• MaNcs 15. évf. 31. sz. (2003. 07. 31.)

  Déli verő

  Tavaszi hús

  2003 / 31
 • Adjanak magukra (Miből él a művész?)

  Június 13-án, délután 4-kor rekordmeleg volt, amikor a szokásos tömeg összeverődött a Vörösmarty téren a könyvheti megnyitóra. A hőfok tovább emelkedett, amikor a Kossuth-díjas költő köszöntőjében megmondta az őszintét: évek óta nem vesz könyvet.

 • Kétes demokráciák

  Pár havonként érdemes odafigyelni a Fidesz - MPSZ vezetőinek külpolitikai kommunikációjára. Hisz ebben a műfajban az előző kormányzat (mindenekelőtt Orbán) sikert sikerre halmozott, s egyre világosabb, miféle elvi megfontolások is álltak egyes, utólag is nehezen érthető taktikai lépései mögött.

 • Ég a ház is

  Hogy egy miniszterelnök egy megnyert háború után is simán megbukhat, Angliában nem újdonság, 1945-ben Atlee leverte Churchillt, biztos felmentek az árak, és azt már nem lehetett a friccekre kenni, de hogy egy miniszterelnök effektíve a győzelembe bicskázzon bele, az tényleg sok lenne egy kicsit.

 • Történet a haláltáborból: Múzeumi séta

  Vannak elmondhatatlan és vannak elhallgathatatlan történetek. Sőt, egyszerre ilyenek és olyanok is. Auschwitzba, e kilenc betű mögé zsúfolt, emberi ész számára nem felfogható halálsíkságra ellátogatva elmondhatatlan történettel gazdagszik, terhelődik a lélek.

 • Utolsó pár, előre fuss!

  Rendteremtés a fővárosban

  A múlt héten a két parlamenti törpepárt letette voksát a főváros rendje és tisztasága mellett. Az MDF reprezentatív felmérést készíttetett. A megkérdezettek háromnegyede úgy véli, a koldusok "negatív hatással vannak Budapest idegenforgalmára"; ráadásul a többség szerint a kéregetők java külföldi vagy vidéki polgár.

 • Melegek a jobboldalon - Kúrhatnám polgárok

  Nemrégiben megalakult az első meleg polgári kör. Tréfa? Provokáció? Vagy valóban melegedik a nemzettest? Tényleg vannak olyan jobboldali érzelmű honfitársaink, akik mernek azok lenni?

 • Projekt a "magyar Szilícium-völgyért": A beláthatatlan régió

  Grandiózus tervekkel és erőteljes PR-kampánnyal indult május végén a Talentis program, amely célul tűzte ki, hogy a Zsámbéki-medencében húsz év alatt létrejön "a magyar Szilícium-völgy". A projekt megismertetése gyorsan halad, de a fejlesztőknek még mindig nem sikerült megszerezniük a zöldmezős beruházáshoz szükséges állami földterületet.

 • "Amíg ki nem tör egy felkelés" (Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője)

  Bolek Zoltán és társa nemrég tértek vissza Irakból, ahová a magyar gyógyszergyárak segélyszállítmányát kísérték. Tapasztalatairól a pénteki imát követően a közösség Róbert Károly körúti mecsetjében beszélgettünk vele.

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Bőrbarát kémhatás - Dadamnphreaknoizphunk: Lost & Found (lemez)

  A kötelezővel kell kezdenünk, s csak ezután jöhetnek a "C" elemek: bizonyára mindenki hallott már a legendás Hardfloor duóról, vagy ha róluk nem is, tőlük biztosan - hisz néha elég volt óvatlanul belépni egy kívülről békésnek tűnő drogdiszkóba, és az embert máris arcon csapta a jellegzetes vartyogás.

 • Férfiak lapáttal - Spike Jonze: Adaptáció (film)

  Jézusom, hogy fogok én ebből kijönni? - kérdezhette Spike Jonze először, másodszor, vagyis mindannyiszor, amikor három percnél hosszabb formátumban rendezett. Ha engem kérdez, hát sehogy.

 • Aki utánam néz - Szabó Lőrinc versfordításai, publicisztikája (könyv)

  "Úgy fogok meghalni, hogy verseim kis fénypontjait összeadva talán egy hétnyi időt, de talán még egy napnyit sem lát majd az életemből az, aki utánam néz" - írta a költő 1939-ben. Nos, az Osiris Kiadó három újabb kötete már eddig is olyan vaskos korpusszá teszi Szabó Lőrinc életművét, hogy az általa jósolt egy élethét hovatovább egy hónapra is felduzzadhat.

 • Nekünk teremtette, megint - Patti Smith (lesz) a Szigeten

  Kicsit szomorkodva nézem a Sziget Fesztivál Nagyszínpadának hirdetését: Patti Smith szinte a sor végén, már-már sereghajtóként tűnik fel. Talán véletlenül, talán figyelmetlenségből, de az is lehet, hogy megfontoltan - végül is a szigetesbuli-nemzedék számára csak szolid mértékben ismert ez a név.

 • Könyv

  Alkony

  "...az őrültek házába akartatok záratni" Jókai Mór kiadatlan levelei és Feszty Árpádné Jókai Róza visszaemlékezései

  A kötet a Jókai család egymás közti, eddig kiadatlan levélváltását, különféle - korábban nem vagy csak részben publikált - dokumentumokat (szerződéseket, meghatalmazásokat, orvosi jelentéseket) és Feszty Árpádné Jókai Róza eredeti alakban közölt visszaemlékezését tartalmazza.

 • Városi downhill a Gellérthegyen: Mindig mélyebbre

  "Biztos azok szervezték ezt az egészet. Azok, ott a sátor alatt. Hát lehet ilyet csinálni? Nem tudnak a turisták közlekedni, mennek itt összevissza biciklivel a lépcsőkön meg ahol sétálnának az emberek, aztán lökik fel őket.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...