• MaNcs 15. évf. 3. sz. (2003. 01. 23.)

  Kulturális hírek

  Ugyanitt június 20-ig minden hónap harmadik péntekén, 18 órakorn GRAZ 03 A képen látható építmény a Mura folyón lebeg Grazban, s a január 11-én kezdődött eseménysorozat legnagyobb látványosságainak egyike: 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa, az amerikai Vito Acconci által tervezett mesterséges sziget pedig egy színház és egy játszótér mellett márciustól egy kávéháznak is helyet ad. Felsorolhatatlan, mi...

  2003 / 3
 • Várhegyi Éva: Játék a tűzzel

  Amúlt kedden Járai Zsigmond, az MNB elnöke Tűzoltó nem gerjesztheti a tüzet című írással válaszolt elődje, Surányi György Az egyensúlyromlásnak infláció a beceneve című karácsonyi cikkére a Népszabadságban.

 • Dobrovits Mihály: Kannibál fiam, jöjjön ki! (Hol kezdjünk neki az oktatás reformjának?)

  Az oktatási reform szükségességéről közel négy évtizede mindenki meg van győződve, jószerivel az is, aki világéletében kerülte az iskolát. Az iskola drága és nem hatékony, felesleges drillel nevel, a kikerülő nebulók mégis inkább emlékeztetnek analfabéta kannibálokra, mint képzett fiatalokra - mondják az oktatásügy kritikusai, és igazuk van.

 • A forint meggyengülése: Támadás az erős szélen

  Öngyilkos spekulációs rohamot indítottak ismeretlen, de minden bizonnyal külföldi befektetői körök a magyar forint ellen. A spekuláció a forint erősítésére irányult, az "ellen" szó alkalmazása mégis helyénvaló, hiszen egy ilyen akció méretes felfordulást idéz elő a pénzpiacon, ami aligha tekinthető kedvező jelenségnek.

 • Film: Más állapot (Gyarmathy Lívia: Táncrend)

  Nem sokáig maradunk bizonytalanságban, már az első percekben feltűnik a helységnévtábla, miszerint Pitvarosra érkeztünk. Később egy Békés Megyei Hírlap segít a behatárolásban. De ez is csak a gyanúnkat erősíti, amikor - az ábrázolás egy másik szintjén - feltámad bennünk a kétség a filmbeli falu valódiságát illetően.

 • A nép ópiuma: Így zsidózunk mi (+ 1 Éjjeli menedék - m2)

  Bájos, ártatlan performansz rögtön az elején. A műsorvezető egy összehajtott papírlapot vesz fel, kihajtja: 11, "az új műsorstruktúra" tizenegyedik adása.

 • Koncert: Rokon lelkek (Piotr Anderszewski zongoraestje)

  Élt valaha egy Anton Diabelli nevű - üzletembernek zseniális, zeneszerzőnek dilettáns - bécsi polgár, aki egyik, több sebből vérző keringőcskéjét szétküldte az Ausztriában alkotó zeneszerzőknek, komponáljanak variációkat tákolmányára.

 • World music: az

  új esztendő első hónapja csendesen telt szokás szerint, de nincs semmi vész: éppen elég izgalmat rejt a múlt évi "maradvány".

 • Lemez: Az irónia válaszútjai (The Dillinger Escape Plan with Mike Patton: Irony is a Dead Scene; Bot

  ADillinger Escape Plan és (főleg) a Botch nem túl ismert zenekarok Magyarországon, ami - egy kicsit félretéve az amúgy is gyengélkedő kritikai távolságtartást - több mint érthetetlen, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy a legjelentősebb és legnagyobb hatású amerikai stílusformáló és -teremtő formációk közé tartoznak az extrém metalcore műfajában.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...