• MaNcs 15. évf. 26. sz. (2003. 06. 26.)
  Tisztázás

  Johan Béla és a nemzet egészsége

  A Magyar Narancs és a Magyar Nemzet az utóbbi időben, különböző felhangokkal, egyaránt foglalkozott Johan Béla személyével. (Lásd: Szakember apró hibákkal, Magyar Narancs, 2003. május 15. – a szerk.)

  2003 / 26
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A Dénes utca tökéletes helyszín egy előre kitervelt bűntényre, különösen június 16-a hajnalán. Mindössze egy darab (sűrű sövénnyel övezett) lakóház és egy darab (nyári szünetben ritkán látogatott) kicsiny iskola található benne.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Minden versenyben vannak győztesek és vesztesek. Amióta versenytársadalomban élünk, ez az egyszerű tény sok ember számára vált nyomasztó élménnyé. Bármelyik nap egyszerre csak a vesztesek, a lecsúszottak között találhatjuk magunkat.

 • David Warszawski: Ma, holnap háború (Mi vár Izraelre az Útiterv megvalósulása során?)

  Véres terrormerényletek sorozata - ezt a választ adták a palesztin terrorszervezetek az akabai csúcstalálkozóra és arra, hogy Abu Mazen elfogadta a közel-keleti békéhez vezető Útitervet. Az új palesztin miniszterelnök, mihelyst elfoglalta hivatalát, több ízben és egyértelműen elítélte a terrort: úgy is, mint bűntényt, gaztettet, és úgy is, mint olyan cselekedetet, amely kárt okoz a palesztin nemzeti érdekeknek.

 • Ki verte?

  Na, ki verette meg Szász Károly PSZÁF-elnököt? Mudura Sándor (azaz Medgyessy Péter) vagy valamelyik László - a Földi vagy a Kövér -, azaz Orbán Viktor? Mi a gyanúsabb: hogy Szász az első pofon elcsattanása után azonnal tisztában volt támadói kilétével, vagy az, hogy a kormányváltás után az MSZP el akarta küldeni a posztjáról a hivatalvezetőt?

 • Csak a tőkét

  Az azért több mint feltűnő, amikor a kórháztörvényt vadul gyaluló Cser Ágnesnek, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vezetőjének az örömtől félrészegen kontrázik nemhogy a konzervatív sajtó, de a jobboldali parlamenti ellenzék is.

 • Cyber hírek

  Linus a Linuxnál Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer kiötlője hivatalosan is linuxos lesz: otthagyja a Transmeta vállalatot, ahol processzortervezéssel foglalkozott, és a jövőben az Open Source Development Lab (OSDL) munkatársaként immár hivatalosan is a Linux fejlesztését és népszerűsítését irányítja.

 • Kulturális hírek

  Zaha Hadidnak ítélték az Európai Unió idei Mies van der Rohe-díját: a Londonban élő, iraki származású építésznő egy strasbourgi villamos-végállomás és P&R parkoló megtervezéséért érdemelte ki az 50 ezer euróval járó elismerést.

 • Könyv: Dark Side of the ló (Nyerges András: Színrebontás)

  Mostanában többször esett meg velem, hogy olyan könyv került a kezembe, amilyet olykor magam is írni szeretnék. Aztán rájövök, hogy mégsem egészen ez az. Nyerges András könyvét is ilyenfajta érdeklődéssel vegyes irigykedéssel kezdtem olvasni, de ahogy előrehaladtam, egyre fakult bennem ez az érzés, hogy a végén már inkább csak valami neheztelésféle maradjon belőle.

 • Könyv: Keskeny híd (Smoel Ettinger: A zsidó nép története)

  Ekönyv (alcíme: A modern kor: a 17. századtól napjainkig) rendkívül komoly tudományos apparátussal készült (majdnem húsz oldalon át sorakoznak a bibliográfiai tételek), mégsem érdektelen figyelembe venni az elbeszélés módját.

 • Könyv: Miért görbe a banán? (Györffy Miklós: Német-magyar kulturális szótár)

  Ha sokat faggatózik a gyerek, hogy miért fehér a hó vagy hideg a fagylalt, a német szülő előbb-utóbb besokall, és szó szerinti fordításban azt válaszolja: Mert a banán görbe. A "weil die Banane krumm ist" ugyanis ignorál minden bugyuta, értelmetlen kérdést, amit gyerekes dolog vagy vérciki feltenni.

 • Film: Lógunk a szeren (Tóth Péter Pál: Tigrisszelídítő)

  Ez most kurva jó. Nem tudom, sikerül-e úgy megírnom, hogy elhiggyétek, hiszen én se hittem el.

 • Kinek van itt kedve? (A Zene Ünnepe)

  Ezekben a percekben jó kis tombolás lehet Elton John koncertjén, tőlem nyolcvan kilométernyire. Én már délután láttam, ott állt hetvenhétmillióra beárazva a Blikk címlapján. Biztos ennyi, már legalábbis nem néztem utána, semmi kedvem a "kapcsolatos" körökben mélyebbre ásni magam.

 • Cipó nemzeti szalaggal

  A kitalált hagyomány címmel kiállítás nyílik Péter-Pál napján az új kenyér ünnepének kultúrtörténetéről. A Néprajzi Múzeum tárlata két közhiedelmet is megcáfol: nem ősi magyar néphagyományról és nem is szimpla szovjet átvételről van szó.

 • Spanyol foci: Pablo kalandjai

  Két meccset játszott egymás után Madridban a Real Madrid focicsapata. Az elsőn a proli tesót, az Atleticót verte le, aztán egy hét múlva a Bernabeuban a Bilbaót - és ezzel 29-edszer nyerte meg a spanyol bajnokságot. Játékosai, a milliárdos zsenik tűzijátékkal és dizsivel ünnepeltek.

 • Lehettem volna kínai is (Jehudit Rotem)

  A magyar származású izraeli írónő Oly nagyon szerettem című (Múlt és Jövő) könyvének bemutatójára érkezett szülővárosába, Budapestre. Az önéletrajzi ihletésű, dokumentarista regény a század elején egy budapesti ortodox családban született nő meghurcoltatásáról és szabadságharcáról szól, nem kifejezetten a holokauszt kapcsán.

 • Konferencia: Debóra házában

  Május 22-25. között zajlott Berlinben a Bet Debora szervezet harmadik konferenciája, internacionáléja, biennáléja. A berlini egyesület (nevének jelentése Debóra háza, az ótestamentumi bíró és próféta nevére utalva) arra keres válaszokat, hogy mi módon lehetséges női vagy inkább feminista szempontokat érvényesíteni a hagyományos judaizmusban - a talmudi törvényeket, a liturgiákat, bibliamagyarázatokat, a nők tevékenységi körét, horribile dictu a rabbik, kántorok nemét tekintve -, a zsidó vallási intézményekben, illetve a világi "zsidó kultúra" egészében.

 • Devianciabedekker III.: Vad vágyak, brutális kéj

  A szado-mazochizmus, a test sanyargatásának erotizálása a szexualitás legszélsőségesebb, legdeviánsabb formái közé tartozik. Erkölcsi értelmezésük mind a jog, mind a művészetek, mind a kultúrkritika terén végletes véleményeket váltott ki.

 • A nő és a reklám: Mi volt előbb, kindertojás vagy kindertyúk?

  A kezdeti jégkrém-fallokrácia és a kedvenc melltartóként aposztrofált izmos férfimancsok után pár évvel a hazai reklám kevésbé harsány és szexista, azonban még mindig kategorikus társadalmi és nemi sztereotípiákat kommunikál.

 • Nők - TV2: "Már felveszek színes ruhákat is" (Máté Krisztina műsorvezető)

  Tűsarok: Úgy tudom, hogy már jóval a tv2 előtt is a szakmában dolgoztál. Honnan indult el a tévés karriered?

 • "Nem változott a mentalitásom" (Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter)

  A nemrég beiktatott miniszter asszonyt elsősorban az általa beterjeszett Nemzeti Civil Alapprogramról kérdeztük, de szó esett hivatala dolgairól, valamint egy politikusnő esélyeiről is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...