• MaNcs 15. évf. 30. sz. (2003. 07. 24.)
  Szira Judit

  Született július negyedikén

  Az antidiszkriminációs törvényről

  Különleges jelentőségű ügyben hozott döntést egy hónapja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A Michigani Egyetemmel szemben két pert indítottak olyan diákok, akik közül kettőt az egyetem alapképzésére, egyet a jogi karra nem vettek fel. A felperesek, akik keresetéhez Bush elnök kormánya is csatlakozott, azt kifogásolták, hogy az egyetem származási alapon tesz különbséget a jelentkezők között.

  2003 / 30
 • Adni jó

  Emlékeznek arra az esetre 1999-ből, amikor Torgyán József agrárminiszter 413 milliárdot akart kikanyarítani magának vidékfejlesztési célokra Orbán Viktor költségvetéséből?

 • pedellus hírek

 • A Sulinet Expressz és az informatikai feketegazdaság:

  Fehérítő hatás

  A szürkeimportból származó eszközök kizárását lehetővé tévő monitoringrendszer kiépítése miatt a tervezetthez képest egy hónapot késett az otthoni számítógép-ellátottság növelését megcélzó Sulinet Expressz program indulása.

 • "Nincs drasztikus, csak törvényes eszköz"

  Gergényi Péter, Budapest új rendőrfőkapitánya

  A rendpártinak tartott és korábban több megyei főkapitányi posztot is megjárt Gergényi Pétert budapesti rendőrfőkapitánnyá történt kinevezése alkalmából új intézkedéseiről, az átszervezésekről, a demonstrációkról, a rendőri korrupcióról, a drogpolitikáról kérdeztük.

 • Viharok és változások az SZDSZ-ben: Szadi mazó

  Az SZDSZ egy éve a nyilvánosság előtt zajló ellentétei az idei márciusi küldöttgyűlés óta sem csillapodnak. Miközben jó néhány településen még mindig számottevő önkormányzati pozíciókkal rendelkeznek, jelenleg nehezen elképzelhető, hogy az SZDSZ önálló országos politikai erőként még egyszer parlamenti párttá váljon.

 • "A civil társadalom nem egységes egész" (Bruszt László szociológus)

  Holt ötletnek tartja az egységes civil képviselet megteremtését Bruszt László, a CEU oktatója, akivel a civil társadalom ideológiájáról, működéséről és globálissá válásáról beszélgettünk.

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Poe-vidék - Lou Reed a Margitszigeten (koncert)

  Szokatlanul gyors egymásutánban két dupla albumot jelentetett meg Lou Reed, előbb az Edgar Allen Poe betűjét és szellemét megidéző, Robert Wilsonnal közös színpadi produkció audiováltozataként készített The Ravent (Narancs, február 6.

 • Az ánuszarcú bíboros - Blanche - A bosszúálló angyal (film)

  A múlt héten, konkrétan a Szindbád kapcsán ott hagytuk el, hogy ezek a köpenyes-kosztümös dolgok jobb, ha rajzfilmen intéződnek tovább, mert nincs az a technika, amely korszerű hőssé emelhetné a sok rizsporos bohócot.

 • Tényinger - John Baxter: Stanley Kubrick (könyv)

  Nem hittem a szememnek: életrajz és pályakép, ráadásul egy filmrendezőről, egyetlen kép nélkül. Akkor ez csak hoch elméleti (esztétikai, hermeneutikai, szemiotikai stb.) megközelítés lehet, gondoltam, de egy futó pillantás a köszönetnyilvánításra lehűtötte efféle várakozásaimat.

 • Merre tovább? - Plastica dreams a Műcsarnokban (kiállítás)

  Hadd fejtsem meg mindjárt a kiállítás főcímét. A semmiféle nyelven sem (hacsak magyaros kiejtéssel, tehát magyarul nem) értelmezhető "plastica" és az angol "dreams" egymáshoz biggyesztésével megszületett "plasztikaálmok" hallatán nem a szépségsebészetre, még csak nem is egy vonzó olasz műanyag edénycsaládra kell gondolnunk, hanem a szobrászatra, mely hagyományos művészeti ágban két művészettörténész, Készman József és Százados László figyelemre méltó tendenciákat vélt kitapintani, s kutatásaik eredményét azonmód a nagyközönség elé tárták a jeles kiállító intézmény reprezentatív termeiben, valamint egy praktikus, jól szerkesztett, a kiállítással egy időben hozzáférhető katalógusban.

 • Ûrérzékeny lelkek - Dean R. Koontz: Menekülés (könyv)

  A regényen nyilvánvalóan nyomot hagyott az ezredforduló messiásváró hisztériája, ahol a végítélettől való rettegés és az üdvözítőre áhítozás erőterében bőven akadt hely a földön kívüliekkel való találkozás reményének is.

 • Az ígéretek kora - Magyarország története a 19. században (könyv)

  A magyar történelem egyik mágikus-misztikus periódusa éppen a szám szerint tizenkilencedik század, mondhatni a magyar modernitás első fejezete. Leginkább azért, mivel sok minden mással együtt ekkor jön létre az is, amit történeti tudatként szokás illetni: a hitek, balhitek, hiedelmek és ténytöredékek zavaros mozaikja, mely többé-kevésbé mindig személyre (néha társadalmi csoportra, ha tetszik, osztályra) szabott, s melynek kialakításáért egyaránt felelős az éppen ezen időszakban professzionalizálódó történetírás, az általános közoktatás (elterjedése szintúgy ekkorra tehető), a kialakuló modern tömegkommunikáció (vizsgált korunkban a sajtó) és a családi-mikroközösségi emlékezet.

 • Civilek: Anyu, segíts!

  A civil szervezetek utcája már szervesen hozzátartozik a Sziget Fesztivál képéhez. Itt a hangos Krisna-lobbi, itt vannak a lelki kofák standjai és a pszichés szennyeltakarítók sátrai. Az egyszeri szigetlakó csak megy-megy, aztán valaki megkínálja egy kis tüstént kajával, vagy hirtelen bevezeti egy számára még ismeretlen "hitrendszer" alapjaiba.

 • Színház: Kavalkád

  A Színházi és Táncsátor már hagyományosnak tekinthető tánc- és alternatív előadásai mellett lesz cirkusz, utcaszínház, cigányfolklór, bábjátékos- találkozó, commedia del arte, középkori moralitásjáték, beavatási rítus, vígopera, ipari objektumok közé álmodott Dávid és Góliát-adaptáció, valamint Galla Miklós.

 • Rock: Régi nagyságok vására

  Évek óta ábrándozom arról, hogy fényes, mosolygós szavakkal nyitom majd a Sziget rockzenei kínálatát pásztázó szemlénket. De a program átrágása után határozottan kijelenthetem: nem most lesz ez az alkalom.

 • Elektro-ájlend: Vastagsági igazolvány

  Szeretnénk megnyugtatni az aggodalmaskodókat: idén is lesznek jó zenék a Sziget 2003 Fesztiválon, mi több: ezúttal tán nap sem lesz több, mint kolbász. A többé-kevésbé elektronikus tánczenék ihletett rajongói mindenesetre nem maradnak majd betevő nélkül, sőt sokszor egyenest főhet a fejük, melyik helyszínen is adják meg magukat a szokásos hajnali enyészetnek.

 • Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad: Korhely megtisztulás

  A magyar igazság az, hogy három world music fesztivál után már minden év ráadás: mostantól nyugodtan a helyi hagyomány részének tekinthetjük ezt is.

 • A gyertya egyik vége

  Tankcsapda az EFOTT-on

  Úgyszólván odanőttek a Sziget nagyszínpadához. A 14 éve döngető együttes frontembere, Lukács László viszont már egy "kiskölök" összehozásán is morfondírozik, így érthető, hogy az új, szeptemberben megjelenő, Élni vagy égni című CD-jükön a zenekar az "élni" mellett érvel.

 • EFOTT 2003: Hegyi levegő és léggitár

  A Woodstock-érzést hajszolók nagy örömére nyáron egymást érik a kisebb-nagyobb fesztiválok, így akár egy évre elég koncertet és vörösboros kólát abszolválhatunk a két szemeszter közti szünetben. De vajon mi különbözteti meg egymástól ezeket a fesztiválokat, és egyébként is mit kaphatunk a kisebb rendezvényeken, amit a ma már etalonnak számító, monstre Sziget nem tud nyújtani?

 • Vándorcirkuszok: A legnagyobb és a legkisebb

  Hamlet belesült a nagymonológba, és a kritika úgy lehúzta, hogy évekig nem kapott szerepet. Rómeó is indiszponált volt az előadáson, de a zord kritikus mégis meleg hangon emlékezett meg róla. Rómeó ugyanis légtornász volt, és belehalt a mutatványba.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...