muskétásnak lenni, azon túl, hogy akarat és képzet (illetve képzettség, nyelvismeret), legfőképpen életforma, nekem elhihetik, a múltkor is visszahoztam az ékszereket. Igaz, nem Londonból, csak innen a központi zálogházból, de higgyék el, az se volt egy könynyű futam.

 • Film: Utókezelés (Még egy kis pánik)

  ANew York-i vezető beosztású szervezett bűnöző pszichikai problémáinak kedves, vicces történetét talán legokosabb, ha May Károly felől próbáljuk megközelíteni. Az összefüggés világos (ez a film egy maffiatörténet, a neves német szerző pedig vadnyugati históriákat írt: mindkettő hollywoodi alaptípus, kész, passz), de nekünk nincsen szükségünk összefüggésekre, csak megzavarnának.

 • Film: Kriptába´ csörögnek a halottak (Chicago)

  Richard Gere-t utoljára az ´sz New Yorkban című filmben láttam (közlés ez is: vagy másban, de azt elfelejtettem). A lombhullató nagyváros közterein a neves művész egy étterem-tulajdonos szakácsot alakított, az ízek afféle Rodolfóját, aki miközben franciás ételnevekkel zsonglőrködött, elcsavarta az összes női fő- és mellékszereplő fejét is.

 • Lemez: Másképp múlt (Ry Cooder - Manuel Galbán: Mambo Sinuendo)

  Márciusban két - nagyjából egyidejűleg megjelent - kubai lemez szerepel a világzenei rádiósok európai listáján. Ibrahim Ferrer Buenos Hermanosa csak a kilencedik helyen landolt, amit akár különös fejleménynek is tarthatnék, ha nem "tartózkodóbb" elragadtatást prognosztizáltam volna egy hónappal ezelőtt; ám hogy ugyanakkor Ry Cooder és Manuel Galbán lényegesen "szordínósabb" anyaga virít az élen, az tényleg meglepő.

 • Lemez: Sötét, ha fénylik (The Gathering: Souvenirs)

  Amikor Anneke van Giersbergen, a The Gathering énekesnője egy sötét és komor új lemezre tett nekünk ígéretet tavaly a Szigeten, akkor éppen olyan albumot képzeltem el, mint ami most Souvenirs címmel a boltokba került.

 • Lemez: Még egy kanállal? (Romano Trip - Romano Drom remixes)

  Alemez címe ez esetben is tökéletesen árulkodó, s már idejekorán megmutatja a gyanakvó befogadónak, mire is számíthat, és valóban: autentikus k.-európai roma népzenét hallunk, persze közvetlenül azután, hogy elektronikus tánczenét gyártó honi dj-k/zeneszerzők egy kicsit kezelésbe vették.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...