• MaNcs 15. évf. 25. sz. (2003. 06. 19.)

  "Nem a fekete és a fehér világa" (Gyulavári Tamás egyetemi docens)

  Magyar Narancs: A diszkrimináció elleni jogi szabályozásnak hagyományosan két útja létezik: a hátrányos megkülönböztetést tiltó passzusok a törvényekben elszórtan jelennek meg, vagy - és itthon is most ilyen készül - egy különálló törvény foglalja össze az egyenlő bánásmód alapelveit. Mi szól a második megközelítés mellett?

  2003 / 25
 • Gárdos István: Majd ha zakatol (A metrótörvénnyel a jogállamiságért)

  Aparlament a napokban szavaz a kormány ama törvényjavaslatáról, amely a 4-es metró finanszírozásában való állami részvételről szól. A törvényjavaslat felhatalmazná a pénzügyminisztert, hogy közel 154 milliárd forint erejéig szerződést kössön a beruházás megvalósításának támogatásáról.

 • Markos András: Ágynak döntsd a tőkét!

  Az egészségügy és az abban dolgozók helyzete évek óta folyamatosan romlik, a rászorulók ellátása az átgondolatlan és tűzoltásszerű megoldások miatt egyre alacsonyabb színvonalú. A kórházakba a betegeknek nemegyszer be kell vinni a szükséges gyógyszereket, az elegendő mennyiségű élelmiszert, miközben a szlogenek szintjén az ellátás "ingyenes és magas színvonalú".

 • A létra bosszúja

  Interjút adott a minap (egészen pontosan június 16-án - az időpont fontos, hiszen semmi sem véletlen) Gyurcsány miniszter az Indexnek, s kifejtette, hogy szerinte az MSZP a konzervatív párt, hiszen védeni próbálja mindazt, ami az elmúlt ötven évben organikussá vált.

 • Orbán valahol listát vesztett

  Vessünk egy pillantást a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Magyarországról szóló, már múlt heti megjelenésekor is lejárt szavatosságú határozatának az emberi jogi gyakorlatot bíráló kitételeire. Ezek nem a CDI június 4-én - a Fidesz javaslatára - elfogadott iratában bukkantak fel először; a pártot "újjáalapító" májusi szeánsz szintén határozatban foglalkozott "az emberi jogok magyarországi helyzetével".

 • Cyber hírek

  Nanocsövek A Texas Egyetem és a dublini Trinity College munkatársai közel száz méter hosszú szén nanocsöveket hoztak létre: a nanoszálak minden természetes és szintetikus szálnál erősebbek, vezetik az elektromosságot, és háromszor nagyobb a szakítószilárdságuk, mint a legerősebb természetes anyagnak, a pókfonálnak.

 • Kulturális hírek

  n FÜR EMIL Felülírás címmel mutatja be festményeit a Budapest Galéria Szabad sajtó úti kiállítótermében Für Emil. Angyali mobiltelefonálói, kövér macskái, öreg szódásüvegei és egyéb sárga teremtményei július 6-ig láthatók.

 • Polgárháború Libériában: Remény nélkül

  Szabadság és megbékélés, igazságosság és egyenlőség - majd´ elszáll a nagy és szép szavaktól az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (angolul és rövidítve: LURD) nevű felkelő szervezet "alkotmánya".

 • Radikalizmus vagy identitáskeresés?: Ébredő romák

  Az eltelt lassan egy év alatt sikerült oda eljutnom, hogy a magyarországi romák társadalmi reintegrációjának hathatós segítségét csak forradalmi eszközökkel tartom eredményesnek. A >>forradalom ijedjen meg - nem a klasszikus tartalmát (fegyveres, békés vagy 1989 után szabadon, egyszerűen politikai rendszerváltás) értem, hanem évszázadok alatt rögzült társadalmi viszonyrendszereken való radikális változtatásokat.

 • Pintér és a Preventív: Szakmai kérdések

  A focibajnokság utolsó fordulójában rendezett FTC-Debrecen meccset a Preventív Security Biztonsági és Tanácsadó Rt. biztosította. A cég a szakmabeliek szerint Pintér Sándor érdekeltségébe tartozik annak ellenére, hogy az exbelügyminiszter már öt évvel ezelőtt megvált tulajdonrészétől.

 • Reformtervek a MÁV átalakítására: Változó menetrend

  A Magyar Államvasutak (MÁV) átalakítását, fejlesztését valamennyi rendszerváltás utáni kormány tervbe vette, de az átfogó rendezésbe egyikük sem fogott bele. Manapság is készül egy reformtervezet: ez várhatóan júliusban kerül a kormány elé.

 • Színház: Lovászsárm (A Mágnás Miska Egerben)

  A kórus bekötött szemmel arról énekel, hogy a szerelem vak. Pixi narancssárgában, Mixi rózsaszínben van tartva - a két gügye arisztokrata amúgy nem is olyan gügye. Miska a "Hoppsza, Sári" alatt egy táncoslánnyal flörtöl.

 • Elektrosokk művek (Sopron, Lővér Kemping, július 3-5.)

  Úgy tűnik, idén sem maradnak magas színvonalú szórakozás nélkül a kortárs elektronikus tánczenék megszállott rajongói. A technótól (újabb szögek a koporsónkba: jön Cari Lekebusch, a svéd legenda!) a csak részben villamosított nu jazzig minden műfajból megkapják azt, amit csak szemük-szájuk (s többnyire fülük) megkíván: lesz külföldi és magyar kitűnőség egyaránt - utóbbi persze korántsem véletlenül: e műfajokban (s ezen kívül még, hogy egy meglehetősen távoli példát említsünk, sátánista black metalban) egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók.

 • A gödöllői integráció kudarca: Visszametszés

  Három évvel az egyesülés után a Szent István Egyetem végképp széthullani látszik, a három budai kar szeptembertől a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) égisze alatt működik. Nem lesz tehát nagy magyar agráregyetem, cserében viszont a Gellérthegy déli oldala sem épül be.

 • Hírek

  A Pécsi Tudományegyetem is igen szép számú diákot vonzott, jelenleg a népszerűségi lista második helyezettje 11 734 jelentkezővel. A bronzérmet a paraszthajszállal lemaradó Szegedi Tudományegyetem csípte meg. A jelentkezők számát illetően idén a Budapesti Gazdasági Főiskola vitte el a pálmát: az intézménybe a tavalyinál 2500-zal többen jelentkeztek.

 • 1 tanár: "Nem akartam Thébába menni" (Interjú Luft Ulrich egyiptológussal)

  Pedellus: Hogy került Magyarországra?

 • Olcsó utazások: Az ábrándok időszaka

  Pár éve még olcsó és könnyű eljárásnak számított a hamis vonatjegy beszerzése erre szakosodott dílertől. Sokáig szinte bárki hozzájuthatott ilyen jegyekhez, elég volt körbekérdeznie egyetemista ismerőseit, 2001 végén azonban több hamisítóbandát lefülelt a rendőrség, és ezzel párhuzamosan a jegyeket új biztonsági elemekkel, például nehezebben fénymásolható vízjellel látták el, így az ilyen visszaélések száma jelentősen megcsappant.

 • Index és adatvédelem: Lapozgatunk, lapozgatunk?

  K. egy neves budapesti egyetem hallgatója volt. Egy szigorlat miatt hullott ki. Első alkalommal megbukott, a vizsgázók zömével együtt. K. szakján a szigorlati beosztás úgy történik, hogy a vizsga előtt egy-két órával beszedik az indexeket, majd a tanárok ennek alapján a szobájukban elosztják egymás között a delikvenseket.

 • Könyv: Biankó regény (Márton László trilógiája)

  "Az első kötet arról szól, hogy Károlyi Sándor, Szatmár vármegye főispánja Bécsben találkozik halottnak hitt fivérével, a második kötetben hazaviszi, a harmadik kötetben meg perbe fogja. És kész, csókolom."

 • Budapesten forgat Szabó István: Jeremy és Júlia

  Mi az, ami miatt az ember (lánya) fájó szívvel bár, de az első telefonra gondolkodás nélkül megszakítja tíznapos visegrádi léböjt kúráját zsúrlófűteástul, mannástul (zabnyák, vízzel), passzírozott brokkolilevesestül, és kétségbeesve megpróbál a hatodik böjti nap után nőt varázsolni magából?

 • Lemez: Dühöngők (Metallica: St. Anger)

  Utoljára hat éve hallhattunk nagylemeznyi friss számot a Metallicától, amely az azóta eltelt idő során nem igazán bírt meggyőzni minket arról, hogy szerzőinek bármiféle épkézláb elképzelése volna a továbblépést illetően.

 • 100% buli: Viccelni tetszenek? (Sport Sziget, Chumbawamba)

  Aki azt gondolja, hogy egy rendezvény sikere összekeverhető a látogatóinak a számával, az elégedetten dörzsölhette a markát a Sport Szigeten. Szponzornak (BEE, Nemzeti Sport etc.) vagy minisztériumnak (GYISM) lenni klassz lehetett ott három napig, és az is lehet, hogy sok polgártársam azt gondolta, jól szórakozik.

 • Kaszinók: Megszólítod a sorsot

  Mindenekelőtt legyünk pontosak, rigorózusak, és írjuk le az évszámot: 1765. Meg Karinthy szellemében - maga mindent kétszer mond, kétszer mond - a helyet: Baden-Baden. Az első kaszinóalapítás óta a szerencsejáték egyfajta intézménnyé vált, és mind a mai napig a legbiztosabb üzlet az emberiség történetében.

 • Fogvájók Magyarországon: Az ínyükre való

  Végiggondolta-e valaha, kedves olvasó, a fogpiszkáló-motívum mögött felderengő mélységeket? Vajon miképpen mehettek el egész nemzedékek kommentár nélkül a párszi vallásban kulcsszerephez jutó fogpiszkálóhoz kötődő viselkedési előírások szigorú rendje mellett?

 • Lőj a Szabadság-szoborra! (Práter utca)

  Szélességben sem mérkőzhet bécsi rokonával, vurstlihoz, ligethez sem visz ki, mint amaz. Jelenlegi utcaképét tűzfal zárja, néhány ecetfával a tövében. Rejtély, miért kapta a Práter nevet. Nem is főútvonal. Abban a pókhálóképződményben, amelyet a pesti belső kerületek utcái alkotnak, csak harmadrendű útvonal, ha elsőrendűnek a körutakat és sugárutakat, másodrendűnek a tömegközlekedéssel ellátott utcákat veszem.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...