• MaNcs 15. évf. 29. sz. (2003. 07. 17.)
  Lázár István

  Nem az iskolának

  A paksi üzemzavar, a környezetvédők és a nyilvánosság

  "A Rák nők ezen a héten óvakodjanak az atomtól!" Bár ez a "tudományosan megalapozott jó tanács" még csak egy futurisztikus és minden bizonnyal viccesnek szánt horoszkóp részlete, de lehet az is, hogy ez már a humortalan közeljövő.

  2003 / 29
 • "Ide figyelj, róka koma! (A tb-önkormányzatok reinkarnációja)

  A közelmúltban három tárca (a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi, valamint az Igazságügyi Minisztérium) minisztere előterjesztést nyújtott be a kormánynak a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről szóló 1998/XXXIX.

 • Merjünk optimisták lenni!

  A lapunk bellapjain részletesen tárgyalt brókerügyben bizakodók vagyunk: a machináció minden lényeges mozzanata előbb-utóbb nyilvánosságra kerül, és arról is tiszta képet kapunk, hogy miként forgatták/forgatják - a Polip című maffiasorozatban látott módszer szerint - az adóforintokat egyes állami társaságok, nem okvetlenül a társaságok hasznára.

 • Hol zsidózás van

  Nem lesz szép vége a Várszegi Gábor és a Ferencvárosi Torna Club között két éve kezdődött románcnak. Pillanatnyilag a dolgok ott tartanak, hogy Várszegi valószínűleg ráfizetni is hajlandó azért, hogy kiszállhasson a boltból.

 • Berlusconi balhéi: Idén nem mennek Olaszba

  Botrányt kavart az EU soros elnökeként mondott első strasbourgi beszédével az olasz miniszterelnök, amikor egy náci haláltábor kápójához hasonlította az Európai Parlamentben őt bíráló német honatyát. A kiszólást nemcsak Berlinben fogadták felháborodással, de onnan jött a legcsattanósabb válasz: a német kancellár megsértődött, és lemondta tervezett itáliai nyaralását.

 • A nagy magyar Churchill-vita

  Hahó! Nincs ember lenn?

  Szerencsés a nép, mely energiáit ily játszi könnyedséggel fordítja ép ésszel nehezen felmérhető dolgokra. Itt van példának a Churchill-szobor ügye. Nevezett Varga Imre-műalkotást neves és kevésbé neves, külhoni és hazai magánszemélyek adományából emelte a hálás magyar nemzet.

 • Létező kapitalizmus: Kárverés

  Szerkezetváltás - ez volt az a bűvszó, amelynek jegyében veszteséges üzemeket (vagy éppen egész ágazatokat) számoltak föl 1989 után. A munka nélkül maradtak közül kényszerből többen is olyan vállalkozásokba fogtak (biogiliszta-, kékrókabiznisz stb.

 • Erdőgazdálkodás Magyarországon: Sírnak a fák is

  Az állami erdőgazdálkodás olyan fakitermelési gyakorlatot folytat, amely nincs szinkronban sem a természetvédelem, sem a társadalom elvárásaival.

 • A kórháztörvény elfogadása után: Társra várva

  A köztársasági elnök által júniusban megfontolásra visszaküldött kórháztörvényt a parlament még aznap este újra tárgyalta. Az ismét elfogadott törvény után a képviselők szabadságra mentek, a kórháztulajdonosok gondolkodni kezdtek, a befektetők pedig már számolják a közösbe dobandó vagyonukat.

 • A K&H brókergate: A politika csak felszín

  A legnagyobb hazai brókerbotrány címre esélyes lassan az a csalássorozat, amely éveken át zajlott a K&H csoportnál. A művelet szellemi mentora egy obsitos kőművessegéd; a lelepleződéshez pedig egy köztisztviselő megverése, egy műanyagipari cég felvásárlása és az autópálya-matricák guruló forintjai vezettek.

 • "A médiatörvény nem annyira rossz" (Zsolt Péter szociológus)

  A közszolgálati televízió körüli indulatokat legutóbb az Állami Számvevőszék jelentése korbácsolta föl, miszerint túlzás nélkül botrányosnak lehet nevezni az MTV Rt.-ben uralkodó állapotokat. E felismerés nem új keletű: a terület törvényi szabályozása, illetve a finanszírozás módja mindig is kritika tárgya volt.

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Mikor omlani kezd - Burning Spear: Free man (lemez és koncert)

  Bár az ember idővel folyton próbál alábbadni koncertvárakozásaiból, azért azt minimum elvárja, hogy egy zenekar új lemezének megjelenésével egybeeső turnéján legalább egy-két szám elhangozzék az aktuális anyagról.

 • Nincs az az isten - Oi-Va-Voi (koncert és lemez)

  Tíz évvel a brit ázsiai színtér robbanása után az etnikus technónak újabb hulláma rengeti a klubokat, bármely földrészen is járjunk. Április elején ebből a körből volt szerencsénk a Gotan Projecthez Párizsból, most pedig egy szolidabb hajókirándulásra a londoni Oi-Va-Voi látogatott hozzánk.

 • Kalózbaj - Szindbád - A Hét Tenger Legendája (film)

  Itt vannak újra a kalózok: úgy tűnik, végre biztos helyen, az utolsó menedék oltalmában, egy rajzfilm kockáin. Nem csak ők vannak ezzel így, szerencsétlenek, ahogy ma kinéz, az egész kosztümös szcéna számára ez az egyetlen egérút.

 • Pótfelvétel - Roger Avary: A vonzás szabályai (film)

  Emlékeznek még a rendszerváltásra? Voltak annak mindenféle következményei, szült az egy csomó várakozást, egyebek mellett filmes természetűeket is.

 • "Gondolj merészet és nagyot" - Erkel Ferenc: Bánk bán (CD)

  Adva van egy politikától sújtott, ellehetetlenített operafilm, mely lassan olyanná válik, mint O. J. Simpson gyilkossági ügye az esküdtszék tagjaival; nincs élő ember, aki ne hallott volna már róla.

 • Csak festészet - Bernát András a Knoll Galériában (kiállítás)

  E tárlatot azon kedves olvasóknak ajánlom, akik érdeklődést mutatnak még a képzőművészet fent említett tradicionális műfaja iránt, s kissé ráunván az önnön társadalmi szerepével, kontextusával, intézményrendszerével elfoglalt meta-művészetre, néha festményszerű festmények fölött is szívesen elméláznak, félretéve egy időre azt az ezernyi nyomasztó (főleg anyagi természetű) gondot, melynek tudatosítása nélkül felelős művész manapság hozzá sem fog az alkotáshoz.

 • O wrong? - Orwell a Terror Házában (kiállítás)

  2003 nem Orwell, hanem a Mátrix éve, mint kislányomtól megtudtam. Na most, ha valaki a serdülő gyerekét a Terror Háza kiállításán keresztül szeretné bevezetni Orwell világába, hát éppen próbálkozhat. Hasonló lesz a serdülő gyermek élménye, mint a multiplexben nézett Mátrix után.

 • Collegium Budapest: Vendég elmék

  A külföldi tudósokat adómentes ösztöndíjjal fogadó intézmény idén tízéves, de tavaly egy ideig kétségesnek tűnt, megéri-e ezt a kort.

 • Identitás-szupermarket - Burgenland Kismartonban (kiállítás)

  Végy egy kisebb megyeszékhelyet, úgy kábé Mosonmagyaróvár méretűt, szálld meg a helytörténeti múzeumot, told a sarokba a szövőszéket és a helyi Neander-völgyit, takard le a barokk girlandokat, és állapodj meg a helyi Match-csal, hogy kölcsönözzenek számodra néhány lehasznált áruházi gondolát, hűtőt és mélyhűtőt, no meg egy valódi pénztárgépet.

 • Szülésznőképzés: Az első lépések

  Magyarországon a szülésznők működése csak a kórházra és egy bizonyos segédszerepre korlátozódik. A szülésvezetés az orvos feladata és felelőssége, jelenléte minden esetben kötelező. A szülésznők oktatásában is ez a szemléletmód tükröződik, így legtöbbjüknek nemhogy lehetősége, de megfelelő ismeretei és gyakorlata sincs az önálló munkavégzéshez.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...