• Sajó László: Öt és feles

  Dögcédulák - Az Alkotmánybíróságnak

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Száz az egyhez, ismételgette magában várakozás közben, száz az egyhez, hogy rég kilehelte a lelkét az öreg, meglehet évekkel ezelőtt, nem lennék meglepve, nem - s ebbéli meggyőződésében egyre jobban felhúzta magát a műhely bejárati ajtajával szemben, a gesztenyefa alatt idegileg.

 • Berlinger Edina: Csak a póker (Lehetséges-e jó egészségügyi reform?)

  Az egészségpolitika legfontosabb célja az egészség fejlesztése, ami lényegében a várható élettartam növelését és az életminőség javítását jelenti. A jó egészség sok tényezőtől függ. A gazdagság például egyértelműen üdvösen hat az egészségre, sőt úgy tűnik, hogy egy országon belül nemcsak a jövedelem szintje, hanem a jövedelem eloszlása is számít: a túl nagy jövedelemkülönbségekbe az emberek hajlamosak belebetegedni.

 • Tisztelt Igazságügyi Minisztérium!

  Engedd meg, hogy ezúton is kifejezzük irántad érzett nagyrabecsülésünket. Imponált, ahogy nekiláttál a kretén drogtörvény módosításának, mit sem törődve a - nagyobbrészt amúgy is szimulált - "társadalmi felháborodással"; szerintünk a levéltári törvény sincs végzetesen elszúrva; értékeljük a táblabíróságok felállítását; drukkolunk a diszkriminációellenes törvénynek; és helyes az is, hogy szabályoztad az előzetes fogva tartás időbeliségét.

 • Szakférfiak

  Hej, pedig papíron milyen egyszerű minden! A pénzügyminiszter beszedi az adókat, költségvetést ír, és kezeli a nem aktívan irányítandó vagy eladható állami vagyont. A gazdasági miniszter a kiadási oldalért felel: szétdobja az ágazati állami támogatásokat, gondoskodik a gyarapítandó állami vagyonelemekről, autópályáról, energetikáról, vasútról; tőkét és befektetőt csalogat.

 • Cyber hírek

  XBox-törés Beváltotta fenyegetését és megjelentette az XBox játékkonzol egyik biztonsági résének leírását a Free-X-Team. A hackercsoport megoldásával idegen, a Microsoft által nem engedélyezett kód is futtatható a játékkonzolon.

 • Kulturális hírek

  58 éves korában meghalt Barry White: az amerikai R&B-énekes gyomorpanaszoktól és magas vérnyomástól szenvedett. Legismertebb slágere, an LOVEPARADE Július 12-én immár tizenötödik alkalommal gördülnek keresztül Berlin központján a Loveparade kamionjai, hogy a tömeg átadhassa magát a techno ünnepének.

 • Törökország: Make piláf, not war

  Munkanélküliség, hiperinfláció és általános mecsetépítési felbuzdulás: az iszlámista török kormány első évének ezek az első pillantásra is feltűnő eredményei. A török állam világi jellege azonban nincs veszélyben.

 • Apolló Ház, 1980-2001: Egy húr, ha elpattan

  Jó húsz éven át működött független intézményként Eindhovenben a kortárs művészet peremvidékein alkotók produkcióinak otthont adó Apollohuis. Szervezői nemrég Budapesten beszámoltak róla: ennek vége.

 • Design: Budakavics (Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt projektje)

  A jó terek rendre városrészek metszéspontjában, más-más arculatú negyedek között fekszenek, sokszínű világokat kötnek össze, s ekképp felfokozott életükkel városuk esszenciáját is jelenthetik. A jó tér mindig mozgásban van, forgalmas, ám egyúttal mindig akad olyan nyugodt pontja is, ahol a flanőrtermészet elbámészkodhat a város forgatagában.

 • Kiállítás: Falszemoptika (CHINaRT - Kínai kortárs művészet)

  Íme, egy Kínában élő kínai művészeket bemutató kiállítás, első ízben Budapesten, egy német (Walter Smerling) és egy kínai (Fan Di´an) úr közös válogatásában. Szigorúan "lokális" művészek alkotásait láthatjuk tehát, akik a helyi akadémiákon tanulták a mesterséget és értek önálló művészegyéniséggé.

 • Kiállítás: Falszemoptika (CHINaRT - Kínai kortárs művészet)

  Íme, egy Kínában élő kínai művészeket bemutató kiállítás, első ízben Budapesten, egy német (Walter Smerling) és egy kínai (Fan Di´an) úr közös válogatásában. Szigorúan "lokális" művészek alkotásait láthatjuk tehát, akik a helyi akadémiákon tanulták a mesterséget és értek önálló művészegyéniséggé.

 • Könyv: Kényelem és tespedés (Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon)

  Irodalmunkban felütötte fejét (mit felütötte, dúl) a gerlóczymarcizmus. Elmagyarázom. Gerlóczy Márton elsőkötetes érettségiaspiráns azt nyilatkozta pár hete, hogy őt nem érdekli, hogy mit beszélnek a kritikusok könyvéről, azt üzeni nekik, hogy ő Gerlóczy Marci, aki szeret írni, és kész.

 • Könyv: Képek képe (Rejtőzködő történelem - 50 év 100 dokumentumfilmje)

  Három-négy film egy oldalpáron, rövid tartalom, egy-egy jellegzetes kocka - ötven évet pergetünk végig egyetlen nagy, összevágott dokumentumfilmként a két kezünkben. Emlék, emlék, hatvanas-hetvenes évek, Schirilla hosszú futása Gazdag Gyulától, Sára Sándor Vízkeresztje, Zolnaytól a Fotográfia, sorolhatnánk persze, és föl is merülhetne, hogy mikortól már és meddig még dokumentum a dokumentum, hol metsz bele a játékfilm amúgy is többek között éppen felé terjeszkedő határaiba.

 • Film: Síktörés (Kresalek Dávid: Kis sugárzás)

  Még mindig mérhetjük hónapokban az eltelt időt az óta a néhány év óta, amikor a Tilos Rádiónak nem volt hullámhossza az éterben. Úgy hírlik, hogy felbukkantak akkor is itt-ott kalózadók - mondják, hogy Pécsen történt például efféle nekivetemülés.

 • Opera: Ajtófrász (Madarász Iván: Az utolsó keringő)

  Adarab műfaja kamaraopera. Színtere egyetlen szoba, s a négy énekes szereplőn kívül csupán táncosok népesítik be (egy rövid jelenet erejéig) a teret. A teret, amely Csikós Attila se nem túl szép, se nem túl eredeti, de korrekt munkája.

 • Osztrák állatvédők Magyarországon: A paradicsom meghódítása

  "Vigyétek már el a németjuhászt is!" - mutat könyörögve a celldömölki sintér a szomorú pillantású, öreg állatra a szűkös ketrecben. A bécsi állatvédők öreg furgonja dugig tele van megmentendő négylábúakkal, de ha a gyepmester által hozott kölyökkutyák a Narancs különítményének autójával utazhatnak, a németjuhász még beférhet lábhoz.

 • Sci-fi fesztivál Salgótarjánban: Makkal álmodik

  Salgótarján, sci-fi fesztivál, Darth Vader - ez együtt így szinte már túl sok is ahhoz, hogy igaz legyen. Mire meg kiderülne, hogy mindez még a semmihez is túl kevés, már késő: magába zár a vasbeton, s nincs menekvés a halálcsapdák, vadmalacok és üveggyárak városából.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...