• Kálmán C. György: Magánvalóság (Eurogiccs)

  Augusztus 19-20-án kicsit megint helyreállt a világrend. Kiderült, hogy a rossz ízlés és a giccsre való hajlam nem köthető parlamenti ciklusokhoz vagy pártokhoz, hogy - a jelek szerint - hazánkban ez a hatalom velejárója, s talán mindörökre elkísér már bennünket.

 • Sajó László: Öt és feles

  Osztály, vigyázz!

  Osztály, vigyázz!(Tollbamondatok)Ucsítyszjá, ucsítyszjá, ucsítyszjá.(Ucsítyszjá)Az iskola nem elsősorban a jó közérzet helye. Ott önfegyelemre és közösségi erkölcsre kell nevelni a diákokat.(Tőkéczki László)Asztagokban áll a búza, kezdődik a cséplés.

 • Tamás Gábor: Szárazon maradt szemek (Aszály és költségvetés)

  Aszály jókor sohasem jön, de most éppen a legrosszabbkor kapta oldalba a hazai agrárágazatot. Az elképesztő termés- (és bevétel-) kiesés éppen abban az évben vágott oda a magyar parasztnak, amikor az uniós felkészülés legintenzívebb szakaszába ért az ország - miközben az állam sem áll éppen a helyzet magaslatán.

 • Függöny

  Rejtőt, ha Párkányon át indul firhangért, nem fogják le sose, röltexről röltexre meneküli végig Szlovákiát, aztán beleveti magát a Keleti-Kárpátok rengetegeibe, belorusz olajosok és volt ukrán pb-tagok bújtatják (Medgyessynek dolgozik mind, az utolsó uráli járási titkárig), csak egy kósza hír jön róla évek múlva, valahol a Bering-szorosnál látták egy vég csipkével a hóna alatt.

 • Mérlegpróba

  A Fővárosi Főügyészség hétfőn megszüntette a különösen nagy értékre elkövetett csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indított nyomozást a Happy End Kft., a Mert 2000 Rt. egy-egy vezetője és az Országimázs Központ volt tisztviselőjével szemben.

 • olvasói levelek

  Biljarszki Emil vagyok, a Korai Öröm zenekar tagja, és a könnyűzene támogatásáról szóló cikkhez szeretnék hozzászólni.

 • Kulturális hírek

  56 éves korában tüdőrákban elhunyt Warren Zevon: az elmés dalszövegeiről ismert amerikai dalszerző, énekes számára az első sikereket a nevét viselő, 1976-os album, majd azn ARS ELECTRONICA Szeptember 6-11. között rendezik meg Linzben a számítógépes művészet nagyszabású nemzetközi fesztiválját, az Ars Electronicát.

 • cyber hírek

  Blair-vírus A Sophos vírusirtó cég felfedezett egy e-mailben terjedő féregvírust, amely arra specializálódott, hogy Tony Blair brit miniszterelnököt szapulja. Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnöknek a Fu Manchu vírussal gyűlt meg a baja.

 • Apázzák Schwarzeneggert: Messze esett

  Tájszólása: stájer címmel hosszú cikket jelentetett meg Arnold Schwarzenegger apjáról a múlt heti profil folyóirat. Nem, most nem a Terminátor osztrák akcentusán gúnyolódnak vájt fülű ausztroamerikaiak, hanem Gustav Schwarzenegger katona-könyvéből szemezgetnek annak kapcsán, hogy Bob Mulholland kaliforniai demokrata párti szóvivő mószerolná egy kis édesapázással a politikusi babérokra törő filmsztárt.

 • Hol emlékezzenek a németek? Halottak, sorakozó!

  A hét végén Berlinben tartotta idei csúcsrendezvényét (A haza napja elnevezéssel) a német Elűzöttek Szövetsége (Bund der Vertriebenen - BdV), amelynek szónokai ezúttal új csapásirányon fogalmazták meg követeléseiket.

 • Tanári titoktartás: Pistike az Al-Kaidától

  A közoktatási törvény közelmúltban elfogadott módosításai közül a leghevesebb vitát a tanári titoktartási kötelezettség bevezetése váltotta ki. Látszólag adottak a szerepek: a tanár- és családbarát jobboldal ismét elutasította a liberális kormányzat túlzónak tartott, gyermekpárti reformjait.

 • 1 tanár: "Az egyetemek a vállukat vonogatták" (Miszlivetz Ferenc szociológus, a Társadalom-tudományok és Európa-tanulmányok Intézet igazgatója)

  Pedellus: Egy oktatási intézmény mennyire tekintheti küldetésének egy szemléletmód terjesztését - még ha történetesen az európai gondolatról van is szó?

 • Kollégiumok Magyarországon: Élve vagy lakva

  Ma már Magyarországon sem csak olyan kollégiumok léteznek, melyek csupán a csótányok számára nyújtanak ideális szálláslehetőséget. Az állami egyetemeken megszokott színvonalhoz képest (3 gyerek, 1 szoba, 45 perc tömegközlekedés) másfajta alternatívák is fellelhetők.

 • A bankválasztás szempontjai és a diákhitel: Van mit aprítani

  Idén mintegy 40 ezer gólyának nem volt folyószámlája a beiratkozás előtt. Ám nem biztos, hogy a bankok közötti választást minden esetben az egyéni igények alakítják. Olykor az adott egyetem ajánlja melegen, hogy egy bizonyos pénzintézet mellett döntsenek, de az is megesik, hogy a diákhitelrendszerben részt vevő bankok között kénytelenek válogatni.

 • Beavatási rítusok a középiskolákban: Bokafogó

  "Aztán visszavitték a negyedév egyik hálójába, bevetett egy csomó ágyat, énekelt és táncolt egy ruhásszekrény tetején, filmszínészeket utánzott, kifényesített egy sereg bakancsot, egy csempét tisztára nyalt, kéjelgett egy párnával, vizelettel itatták, de mindez egy lázas örvény volt, és egyszerre újra a saját körletében találta magát.

 • Hírek

  nTandíjmentes övezet A nyár végén felröppent rémhírekkel ellentétben az Oktatási Minisztérium (OM) nem kíván tandíjat bevezetni a felsőoktatásban. A pánikhangulat kiváltója egy szakértői anyag volt, mely a felsőoktatási reform lehetőségeit mutatja be.

 • SCIC tolmácsvizsgák: Simán fordított

  Nyár derekán futhattak neki az úgynevezett SCIC vizsgának azok a magyar tolmácsok, akik uniós intézményekben szeretnének a jövőben dolgozni. A vizsgabizottság az Európai Bizottság Közösségi Tolmács- és Konferenciaszolgálata (SCIC - Service Commun Interpretation Conférences) által delegált tagokból, illetve nyelvenként két-két magyar "szónokból" (orateur), azaz SCIC akkreditációval már rendelkező és vizsgáztatásra jogosult tolmácsokból állt.

 • Tandori Dezső: Közbevetés: Kosztolányi

  Újabban - mire ez megjelenik, talán már nem is - a Lágymányosra járok, nemrég elképzelhetetlennek tartottam. Cipőboltok kirakatát nézem, vettem is egy pár vietnami lábbelit, dehogy papucs, zordul zöldes-szürke, elöl kocka merevség, megbarátkoznunk órák dolga volt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...