• Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Evvel a kíméletet nem ismerő, folyamatos, elszánt haldoklással legfőképpen az volt a baj, hogy gyakorlatilag semmit sem lehetett tőle játszani. Egy rendes, hétköznapi, U szöges csúzlikkal vívott háború lebonyolítása a példának okáért egyáltalán nem volt megoldható, mert találat esetén úgy visított a kilőtt bajtárs, mint a szopós malac, pláne, ha kiment a szeme, a fejhangon történő hangképzés pedig Keszi nénit az átlagosnál is gyorsabban, korát meghazudtoló fürgeséggel hívta ki.

 • Sajó László: Öt és feles

  Haljon május elseje (válasz búcsúlevélre)

 • Dobrovits Mihály: Az értelem bére (A közszféra és a tisztes megélhetés)

  Kormányunk - meg az előző - az elmúlt másfél évben alaposan kiköltekezett. A "nemzeti kö-zepet" célozva osztott mindenkinek, akit megnyerhetőnek vélt. Ezt a hozomra elköltött pénzt valahogyan vissza kell tenni a költségvetésbe.

 • A nemek harca

  A nemek és az érvénytelen szavazatok juttatták be Szlová-kiát az Európai Unióba. Bármennyire is hülyén hangzik ez a mondat egy 92 százalékos igen-áradat fényében, igaz. A hétvégi EU-népszavazáson 52 százalékos volt a megjelenés, ám a részvételi arányt csak a nemmel szavazók billentették át a kötelező 50 százalékos küszöbön.

 • Fair play

  A legújabb bundabotrány úgy kezdődött, mint az összes többi: H. István rutinos balszélső (Kispest-Honvéd) felhívja P. Tibor ifjú reménységet (Videoton) és (A verzió) V. Zoltán kapus telefonszámát kéri, vagy (B verzió) P.

 • Cyber hírek

  Mesterséges intelligencia Elindult az első magyar nyelvű, mesterséges intelligenciával foglalkozó portál. Az AITIA Informatikai Rt.

 • Kulturális hírek

  LA FURA ÉS SADE Marquis de Sade írásai alapján készült

 • Nigéria választások után: Csalimese

  Különböző szintű választások jegyében telt az utóbbi hónap Nigériában. A parlamenti választásokat a tartományi kormányzók és az államfő, végül a tartományi törvényhozó testületek megválasztása követte.

 • A Fidesz XVII. kongresszusa: "A fölfelé billegés lépcsőzetessége"

  Látványos külsőségekkel, meglepetések nélkül zajlott a szövetséggé átlényegült Fidesz - Magyar Polgári Párt szombati kongresszusa a Gesztenyéskertben, amelyen befejezett ténnyé vált a szervezet Orbán Viktor szája íze szerinti átformálása, valamint a nyitás a széles polgári tömegek felé.

 • Az In-Forrás adatvédelmi projektje: Hátszélcsend

  Az előző kormány által "a tudásalapú társadalom megteremtésére és az információs társadalom kihívásaira válaszul" alapított In-Forrás Kht.-t a cég tisztázatlan ügyei miatt tavaly szeptemberben végelszámolásra ítélte

 • A miniszterelnöki kabinet vezetése: Az utolsó előtti szó joga

  A kormány személyi változásai ismét rávilágítottak arra, hogy a miniszterelnök egyes politikai döntései néha még a koalíciós pártok vezetőit is kész helyzet elé állítják (lásd: Szabad kézzel, Magyar Narancs, 2003.

 • A kormány és a lakáshitel-támogatás: Matat a kamatban

  Régóta várható volt, hogy az országgyűlési választások kampányában elhangzottak ellenére - és az uniós népszavazást maga mögött hagyva - a kormány módosítja a lakáshitel-támogatások rendszerét. A kabinet szerint a jelenlegi szisztéma túl sokat visz el a büdzséből, ráadásul költségvetési forintokból biztosítja a kereskedelmi bankok magas haszonkulcsát, továbbá nem képes kiszűrni a nem méltányolható lakásigényeket és a befektetési célú ingatlanvásárlásokat.

 • Kiállítás: Bölcselmes manierizmus (König Frigyes - Ernst Múzeum)

  König Frigyes a húszéves pályáját összefoglaló nagy, wunderkammerszerű kiállításával előzékenyen kínálja fel jövendő monográfusának - gondolom, már ő is megszületett - a szinte kész anyagot. Pusztán csak hálóba kell majd kötögetni a feltűnően jól látható szálakat, melyek a gazdagon rétegzett és hihetetlen szorgalommal készített munkákat egymáshoz fűzik.

 • Könyv: Csoda volt, mese nincs (Friedrich Schiller: Összes drámák, I-II.)

  Schillerhez sem élete, sem utókora nem volt túl kegyes. Élete egyetlen vesszőfutás: menekülés a katonaiskola kalodájából, hányattatás és bujdoklás vidéki nemesi birtokokon, szakadatlan kötélhúzás egy korlátolt színigazgatóval, fáradságos és pótlólagos ismeretgyűjtés a jénai egyetem történészprofesszori stallumában, megkésett házasság, gyötrelmes betegségek, s végül - élete utolsó tizenegy esztendejében - állandóan éber, minden szót mérlegelni kénytelen eszme- és létcsere egy olyan lenyűgözően termékeny, fölényes szellemmel, Goethével, aki nemigen engedte tűzhelyének benső fénykörébe,

 • Koncert: Pauuuul!

  Ülünk a piros bársonyszékben, akár a Royal Family 1963-ban, a Prince of Wales színházban, és diszkréten várunk egy Beatle-t, pedig ordítani kellene: PAUUUUL! A színpad különböző részein magyarul elmondható beszólások szövegpuskáit helyezi el McCartney számára kúszva egy fürge technikus.

 • 51. Trentói Hegyi Filmfesztivál: Egy lépés a napon, egy az árnyékban

  Erőss Zsoltot, az első magyar hegymászót, aki a Mount Everest csúcsára jutott, a világ legmagasabb pontján körülbelül akkora tömeg fogadta, mint egy focicsapat a középcsatártól gyúróig. A zsúfoltság - talán az Antarktisz kivételével - ma minden hegyvidéken általános.

 • Rapidrandi: Gyors fiúk, gyors nők

  Hét darab hétperces randi, szünet nélkül, egymás után... A gyorsbüfék és a villámangol után a rapidrandi - speed dating - is befékezett Budapesten.

 • "Ha már ilyen rosszmájú vagyok": Bozai Ágota író

  Siófokon él és ír, egyedül neveli két fiát, angolt tanít, a Kurírnál volt tudósító, majd a már szintén megszüntetett Balaton tévénél szerkesztő-riporter. Most pr-os. Második regénye eddig két német kiadást ért meg.

 • Mellékelve a bal sarokba: Bozai Ágota: Mi az ábra?

  Ahogyan azt Puskin megmondta, a politika az irodalomban olyan, mint egy színházteremben leadott pisztolylövés: nem oda való, de mindenki felkapja rá a fejét. Még nagyobbat nézünk, ha egy nő dördíti el azt a fegyvert, hiszen oly´ ritka a női szatirikus.

 • Devianciabedekker II.: Jog, erkölcs, ánusz

  A szodómia is, mint minden más "fajtalankodás", az emberi fajjal egyidős. Regulázása is éppoly ősi, mint gyakorlata. Már a szexuális kultúra és erkölcs közt is jelentős eltérések mutatkozhatnak, de a jog és a jog alkalmazása új értelmezési síkokat vihet a szexuális kultúrába.

 • Az asszonyi agresszió: Anyaöl

  Egyre gyakrabban hallhatunk különböző médiumokban gyermeküket brutálisan bántalmazó anyákról. Felidézhetnénk az Amerikában ipari kamerával felvett parkolóbeli jelenetet is, de nem kell a tengerentúlra mennünk hátborzongató példákért.

 • Roma nő: Sári néni

  Amikor rákanyarodunk a Hétes felé vezető úttalan útra, már látom, hogy a telep végében Barnáék háza előtt kint az összes gyerek. Mire az ajtó elé fordulunk, már Barna és Mari is jönnek, mosolyogva. "Nem tudom, mi lelte ezeket, nem hiszed el, már reggel óta várnak, de rendesen úgy várnak mindig, mint a Messiást" - nevet Barna.

 • Nők - TV2: "A kultúra és a média nem találkozik"

  Tűsarok: Miért lesz egy művészettörténészből médiaszemélyiség? Mi vonzotta a tévéhez?

 • Art Show Divatgála: Se London, se Milánó

  "Az Art Show Divatiskola jóvoltából idén immár hagyományként újra megszervezésre kerül a sokak által már jól ismert divatgála, amelyen a hazai közélet jeles képviselői lépnek színpadra." Vajon ki tud ellenállni egy ilyen csábító ajánlatnak?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...